David Hambraeus och Noa Vikman vann stipendiet till CASTIC, Asiens största vetenskapstävling för unga, på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag. Nu är de på plats i Kina för tävla med deras två projekt. Följ äventyret här på bloggen och i våra sociala kanaler! 

Text: David Hambraeus, Noa Vikman, Max Vinger och Anna Wallgren

Foto: Max Vinger (Unga Forskares reseledare)

 

I fredags reste våra stipendiater David Hambraeus och Noa Vikman till Kina för att delta i CASTIC (China Adolescents Science & Technology Innovation Contest). CASTIC är Asiens största vetenskapstävling för unga och i år är det över 200 unga forskare från 46 länder och regioner som deltar i den 33:e upplagan av tävlingen. Tävlingen hålls i storstaden Chongqing med 30 miljoner invånare i sydvästra Kina.

 

Poster painting, rehearsal of the opening ceremony and cultural visit to Hong Yadong (onsdag)

Onsdagen var fullspäckad på alla vis. Den började med målning av posters som ska användas på öppningsceremonin på torsdag. Varje land fick en vit poster som de själva fick måla hur de ville. Sveriges poster pryds med tre kronor, en dalahäst och massor med gult och blått. Vad postern skulle användas till fick vi se på eftermiddagen då det skulle hållas en ”rehearsal” av öppningsceremonin (skulle googla fram den svenska översättningen av rehearsal men google fungerar inte i Kina). Två representanter från varje land (Noa och David från Sverige) kommer få springa upp på scen med sin poster och säga ett par ord till publiken. Vad David och Noa valt att säga får ni veta imorgon när den riktiga öppningsceremonin är!

Efter en god middag bar det av på en kortare utflykt till Hong Yadong och Chongqings stora teater. Därifrån kunde vi se ut över Jialing-floden och stora delar av Chongqing. En syn så vacker att det omöjligt helt kan återskapas med en bild.

 

 

Öppningsceremoni och utställning öppen för allmänheten (torsdag) 

Ännu en dag i varma Chongqing har nu passerat. Dagen startade med den öppningsceremoni som hade genrep (jag kom på översättningen!) igår. Närvarande var flera viktiga personer med långa titlar. Bland annat “Wan Gang, Vice Chairman of the National Committee of the Chinese People´s Political Consultative Conference, Chairman of the China Association for Science and Technology” och “Professor Xu Yayang, Peking University Lector and winner of the 2017 Future Science Awards”. Otroligt häftig tillställning som verkligen satte tonen för hela tävlingen. 

 

 

Noa och David beskriver sina första intryck av Kina och CASTIC

Mitt första intryck av Kina var bokstavligt talat värmen, den kom redan vid första steget ut ur flygplanet. Sedan dess har vi spenderat en stor del av vår tid under AC:s skyddande vingar. Förutom värmen har jag upplevt hur annorlunda mycket är i Chongqing. Nästan ingen kan engelska, men folk är oftast vänliga nog att försöka. Jag har försökt att lära mig kinesiska så att jag kan kommunicera fritt med andra, men det visar sig att språket är svårt att lära sig. Den lokala maten är god men ordentligt stark, så man får smaka försiktigt. Det finns ingen tillgång till Google eller sociala medier, vilket kan vara bra om man behöver en detox (är på dag 6 utan Instagram nu). Resan har helt enkelt varit en kulturell omställning.

CASTIC har hittills varit intensivt och roligt. Allt är schemalagt från tidigt på morgonen till kvällen. Öppningsceremonin var dramatisk. Vi har även träffat många nya intressanta människor, vilket var en av mina förväntningar för resan (succé!). Just nu ser jag fram emot de kommande dagarna, det kommer bli spännande att presentera mitt projekt framför jurymedlemmar.

/Noa

 

Noa står vid montern och pratar med besökare. 

 

Kina är varmt. Så varmt att det är värt att sägas två gånger. Det har varit över 30 grader varje dag och nattemperaturen ligger på 24 grader. Lyckligtvis finns det AC på hotellet; utan den hade jag nog inte varit vid livet.

Förutom den kyliga svenska sommaren saknar jag engelskkunskaper hos invånarna. Ganska få kan engelska och de som kan kan inte så mycket. Dock har vi laddat ner Google Translate och det, i kombination med lite charader, är ganska effektivt. Jag har också upptäckt att Kina är stort men att invånarna är mindre. Med mina blyga 195 cm reser jag mig som ett träd bland buskar och har oftast en bra överblick över gatan. Det har blivit ganska många foton med storögda kineser som aldrig sett någon så lång och blond. Detta till trots har jag blivit positivt överraskad av både takhöjd och dörrstorlek och jag har inte slagit i huvudet en ända gång sedan vi kom hit (!), dock har bussarna lite för lite utrymme för mina ben.

Själva tävlingen har inte börjat än men i morse hölls öppningsceremonin. Det märktes att dessa typer av tävlingar hålls i högre aktning här i Asien än i Europa. Det var med pompa och ståt på en enorm scen och dansöser och akrobater invigde tävlingen. Även här var det få som kunde engelska så hela föreställningen hölls på kinesiska. Dock fick vi öronsnäckor med engelska översättare vilket gjorde det hela lite lättare att förstå. Än så länge har vi inte tävlat något men vi har redan träffat många nya vänner bland de andra internationella deltagarna som varit väldigt trevliga.

Jag ser fram emot att träffa fler människor och att få börja tävlingen på riktigt. Lite nervös är man men mest förväntansfull … och varm.

/David

 

David står vid montern och pratar med besökare. 

 

Om CASTIC 

Tävlingen arrangeras i Chongqing (Kina) 14-20 augusti och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de ca 200 tävlingsdeltagarna från 46 länder.

 

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47