Det är nu dags för det andra inlägget i vårt fördjupande material kring den strategi som förbundsstyrelsen har tagit fram till Riksstämman 2012. Här är en länk till det första inlägget, och själva strategin hittar du här.

Du är förstås varmt välkommen att kommentera och diskutera det vi skriver. Det kan du till exempel göra med kommentarsfunktionen här, i forumet eller genom att kontakta någon av oss i förbundsstyrelsen.

 

Varför behöver Förbundet Unga Forskare en strategi?

 

Det finns företag som utvecklar och säljer ett fåtal jättebra produkter och sopar mattan med alla konkurrenter. Det finns organisationer som når stor framgång med lobbying i en särskild fråga. Det finns föreningar som skjuter i höjden tack vare att de har en smal nisch som de gör väldigt, väldigt bra. För att illustrera det, så citerar vi lite från Jan Carlzons bok “Riv pyramiderna”:

Jag frågade en gång Simon Spies, den danske researrangörslegenden, varför han hade så dåliga barnrabatter på sina resor och varför han inte hade någon service för barn. Han svarade ‘Det är så enkelt. Det är säkert bra med en miniclub och allt vad det heter, men nu råkar det vara så att vi, i det här företaget, har bestämt oss för att det Vi säljer, det är semestrar för vuxna – bra, enkla resor för enskilda eller par.’

‘Det gör mig ingenting att se barnfamiljer gå oss förbi, så länge vi har bestämt oss för att det är en annan kundgrupp vi vill göra affärer med och anstänga oss för.’I efterhand kan jag erkänna att Simons affärsfilosofiska råd nog är det bästa jag fått.

Som styrelse ser vi det som vår uppgift att forma organisationen för att utveckla intresset för naturvetenskap och teknik hos så många unga som möjligt. För att det ska lyckas finns det massvis med kriterier som måste uppfyllas. Alla som engagerar sig i organisationen ska känna att det är meningsfullt och givande och vilja fortsätta med det. Resurserna måste räcka. Verksamhetsidéerna måste fungera i samhället. Med mera. Allt måste klaffa.

Som vi diskuterade i förra inlägget så förändras samhället. Vi har upplevt att vi har närmat oss taket för vad vi kan åstadkomma med de verksamheter och strukturer vi har idag – det har helt enkelt blivit svårt att växa mer ”åt alla håll”. Därför har förbundsstyrelsen tagit fram en strategi. Vi har efter många analyser och diskussioner valt ut tre områden som vi är övertygade om är precis rätt för Unga Forskare idag. Vi vill, med unga i spetsen, stödja projekt med verksamhet som har hög kvalitet och når ut till många.

Vi har gjort mycket i Unga Forskare. Vi har gett bidrag och aktivitetsböcker till föreningar, och vi har arrangerat SIYSS med internationella deltagare. Vi har hjälpt till att försöka starta upp en systerorganisation i Finland, och vi har haft utbildningshelger för distriktsaktiva. Vi har haft projekt TEND, och gjort flera försök med egna forum på internet. Vi har arrangerat Utställningen, och erbjudit ämnesstöd. Vi har haft projektgrupper, och vi har arrangerat lärardagar. Vi har förmedlat idéer och hjälp till projektarbeten med Projektbanken, och bedrivit opinionsbildning. Och så vidare. Alla som har varit inblandade har verkligen gjort ett fantastiskt arbete i alla lägen. Att kunna ha en sådan bredd av aktiviteter har också många gånger varit en fördel; vi har kunnat samla olika kompetenser och få synergieffekter.

Med strategin kommer vi att använda de resurser som vi har idag optimalt, öka tydligheten och bygga en organisation som har precis de förutsättningar som behövs för att lyckas utveckla intresset för naturvetenskap och teknik hos unga i Sverige på 2010-talet. Vi hoppas att alla som lägger sin fritid på förbundet vill vara med i arbetet att bygga ett ännu bättre Unga Forskare!

 

I nästa inlägg kommer vi att knyta ihop trenderna (från förra inlägget) tillsammans med behovet att fokusera (som vi har tagit upp här) och diskutera hur vi har kommit fram till just den strategi vi har föreslagit. Det inlägget finns nu att läsa här.