Under de senaste veckorna har du som följare fått möjlighet att följa med Vidar Petersson, som tillhör Sveriges Unga Forskningslandslag, och få en inblick i den internationella tävlingen Stockholm Junior Water Prize (SJWP), VM i vattenfrågor. I det tredje och sista blogginlägget får du ta del av de fantastiska erfarenheterna som Vidar tar med sig, framtidsplaner och tips till dig som gymnasieelev som också vill representera Sverige i internationella vetenskapstävlingar.

Tyvärr blev det inget pris för mig i årets SJWP men med risk för att låta lite klyschig skulle jag säga att det var resan hit som räknas mest. Jag är otroligt stolt och tacksam för att ha fått representera Sverige i ett internationellt mästerskap. Det jag tar med mig från tävlingen är framförallt allt stöd jag fått på vägen samt möjligheten att presentera och diskutera min forskning för människor över hela världen.

Jag skulle absolut säga att tävlingar och initiativ som dessa har ökat mitt fortsatta intresse för naturvetenskap. Att representera Sverige i en stor internationell tävling har varit en ära och är samtidigt ett kvitto på att det jag har presenterat faktiskt är riktig forskning. Speciellt juryintervjuverna har varit givande. När jag presenterade mitt arbete för experter inom området fick jag även frågor och respons tillbaka på mitt projekt. Det var riktigt intressant att diskutera med någon som redan var insatt i mitt området och jag fick både ideér på hur arbetet skulle kunna vidareutvecklas samt en större insikt i vattenrelaterade frågor.

Den del av tävlingen som har motiverat mig mest är nog mötet med de andra deltagarna. Trots att vi inte kunde träffas fysiskt i år har vi hittat egna sätt att nätverka med varandra. Det har varit riktigt intressant att läsa deras arbeten och samtidigt höra berättelserna bakom om hur de kom till SJWP. Eftersom vi alla representerar länder från hela världen har det även varit ett kulturellt utbyte. Vi har bland annat pratat om hur det är att leva i olika delar av världen och hur vattensituationen ser ut i våra hemländer.

Om du är gymnasieelev och också vill delta i SJWP har jag några tips till dig. Mitt arbete som tog mig till SJWP var från början även mitt gymnasiearbete. Därför uppmanar jag dig att tidigt hitta ett ämne som du tycker är intressant och utnyttja din skolas resurser och kontaktnät.

Var inte orolig över att du måste komma på den perfekta frågeställningen direkt. Jag ville från början bara göra ett arbete om satellitsystem men under arbetets gång när syftet utkristalliserade sig valde jag att undersöka just havsvattentemperatur-utveckling. Det viktigaste är att du hittar ett område som du själv tycker är intressant och sedan hittar en egen twist som särskiljer dig från resten av projekten. Fastna heller inte nödvändigtvis i de vanliga vattenfrågorna utan försök vara kreativ och hitta något nytt eller angrip ett etablerat område ur en ny vinkel.

Mitt sista tips är att skriva din rapport i LaTeX. Det är ett typsättningssystem som används inom främst naturvetenskap och ger professionella dokument där dina resultat och data kan presenteras på ett snyggt sätt som kommer särskilja dig.

Efter tävlingens slut skall jag fortsätta med mitt engagemang i Forskningslandslaget samtidigt som jag gör min värnplikt. Därefter är planerna att studera något teknisk och sedan hjälpa till att hitta morgondagens hållbara innovationer för att lösa mänsklighetens utmaningar!