Totalt 18 elever från Göteborgsområdet kvalificerade sig igår till final i semifinalen i Göteborg i Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare. Finalisterna från Göteborg har undersökt allt ifrån menstruationscykelns påverkan på prestation till aerodynamiken hos pappersflygplan. Semifinalen i Göteborg var en av landets sju semifinaler inför den nationella finalen i mars.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. I år hålls tävlingen digitalt. På semifinalen i Göteborg, som arrangerades i samarbete med Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola, tävlade 57 elever med sina projektarbeten.

En av dem är Vidar Petersson som har undersökt havstemperaturen i Östersjön med hjälp av data som han själv har hämtat från en satellit. Detta projekt gav honom en finalplats.

– Min lärare la ut en länk till tävlingen och jag såg det som en kul grej, berättar Vidar. Det är alltid roligt när man har lagt ner så mycket tid på sitt gymnasiearbete, och själv tycker att det är intressant, att andra också tycker att det. Det känns också kul att resan fortsätter efter att man har lämnat in arbetet i skolan, säger Vidar.

– Jag har alltid tyckt att rymden och rymdfart är väldigt spännande. Jag blev inspirerad av en kille på Youtube som plockade ner data själv från en satellit, förklarar Vidar. Det fick mig att fundera på om jag kunde bygga en antenn själv och göra en egen undersökning.

Andri Spilker och Olivia Borgue, båda doktorander och jurymedlemmar från Chalmers har imponerats av elevernas digitala och kreativa presentationer. De har uppskattat att lyssna till samt bedöma elevernas arbete.

– Jag lärde mig jättemycket, det är imponerande hur mycket eleverna kan på en gymnasienivå. De är otroligt kreativa, säger Olivia.

– Jag håller med, säger Andri. Det har varit jätteroligt att få vara med och lyssna och bedöma eleverna på Utställningen Unga Forskare. Det var svårt att välja finalister!

Vidar och övriga finalister kommer nu att få tävla mot Sveriges duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kr. Bland annat kommer Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar, att utses. Finalen äger rum i en digital, öppen monterutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen 22-29 mars.

Finalister
Alice Hilding, Felicia Svensson och Gabriella Nilsson – Samband mellan menstruationscykel och prestationsförmåga
Erik Hakeröd och Fanny Ljungdahl – Jämförelse av antibiotikaresistens hos bakteriekulturer från fläskfilé från Sverige
Nils Grimbeck – Adiponectin and BAT – Structure and Morphology of Brown Adipose Tissue in Adiponectin Transgenic Mice
Helena Pischel, Tova Wendin och Vera Jonsson – Invasiva arter
Vidar Petersson – Undersökning av havstemperaturen i Östersjön – En kostnadseffektiv och demokratisk metod för att utföra vatten- och klimatundersökningar med egenmottagna vädersatellitbilder från NOAA 15/18/19
Alex Fjätström – RSA & Shor’s algoritm
Karolina Ristola, Karoline Andersson och Vilda Petersdotter – Auditiva illusioner
Filip Henriksson – An Investigation into Eddy Current Braking
Linus Karlsson, Viktor Brink och William McGillivray – Aerodynamiken hos pappersflygplan

Pris för bästa vattenprojekt gick till
Cecilia Orwén, Thea Weinitz samt en elev som önskar vara anonym – Mikroplaster i vatten

Pris från Rotary Kungsporten gick till
Emma Sandberg, Emrik Laveno Ling och Jefimija Simic – Bakteriebaserat läder
Parasto Shahrouki och Ylva Liljegren – Antibakteriell effekt i huskurer
Hanna Arnesen och Nadia Alashaal – Undersökning av antibakteriella egenskaper hos mikroorganismer i jord
Emma Wallin – Ljusföroreningar – En litterär studie om ljusföroreningars negativa effekter på människors hälsa