Vill du börja prenumerera på Unga Forskares nyhetsbrev? Klicka här!
.
Unga Forskare i Almedalen
Foto: Region Gotland
Självklart finns Unga Forskare på plats i Almedalen under valåret 2018! Vi deltar i panelsamtal, går på enskilda möten och minglar med makthavare för att stärka opinionen kring frågor som rör:
- Ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik
- Ungas val av utbildning och yrken: kompetensförsörjning och framtidens arbetsmarknad inom naturvetenskap, teknik och matematik
- Stöd och förutsättningar för ungdomsorganisationer: finansiering och samverkan
Tipsa oss gärna om aktiviteter! Kontakta Anna Hedlund, generalsekreterare: anna.hedlund@ungaforskare.se eller 0761 09 11 23.
Årets första sommarforskarskola är igång!
Måndagen den 18 juni började den första av våra tre sommarforskarskolor. Projektledare Amanda Raud hälsar: ”Vi är mycket nöjda med första dagen och ser fram emot att få komma in i labbet imorgon och börja labba!”
Sommarforskarskolorna arrangeras i samarbete med AstraZeneca och Borealis. Deltagarna går i åk 8, åk 9 och ettan på gymnasiet.
- AstraZeneca, Stockholm, vecka 25-26
- AstraZeneca, Göteborg, vecka 31-32
- Borealis, Göteborg, vecka 30
Succé på Intel ISEF 2018
Sveriges tre deltagare i Intel ISEF 2018: Erik Hartman, Johanna Huhtasaari och Nikita Zozoulenko.
Det gick strålande bra för det svenska landslaget på världens största vetenskapstävling för unga. Bland 1800 deltagare från 80 länder vann Erik Hartman en Grand Award och Nikita Zozoulenko vann både en Grand Awardoch tvåSpecial Awards. Stort grattis!
Intel ISEF arrangerades i Pittsburgh (USA) 13-18 maj 2018. Tre medlemmar från Sveriges unga forskningslandslag deltog i tävlingen och förutom tävlingsdagar och möten med juryn fick de även ta del av ett spännande program med studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de andra tävlingsdeltagarna. Läs mer om äventyret på vår blogg.
Följ Sveriges unga forskningslandslag 2018!
Stockholm Junior Water Price, Stockholm (Sverige), 25-30 juli 2018
- Noa Vikman, Kungsholmens gymnasium, Stockholm
China Adolescents Science and Technology Innovation Contest, Chongqing (Kina), 14-20 augusti 2018
- David Hambraeus, Lugnetgymnasiet, Falun
- Noa Vikman, Kungsholmens gymnasium, Stockholm
EU Contest for Young Scientists, Dublin (Irland), 14-19 september 2018
- Pontus Johansson, Fredrika Bremergymnasiet, Haninge
- Alex Hamben, Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm
- Gustaf Sidén, Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm
- Marve Grönblad Veteranen, Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm
Här är Utställningsgruppen 2019!
Jonathan Jilg, projektledare 2019.
Vi är stolta över att presentera arrangörsgruppen för Utställningen Unga Forskare 2019. De jobbar ideellt med projektet under ett år, med stöd från Unga Forskares kansli. ”Vi har ett fantastiskt team med riktigt talangfulla och drivna människor med många olika bakgrunder och erfarenheter”, berättar projektledare Jonathan Jilg. Kontaktuppgifter till alla finns här.
Projektledare
Jonathan Jilg
Finalgruppen
Finalansvarig och vice projektledare: Jonna Halonen
Logistikansvarig: Emma Peterson
Eventansvarig: Wisanu Sae-Wang
Finaljuryansvarig: Erik Hartman
Stipendieansvarig: Nelly Nygren
Uttagningsgruppen
Huvuduttagningsansvarig: Aina Vaivade
Semifinalsansvarig: Amanda Geld
Semifunktionärsansvarig: Josefin Nyberg
Digitaljuryansvarig: Dina Lerjevik
Kommunikationsgruppen
Kommunikationsansvarig: Marina Peltonen
Marknadsföringsansvarig, fokus skolor: Stella Axelsson
Marknadsföringsansvarig, fokus event: Virág Angyal
Grafiskt ansvarig: Emanuel Enberg
Finansieringsgruppen
Finansieringsansvarig: Michael Mekonnen
Finansieringsassistent: Johanna Lidholm
Hurra! Tre nya medlemsföreningar
Ung Vetenskapssport Lund
Hej! Vilka är ni? Vi är en lokal medlemsförening som tillhör Ung Vetenskapssport. Framför allt riktar vi oss till Lund, men kan också komma att vara aktiva i hela Skåne.
Naprapatföreningen
Hej! Vilka är ni? Föreningen består av naprapatstudenter med ett intresse för forskning. Flera av medlemmarna är aktiva inom olika forskningsprojekt som är samarbeten mellan Naprapathögskolan och Karolinska Institutet.
IYPT Sweden
Vi är en grupp, från gymnasielever till universitetsfysiker, som tillsammans arbetar med att undersöka olösta problem inom fysik, allt från hur kaffefläckar bildas till hur såpbubblor går sönder. Vi arbetar för att fler elever ska få möjlighet att syssla med forskning.
I och med att forskningens möjligheter och hantverk ligger oss varmt om hjärtat, hoppas vi att inom Unga Forskare kunna arbeta för att det naturvetenskapliga arbetssättets särart kan stärkas. Vi hoppas också få möjlighet att komma i kontakt med fler elever. Vi tror på att man gör som bäst vetenskap om man också har väldigt roligt!
Rekrytera mera!
Alla våra medlemsföreningar får en omgång gratis SMS-utskick! I eBas finns en supersmidig lösning för att påminna föregående års medlemmar om att förnya medlemskapet i er förening.
Logga in på eBas, navigera till medlemslistan och klicka på knappen ”Skicka inbjudningar till förra årets medlemmar”. (För att se knappen behöver ni ha aktiverat Onlineregistrering av medlemmar). Utskicket kan göras via antingen e-post eller SMS och ni kan enkelt lägga till ytterligare information i era utskick. Om ni vill nyttja tjänsten i fler omgångar fakturerar vi er för SMS-taxan, men en omgång med SMS-utskick är alltså gratis för Unga Forskares medlemsföreningar.
Extrajobba som mentor i höst!
Foto: Vattenfall/Jennie Pettersson
Gnistan söker mentorer som vill inspirera högstadieelever inom naturvetenskap och teknik. Som mentor stöttar du elever i åk 8 när de jobbar med en framtidsutmaning – från idéstadie till färdig vision. Uppdraget är arvoderat och arbetet utgår från Trollhättan. Om du behöver resa för att ta dig till Trollhättan betalar vi dina resekostnader. Vi rekryterar mentorer löpande, så ansök gärna så fort som möjligt. All info om uppdraget och ansökan hittar du här i annonsen.
Hälsningar från Unga Forskares kansli
Det har skett lite förändringar på sistone. Tove Ladberg och Paula Langöe Eliasson har gått på föräldraledighet och fått varsin vikarie: Anna Wallgren (verksamhetsutvecklare) och Judith Maiers (projektutvecklare). Kansliet har även fått förstärkning i form av Maria Österlund (junior projektledare) som vi hälsar välkommen nu i juni.
Kansliet är bemannat hela sommaren och vi turas om att ha semester. Kontaktuppgifter till kansliet hittar du här: www.ungaforskare.se/kontakta-oss
Unga Forskares nyhetsbrev
Vill du börja prenumerera på Unga Forskares nyhetsbrev? Klicka här!
Läs gärna hur vi arbetar med den nya dataskyddsförordningen (GDPR) i Unga Forskares integritetspolicy.