Följ med våra fem representanter Linus Widholm och Milla Glännfjord & William McGilivray, Linus Karlsson och Viktor Brink i Forsknings-EM för unga, dvs EU Contest for Young Scientists (EUCYS). Alla fem tillhör Sveriges Unga Forskningslandslag! EUCYS drivs på initiativ av EU-kommissionen med syfte att uppmuntra ungdomar att satsa på vetenskap och teknik, där 150 ungdomar från 39 länder är med och tävlar. På EUCYS får stipendiaterna chans att vinna olika priser och tillfälle att möta Europas främsta forskare och andra engagerade ungdomar. I år kommer EUCYS att ske digitalt den 17-19 september.

Nu kan du läsa mer om upplevelsen att få representera Sverige i EUCYS. I det första blogginlägget kan du läsa mer om deltagarnas forskning och deras förberedelser inför tävlingen, samt vilka utmaningar och förväntningar de har. Följ deras upplevelser här på bloggen och i våra sociala kanaler!

 

Hej! Vi heter Linus och Milla och har under vårt tredje och sista år på Katedralskolan i Linköping undersökt om och i så fall i vilken utsträckning silverjoner kan döda bakterier. Vi hoppas att våra studier ska kunna bidra till ökad kunskap inom detta ämne, och i framtiden kunna komplettera antibiotikaanvändningen som ett steg i att få bukt på problematiken kring antibiotikaresistens.

När vi fick reda på att vi vunnit en plats i Sveriges Unga Forskningslandslag och därmed tävla EUCYS blev vi förstås väldigt glada och smått överraskade. Vi är stolta och spända över att få representera Sverige med vårt projekt.

För att förbereda oss har vi jobbat väldigt noga och extra mycket med vår översättning till engelska. Det känns väldigt bra att ha lagt mycket tid på detta eftersom vi nu känner oss trygga med vårt projekt, inte bara på svenska, utan även på engelska.

Våra förväntningar inför EUCYS är att få uppleva stimulerande konversationer med såväl juryn som andra deltagare, ta del av intressanta projekt utförda av andra ungdomar från hela Europa och att tillsammans få visa upp vårt projekt som vi lagt mycket arbete bakom.

Vår största utmaning under EUCYS blir sannolikt att förmedla engagemang kring vårt projekt genom en webbkamera. Om vi fick önska skulle vi förstås vara på plats i Spanien under tävlingen, samtidigt som vi inser att den rådande situationen begränsar den möjligheten. Vi tror att noga förberedelser inför juryintervjun och erfarenheten av att ha genomfört Unga Forskartävlingen digitalt i våras kommer att hjälpa oss på vägen!

Inför tävlingen ser vi mest fram emot att få träffa (digitalt såklart) andra deltagare och höra om deras projekt, samt att möta juryn! Det ska även bli spännande att uppleva hur det är att delta i ett så pass stort digitalt event.

 

Hej! Våra namn är William McGillivray, Linus Karlsson och Viktor Brink. Vårt projekt ”Aerodynamiken hos ett pappersflygplan” handlar om hur olika pappersflygplanskonstruktioner påverkar ett pappersflygplans längsta möjliga flygsträcka. Specifikt undersökte vi vingmodellerna och deras påverkan på flygsträckan. För att analysera detta utförde vi två experiment, ett längdexperiment och ett luftflödesexperiment. Det är alltså detta projekt som efter mycket slit har gett oss en plats i Forsknings-EM.

När vi minns tillbaka till ögonblicket vi fick reda på att vi hade vunnit en plats i Unga Forskningslandslaget och Forsknings-EM så var det svårt att ta in vid tillfället men samtidigt otroligt roligt. Vem trodde att vi plötsligt skulle hamna här! En dröm vi inte visste fanns har blivit till verklighet och resan hit har varit otroligt utvecklande. Allting började när vår lärare tipsade oss om att söka in till Utställningen Unga Forskare med vårt gymnasiearbete. Sedan dess har vi gång på gång överträffat våra förväntningar och kvalat in i Sveriges Unga Forskningslandslag. Vi tre träffades för första gången på fotbollsskolan när vi var 6 och har 12 år senare nu tagit studenten tillsammans här på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka där vi läste på teknikprogrammet. Nu har vi alla gått olika vägar i våra karriärer, men detta är långt ifrån sista projektet vi gör tillsammans.

Under sommaren har vi lagt en hel del fokus på att finslipa vårt projekt och sett till så att allt är helt perfekt. Därutöver har vi lagt en hel del tid och energi på att förbereda oss inför presentationerna och pitchen. Då vi alla har jobbat heltid under sommaren har det varit svårt att få tid till att sätta sig och arbeta med projektet, men med ren disciplin och vilja att komma så långt som möjligt har vi lyckats få till ett par träffar i veckan där vi diskuterat projektet och planerat inför tävlingen. Vi tror vår starkaste sida i tävlingen kommer bli pitchen och hur vi säljer in arbetet, för vårt arbete är så mycket mer än bara ett projekt om hur pappersflygplan kan flyga så långt som möjligt. Vårt projekt är ett bevis på att forskning är för alla och behöver inte vara så komplicerat som många tror. Vi vill uppmuntra den yngre generationen till att ta vara på sina idéer och utveckla dem när man kan, oavsett hur svårt och invecklat arbetet kan tyckas låta.

Våra förväntningar inför tävlingen är att vi ska få se mängder av grymma projekt och även höra vad Europas bästa unga forskare tycker om vårt projekt. Vi är väldigt nöjda med vad vi åstadkommit och målet är ju såklart att vinna pris i tävlingen, men vi vet att det kommer bli tufft. Oavsett är vi extremt nöjda med att ha fått en plats i Europas största tävling för unga forskare och vi är helt övertygade om att det kommer bli en fantastisk upplevelse som vi aldrig kommer att glömma.

Det mest utmanande inför tävlingen kommer vara att veta vilken inställning man ska ha. Vi ska inte sätta för mycket press på oss själva, de vi tävlar mot är duktiga och vi ska vara ödmjuka. Vi ska inte heller tappa självförtroende utan vara stolta över allt vi gjort och att vi tagit oss hela vägen hit.

Det vi ser fram emot allra mest är att se vad alla andra länder och deras representanter har åstadkommit och hur deras arbete kan göra nytta runt om i världen. Vi tycker även att det ska bli kul att få ännu mera uppmärksamhet på vårt projekt och höra vad den internationella juryn tycker om det.

 

Foto till vänster på Milla och Linus är taget av fotograf Peter Holgersson. Foto till höger på William, Linus och Viktor är taget av fotograf Anna Sigge.