Noa Vikman ingår i Sveriges unga forskningslandslag och deltar i den internationella tävlingen Stockholm Junior Water Prixe (SJWP) som arrangeras i Stockholm 25-30 augusti. Noas projekt handlar om guldnanopartiklar som potentiellt verktyg för att upptäcka och mäta halter av arsenik i vatten. Följ äventyret här på bloggen och i våra sociala kanaler! 

Text: Marina Peltonen, Noa Vikman och Anna Wallgren

Foto: Marina Peltonen (Unga Forskares reseledare)

 

Invigning av SJWP 2018 (lördag)

I lördags samlades deltagare från 32 länder för att ta del av den 22:a upplagan av Stockholm Junior Water Prize (SJWP) och fem spännande dagar i Stockholm. Förutom själva tävlingen får deltagarna en unik möjlighet att träffa ledare av globala vattenmyndigheter och inleda livslånga relationer med likasinnade ungdomar som delar visionen om en framtida värld utan vattenrelaterade förhinder.

Efter välkomnande och genomgång av veckans schema fick deltagarna möjlighet att testa sina så kallade iPosters på Folkets hus på Stockholm City Conference Center (SCCC), inför mötet med juryn. Många är nervösa inför mötet med juryn men samtidigt råder en lugn och avslappnad stämning bland deltagarna.

Kvällen avrundades med en mindre formell middag på Scandic Klara Hotell, där deltagare, mentorer och arrangörer av SJWP samlades för att gemensamt avnjuta en god välkomstmiddag. Man hör skratt och glada toner från alla bord, inte minst från alla deltagare som nu börjar lära känna varandra. Stämningen är god och det tycks inte finnas någon nervositet i atmosfären ännu.

 

Hälsningar från Sveriges representant i SJWP 2018

Hej! Mitt namn är Noa Vikman, jag är 18 år gammal och tidigare har jag varit elev på Kungsholmens Gymnasium. 

I mitt projekt har jag utvecklat en sensor för arsenik i dricksvatten som består av ytmodifierade guldnanopartiklar. Kort sagt har jag tillverkat partiklarna, satt en molekyl som heter L-Cysteine på ytan av dem, och sen har jag mätt vad för effekt olika koncentrationer av arsenik har på partiklarnas optiska spektrum. Resultaten visade att partiklarna var känsliga mot arsenik; högre koncentrationer av arsenik gjorde att lösningen med nanopartiklarna blir mer genomskinlig.

Om det finns något jag är säker på är det att jag har haft den minst smärtsamma färdvägen av alla tävlande på SJWP. Jag bor i Stockholm och resan tog mig runt 30 min. Vi bor på Scandic Klara Hotell, vilket är ett supercentralt hotell nära Hötorget och T-Centralen. Hotellet ligger i gångdistans till presentationshallen och de andra aktiviteter som vi kommer att göra, vilket känns skönt.

I rummen har arrangörerna spridit upp grupperna så att vi kan lära känna varandra, jag bor med ett par personer från Mexiko och en person från Ungern. Alla här är väldigt schyssta och jag känner mig välkommen av arrangörerna som har hand om SJWP.

Schemat för veckan är avslappnat med mycket fritid och roliga aktiviteter. Mest ser jag fram emot ”Burgers and Bowling” och banketten i stadshuset.

 

Möte med internationella juryn (söndag)

På söndag morgon inleds veckan och den ena halvan av deltagarna – däribland Noa – ska få möta den internationella juryn. Dagen startar vid kl. 10.00 på Folkets Hus och deltagarna samlas för att gemensamt gå igenom dagens spektakel. När jurymedlemmarna väl kliver in står alla deltagare snyggt uppradade på en trappa med fokus mot juryn. Alla i jurygruppen presenterar sig själva och ser framemot att få träffa alla ambitiösa deltagare.

Det är ett tajt schema: 5 minuter presentation för juryn som efterföljs av 10 min frågor. Juryn har läst alla projekt i förhand och är på så sätt bekanta med alla deltagarnas projekt.

Juryn är uppdelad i tre grupper om ca 2-3 personer per grupp. De cirkulerar enligt ett detaljerat schema och varje deltagare kommer att få totalt tre sessioner av jurybesök. Tillskillnad från föregående upplagor av SJWP har man numera digitaliserat alla posters och gjort en digital utställning med iPosters. Alla affischer finns samlade på stora touchskärmar som tillåter deltagarna att infoga rörliga bilder och ljudfiler till sin presentation. Dock får inga videoklipp spelas upp vid jurybesök p.g.a. tidsrestriktioner. När man inte har besök av en jury finns möjlighet att få presentera sitt projekt för en intresserad allmänhet.

Tävlingen äger rum i samband med World Water Week (WWW), som är den årliga kontaktpunkten för jordens vattenproblem, där över 3 300 individer och cirka 380 sammankallande organisationer från 135 länder deltar i veckan, organiserat av Stockholm International Water Institute (SIWI).

Ett myller av glada konferensgäster fyller Folkets Hus och man märker tydligt hur intresset för hållbarhetsfrågor binder samman människor från hela världen. Inte minst vad gäller deltagarna själva från SJWP, som efter en intensiv dag återvänder till hotellet för lite middagsförberedelser. Noa har nu fått presentera sitt projekt för en imponerad jury och fått ta del av en händelserik dag som han sent kommer att glömma.

Noa berättar om projektet vid hans iPoster.
Nia berättar om projektet för delar av den internationella juryn. 

 

Om SJWP

Stockholm Junior Water Prize (SJWP) arrangeras 25-30 augusti och samlar fantasifulla unga sinnen från hela världen i syfte att uppmuntrar unga talangers fortsatta intresse för vatten- och hållbarhetsfrågor. Tävlingen lockar fler än 10 000 personer från över 30 länder. Priset delas ut av kronprinsessan Victoria som även är protektor av priset.

De nationella och internationella tävlingarna är öppna för ungdomar mellan 15 och 20 år som har genomfört vattenrelaterade projekt av bevisad miljö, vetenskaplig, social eller teknisk betydelse. Projekten sträcker sig från lokala eller regionala till nationella eller globala ämnen. I år har 35 nationella finaler genomförts runt om i hela världen och 32 länder anländer till Stockholm på den internationella finalen.

Vinnaren av Stockholm Junior Water Prize mottar en pris på 15 000 USD, en blå kristallprisskulptur, ett diplom samt vistelsen i Stockholm. Vinnarskolan får ett diplom och 5000 USD. Vidare tilldelas ett Diplom of Excellence tillsammans med 3000 USD.

Här kan du läsa finalkatalogen med alla projekt som deltar i SJWP 2018.

Läs mer om SJWP på den officiella webbsidan: www.siwi.org/prizes/stockholmjuniorwaterprize

 

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47