Valberedningen öppnar nu för ansökningar och nomineringar till förbundsstyrelsen mandatperioden 2020-2021.

Om du vill vara med och med och driva en av Sveriges största ungdomsorganisationer är det självklart att du ska söka! Men du kanske undrar hur det är att arbeta i styrelsen? Vad gör man och vad kan man lära sig? Jonathan Jilg, nuvarande vice ordförande, berättar:

Hej!

Mitt namn är Jonathan Jilg och jag tycker att just du ska söka till förbundsstyrelsen för Unga Forskare. Det är helt unik upplevelse att vara med och leda en rikstäckande organisation som gör så stor skillnad för så många. Jag sitter som vice förbundsordförande 2020-2021 och jag kan intyga om att det är en av de roligaste och mest givande uppdragen jag har tagit på mig.

Vilka är förbundsstyrelsen (FS) egentligen? Vi består av en ordförande, en vice ordförande och fem till nio övriga ledamöter (idag är vi åtta personer totalt) som väljs under tvååriga mandatperioder på vårt årsmöte, Riksstämman. Tillsammans med vårt kansli leder vi förbundets arbete framåt och arbetar med framför allt långsiktiga strategiska frågor – övergripande strategier, policys och stadgar men även personalfrågor och påverkansarbete. Arbetet är både individuellt och tillsammans – varannan vecka har vi avstämningsmöten och utöver det träffas vi 4-6 helger om året för styrelsemöten och gemensamt arbete. Det har varit digitalt det senaste året men har vanligen varit fysiska träffar. Vi i Unga Forskare tror på principen “unga för unga” och av den anledningen består styrelsen av unga som vill ge tillbaka.

Det var inte självklart för mig att söka till förbundsstyrelsen. Min resa började med att jag själv deltog i Utställningen Unga Forskare några år sedan och sedan var jag aktiv i Utställningsgruppen. Efter en kort paus från ideella uppdrag när jag var på utbyte, längtade jag redan tillbaka och såg att valberedningen hade öppnat ansökan till förbundsstyrelsen. Jag sökte till ledamot och tog även steget att våga söka till vice ordförande trots att jag inte tidigare hade suttit i förbundsstyrelsen. Det var därför nästan lite overkligt när jag sedan blev nominerad och vald till just vice ordförande. Mina styrelseerfarenheter var inte jättestora så i början var det mycket att sätta in sig i, men det var också väldigt givande att arbeta med stora viktiga frågor och träffa andra drivna personer i förbundet.

Kort efter vi satte igång kom Coronapandemin vilket vände uppdraget upp och ned – vi fick ställa om och omprioritera. Omställningen var inledningsvis svår men jag skulle säga att styrelsearbetet fungerar väldigt bra digitalt trots att jag inte har träffat alla i styrelsen fysiskt. Jag har fått arbeta med och verkligen utvecklas inom ekonomi, kommunikation, ledarskapsfrågor, administration och föreningsfrågor.

Det bästa med förbundsstyrelsen är att arbetet är flexibelt, att det är viktiga frågor vi arbetar med och att jag själv får stort inflytande i vilka projekt jag kan ta på mig. Det är väldigt utvecklande att kastas in, utreda och diskutera svåra frågor – det händer helt enkelt mycket i Unga Forskare och vi har högtflygande ambitioner för framtiden. En av de roligaste momenten är nog att träffa våra medlemmar och deltagarna i våra verksamheter som vi når ut till.

Jag vill varmt rekommendera du som vill göra skillnad, du som vill utmana dig själv och du som vill lära dig mer att söka. Det är lätt att tro att en behöver veta och kunna allt – men det behöver du inte. Precis som för mig så kommer du att lära sig längs vägen. Ta därför chansen. Sök till förbundsstyrelsen för Sveriges största ungdomsförbund för naturvetenskap, teknik och matematik. Du får se Unga Forskare ur ett fågelperspektiv, vara med och peka ut vägen framåt, och såklart även vara en del av den fina gemenskap som finns i styrelsen och Unga Forskare som helhet.

 

Mer information om uppdraget och ansökan hittar du genom att klicka på denna länk.

Skicka in en ansökan eller nominera en vän senast 1 september detta formulär.