Vid det här laget har nog ingen missat dokumentärfilmen Seaspiracy som var en av de tio populäraste filmerna på Netflix i flera länder i fjol och som fick betydande dragkraft på sociala medier världen över efter premiärvisningen [1]. I dokumentären skildras de mänskliga konsekvenserna för det marina livet från effekten av plast, spöknät och överfiske runt om i världen. I århundraden har människor antagit att vårt stora hav varit gränslöst och immunt mot mänsklig påverkan. Först nyligen har vi kommit att förstå de förödande konsekvenserna vi redan har haft på våra hav, och vad detta som småningom kan leda till.

Faktum är att havet är den primära livskällan för mänskligt liv och majoriteten av andra organismer. Det är känt att havet producerar åtminstone 50% av det syre vi andas och är en viktig del av världens ekonomi med uppskattningsvis 40 miljoner människor som 2030 kommer att vara anställda i havsrelaterade industrier [2]. Men med 90% av de stora fiskpopulationerna utarmade och 50% av korallreven förstörda har vi kommit till insikt att havet inte är en oändlig resurs. Havet absorberar dessutom cirka 30% av koldioxiden som produceras av människor och är därför en extremt viktig buffert för att möta effekterna av global uppvärmning.

Plast och fiskenät uppspolade från havsströmmar intar stränder runt om i världen.

Världshavens dag (“World Oceans Day”) den 8 juni är därför en viktig dag för att påminna om den stora roll haven har i vår vardag. De är jordens lungor och en otroligt viktig källa till föda, medicin och ett balanserat klimat. Syftet med dagen är att informera allmänheten om effekterna av mänsklig påverkan på våra hav, för att i sin tur kunna mobilisera och förena världens befolkning för en hållbar förvaltning av världshaven. Årets tema är “The Ocean: Life and Livelihoods” som går hand i hand med FN:s målsättning om att stärka det internationella samarbetet för att utveckla vetenskaplig forskning och innovativ teknik som kan sammanlänka marin forskning baserat på de behov som finns i samhället [3]. Att förändra vårt sätt att behandla våra hav handlar inte bara om att värna om de varelser som lever i dem, det handlar också om att värna om människorna som på olika sätt är beroende av havet. Globalt litar mer än tre miljarder människor på våra hav och kustnära ekosystem för deras försörjning, vilket understryker vikten av vidare forskning på vatten- och havsrelaterade ämnesområden.

Uppemot hälften av världens korallrev beräknas redan vara förstörda till följd av påfrestande klimatförändringar.

I Utställningen Unga Forskare, Forsknings-SM för unga, utser Unga Forskare i samarbete med Xylem och Stockholm International Water Institute (SIWI) varje år vinnaren av Stockholm Junior Water Prize Sweden (SJWP Sweden). SJWP Sweden är den svenska deltävlingen i den internationella tävlingen Stockholm Junior Water Prize (SJWP) som anordnas av SIWI som komplement till Stockholm Water Prize. Syftet med stipendiet är att uppmuntra unga människor att engagera sig i vattenfrågor lokalt, nationellt eller globalt. Vinnaren av den svenska deltävlingen får 30 000 kronor, en plats i Sveriges Unga Forskningslandslag och representerar Sverige i den internationella tävlingen SJWP som hålls under World Water Week i augusti. På SJWP kommer ungdomar från runt 40 länder under fem dagar till Stockholm för att delta i ett program med en mix av vetenskap och roliga aktiviteter. Deltagarna får träffa kungligheter och blir introducerade för toppersoner inom vatten och hållbarhet från hela världen. Förstapris i SJWP är 15 000 USD samt en glasskulptur. Ett Diploma of Excellence på 3 000 USD delas också ut.

Vidar Petersson är Sveriges representant i årets upplaga av SJWP som kommer att hållas digitalt 23-27 augusti. Vidar tävlade i Digitala Utställningen Unga Forskare 2021 och prisades för sitt projekt om kostnadseffektiva och tillgängliga metoder för att bedriva havs- och väderundersökningar med eget mottagna vädersatellitbilder. Hör mer om hans projekt och förberedelser inför tävlingen, samt vilken ställning han tar till de rådande utmaningarna förknippade med vatten- och havsforskning.

Vidar Petersson representerar Sverige i SJWP i augusti. Foto: Anna Sigge

Hej Vidar! Berätta mer om dig och ditt projekt. Hur kom du på idén till ditt projekt?

Hej, mitt namn är Vidar Petersson och jag går på NTI Johanneberg i Göteborg! Jag har som gymnasiearbete undersökt hur man kan introducera mer kostnadseffektiva och tillgängliga metoder för att bedriva havs- och väderundersökningar med eget mottagna vädersatellitbilder. För visste du att vem som helst, var som helst, kan ta emot data och bilder direkt från vissa vädersatelliter? För att göra detta byggde jag en egen antenn och markstation som kunde ta emot dessa signaler och analysera dem för att undersöka havstemperaturutveckling i Östersjöområdet. Den första inspirationen till arbetet kom från en video där en amatörradiolog undersökte möjligheterna att ta emot signaler från satelliter med olika typer av egenbyggda antenndesigner. Jag fastnade direkt för idén och ville själv testa att bygga min egen markstation för att samtidigt undersöka hur man kunde optimera den och använda den mottagna datan från vädersatelliter till något praktiskt.

Hur känns det att få representera Sverige i SJWP i sommar? Hur har du förberett dig inför tävlingen?

Det känns otroligt kul att få vara en del av Sveriges Unga Forskningslandslag och att representera Sverige i årets SJWP! Inför tävlingen har jag läst om tidigare års projekt och fascinerats av hur hög nivån är. Jag tror och hoppas att konkurrensen kommer att vara lika god i år också. Samtidigt vet jag att mitt projekt har goda chanser i tävlingen och jag håller just nu på att översätta allt material till engelska och finslipa min presentationer.

Vad ser du mest fram emot i tävlingen och vad hoppas du ta med dig därifrån?

Det jag ser fram emot mest i tävlingen är att få träffa de andra deltagarna som representerar länder från hela världen. Vi alla brinner för vattenfrågor så det ska bli intressant att lära mig om deras projekt och förhoppningsvis knyta nya kontakter.

Varför är forskning på vatten så viktigt enligt dig?

Forskning kring vattenfrågor är, och kommer alltid vara, otroligt relevant på grund av vattnets livsavgörande roll för allt på jorden. Både vi människor och jorden består till största del av vatten och därför blir det viktigt att förstå både hur vattnet påverkar oss och hur vi påverkar vattnet.

Vilka är de största vatten-/havsutmaningar som vi kommer att stå inför i framtiden tror du?

Jag tror att de största vattenrelaterade utmaningarna kommer att kretsa kring hur vi människor kan göra vår relation till vatten mer hållbar.

Hur tror du att man gör för att bäst inspirera fler att intressera sig för vattenfrågor? På vilka sätt kan man uppmärksamma dessa utmaningar som vi står inför?

För att öka intresset kring vattenfrågor tror jag att man måste öka den generella medvetenheten om vattnets betydelse. Vattnet är idag själva grunden till många utmaningar som uttrycker sig på andra sätt.

Hur ser dina framtidsplaner ut? Kommer du att fortsätta att jobba med ditt projekt?

Just nu ligger allt fokus på förberedelserna inför SJWP-tävlingen i sommar. Efter tävlingen får jag se ifall jag väljer att fortsätta med mitt projekt eller att utforska andra sätt att skapa hållbar innovation. Vidare skall jag göra min värnplikt och sedan är planerna att studera fysik.

Vad är dina bästa tips till de som också skulle vilja representera Sverige i SJWP?

Mitt bästa tips till dig som skulle vilja vara en del av SJWP kommande år är att delta i Utställningen Unga Forskare med ett vattenrelaterat projekt. Mitt projekt var samtidigt mitt gymnasiearbete som gjorde att jag hade stor frihet i utformningen av arbetet. Försök även hitta en ny vinkel på någon traditionell vattenfråga och undersök det på ett innovativt sätt.

Bonusfråga: Om du vore en havsanemon, vilka skulle du främst följa på twitter?

Svår fråga, men förmodligen FNs Globala Mål twitter @SustDev !

Vill du följa Vidar på hans resa i SJWP? Följ Utställningen Unga Forskare och Sveriges Unga Forskningslandslag på sociala medier:
Facebook: Utställningen Unga Forskare och Sveriges Unga Forskningslandslag
Instagram: @utstallningen och @forskningslandslaget

/Förbundsstyrelsen

 

[1] Korban (d_korban), Demi (March 29, 2021). ”’Seaspiracy’ leaps into Netflix top 10 as social media frenzy hits seafood industry | Intrafish”. Intrafish | Latest seafood, aquaculture and fisheries news.

[2] FN (United Nations, World Oceans Day.
https://www.un.org/en/observances/oceans-day

[3] UNESCO, “Proposal for an International Decade of Ocean Science for Sustainable Development”. http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/SC/pdf/IOC_Gatefold_Decade_SinglePanels_PRINT.pdf