Alice Heiman och Nils Grimbeck är två av de sju medlemmar i Sveriges Unga Forskningslandslag som under de kommande veckorna representerar Sverige i Forsknings-VM, Virtual Regeneron ISEF. Följ deras upplevelse genom deras blogginlägg, här och i våra sociala kanaler!

Det är bara en sak som ringer i våra huvud: “Det bara fortsätter och fortsätter!”

Om det är en sak vi lärt oss från Utställningen Unga Forskare, så är det att bara göra och sök! De senaste månaderna har våra liv blivit tagna med storm och vinden i våra segel har hittills låtit oss utforska mer än vi någonsin kunnat drömma om! Hur kommer det sig att två “för att det är kul”-projekt kunde leda till så mycket? Hur kommer det sig att två idéer nu resulterat i landslagsplatser och äran att representera Sverige i Forsknings-VM? Hur kommer det sig att två nyfikna själar hamnat i en så otroligt spännande värld?

Våra projekt är minst sagt olika – medan Alice har undersökt känslorna kopplade till feminina och maskulina ord med artificiell intelligens och algoritmer, har Nils studerat en vävnad, det bruna fettet, som har förmågan att förbränna fett och potentiellt bota fetma i framtiden. Det vi har gemensamt är dock entusiasmen för naturvetenskap och att vi aldrig förväntade oss att gå så här långt! Från det att vi blev uttagna till semifinalen i Utställningen Unga Forskare, har man ständigt pendlat mellan tävlingsförberedelser och presentationer. Inte ens finalen blev kronan på verket och nu är det dags för International Science and Engineering Fair, VM i forskning, vilket är otroligt roligt och spännande – men en hel del arbete!

Eftersom VM hålls digitalt i år bestod förberedelserna av att skapa en sammanfattande poster, en beskrivande film, och en detaljerad projektpresentation som ska visas upp i en digital monter, men det har även varit viktigt att repetera det egna arbetet för att vara riktigt påläst inför juryintervjuerna. Dessutom var det mycket pappersarbete där man behövde fylla i en lång radda med formulär för att ens få tävla! Efter att allt material hade skickats in fick man invänta ett godkännande från arrangörerna, och man drog verkligen en lättnadens suck när man äntligen såg den gröna “approved”-bocken på sin monter.

Redan idag börjar juryintervjuveckan – Nils har sin imorgon i kategorin Biomedical Health Sciences (BMED) medan Alice har sin på onsdag i kategorin Systems Software (SOFT). Det är totalt cirka 1800 projekt som tävlar i år och varje projekt kan få allt mellan två och åtta intervjuer under det 3-timmarsblock man ska vara tillgänglig. På hemsidan beskrivs hur varje jury kommer att ställa “riktigt utmanande frågor” vilket vi är smått nervösa för. Däremot går vi in med samma inställning som tidigare: låt entusiasmen för ämnet skina igenom så kommer resten ge med sig! Det har ju fungerat förut! 😉

Ungefär två veckor efter intervjuerna börjar själva event-programmet. Det kommer bli en intressant vecka där vi behöver leva ett dubbelliv mellan tidszoner – på dagen i Sverige, och på natten i USA. Bland annat kommer vi få ta del av paneldebatter, möten med andra från samma kategori och föreläsningar från nobelpristagare! Vi hoppas också få kunna träffa andra från hela världen och skapa nya vänskapsband, även om det såklart blir svårare när det är digitalt.

Kort och gott har vi kastats in på en resa som fortsatt mycket längre än vad någon av oss kunnat drömma om. Det främsta vi tar med oss hittills är vetskapen om att det finns otroligt många fler än vad man tror som också brinner för forskning och naturvetenskap. Ofta kan himlen kännas sprängfylld med skinande stjärnor som man vet existerar men som alltför ofta känns alltför långt bort – men dessa tävlingar har lärt oss att de faktiskt finns närmare än vad man först kan tro.