Under de senaste veckorna har du som följare fått möjlighet att följa med Sveriges representanter Linus Widholm och Milla Glännfjord samt & William McGilivray, Linus Karlsson och Viktor Brink som tillhör Sveriges Unga Forskningslandslag, och få en inblick i den internationella tävlingen EUCYS, digitala forsknings-EM för unga.
Vi vill tacka vår svenska delegation som kämpat väl och bidragit till att sätta Sverige och svenska ungdomars forskning på kartan. Projekten de tävlade med rör viktiga ämnen – antibiotikaresistens och effektivare flygteknik – och deras insats är en viktig inspirationskälla för andra unga.
I det sista blogginlägget får du ta del av de fantastiska erfarenheterna som representanterna tar med sig, framtidsplaner och tips till dig som gymnasieelev som också vill representera Sverige i internationella vetenskapstävlingar.
Hej! Linus här!
Min projektpartner Milla kunde tyvärr inte komma bort från pågående fältvecka i lumpen, varvid jag fick axla ansvaret att representera oss under EUCYS.
Under helgen intervjuades jag av fyra olika medlemmar ur juryn. De var områdesspecialister inom biologi från Lettland, Slovenien, Portugal och Belgien. Det var kul att träffa dem eftersom de var nyfikna och insatta i vårt projekt, samt berättade om kopplingar till sina egna forskningsområden. Jag hade förberett mig väl innan intervjuerna och är i efterhand nöjd över vad jag lyckades förmedla till juryn.
Under fredagen bjöd värden Universidad de Salamanca (Spanien) in alla deltagare till en storslagen invigningsceremoni. Representanter från bland annat EU-kommissionen och Spaniens universitetsministerie höll tal, både på engelska och spanska, under invigningen. För mig, som har pluggat spanska i sex år, var det glädjande att få nytta av mina kunskaper! Under fredagen och lördagen hölls det juryintervjuer. Efter intervjuerna anordnades event; på fredagskvällen bjöds alla deltagare in till seminarium med Dr. William D. Phillips (Nobelpristagare i fysik 1997) och under lördagen kunde man delta i ett diskussionsforum med framstående forskare. Slutligen var det under söndagen dags för prisutdelning. Cirka 40 olika priser delades ut och emellanåt bjöds det på underhållning i form av fiolspel. Tyvärr blev vi i svenska landslaget utan priser denna gång, men det var trots detta en rolig upplevelse att vara med på prisutdelningen. Det kändes ungefär som att vara med när Eurovision Song Contest avgörs (vad jag kan tänka mig).
Utöver de arrangerade eventen och intervjuerna fick alla deltagare chans att interagera med varandra virtuellt. Jag pratade vid flertal tillfällen med en schweizisk deltagare som hade sin digitala monter bredvid min. Vi diskuterade våra projekt och vad vi hade för framtidsplaner. Vi kom fram till att vi båda pluggar till läkare! Det var sedan extra kul att se när hon vann andrapris i tävlingen!
Jag är väldigt imponerad av hur de hade arrangerat allt i den ”virtuella världen”, där man kunde besöka projektmontrar, genomföra intervjuer med juryn och prata med andra deltagare. Att vara med om ett så stort digitalt evenemang hade sina utmaningar, men var en häftig och minnesvärd upplevelse.
EUCYS har inspirerat mig till att fortsätta bedriva forskning. De många inspirerande talen och de uppmuntrande orden från juryn skänkte mig glädje och motivation som jag kommer bära med mig en lång tid framöver. Jag tar dessutom med mig inspiration från häftiga projekt och från att ha fått uppleva forskning i ett så pass stort forum.
Till dig som går på gymnasiet och känner att du också vill uppleva EUCYS, vill jag ge några tips. Först och främst vill jag tipsa om att skriva ditt gymnasiearbete tillsammans med en kompis. Det gör processen roligare och mer lärorik; ni kommer både lära tillsammans och av varandra! Ytterligare ett tips är att se till att du känner dig trygg i att kommunicera din specifika forskning på engelska inför EUCYS. Till sist kan det vara en bra idé att välja ett ämnesområde som du vill hålla på med i framtiden (vilket dock är helt förståeligt om du inte vet ännu). När jag började läsa på universitetet hade jag turen att få en mikrobiolog som handledare. Inte nog med att hon är mikrobiolog, utan hon forskar även kring silvers antibakteriella effekt (forskning som vi citerat frekvent i vår rapport)! Diskussioner med min handledare hjälpte mig i mina förberedelser inför EUCYS-intervjuerna. Med detta sagt, tycker jag att du ska ta varje chans du får att diskutera ditt arbete med områdeskunniga. Det driver forskningen framåt!
Jag har precis flyttat från Linköping till Uppsala för att påbörja läkarprogrammet. Jag ser fram emot att lära mig om vår häftiga kropp och uppleva den vackra staden Uppsala. Här bedrivs även högkvalitativ forskning som jag i framtiden hoppas vara en del av.
Hej! William, Linus och Viktor här!
Nu har Forsknings-EM avslutats och tyvärr blev det inget pris för oss. Däremot tar vi med oss massa erfarenheter som vi har fått under vägens gång, däribland juryintervjuerna där vi fick möjlighet att diskutera projektet med experter inom området. Det var både roligt och utmanande när juryn ställde frågor och gav förslag på hur man kunde vidareutveckla arbetet. Även om tävlingen skedde digitalt så hade arrangören gjort ett väldigt bra jobb med att få det att verka som att vi var på plats. Juryintervjuerna och träffarna med de andra deltagarna skedde i en ”Virtual Venue” där man med sin egen robot kunde vandra runt och kika på andras projekt samt sitta i en sal och lyssna på föreläsarna under tävlingen. Det var väldigt uppskattat från vår sida och gav oss möjlighet att träffa andra deltagare på ett mer naturligt sätt.
Under tävlingen fanns det som sagt möjlighet att lyssna på flera föreläsare, bland annat en före detta Nobelpristagare. Det var intressant att höra om hans lärdomar under alla år han hade forskat och även de saker som han ångrade att han gjorde på vägen. Det var både underhållande och lärorikt.
Att delta i tävlingen digitalt var såklart inte lika roligt som att vara på plats, men vi är väldigt imponerade av EUCYS som lyckats lösa det på ett så bra sätt som nästan fick en att känna att man var på plats när man presenterade sitt projekt i sin monter och gick runt och pratade med andra deltagare.
Ett fortsatt intresse för STEM är givetvis något som denna tävlingen bidragit till. Efter all respons vi fick från expertforskare vill man verkligen fortsätta utveckla sitt arbete, och det finns absolut en chans att det är något vi kommer fortsätta med i framtiden.
Vårt tips för de gymnasieelever som också vill tävla i EUCYS är att välja ett arbetsområde som man själv gillar och intresserad av. Om man inte tycker om det man håller på med så blir det oftast inget bra resultat. Man kan göra ett fantastiskt projekt av nästan vad som helst då det finns oändliga sätt att forska på, om de mest vardagliga sakerna, som till exempel pappersflygplan.
När vi nu blickar framåt är våra framtidsplaner att lägga majoriteten av vår tid på våra respektive studier som kommer föra oss in i teknikens värld och ge oss bättre förutsättningar för att fortsätta forska i framtiden. Förhoppningsvis kanske vi fortsätter utveckla vårt projekt eller till och med börjar med ett nytt innan vår utbildning är klar. Vi får se vad framtiden utvisar!
Fotograf: Privat.