Intel ISEF 2019 är nu slut för i år och stipendiaterna har landat i Sverige. Det har varit en intensiv och händelserik resa. Dagarna efter tävlingen fanns det lite tid för upptäcktsresande i Los Angeles. Ni kommer nu få ta del av vad som hände under de sista dagarna i USA samt några tankar från stipendiaterna efter en minnesvärd upplevelse.
Det har nu gått en vecka sedan finalen av Intel ISEF gick av stapeln. Efter en spektakulär prisutdelning, med priser av ett totalt värde på 4 miljoner dollar, stod Rebecka som vinnare av tredjepris i sin kategori, Astronomi och fysik. Detta är en fantastisk prestation då närmare 1800 finalister deltog i tävlingen och representerade över 80 olika länder och regioner.
Efter tävlingens slut fortsatte resan i rymdens tecken mot stjärnornas stad, Los Angeles. Under helgen besöktes Griffith observatorium, som namnet skvallrar om är det ett observatorium med olika utställningar och föreställningar på temat rymden. Observatoriet är beläget på en hög höjd med utsikt över Hollywoodskylten. På eftermiddagen bar det istället av mot kusten för att beskåda Santa Monica piren.
Dagen därpå stod Caltech på schemat, det prestigefulla universitetet California Institute of Technology. Det var ett inspirerande besök och ett fantastiskt fint campus. På eftermiddagen blev det det obligatoriska besöket i Hollywood för att gå på Walk of Fame följt av ett trevligt restaurangbesök.
Innan hemfärd fanns det även tid för ett besök på California Science Center. Där fanns flertalet spännande utställningar men höjdpunkten var att besöka Endeavour, NASAs senaste rymdfärja. Nedan ser ni en bild med stipendiaterna framför rymdfärjan.
På kvällen gick flyget hem mot Arlanda. Det blev inte många timmar vila i Sverige innan det bar av mot Tv4 nyhetsmorgon för Rebecka där hon fick berätta om sin forskning och inspirera andra att göra samma resa som hon själv. Men nu har de i alla fall hunnit landa lite efter en intensiv tävling och en stor upplevelse. Här kommer några ord från dem alla om hur de upplevde tävlingen och resan:
Fabian Lundell
Ålder: 19 år
Skola: Bäckängsgymnasiet, Borås
Intel ISEF 2019 var en otrolig upplevelse med en skala på evenemang jag aldrig tidigare varit med om. Genom fantastiska föreläsningar av världsklassiga forskare, intensiva mingelevenemang och den nervösitetsfyllda “judging day” fick jag lära känna fantastiska entusiastiska forskare och ungdomar från hela världen. Den speciella ISEF-andan med dess roliga traditioner bör också nämnas, allt från pinsen som vi bytte med varandra till flerårsdeltagarna med deras vördnadsväckande “alumni”-lapp. En annan personlig höjdpunkt var vår sista aktivitet där vi fick se en äkta rymdfärja på California Science Center, sannerligen en barndomsdröm som blivit sann.
Ellen Hammarstedt
Ålder: 19 år
Skola: Kitas gymnasium, Göteborg
Nu är vi tillbaka i Sverige och jag har fortfarande inte riktigt smält upplevelsen. Dagen vi åkte satt vi runt Mirandas bord och åt frukost, och när vi satt hemma i Sverige igen och åt middag tillsammans kändes det dels som att det hade gått flera veckor sedan vi satt på samma ställe och åt frukost, samtidigt som det kändes som att vi bara suttit där några timmar och att hela ISEF var en dröm! Även om jag personligen inte vann något så var ISEF fantastiskt rolig upplevelse, och att få prata om Cherenkovstrålning med forskare som stöter på det dagligen var hur coolt som helst. Framförallt är jag så glad för Rebeckas skull! Jag tar med mig en enorm mängd inspiration hem till resten av gymnasiet och sommarens äventyr.
Miranda Jäderling
Ålder: 19 år
Skola: Balckebergs gymnasium, Stockholm
Det bästa med Intel ISEF skulle jag säga var att få träffa så många ungdomar som precis som jag själv är intresserade av forskning och att få lära sig om alla imponerande projekt som ställdes ut. Domarprocessen under utställningen var också otroligt lärorik, det var både utmanande och roligt att få diskutera sitt arbete med några av världens mest framstående forskare inom ens område. ISEF är en upplevelse jag sent kommer glömma, och den har gjort att jag nu är säker på att forskning är något jag vill fortsätta med i framtiden.
Rebecka Mähring
Ålder: 19 år
Skola: Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm
Jag brukar alltid tycka att det låter extremt fånigt när andra säger att något var en ”upplevelse för livet”. När det kommer till Intel ISEF är jag dock tvungen att säga det själv. Intel ISEF har, från start till slut, varit otroligt utmanande, kul, och inspirerande. Jag har särskilt uppskattat möjligheten att få träffa och inspireras av folk från hela världen som har ett brinnande intresse för forskning, och som har åstadkommit otroligt mycket väldigt tidigt i sina liv. Det var även mycket givande att få diskutera min forskning med juryn, och, inte minst, att få lära känna resten av det svenska landslaget. Utan deras mentala stöd är det tveksamt om jag haft förståendet i behåll efter alla skumma amerikanska frukostar. Sammantaget är jag extremt tacksam för att ha fått möjligheten att delta i Intel ISEF, och jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att vara med i Utställningen nästa år!
Vi säger ännu en gång stort grattis och tack till våra stipendiater. Nu ser vi fram emot att följa resten av Sveriges Unga Forskningslandslag 2019 framöver!