David Hambraeus och Noa Vikman vann stipendiet till CASTIC, Asiens största vetenskapstävling för unga, på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag. Nu är de på plats i Kina för tävla med deras två projekt. Följ äventyret här på bloggen och i våra sociala kanaler! 

Text: David Hambraeus, Noa Vikman, Max Vinger och Anna Wallgren

Foto: Max Vinger (Unga Forskares reseledare)

 

I fredags reste våra stipendiater David Hambraeus och Noa Vikman till Kina för att delta i CASTIC (China Adolescents Science & Technology Innovation Contest). CASTIC är Asiens största vetenskapstävling för unga och i år är det över 200 unga forskare från 46 länder och regioner som deltar i den 33:e upplagan av tävlingen. Tävlingen hålls i storstaden Chongqing med 30 miljoner invånare i sydvästra Kina. Nedan berättar David och Noa själva om sina projekt och vad de ser fram emot med resan.

 

Noa och David väntar på flyget till Kina. 

 

Jag heter David Hambraeus och tog i våras studenten från Lugnetgymnasiets naturvetenskapliga linje i Falun. 

CASTIC verkar väldigt spännande. Det känns lite nervöst men framförallt är jag förväntansfull. Jag tror att det kommer att bli väldigt roligt, både att få se kulturen i Kina och att få träffa alla andra deltagare och lyssna på deras projekt. 

En supersnabb sammanfattning av mitt arbete lyder som följer: De antågande kvantdatorerna innebär att den krypteringsteknik vi förlitar oss på i dagens samhälle inte längre håller för de förbättrade algoritmer som möjliggörs av detta teknologiska under. Mitt projekt går ut på att avhjälpa detta genom att utveckla nya krypteringsprotokoll som, genom att använda kvantmekaniska principer, kan garantera säkerhet. De kan göras så pass säkra att de är omöjliga att knäcka utan att bryta mot fysikens lagar. 

David Hambraeus

 

David och Noa på flygplatsen. 

 

Hej! Mitt namn är Noa Vikman, jag är 18 år gammal och tidigare har jag varit elev på Kungsholmens Gymnasium. Det jag ser fram emot mest med CASTIC är att få träffa alla andra tävlande. Det ska bli kul att lära känna unga forskare från hela världen som delar mitt intresse för vetenskap. Det kommer även bli spännande att höra om deras arbeten och upptäckter.

I mitt projekt har jag utvecklat en sensor för arsenik i dricksvatten som består av ytmodifierade guldnanopartiklar. Kort sagt har jag tillverkat partiklarna, satt en molekyl som heter L-Cysteine på ytan av dem, och sen har jag mätt vad för effekt olika koncentrationer av arsenik har på partiklarnas optiska spektrum. Resultaten visade att partiklarna var känsliga mot arsenik; högre koncentrationer av arsenik gjorde att lösningen med nanopartiklarna blir mer genomskinlig.

Noa Vikman

 

Om CASTIC 

Tävlingen arrangeras i Chongqing (Kina) 14-20 augusti och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de ca 200 tävlingsdeltagarna från 46 länder.

 

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47