David Hambraeus och Noa Vikman vann stipendiet till CASTIC, Asiens största vetenskapstävling för unga, på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag. Nu är de på plats i Kina för tävla med deras två projekt. Följ äventyret här på bloggen och i våra sociala kanaler! 

Text: Max Vinger och Anna Wallgren

Foto: Max Vinger (Unga Forskares reseledare)

 

I fredags reste våra stipendiater David Hambraeus och Noa Vikman till Kina för att delta i CASTIC (China Adolescents Science & Technology Innovation Contest). CASTIC är Asiens största vetenskapstävling för unga och i år är det över 200 unga forskare från 46 länder och regioner som deltar i den 33:e upplagan av tävlingen. Tävlingen hålls i storstaden Chongqing med 30 miljoner invånare i sydvästra Kina.

 

Resan till Chonqing (fredag och lördag)

På lördag eftermiddag lokal tid anlände vi till Chongqing, men kulturkrocken började redan 14 timmar tidigare när vi klev på Air Chinas plan på Arlanda. Inte nog med att personalen kunde väldigt få ord på engelska, vi fick även en blöt varm handduk när vi klev på planet (som ingen av oss riktigt visste var meningen att vi skulle göra med).

Förutom kommunikationssvårigheter gick flygresan bra och vi anlände till 36 grader varmt Chongqing. Vi fick hjälp av två funktionärer på CASTIC att ta oss till hotellet och checka in, och tur var nog det. För om flygpersonalen inte varit särskilt duktig på engelska är personalen på hotellet ännu svårare att kommunicera med. En annan insikt som slog oss väldigt snabbt är hur svårt det är att kommunicera i och ut från Kina. När det internet vi tar för givet i vår vardag försvinner blir många saker vi tar för givet plötsligt väldigt mycket svårare.

 

 

Chiqikou och Jiefangbei (söndag och måndag)

Eftersom vi anlände tre dagar tidigare än de flesta andra har vi haft möjlighet att se oss omkring i Chongqing i två dagar. I söndags så var vi i Chiqikou (rakt översatt porslinshamnen), en stadsdel i Chongqing som byggdes för över 1000 år sen och håller än idag nära till sina rötter som handelsstad. Idag kan man hitta mängder av små butiker som säljer porslin, lokal mat och andra varor i Chiqikou, men även ett nybyggt museum tillägnat Chongqings historia och ett 1500 år gammalt buddhistiskt tempel.

Under måndagen så tog vi oss till Jiefangbei, som både är namnet på ett monument tillägnat folkets frihet och på det omkringliggande området av tätt bebyggt med skyskrapor och shoppingcenter. Jiefangbei är dessutom det centrala företagsdistriktet och fyllt av både turister, affärsmän och affärskvinnor. Kanske mest slående var hur snabbt små stånd och butiker som sålde elektronikskrot och duschhuvuden i nedgångna skyskrapor övergick till nybyggda shoppingcenter och butiker med Luis Vuitton, Gucci och Rolex.

 

Poster setup (tisdag)

Idag började CASTIC på riktigt och alla andra lag anlände till hotellet under dagen. Efter lunch bar det av till utställningshallen Chongqing Expo för första gången som närmast storleksmässigt kan liknas med Stockholmsmässan, förutom att det även fanns 4–5 till lika stora hallar till förutom den vi kommer vara i. Väl på plats var det dags för registrering och att sätta i ordning montrarna. Vi fick också träffa vår volontär Grace för första gången som kommer hjälpa oss med allt möjligt under hela tävlingen.

 

Om CASTIC 

Tävlingen arrangeras i Chongqing (Kina) 14-20 augusti och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de ca 200 tävlingsdeltagarna från 46 länder.

 

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47