Idag anländer våra stipendiater Lina Fransén och Sofia Wadell till Hangzhou, Kina, för att representera Sverige och Unga Forskare i CASTIC – China Adolescents Science & Technology Innovation Contest, vilken är Asiens största vetenskapstävling. Detta är den 32:a upplagan av CASTIC och utöver de fler än 500 finalisterna från Kinas olika provinser deltar även internationella deltagare från 20 andra länder, däribland Sverige. Nedan kan du läsa mer om våra stipendiater och deras förhoppningar kring resan!

Sofia Wadell och Lina Fransén under resan till Kina

Lina Fransén

– Jag heter Lina Fransén och är 18 år. I våras tog jag studenten från naturprogrammet på Täby Enskilda Gymnasium. I mitt gymnasiearbete, som jag ställde upp med i Utställningen Unga Forskare och som tog mig till Kina och CASTIC, tillverkade jag bioplast av polysackarider (natriumalginat och κ-carrageenan) som finns i alger. Jag undersökte plasternas mekaniska egenskaper (töjbarhet och styrka) och hur dessa egenskaper påverkas av så kallad tvärbindning. Att ta fram biologiskt nedbrytbara alternativ till konventionell fossilbaserad plast är viktigt, eftersom plasten ansamlas i naturen och haven. Alger är dessutom en väldigt spännande och underutnyttjad resurs som jag tror mycket på.

– Inför resan känner jag mig lite nervös men framförallt förväntansfull. Jag ser fram emot att träffa engagerade forsknings- och naturvetenskapsintresserade ungdomar från 20 länder under CASTIC, och att få höra om deras projekt. Att få presentera mitt projekt inför juryn och allmänheten i Kina ska bli roligt och utmanande. Det ska även bli spännande att få en inblick i den kinesiska kulturen. Jag är tacksam för den här möjligheten, och ser fram emot resan!

 

Sofia Wadell

– Jag heter Sofia Wadell, är 19 år och bor i Rönninge strax utanför Stockholm. I våras tog jag studenten från Sjölins Gymnasium Södermalm där jag läst naturlinjen med inriktning NIU handboll. Just nu studerar jag alltså inte, men i framtiden är jag väldigt säker på att jag vill studera till civilingenjör vilket säkert även märks på mitt projekt. Jag har arbetat med att försöka hitta en lösning som kan optimera bevattningen av växter för att minska vattenanvändningen i denna process. För att göra detta har jag konstruerat en produkt som kan mäta fuktigheten i jorden och sedan skicka signaler till en app om växten behöver vattnas. På så sätt säkerställs att precis så mycket vatten som behövs används vilket minskar mängden spillvatten. Produkten drivs med hjälp av solceller och har därför stor potential att appliceras på jordbruket, vilket gör att ännu mer vatten kan sparas.

– Nu ser jag väldigt mycket fram emot CASTIC och tror verkligen att det kommer vara en enormt häftig upplevelse. Jas ser mest fram emot att träffa nya människor från hela världen och få ta del av deras erfarenheter. Att det är en tävling det handlar om ser jag också givetvis som positivt då jag är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Även om jag alltid satsat på att göra mitt absolut bästa ligger fokus också självklart på att ha kul och lära mig så mycket som möjligt.

 

Vi önskar dem båda stort lycka till, och håller er uppdaterade!

Följ dem på resan via våra sociala medier och här på resebloggen!

/ Neda Farhand, reseledare CASTIC