Funderar du fortfarande på att kandidera till styrelsen? (Om du tror dig svara ”nej”, se fråga 5) från det första inlägget i den här bloggserien.) Vi visste att vi kunde räkna med dig!
Här kommer svar på några fler av de vanligaste frågorna om styrelseuppdraget inom Förbundet Unga Forskare…

13) Hur sker arbetet i styrelsen?

TLDR: Hur styrelsen vill!

För detaljer om obligatoriska möten se fråga 1), arbetsuppgifter se fråga 2) och styrelsehelger se fråga 15). I övrigt kan arbetet ske på många olika sätt, som alla har den gemensamma nämnaren att de försöker hjälpa oss fatta rätt beslut. Det betyder att det blir en hel del mailande och diskussioner. Utöver det använder vi andra metoder för omvärldsbevakning, kunskapsinhämtning och analyserande: vi kan göra utredningar för att få bättre beslutsunderlag, diskutera med ledare i andra ungdomsorganisationer, gå på seminarium, googla, räkna, intervjua medlemmar eller egentligen vad som helst som en ledamot tycker är till hjälp…

 

14) Kan man ta en paus från styrelseuppdraget om det behövs?

TLDR: Ja.

En styrelse är ett team; vi täcker upp för varandra. Om det uppstår något som gör att du tvingas vara borta en period – en extra intensiv period i skolan eller privatlivet – så avlastar övriga styrelsen genom att ta på sig en del av dina uppgifter, på samma sätt som att du jobbar mer och eventuellt avlastar någon annan när du kommer tillbaks igen. Vi är helt enkelt hängivna till våra ledamöters välmående och förstår att det inte går att veta i detalj hur nästkommande två år av ens liv kommer att se ut.

 

15) Hur ser en styrelsehelg ut?

TLDR: Ca.35% sömn, 40% styrande, 5% teambuilding, 10% matlagning och häng, 5% städning.

För mer information, så kan du läsa några blogginlägg om de senaste helgerna här och här och här och här.

 

16) Hur styr egentligen styrelsen? Det känns som att det mest är generalsekreteraren eller verksamhetsutvecklaren eller projektledaren som styr…

TLDR: De tar visserligen fler beslut, men styrelsen tar större och mer vägledande beslut.

Tänk dig Förbundet som besättningen på en rymdfärja. Under vår expedition behöver det tas massor av beslut som är avgörande för vår överlevnad. Hur många gram stoft ska vi hämta från nästa planet vi besöker? Hur ska vi ställa in motorerna under de närmsta dagarna? Vilket verktyg ska den där skruven vridas till med? Hur ska vi formulera vårt meddelande till den nya civilisationen vi upptäckt? Allt det här och mycket mer görs av kansliet och projektledarna.

Styrelsen, däremot, bestämmer om vi ska hämta stoft från Saturnus eller Jupiter, om vi ska ta risken att korsa ett asteroidtätt solsystem, hur stor del av besättningen som ska analysera data jämfört med hur många som ska laga dockningsenheten, och om vi ska ta kontakt med den där främmande civilisationen överhuvudtaget och så vidare…

 

17) Är styrelseuppdraget viktigt? Kan jag göra skillnad i styrelsen?

TLDR: På kort sikt nej, på lång sikt ja.

Det som får oss att hålla igång från dag till dag är fantastiska kanslianställda, projektledare och aktiva. Men som nämnts i fråga 16) så är deras arbetsuppgifter annorlunda än styrelsens. Vi hoppas att Förbundet ska finnas inte bara imorgon utan om också om 10 år, och vi kämpar dessutom för att det om 10 år inte bara ska finnas utan frodas. Det är förståeligt att utomordentlig verksamhet blir så fängslande att man glömmer lyfta blicken för att beskåda Förbundet i ett större perspektiv. Men det är just det som är vår uppgift i styrelsen, och att påstå att vårt uppdrag inte är viktigt är att missta skogen för träden, eller cellen för molekylerna, eller molekylen för atomerna. Du kan göra skillnad i styrelsen men det kräver tålamod.

 

18) Är det mycket formalia i styrelsen?

TLDR: Nej, bara under inlärningsprocessen.

Som styrelseledamot har man en hel del styrdokument att hålla koll på — stadgar, delegationsordning, policy, strategi, uppdragsbeskrivningar, åsiktsprofil och så vidare — som alla på sitt eget sätt reglerar hur en del av organisationen ska fungera. Vissa av dem är mer formaliatunga än andra. Dessutom ska det skrivas en del kallelser och protokoll till möten. Efter några inledande veckor av grubblande märker man dock att det här blir förvånansvärt naturligt! Det är då inte svårare än att hitta runt i sin hemstad, även fast det till en början kan involvera att hålla koll på mängder av godtyckliga symboler och regler.

 

19) Förlorar jag all kontakt med resten av organisationen om jag sätter mig i styrelsen? och 20) Hamnar jag på andra sidan? Ni syns ju inte i organisationen, jag vill inte förlora mina vänner i utställningen.

TLDR: Nope 🙂

Såhär säger Mikael Ingemyr, tidigare projektledare för Utställningen och numera FS-ledamot:

“Förlora kontakten med organisationen är absolut inget som en FS-ledamot ska göra, utan snarare precis tvärtom. Som ledamot i styrelsen är det extra viktigt att ha god förtrogenhet med alla organisationens delar och verksamheter. Huruvida man hamnar på “andra sidan” stämmer inte på ett sätt, men är sant på ett sätt; du är fortfarande en del av samma förbund, men du hamnar på den strategiska sidan av organisationen, i kontrast till den operativa och utförande delen, vilken verksamheterna tillhör. Det betyder att du nu, istället för att praktiskt utföra verksamhet, får ta ett stort strategiskt grepp om alla förbundets verksamheter och påverka förbundets framtid på stor skala. Att synas i organisationen, representation, är en viktig del i FS-arbetet, men en som ibland kanske inte genomförs lika mycket som vi hade önskat. Om du är en kandidat som i ditt FS-uppdrag vill ut och synas i organisationen så är det mycket uppmuntrat!” 

 

21) Går det att hoppa av förbundsstyrelsen?

TLDR: Ja… men det har sällan hänt och ska egentligen aldrig hända.

Ibland sker det saker bortom din kontroll, som kan tvingar dig till mycket du helst inte velat. Så även inom styrelser. Om din situation som ledamot blir ohållbar — det kanske rör sig om för många åtaganden som krockar med skola och privatliv, eller rentav en personlig kris — så kan du självklart lämna styrelsen. Att däremot hoppa av för att du “inte tycker det är kul längre” eller “vill börja i en annan styrelse” är lite mer kontroversiellt. Om du är orolig för de senare bör du tänka över om du verkligen vill ta på dig det här uppdraget, och förslagsvis kontakta en styrelseledamot som mer än gärna hjälper till med råd för din specifika situation.

 

Fortfarande inte nöjd? Kontakta oss och ställa alla dina vassa obesvarade frågor här!