Nikita Zozoulenko och Erik Hartman. Foto: Marika Mourujärvi
PRESSMEDDELANDE 2018-05-19
Erik Hartman och Nikita Zozoulenko från Sveriges unga forskningslandslag har vunnit priser på Intel ISEF, världens största vetenskapsmässa för unga, som arrangerades i Pittsburgh (USA) 13-18 maj.
Bland 1800 deltagare från 80 länder har Erik Hartman och Nikita Zozoulenko tilldelats varsin Grand Award.
- Erik Hartman, 3:e plats, i kategorin Translational Medical Science,1000 USD för projektet ”Endogenous Peptide as an Alternative to Antibiotics: Investigating the Antibacterial Properties of Vicryl Sutures Coated with TCP-25”
- Nikita Zozoulenko, 3:e plats, i kategorin Robotics and Ingelligent Machines, 1000 USD för projektet ”Dence Face Detection with Convolucional Neural Networks”.
Tidigare under tävlingen vann Nikita Zozoulenko även två Special Awards:
- 1:a plats, Association for the Advancement of Artificial Intelligence,1500 USD
- 3:e plats, Association for Computing Machinery, 500 USD
Till vardags går Erik och Nikita på gymnasiet. Erik pluggar i på Katedralskolan i Lund och Nikita pluggar på Katedralskolan i Linköping. I vintras deltog de i Utställningen Unga Forskare där de tog sig vidare till finalen i Stockholm. Där utsågs de till Sveriges representanter i Intel ISEF, i världens största vetenskapstävling för unga, och blev en del av Sveriges unga forskningslandslag.
Erik säger att han är jätteglad över att ha vunnit och på så sätt känna att hans forskning är värd att lyfta fram: ”Att vinna ett pris på Intel ISEF är att få ett pålitligt erkännande för ens arbete”. Men det tog ett tag för vinnarna innan det verkligen sjönk in. Ett par timmar efter prisutdelningen säger Nikita: ”Jag förstår först nu hur otroligt många människor som medverkade i Intel ISEF, det känns jättehäftigt att ha vunnit”.
– Vi är väldigt stolta över Erik och Nikita. Det är imponerande med två vinster på internationell nivå och en seger för Sverige med priser inom de naturvetenskapliga ämnena. Vi hoppas att erfarenheterna från Intel ISEF kommer att motivera Erik och Nikita till fortsatt nyfikenhet och att de fortsätter dela med sig av frågor och upptäckter, säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare.
– Det finns många unga talanger med intresse för de naturvetenskapliga ämnena i Sverige. De behöver få möjlighet att växa och möta andra som kan inspirera till framtida studier och yrkesval. Vetenskapstävlingar som Utställningen Unga Forskare och Intel ISEF fyller en viktig funktion som mötesplats och är en brygga mellan unga, akademin och näringslivet, säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare
Erik Hartman. Foto: Marika Mourujärvi
Nikita Zozoulenko. Foto: Marika Mourujärvi
Erik Hartman tar emot priset. Foto: Marika Mourujärvi
Nikita Zozoulenko tar emot priset. Foto: Marika Mourujärvi
Om Eriks projekt och Nikitas projekt
Se filmen där Erik Hartman berättar om projektet som han har tävlat med i Utställningen Unga Forskare och som tog honom vidare till Intel ISEF: Se filmen här!
Se filmen där Nikita Zozoulenko berättar om projektet som han har tävlat med i Utställningen Unga Forskare och som tog honom vidare till Intel ISEF: Se filmen här!
Om Sveriges unga forskningslandslag
Erik Hartman och Nikita Zozoulenko vann stipendiet till Intel ISEF, världens största vetenskapstävling för unga, på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag och 13-18 maj är de på plats i Pittsburgh (USA) för tävla med deras projekt. Även Johanna Huhtasaari från Midgårdsskolan i Umeå ingår i Sveriges unga Forskaningslandslag och tävlade i Intel ISEF 2018 med projektet ”En studie av azofärgämnde – Syntes, UV-vis-spektroskopi och DFT-studie av Mordant Yellow 10”.
Om Intel ISEF
Intel ISEF pågår 13-18 maj 2018 och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de ca 1800 tävlingsdeltagarna från ca 80 länder. Mer info om Intel ISEF finns på officiella sidan: www.societyforscience.org/intel-international-science-and-engineering-fair
Om Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare startade 1963 och arrangeras av unga för unga. Det är både en rikstäckande tävling och en mötesplats där unga kan utbyta erfarenheter, kunskap och kontakter. Deltagarna tävlar med gymnasiearbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik och priser till ett värde av 500 000 kr delas ut, bland annat resestipendier till världens största vetenskapliga utställningar och tävlingar för unga. Mer info om Utställningen Unga Forskare finns på: www.ungaforskare.se/utstallningen
Om Unga Forskare
Unga Forskare grundades 1977 och består idag av ett fyrtiotal föreningar med ca 5000 medlemmar. Vi vill att nyfikenheten och intresset för naturvetenskap, teknik och matematik ska ha en självklar plats i ungas liv. Unga Forskare erbjuder en mängd plattformar som utvecklar, inspirerar och förenar ungdomar kring vetenskap och forskning. Våra verksamheter drivs av unga, för unga.
Presskontakt
Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare
anna.wallgren@ungaforskare.se
0738 53 47 47