David Hambraeus och Noa Vikman vann stipendiet till CASTIC, Asiens största vetenskapstävling för unga, på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag. Nu är de på plats i Kina för tävla med deras två projekt. Följ äventyret här på bloggen och i våra sociala kanaler! 

Text: David Hambraeus, Noa Vikman, Max Vinger och Anna Wallgren

Foto: Max Vinger (Unga Forskares reseledare)

 

Fredagen den 10 augusti reste våra stipendiater David Hambraeus och Noa Vikman till Kina för att delta i CASTIC (China Adolescents Science & Technology Innovation Contest). CASTIC är Asiens största vetenskapstävling för unga och i år är det över 200 unga forskare från 46 länder och regioner som deltar i den 33:e upplagan av tävlingen. Tävlingen hålls i storstaden Chongqing med 30 miljoner invånare i sydvästra Kina.

 

Jurydag (fredag)

Under hela fredagen pågick jurybedömningen och endast deltagarna och juryn såklart fick vara i utställningshallen. Noa och David berättar själva om dagen:

 

Idag har varit fylld med spänning; vi har presenterat våra projekt inför juryn. Jag har alltså stått vid mitt bås i över 8 timmar och för det mesta väntat förväntansfullt på nästa jurymedlem. Det var nervigt att presentera sitt projekt för folk med kunskap som gör att de kan ifrågasätta mitt arbete. Lyckligt nog kändes det allmänt som att juryn tyckte om mitt projekt, trots att de hade en del korrekta synpunkter om saker som jag kan förbättra. Summan av kardemumman är att jag är nöjd med min prestation.

/Noa

 

 

Idag var dagen D då själva tävlingen ägde rum och vi fick presentera våra projekt för juryn. Det var en lång dag och vi stod vid våra montrar från kl. 8:30 till 17:30 med bara en entimmes lunchpaus och berättade om våra projekt om och om igen. Lite tröttsamt var det men det var också roligt. Alla som lyssnade kom med olika perspektiv och frågor och dessutom var de flesta i juryn ganska bra på engelska, vilket underlättade en hel del. Juryn verkade ganska intresserade och speciellt en av dem tyckte att mitt projekt var oerhört coolt. Jag vill dock inte hoppas på för mycket och vi har inte fått någon information om vilka priser vi tävlar om eller ens vilka vi tävlar mot.

När det inte var någon jury vid just mitt projekt kunde jag också gå runt och lyssna på de andra deltagarnas projekt vilket var väldigt roligt. De andra deltagarna har varit duktiga och alla har haft intressanta projekt så jag tror att det kommer vara tuff konkurrens om priserna, vad de än är.

/David

 

Mer besökare, mer Chiqikou och Special Awards (lördag)

Lördagen var nog den längsta dagen på hela CASTIC, men mycket hann vi med också! Under förmiddagen fick deltagarna återigen en chans att presentera sina projekt för besökare, och i minst lika stor utsträckning ta bilder med dem.

Efter lunch blev det en snabb tur till Chiqikou igen för att köpa souvenirer och testa lokala specialiteter. Vi hann inte med att vara där särskilt länge den här gången men det gjorde inte oss så mycket som hade varit där för en vecka sen.

Sen var det tillbaka till hotellet för att svida om till kostym för tävlingens första prisceremoni, för Special Awards. Generellt höll ceremonin samma ton som invigningen och det delades ut många olika priser. Inga priser för Sverige idag, men vi håller tummarna för Grand Awards imorgon!

 

Robotar och Grand Awards (söndag)

Så var det dags för sista dagen på tävlingen, tänk vad snabbt det gick. Under förmiddagen var vi på besök på Liangjiang Robot Exhibition Center och fick se en mängd olika typer av robotar som utvecklas och tillverkas här i Chongqing. Allt från stora industrirobotar till små dansande robotar och robotfiskar (min personliga favorit). Det fanns även möjlighet att pröva på VR, en möjlighet som vi såklart tog!

 

 

På eftermiddagen var det dags för closing ceremony och Grand Awards. För nationella deltagare delades det ut silver och guld och de tre bästa projekten vann det största priset. För de internationella deltagarna (däribland Noa och David) delades det ut brons, silver och guld. Extra roligt blev det eftersom både Noa och David lyckades ta hem varsin silvermedalj! Superkul och framförallt stort grattis till Noa och David för deras jobb med sina projekt och en väl genomförd tävling.

 

 

Om CASTIC 

Tävlingen arrangeras i Chongqing (Kina) 14-20 augusti och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de ca 200 tävlingsdeltagarna från 46 länder.

 

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47