Vill du börja prenumerera på Unga Forskares nyhetsbrev? Klicka här!

.

Unga Forskare i Almedalen

 

Foto: Region Gotland 

 

Självklart finns Unga Forskare på plats i Almedalen under valåret 2018! Vi deltar i panelsamtal, går på enskilda möten och minglar med makthavare för att stärka opinionen kring frågor som rör:

 • Ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik
 • Ungas val av utbildning och yrken: kompetensförsörjning och framtidens arbetsmarknad inom naturvetenskap, teknik och matematik
 • Stöd och förutsättningar för ungdomsorganisationer: finansiering och samverkan

Tipsa oss gärna om aktiviteter! Kontakta Anna Hedlund, generalsekreterare: anna.hedlund@ungaforskare.se eller 0761 09 11 23.

.
.

Årets första sommarforskarskola är igång!

 

Traditionsenlig start! Handledarna och deltagarna leker “chicken chicken whoop whoop”. 
.

Måndagen den 18 juni började den första av våra tre sommarforskarskolor. Projektledare Amanda Raud hälsar: “Vi är mycket nöjda med första dagen och ser fram emot att få komma in i labbet imorgon och börja labba!”

Sommarforskarskolorna arrangeras i samarbete med AstraZeneca och Borealis. Deltagarna går i åk 8, åk 9 och ettan på gymnasiet.

 • AstraZeneca, Stockholm, vecka 25-26
 • AstraZeneca, Göteborg, vecka 31-32
 • Borealis, Göteborg, vecka 30

 

Succé på Intel ISEF 2018

 

Sveriges tre deltagare i Intel ISEF 2018: Erik Hartman, Johanna Huhtasaari och Nikita Zozoulenko.

 

Det gick strålande bra för det svenska landslaget på världens största vetenskapstävling för unga. Bland 1800 deltagare från 80 länder vann Erik Hartman en Grand Award och Nikita Zozoulenko vann både en Grand Awardoch tvåSpecial Awards. Stort grattis!

Intel ISEF arrangerades i Pittsburgh (USA) 13-18 maj 2018. Tre medlemmar från Sveriges unga forskningslandslag deltog i tävlingen och förutom tävlingsdagar och möten med juryn fick de även ta del av ett spännande program med studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de andra tävlingsdeltagarna. Läs mer om äventyret på vår blogg.

 

Följ Sveriges unga forskningslandslag 2018!

 

Foto: Ola Jacobsen
.
På finalen av Utställningen Unga Forskare utsågs Sveriges unga forskningslandslag 2018. De är Sveriges representanter i internationella vetenskapstävlingar för unga och tävlar med projekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Följ landslaget genom Unga Forskares sociala medier och blogg! Heja heja!

 

Stockholm Junior Water Price, Stockholm (Sverige), 25-30 juli 2018 

 • Noa Vikman, Kungsholmens gymnasium, Stockholm

 

China Adolescents Science and Technology Innovation Contest, Chongqing (Kina), 14-20 augusti 2018

 • David Hambraeus, Lugnetgymnasiet, Falun
 • Noa Vikman, Kungsholmens gymnasium, Stockholm

 

EU Contest for Young Scientists, Dublin (Irland), 14-19 september 2018

 • Pontus Johansson, Fredrika Bremergymnasiet, Haninge
 • Alex Hamb​​en, Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm
 • Gustaf Sidén, Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm
 • Marve Grönblad Veteranen, Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm

 

Här är Utställningsgruppen 2019!

 

Jonathan Jilg, projektledare 2019.

 

Vi är stolta över att presentera arrangörsgruppen för Utställningen Unga Forskare 2019. De jobbar ideellt med projektet under ett år, med stöd från Unga Forskares kansli. “Vi har ett fantastiskt team med riktigt talangfulla och drivna människor med många olika bakgrunder och erfarenheter”, berättar projektledare Jonathan Jilg. Kontaktuppgifter till alla finns här.

Projektledare
Jonathan Jilg

Finalgruppen
Finalansvarig och vice projektledare: Jonna Halonen
Logistikansvarig: Emma Peterson
Eventansvarig: Wisanu Sae-Wang
Finaljuryansvarig: Erik Hartman
Stipendieansvarig: Nelly Nygren

Uttagningsgruppen
Huvuduttagningsansvarig: Aina Vaivade
Semifinalsansvarig: Amanda Geld
Semifunktionärsansvarig: Josefin Nyberg
Digitaljuryansvarig: Dina Lerjevik

Kommunikationsgruppen
Kommunikationsansvarig: Marina Peltonen
Marknadsföringsansvarig, fokus skolor: Stella Axelsson
Marknadsföringsansvarig, fokus event: Virág Angyal
Grafiskt ansvarig: Emanuel Enberg

Finansieringsgruppen
Finansieringsansvarig: Michael Mekonnen
Finansieringsassistent: Johanna Lidholm

 

Hurra! Tre nya medlemsföreningar

 

 

Ung Vetenskapssport Lund

Hej! Vilka är ni? Vi är en lokal medlemsförening som tillhör Ung Vetenskapssport. Framför allt riktar vi oss till Lund, men kan också komma att vara aktiva i hela Skåne.

Vad har ni för framtidsplaner? Under våren har vi arrangerat en temahelgserie med områdena ”grundläggande tävlingsprogrammering”, ”kombinatorik” och ”lingvistik”. Tanken är att fortsätta med liknande evenemang och att på så sätt stimulera de mest intresserade ungdomarna i närområdet!
Finns det någon fun fact om föreningen? Styrelsemedlemmarna och de mest aktiva medlemmarna kring arrangemang i föreningen har tillsammans deltagit i inte mindre än fem olika internationella vetenskapsolympiader!
Något mer ni vill berätta?Föreningen har just nu drygt 30 medlemmar och fortsätter att växa i snabb takt. Under våren har tre arrangemang med totalt över 60 deltagare arrangerats! Dessutom är styrelsen väldigt ung – majoriteten går fortfarande på gymnasiet – så framtiden ser väldigt ljus ut!
.
.

Naprapatföreningen

Hej! Vilka är ni? Föreningen består av naprapatstudenter med ett intresse för forskning. Flera av medlemmarna är aktiva inom olika forskningsprojekt som är samarbeten mellan Naprapathögskolan och Karolinska Institutet.

Varför vill ni vara en del av Unga Forskare? Då fler och fler och av våra studenter visar ett intresse för forskning och många är mellan 19 och 25 år såg vi det som en möjlighet att kunna utveckla en verksamhet i samråd med Unga Forskare som vi har förstått kan ge matnyttig information och konkreta råd på hur en sådan verksamhet kan se ut.
Vad har ni för framtidsplaner? Kortsiktigt vill vi etablera riktlinjer så att föreningen kan vara självdriven oavsett tidigare erfarenheter inom styrelsen och att föreningen ska präglas av möjlighet för studenter att tillfredsställa och öka sitt intresse för forskning. Långsiktiga målen är mer generella men med samma tanke på varaktighet och att kunna ha studenter som känner att de tillför något till forskningsprojekt med hög kvalité och med fokus på att få lära sig mycket på vägen.
.
.

IYPT Sweden

IYPT eller International Young Physicists Tournament (IYPT) är en av världens största tävlingar inom fysik. Målet är att gymnasieungdomar inom naturvetenskapligt och tekniskt program ska få möjlighet att bedriva forskning på precis samma sätt som görs inom högre utbildning.

Vi är en grupp, från gymnasielever till universitetsfysiker, som tillsammans arbetar med att undersöka olösta problem inom fysik, allt från hur kaffefläckar bildas till hur såpbubblor går sönder. Vi arbetar för att fler elever ska få möjlighet att syssla med forskning.

I och med att forskningens möjligheter och hantverk ligger oss varmt om hjärtat, hoppas vi att inom Unga Forskare kunna arbeta för att det naturvetenskapliga arbetssättets särart kan stärkas. Vi hoppas också få möjlighet att komma i kontakt med fler elever. Vi tror på att man gör som bäst vetenskap om man också har väldigt roligt!

 

Rekrytera mera!

 

 

Alla våra medlemsföreningar får en omgång gratis SMS-utskick! I eBas finns en supersmidig lösning för att påminna föregående års medlemmar om att förnya medlemskapet i er förening.

Logga in på eBas, navigera till medlemslistan och klicka på knappen “Skicka inbjudningar till förra årets medlemmar”. (För att se knappen behöver ni ha aktiverat Onlineregistrering av medlemmar). Utskicket kan göras via antingen e-post eller SMS och ni kan enkelt lägga till ytterligare information i era utskick. Om ni vill nyttja tjänsten i fler omgångar fakturerar vi er för SMS-taxan, men en omgång med SMS-utskick är alltså gratis för Unga Forskares medlemsföreningar.

 

Extrajobba som mentor i höst!

 

Foto: Vattenfall/Jennie Pettersson

Gnistan söker mentorer som vill inspirera högstadieelever inom naturvetenskap och teknik. Som mentor stöttar du elever i åk 8 när de jobbar med en framtidsutmaning – från idéstadie till färdig vision. Uppdraget är arvoderat och arbetet utgår från Trollhättan. Om du behöver resa för att ta dig till Trollhättan betalar vi dina resekostnader. Vi rekryterar mentorer löpande, så ansök gärna så fort som möjligt. All info om uppdraget och ansökan hittar du här i annonsen.

 

Hälsningar från Unga Forskares kansli

 

 

Det har skett lite förändringar på sistone. Tove Ladberg och Paula Langöe Eliasson har gått på föräldraledighet och fått varsin vikarie: Anna Wallgren (verksamhetsutvecklare) och Judith Maiers (projektutvecklare). Kansliet har även fått förstärkning i form av Maria Österlund (junior projektledare) som vi hälsar välkommen nu i juni.

Kansliet är bemannat hela sommaren och vi turas om att ha semester. Kontaktuppgifter till kansliet hittar du här: www.ungaforskare.se/kontakta-oss

 

Unga Forskares nyhetsbrev

Vill du börja prenumerera på Unga Forskares nyhetsbrev? Klicka här!

Läs gärna hur vi arbetar med den nya dataskyddsförordningen (GDPR) i Unga Forskares integritetspolicy.