Det har varit ett succéår för Sveriges Unga Forskningslandslag. Ett tredjepris i forsknings-VM, Special Award i Forsknings-EM och en rad priser, däribland guld, på Asiens största vetenskapstävling – det är facit när Sveriges Unga Forskningslandslag avslutar tävlingsåret 2019. De svenska ungdomarna har därmed visat att de fortsatt tillhör världens allra främsta inom vetenskap.

I benhård konkurrens med flera miljoner unga från hela världen tog det svenska landslaget hem flera av de största och mest prestigefyllda priserna i tre av fyra internationella tävlingar under 2019. Bland priserna finns ett tredjepris i Forsknings-VM, Special Award i Forsknings-EM, och en rad priser, däribland guld, på Asiens största vetenskapstävling. De nio svenska ungdomar som ingår i årets landslag spelar en unik roll för att försvara Sveriges plats på världskartan som viktig kunskaps- och forskningsnation – både nu och för framtiden.

– Återigen har vi sett att svenska ungdomar levererar forskning i världsklass och har en självklar plats i världseliten. De är nyckeln till att lösa våra gemensamma utmaningar, och vi kan tillsammans ge dem förutsättningar att nå längre, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Samtidigt som Sveriges Unga Forskningslandslag representerar Sverige internationellt, är de också ambassadörer för en hel generation unga som vill vara med och påverka och forma sin, Sveriges och världens framtid. De inspirerar ungdomar som idag står på tröskeln till att avsluta sina gymnasiestudier och välja framtida utbildningsväg och karriär.

– Ifall du gör något du verkligen älskar kommer du garanterat göra ett bättre arbete, men du kommer även bli bättre på något du är passionerad för. Efter att ha programmerat och läst på otroligt mycket om artificiell intelligens för mitt gymnasiearbete, kan jag med säkerhet säga att det är AI jag vill arbeta med i framtiden, säger Charles Maddock som vann guld för Sverige i Asiens största tävling, CASTIC.

Sveriges Unga Forskningslandslag utses på finalen av Forsknings-SM

Sveriges Unga Forskningslandslag, som varje år representerar Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga, utses på finalen av Forsknings-SM – Utställningen Unga Forskare. Tävlingen anordnas av organisationen Unga Forskare och har premierat unga talanger sedan 1963 inom naturvetenskap, teknik, matematik och ingenjörskap.

Finalen hålls nästa gång på Tekniska museet i Stockholm 31 mars–1 april 2020, och avslutas med en prisceremoni den 2 april. Tidigare prisutdelare har bland annat varit Kronprinsessan Victoria, dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt och astronaut Christer Fuglesang.

Sveriges Unga Forskningslandslags priser under 2019:

  • Tredjepris i kategorin Fysik/Astronomi, ISEF. Rebecka Mähring, ”Searching for Hidden Black Holes: An Investigation of Chaotic Regimes in Non-Linearly Coupled Harmonic Oscillators
  • Guldmedalj, CASTIC. Charles Maddock, “The Development and Analysis of Cambrians”
  • Silvermedalj, CASTIC. Ellen Hammarstedt, ”Detecting Cherenkov radiation with a cellphone
  • CAST president award, CASTIC. Charles Maddock, “The Development and Analysis of Cambrians”
  • I-Fest stipendiet, CASTIC. Ellen Hammarstedt, ” Detecting Cherenkov radiation with a cellphone
  • Special award, EUCYS. Mattias Akke och Elsa Axby, “Catching the bad guys: Capturing Oligomers of the Amyloid-beta Peptides”

Kontakt:

Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare

anna.hedlund@ungaforskare.se

076 109 11 23

Ladda ner bilden

Fotograf: Ola Jacobsen

 

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Varje år deltar nära 700 elever från hela landet. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor, bland annat utses Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges delegationer till världens största vetenskapstävlingar för unga.

Unga Forskare är en ideell organisation som finns för att ge unga förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, matematik och teknik. Unga Forskare grundades 1977 och består idag av ett fyrtiotal föreningar med ca 4 700 medlemmar. Med ett stort antal nationella verksamheter jobbar vi för att nyfikenheten och intresset för naturvetenskap, teknik och matematik ska ha en självklar plats i ungas liv.