Totalt 58 gymnasieelever deltog i fredags i den lokala semifinalen i Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare. En av dem var Liv Nilsson Rapping som gjort ett projekt om textiliers olika miljöpåverkan. Semifinalen i Karlshamn var en av landets sju semifinaler inför den nationella finalen i mars.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. I år hålls tävlingen digitalt. På semifinalen i Karlshamn, som arrangerades i samarbete med Kreativum, tävlade 58 elever med sina projektarbeten.

Liv Nilsson Rapping från Vägga gymnasium i Karlshamn tävlade med ett projekt som undersökt olika textilmaterials fördelar respektive nackdelar på bland annat miljön. Liv har jämfört bomullstyg med Lyocell, som framställs av cellulosa, ur ett miljö-, kvalitets- och ekonomiskt perspektiv. Klädindustrin står för stora mängder utsläpp i världen och Liv hoppas kunna bidra med kunskap kring om materialval kan minska påverkan på miljön.

– Jag är intresserade av mode och miljö och funderade hur jag kan kombinera detta med varandra. Jag är genuint intresserad av resultatet på den här frågan då många företag marknadsför sig som miljövänliga idag, säger Liv Nilsson Rapping.

Projektet tog Liv till final där hon kommer att få tävla mot Sveriges duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kr. Bland annat kommer Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar, att utses. Finalen äger rum i en digital, öppen monterutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen 22–29 mars.

Finalister
Alexander Berntsson – Jämförelse av datainsamlingsmetoder och problemuppställningar för en självstyrd bil
Alice Asmundsson och Sofia Karlsson – Kemisk analys av textilfärgning
Charlie Ehinger – Prevalence of Microplastics in Rainwater and Tap Water in Stockholm
Emelie Lindgren, Josefine Aronsson och Therese Johannesson – Kompostkriget
Liv Nilsson Rapping – Bomull och lyocell – En jämförelsestudie mellan bomull och lyocell ur ett miljö-, ekonomiskt- och kvalitetsperspektiv.

Pris för bästa vattenprojekt gick till Fanny Lagergren och Maja Nilsson – Nostoc Pruniforme.