Totalt 52 gymnasieelever deltog igår i den lokala semifinalen i Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare. Två av dem var Harriet Källberg och Kajsa Norman som gjort ett projekt om fritidsbåtars undervattensljud i sjön Runn. Semifinalen i Borlänge var en av landets sju semifinaler inför den nationella finalen i mars.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. I år hålls tävlingen digitalt.
På semifinalen i Borlänge, som arrangerades i samarbete med Högskolan Dalarna och TeknikerJakten, tävlade 52 elever med sina projektarbeten.

Harriet och Kajsa från Lugnetgymnasiet har i sitt projekt undersökt hur fritidsbåtar i sjön Runn låter under vattenytan. Fiskars kommunikation styrs av ljud och undervattensdjur kan liksom vi människor bli stressade av för mycket buller. Ljudföroreningar i samband med fritidsbåtar är ett relativt outforskat område. I Runn, en levande sjö både för fritidsbåtsägare och undervattensdjur, finns ungefär 3000 båtar under sommarhalvåret. Samtidigt utgör sjön habitat för många fiskarter såsom gädda, abborre, nors, siklöja och lake. Hur dessa vattenlevande djur påverkas av ett livligt båtliv är i dagsläget svårt att säga men ett steg på vägen är att kartlägga hur fritidsbåtar i Runn låter.

– Det började med att vi lyssnade på en podd om hur delfiner kan störas av buller under ytan. Ämnet fångade genast vårt intresse och vi började leta efter mer fakta samt fundera över hur det ser ut i Runn, alltså området nära oss. Vi har spelat in ljud från båtar och jämfört dessa ljudfiler med inspelningar från fiskars läten för att undersöka om frekvenserna sammanfaller, säger Kajsa Norman.

– Det känns fantastiskt att få vara en del av tävlingen och vi är extremt glada. Till finalen går vi in med inställningen att ha kul. Vi tycker ämnet är intressant och viktigt att belysa, därför hoppas vi kunna nå ut med vårt arbete till andra, fortsätter Kajsa Norman.

Projektet gav Harriet och Kajsa en finalplats och de kommer nu att få tävla mot Sveriges duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kr. Bland annat kommer Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar, att utses. Finalen äger rum i en digital, öppen monterutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen 22–29 mars.

Finalister
Claudia Aceituno, Melissa Chu, Natasha Rezza och Theresia Gran-Sandberg – Sertralins påverkan på miljön och samhället
Harriet Källberg och Kajsa Norman – Hur låter en motorbåt under ytan?
Yann Lidström – Korrelation mellan fystester och resultat i kanotslalom
Moa Andersson och Victoria Johansson – Spansk Skogssnigel – Ökad kunskap om artens beteende, livscykel och tillväxt

Pris för bästa vattenprojekt gick till Julia Löfberg, Malva Korall och Tova Wagenius – Klimatförändringars påverkan på blåmusslor.

Kajsa Norman
Harriet Källberg framför datorn