Vi är mycket stolta över att presentera Sveriges två RSI-stipendiater 2018: Julia Berndtsson och Simon Thor.

Unga Forskare utser årligen Sveriges två stipendiater som får delta i det internationella forskningsprogrammet RSI på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Cambridge, USA. Programmet omfattar sex veckors forskning och teoretiska studier inom valfritt ämne. Stipendiet delas ut till gymnasieelever som utmärkt sig genom framstående prestationer i och utanför skolan inom de naturvetenskapliga, tekniska och matematiska ämnena, visat prov på utomordentliga ledaregenskaper samt stor potential att kunna genomföra forskning och bli en framtida ledare inom STEM.

 

Julia Berndtsson. Bild: Combat Academy

Juryns motivering: Julia Berndtsson

Ansökande 7 har tidigare deltagit i Rymdforskarskolan, sommarforskarskolan Rays, och blivit tilldelad Lawrencevillestipendiet för ett års studier i USA. Utöver det så uppvisar Ansökande både bredd och djup i sin kunskap. Hen har i princip genomgående toppbetyg i samtliga ämnen samtidigt som hen har forskat om exoplaneter och framgångsrikt kommunicerat sina resultat. Hen har också engagerat sig i flera olika föreningar och har tränat och vunnit flera medaljer i karate på nationell nivå.

 

Snabba frågor till Julia Berndtsson  

Hur känns det? Är otroligt tacksam för att ha fått den här möjligheten. Hade inte kunnat föreställa mig att få göra något sådant här för ett par år sedan och räknar ned dagarna tills avfärd.

Vad ser du fram emot? Ser fram emot allt ifrån att få jobba med och lära mig av personer som är extremt kompetenta i sina respektive områden till att få spendera sommaren i Bostons Cambridge. Ska även bli väldigt kul att få göra en djupdykning i det område jag blir tilldelad och öka min förståelse för fysik.

Beskriv din forskning på ett populärvetenskapligt sätt i några meningar! Tidigare har jag forskat på hur ljus beter sig när det passerar genom atmosfärer på planeter i andra solsystem. Genom att förutsäga hur ljuset beter sig kan man i framtiden eventuellt bestämma vad atmosfärerna består av (t.ex. om de innehåller syre) eller om man tror att atmosfären innehåller moln. Jag hoppas att få antingen jobba vidare med detta eller arbeta med kvantmekanik på RSI.

 

Simon Thor. Foto: Ola Jacobsen

Juryns motivering: Simon Thor

Ansökande 9 besitter specifik kunskap inom teoretisk fysik på en hög nivå och har under en längre tid forskat som en del av en grupp vid KTH. Hen har genomgående imponerande resultat i skolans ordinarie kurser och även tagit extrakurser i syfte att komplettera gymnasieprogrammet. Ansökande har uppvisat goda ledaregenskaper genom sitt deltagande i diverse föreningsverksamheter och har engagerat sig i andras lärande genom att undervisa yngre elever.

 

Hälsningar från Simon Thor 

“Hej! Jag heter Simon Thor och hade den stora äran att ta emot stipendiet till årets upplaga av Research Science Institute. Jag har hört många fascinerande berättelser från tidigare deltagare och jag ser verkligen fram emot att åka på denna oförglömliga resa.

Jag har tidigare varit med på liknande läger och forskarskolor som bland annat Rymdforskarskolan 2017 i Stockholm, ESO Astronomy Camp 2017 i Italien, samt Utställningen Unga Forskares final 2018 i Stockholm. Dessa tillfällen har varit mycket lärorika inom naturvetenskap och forskning, och har dessutom gett mig många nya vänner. Detta är något jag upplever som en av de viktigaste delarna av forskarskolor: att kunna träffa nya vänner som har samma intresse. Många jag träffat under dessa läger har jag fortfarande kontakt med och det är alltid lika roligt att kunna diskutera med dem om fysik, astronomi och naturvetenskap, särskilt då jag inte har möjlighet att göra det i skolan i lika stor utsträckning.

Jag ser verkligen fram emot att få kunna träffa så många nya vänner och RSI kommer troligtvis vara något helt utan dess like. Jag hoppas att vi kommer ha långa diskussioner om ämnen som AI, universum, partikelfysik eller något helt annat. Då alla redan har en djup förståelse för naturvetenskap så tror jag att det kommer vara mycket givande och lärorikt att prata med de andra deltagarna där. Vem vet, jag kanske till och med träffar en framtida forskarkollega?

Självklart är forskningen en mycket stor del av RSI, och något som jag ser fram emot. Att som gymnasieelev få genomföra forskning inom mitt favoritområde vid ett av de mest prestigefulla universiteten i världen är ett privilegium som jag är oerhört tacksam för. Jag har även tidigare forskat vid KTHs institution för rymd- och plasmafysik, där jag tillsammans med en lektor har studerat en reaktion mellan solens och jordens magnetfält. Under RSI skulle jag vilja fortsätta forska inom fysik och denna gång inom partikelfysik eller astronomi. Inom partikelfysik skulle jag särskilt vilja arbeta med supersymmetri. Supersymmetri är ett koncept som förutspår att det finns minst dubbelt så många sorters fundamentala partiklar än vad mänskligheten har hittat hittills. Att det fortfarande finns så många fundamentala partiklar som vi inte har hittat än är fascinerande nog, men supersymmetri kan dessutom lösa många av partikelfysikens största gåtor. Det skulle vara en ära att kunna bidra till denna fascinerande teori både under RSI samt på lång sikt som professionell forskare.

Slutligen skulle jag vilja rekommendera alla i första året i gymnasiet att söka nästa år. Om man är intresserad av forskning och naturvetenskap så är detta verkligen en chans som man inte får missa!”

 

Vill du veta mer om RSI-stipendiet och andra stipendier för gymnasieelever som vi delar ut inom Unga Forskare? Läs här: www.ungaforskare.se/stipendier-gymnasiet/