Andraplats i Physics and Astronomy och fjärdeplats i Systems Software blev resultatet när vår svenska delegation avslutade sitt deltagande i Forsknings-VM Regeneron ISEF i fredags.

Regeneron ISEF är med sina 1,8 miljoner ungdomar i uttagningarna världen över och 1 800 i final världens största vetenskapstävling för unga. Årets final i Atlanta, USA, avslutades i fredags då Sveriges Unga Forskningslandslag återigen visade att svenska ungdomar har en given plats i världstoppen inom forskning.

Simon Holmqvist och Albin Sjögren från Polhemskolan vann andra pris med sitt projekt ”Stability Analysis of Multiple Star Systems” i kategorin Physics and Astronomy, och Andreas Törnkvist och Moltas Lindell från Curt Nicolin Gymnasiet vann fjärde pris med projektet ”How far can you see” i kategorin Systems Software.

– Jag är så tacksam över att den här möjligheten finns – att träffa unga forskare över hela världen och kultivera vårt intresse. Det är otroligt att jag fick ta del av det, säger Simon Holmqvist.

– Det känns riktigt bra och jag är väldigt nöjd att vi vann ett fjärde pris. Det var så galet mycket bra projekt och det är väldigt häftigt att få vara bland de bästa projekten och att få ha stått på ISEF:s scen, säger Andreas Törnkvist.

Ericsson och AstraZeneca är officiella sponsorer till årets landslag. Beijerstiftelsen är huvudfinansiär av resan.

– Ett fantastiskt resultat från Sveriges Unga Forskningslandslag, vi är oerhört glada och stolta som sponsorer och supporters och hoppas att det inspirerar alla unga studenter i Sverige!, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.

– Vi säger stort grattis till Sveriges Unga Forskningslandslag för att de forskat hem svenska VM-medaljer! Vi är så glada och stolta över att de inspirerar andra unga människor, och bidrar till att skapa förutsättningar för framtidens forskning, genom sina fina insatser. Vi på AstraZeneca, life science-sektorn och hela samhället behöver fler duktiga forskare i framtiden, och det är precis på det här sättet som ännu fler unga blir nyfikna på forskningens möjligheter, säger Jacob Lund, Head of Sweden Corporate Affairs på AstraZeneca.

– Vår delegation har återigen visat att svenska ungdomar har en plats i världstoppen inom forskning, och att man med drivkraft, uthållighet och engagemang kan nå hur långt som helst. De är en fantastisk inspiration för andra unga. Vi är väldigt stolta över dem, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Foto: Jonathan Jilg

Kontakt
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Om Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Deltagarna tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Landslaget representerar Sverige i flera av världens största internationella tävlingar. Över 10 000 elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer.