Pontus Johansson, Alex Hamben, Marve Grönlund Vesterin och Gustaf Sidén vann stipendiet till EU Contest for Young Scientists (EUCYS) på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag. Nu är de på plats i Dublin (Irland) för tävla med deras två projekt. Följ äventyret här på bloggen och i våra sociala kanaler!
Text: Alex Hamben, Marve Grönlund Vesterin, Gustaf Sidén och Anna Wallgren
Foto: Karl Larsson (Unga Forskares reseledare)
Här kommer hälsningar från tre av Sveriges fyra deltagare i EU Contest for Young Scientists 2018. Alex Hamben, Marve Grönlund Vesterin och Gustaf Sidén har tillsammans gjort ett projekt och tävlar i grupp, precis som de gjorde på Utställningen Unga Forskare.
Alex Hamben, Marve Grönlund Vesterin och Gustaf Sidén vid montern på EUCYS 2018.
Hälsningar från Alex Hamben, Marve Grönlund Vesterin och Gustaf Sidén
Hur påverkar ytjämnhet en Flettner-rotors prestanda? Kunde frågan vi ställde oss själva ha lytt när påbörjade vårt gymnasiearbete förra hösten. Men, så gick det inte riktigt till. Istället inleddes arbetet med att spendera pinsamt många timmar på YouTube, där vi tittade på videoklipp som berörde häftiga fysikrelaterade experiment och fenomen medan deadlinen tickade allt närmre och närmre. Vi – Alex, Gustaf och Marve, tre gymnasieelever på Viktor Rydbergs Gymnasium vid Odenplan – hade då inte den blekaste aning om att denna nyfikenhet och beslutsamhet att hitta det perfekta gymnasiearbetet skulle ta oss ända till EU Competition for Young Scientists (EUCYS) 2018 i Dublin.
Vägen hit har minst sagt bestått av överraskning på överraskning. När endast de prestigefyllda resestipendierna återstod att utdelas vid Utställningen Unga Forskares prisceremoni i våras hade vi i princip gett upp hoppet; Alex hade till och med knäppt upp byxorna och tagit av sig kavajen där vi satt längst bak i föreläsningssalen. Men att vägen hit endast bestått av överraskningar är dock inte hela sanningen, då den även inneburit en hel del motgångar och hinder som vi varit tvungna att övervinna. Läxorna som vi tog med oss den dagen var att det lönar sig att fortsätta kämpa, även när målet känns omöjligt avlägset; att våga tro på sig själv, även om det känns som att du är den dummaste personen i rummet; och att vänta med att knäppa upp byxorna tills efter prisceremonin är avslutad.
Resan till EUCYS 2018 i Dublin började för oss med en obehagligt tidig och kylig morgon. När vi landade i Dublin trodde vi först att vi kommit till Midgård – skyltningen, som förstås var på Irländska, var slående likt den påhittade Alviskan från J.R.R. Tolkiens ”Sagan om Ringen”. Vi möttes på flygplatsen av en delegation från EUCYS utställningsgrupp, som hänvisade oss till en plats där vi fick vänta på transfer till hotellet tillsammans med några andra deltagare. Väl på hotellet fick vi i oss en mycket behövlig och påkostad lunch där vi roade oss med att försöka gissa vilka länder de olika deltagarna kom från utifrån deras bordskonversationer.
Efter en kort vila på hotellrummen började vi röra oss mot utställningslokalen för att förbereda våra projektmontrar. Där passade vi på att socialisera med våra montergrannar, som alla tillhörde deras respektive nationers främsta unga forskningstalanger, och översköljdes återigen av känslan att vara de dummaste personerna i rummet. Monterarbetet följdes av ett besök till Every Person Is Connected: The Irish Emigration Museum, samt en trerättersmiddag på en irländsk pub. Intrycket av att stiga in genom dörren till puben är svår att beskriva utan ännu en Sagan om Ringen-referens, så om den säger vi endast detta: The Prancing Pony. En snabb promenad i området runt hotellet senare återvände vi till våra rum, fullständigt utmattade efter en dag av färgsprakande intryck och upplevelser. Vi var dock noga med att inte låta den temporära tröttheten hindra oss från att vara taggade till topp inför den kommande veckans händelser.
Om EUCYS 2018
Tävlingen arrangeras i Dublin (Irland) 14-19 september och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de andra tävlingsdeltagarna. I EUCYS 2018 tävlar 88 projekt och 135 unga deltagare från 39 olika länder.
Officiella sidan för EUCYS 2018: www.eucys2018.com
Vill du veta mer om projekten som deltar i EUCYS 2018? Kolla in denna sida: www.eucys2018.com/projects
Här kan du även läsa katalogen med info om tävlingen och projekten: http://ec.europa.eu/research/eucys/pdf/btwl0818_eucys2018_catalog.pdf
Presskontakt
Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare
anna.wallgren@ungaforskare.se
0738 53 47 47