Totalt 45 gymnasieelever deltog igår i den lokala semifinalen i Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare. Två av de tävlande var Oliwer Löfgren och Theo Dzankic med ett projekt som undersöker möjligheterna att leva självförsörjande på ett flytande stad. Semifinalen i Malmö var en av landets sju semifinaler inför den nationella finalen i mars.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. I år hålls tävlingen digitalt. På semifinalen i Malmö, som arrangerades i samarbete med Malmö universitet med stöd av Sparbanksstiftelsen Skåne och Swedbank, tävlade 45 elever med sina projektarbeten.

Oliwer och Theo från Gymnasieskolan Thoren Innovation School hade i sitt projekt undersökt om det är möjligt att leva på havet i en självförsörjande stad. Idén till sitt projekt fick de via sina studier.

– Vi har arbetat med frågor kring global uppvärmning i skolan och hur klimatet ser ut idag. Eftersom temperaturen ökar betyder det samtidigt att havsnivån ökar. Vi bor nära havet och våra hem kan komma att vara under vatten inom 80 år, säger Oliwer Löfgren.

Projektet studerar möjligheterna till självförsörjning, exempelvis att odla inomhus genom metoden indoor farming.

– Vi har tittat på hur man kan odla inomhus med ett system som kallas indoor farming, dvs. som ett jordbruk inomhus som inte är beroende av klimatet och väderförhållanden utomhus. Vår lärare berättade om Utställningen Unga Forskare så vi tänkte att vi har en kreativ idé så vi anmäler oss och ser vad som händer, fortsätter Oliwer Löfgren.

– Det har varit väldigt lärorikt och spännande att arbeta med detta projekt. Varje dag som jag och Oliwer jobbar med gymnasiearbetet lär vi oss något nytt om dessa spännande framtidsprojekt, säger Theo Dzankic.

– Liksom tidigare år är vi imponerande av den höga nivån på projekten, och den fantastiska kreativiteten, säger Rickard du Rietz och Henrik Hartman från juryn vid Malmö universitet.

Finalister
Filippa Åkeson och Salima Ismail – Bakteriell cellulosa, framtidens naturliga materialval
Sonja Larsson – Blodsockrets påverkan på kognition
Emilia Brickman – Hormonpåverkan på marina växter
Aina Thor – The optimal method of combatting Impatiens glandulifera in Sweden

Pris för bästa vattenprojekt gick till Hormonpåverkan på marina växter.
Pris för bästa hållbarhetsprojekt, som delas ut i samarbete med Sparbanksstiftelsen Skåne och Swedbank, gick till Bakteriell cellulosa, framtidens naturliga materialval.

Finalisterna kommer att få tävla mot Sveriges duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kr. Bland annat kommer Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar, att utses. Finalen äger rum i en digital, öppen monterutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen 22–29 mars.

Theo Dzankic - Fotograf Noa Horrocks