Nu har vinnarna korats i Utställningen Unga Forskare 2016! Priser och stipendier för över en halv miljon kronor har delats ut och de främsta unga forskarna har korats i Sveriges största naturvetenskapliga och tekniska tävling.

– Det är jättespännande och roligt, jag är helt överväldigad, säger Jonna Karlberg som vann ett resestipendium till världens största naturvetenskapliga tävling Intel ISEF i USA med sitt projekt om analys av burmesisk bärnsten.

 

Prisutdelningen som hölls på Tekniska museet gästades av både finalister, näringsliv och forskare. Årets prisutdelare var den prisbelönte naturfotografen Mattias Klum som berättade om hur han fotar och filmar på forskningsexpeditioner runtom i världen, hur ekosystemen påverkas av den press vi sätter på dem, och påminde finalisterna om att alla – oavsett plattform – kan göra skillnad.

Årets talare var ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson som belyste vikten av kunskap och forskning för att lösa samhällsutmaningarna och skapa ett framåtsyftande samhällsbygge. Hon underströk nyfikenhet och inspiration från andra som några av de viktigaste drivkrafterna för detta, och avslutade med att bjuda in några av finalisterna att besöka henne på utbildningsdepartementet för att dela med sig av sina synpunkter och erfarenheter.

Läs pressmeddelandet.

Se hela listan på stipendiater och juryns motiveringar.