Totalt 97 gymnasieelever deltog igår i den lokala semifinalen i Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare. Två av dem var Embla Dreifaldt och Stina Harder från Rudbeckianska Gymnasiet i Västerås som gjort ett projekt som bland annat undersöker om mängden bakterier under våra naglar påverkas av olika metoder av rengöring. Semifinalen i Stockholm var en av landets sju semifinaler inför den nationella finalen i mars.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. I år hålls tävlingen digitalt.
På semifinalen i Stockholm, som arrangerades i samarbete med Vetenskapens Hus, tävlade 97 elever med sina projektarbeten.

Embla och Stina har i sitt projekt undersökt om naglars längd samt olika rengöringsmetoder påverkar bakteriemängden vilket har en koppling till dagens rekommendationer för allmänheten kring handtvätt under pandemin.

– Nu under pandemin är det stort fokus på handhygien för att minska smittspridning. Effekten som handrengöring med tvål och vatten eller handsprit har på bakterier kan liknas med effekten det får på membranvirus, som coronaviruset är. Därför var det intressant för oss att undersöka spridningen av bakterier och även titta på resultatet i förhållande till de rekommendationer som finns för handtvätt till allmänheten, säger Embla Dreifaldt.

– Rutiner kring handtvätt är en etablerad fråga inom sjukvården men längden på naglarna är inte med i rekommendationerna till allmänheten. Nu har vi inte undersökt virus utan bakterier och uttalar oss inte kring om det skulle kunna ha en liknande effekt men det är roligt om det kan öppna upp en diskussion. Det är roligt att få möjlighet fördjupa sig och tävla med projektet samt få möjlighet att se vad andra tävlanden har undersökt, säger Stina Harder.

Deltävlingen i Stockholm bedömdes av ett tjugotal forskare och experter, främst från KTH och Stockholms universitet men även en jurymedlem från Karolinska institutet som har suttit i Nobelkommittén.

Proteinforskaren Johan Nilvebrant från KTH har varit juryns ordförande i flera år och vann själv Svenska Juniorvattenpriset (numera Stockholm Junior Water Prize Sweden) 2001, som är en del av Utställningen Unga Forskare.

– Att genom denna tävling träffa, inspirera och inspireras av unga forskartalanger är fantastiskt!

Finalisterna kommer nu att få tävla mot Sveriges duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kr. Bland annat kommer Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar, att utses. Finalen äger rum i en digital, öppen monterutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen 22–29 mars.

Finalister
Agnes Hjortsberg, Erika Butovitsch Lundborg, Hugo Söderström och My Palmqvist – Bestrålade rädisor – GMO
Amela Peco – Bikupeprodukternas antimikrobiella effekt
Akshaya Dundigal – Endometrios
Adam Johansson, Anton Mattsson, Olle Ahlin och Victor Millberg – Fraktaler ur kaos: Fraktaldimension som indikator för divergens i dubbelpendlar
Hedvig Alvén och Sophia Schönberg – Framställning av bioplast av potatisskal
Alice Persson – Fysiska egenskaper och effekter av en ljudbang
Cassandra Wivegg – Gentekniska Behandlingar för Genetiska Sjukdomar med Fokus på Huntington och CRISPR/Cas9
Frida Rosenberg – Hjälper Te?
Albin Öhnström och Simon Söderlund – Hur påverkar koffein maxstyrka?
Ines Linder – Hur påverkas tillväxten hos smörgåskrasse (Lepidium Sativum) av tillsats av fimpextrakt vid groning?
Hugo Fröjd och Johanna Wennerholm – Jämförelse av vattenupptagning i bladväxter och barrväxter med hjälp av F18
Julian Malmberg – Mysteriet med Bockstensmannen – En studie i nedbrytning av organsikt material
Albin Wickman Lundberg och Olle Moquist – Radongashalter i R1 och Södra Latin
Nova Skimmerstrand och Signe Strålin – Stämmer svensk medias bild av slemsvampar överens med vetenskapen?
Filip Söderberg – The degradation potential of bisphenol A from aqueous solution by Azolla Cristata and Salvinia Molesta
Nili Ben David – The Role of Catalase
Alice Heiman – Using Natural Language Processing to Analyze Gender Bias in Literature and Songs

Pris för bästa vattenprojekt gick till Hanna Lindgren och Olivia Jämthag – Metaller i dricksvatten

Stina Harder och Embla Dreifaldt