20-24 augusti deltar Maja Blomberg, 19, Johanna Hofvendahl, 19, och Nellie Jörnkvist, 18, för Sverige i den internationella finalen av Stockholm Junior Water Prize, VM i vattenfrågor. Eleverna är medlemmar i Sveriges Unga Forskningslandslag och tävlar med sitt gymnasieprojekt om hur butikskvitton som hamnar i miljö och vattendrag kan förgifta vattenlevande organismer.

I mars i år vann Maja Blomberg, Johanna Hofvendahl och Nellie Jörnkvist den svenska uttagningen Stockholm Junior Water Prize Sweden, ett av de största priserna i Utställningen Unga Forskare, SM i forskning. Priset bestod av 30 000 kr samt en plats i Sveriges Unga Forskningslandslag. Nu är det dags för dem att tävla i den internationella finalen 20-24 augusti i Stockholm. Johanna Hofvendahl och Maja Blomberg är officiella tävlande för Sverige, även Nellie Jörnkvist närvarar under veckan.

I projektet ”Kvitton 2022 – toxiska för vattenlevande organismer?” har Maja, Johanna och Nellie visat att kemikalier i kvitton som distribuerats från butiker under 2022 kan öka mortaliteten hos kräftdjuret Daphnia magna.

– Det är en ära att få representera Sverige i tävlingen och vi ser mycket fram emot den fartfyllda veckan som väntar. Extra roligt ska det bli att dela med oss av vårt projekt samt träffa likasinnade ungdomar från världen över, säger eleverna i ett gemensamt uttalande.

– Nu går startskottet för årets VM i vattenfrågor och vi önskar vår svenska delegation stort lycka till. VM i vattenfrågor är en global plattform för unga pionjärer inom vatten- och hållbarhetsforskning och att Maja, Johanna och Nellie är med och representerar Sverige spelar en viktig roll för att inspirera fler att engagera sig inom detta område, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Stockholm Junior Water Prize arrangeras av Stockholm International Water Institute, SIWI, i samband med World Water Week 20-24 augusti. Tävlingen syftar till att uppmuntra unga människor att engagera sig i vattenfrågor lokalt, nationellt eller globalt.

Prisutdelningen hålls 22 augusti med Kronprinsessan Victoria som prisutdelare. Finalisterna, som kommer från 31 länder världen över, tävlar om 15 000 USD i prispengar. Utöver projektutställning och möten med juryn väntar deltagande på World Water Week, sightseeing i Stockholm, studiebesök hos tävlingens officiella huvudsponsor Xylem, middag i stadshuset och möten med andra tävlande ungdomar från hela världen.

Xylem är officiell sponsor av Stockholm Junior Water Prize samt av den svenska uttagningen Stockholm Junior Water Prize Sweden.

– Det är underbart att se ungdomar från så många länder engagera sig i att hitta hållbara lösningar på världens vattenutmaningar. Vi på Xylem är glada och stolta att kunna möjliggöra detta genom vårt långvariga partnerskap med Stockholm Junior Water Prize, säger Jenny Riit, Chef för Marknad och Teknik på Xylem Sverige.

Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson och AstraZeneca.

– Det är fantastiskt att ungdomar engagerar sig så starkt i miljöutmaningar och kommer med idéer till lösningar. För oss är det enormt viktigt att unga vill satsa på forskning så att vi tillsammans kan skapa en hållbar framtid. Vi är stolta över att sponsra Sveriges Unga Forskningslandslag och håller tummarna för Maja, Johanna och Nellie, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.

– Vi önskar Maja, Johanna och Nellie från Sveriges Unga Forskningslandslag stort lycka till i Stockholm Junior Water Prize! Vi som sponsorer är mycket glada att tillsammans med dem kunna bidra till att lyfta frågan om rent vatten –  en av våra allra viktigaste samhällsutmaningar, säger Freja Annamatz, Kommunikationsdirektör på AstraZeneca.

– Deltagarna i Stockholm Junior Water Prize representerar en generation som är motiverad att ta sig an några av vår tids största utmaningar. Priset firar deras beslutsamhet att vara en del av en bättre framtid. Den passion och uppfinningsrikedom som våra deltagare visar är sant inspirerande och ett viktigt bidrag till oss alla, säger Ania Andersch, Senior Manager, Stockholm Junior Water Prize.

Kontakt
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Information om tävlingen: Tove Ladberg, 072-220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se

Foto: Gustav Gräll

Internationella tävlingar för landslaget 2023:
Tävlingarna består av projektutställning, juryintervjuer, studiebesök och andra aktiviteter.

VM i forskning, Regeneron ISEF
13-19 maj, Dallas, USA
3 medlemmar i landslaget tävlar

VM i vattenfrågor, Stockholm Junior Water Prize
19-24 aug, Stockholm
2 medlemmar i landslaget tävlar

EM i forskning, EU Contest for Young Scientists
12-17 september, Bryssel, Belgien
5 medlemmar i landslaget tävlar

Mostratec, Sydamerikas största tävling
23-27 oktober, Novo Hamburgo, Brasilien
2 medlemmar i landslaget tävlar

Om Stockholm Junior Water Prize
Den svenska, nationella uttagningen till Stockholm Junior Water Prize, Stockholm Junior Water Prize Sweden, är idag införlivat som en priskategori i SM i forskning, Utställningen Unga Forskare. Priset instiftades 1995 av Stockholm International Water Institute, SIWI, i syfte att lyfta fram vatten som världens viktigaste resurs och för att skapa engagemang bland unga kring vattenrelaterade frågor. Tävlingen är öppen för unga mellan 15 och 20 år som gjort projektarbeten med anknytning till vatten. Prissumman på 30 000 kr delas ut med Xylem som sponsor. SIWI arrangerar den internationella finalen, Stockholm Junior Water Prize, i samband med World Water Week 20-24 augusti i Stockholm. De internationella finalisterna tävlar om ett första pris på 15 000 USD. www.siwi.org/stockholm-junior-water-prize

Om Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, och Sveriges Unga Forskningslandslag
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, följt av nio semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. Tusentals elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Deltagarna i SM tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Landslaget representerar därefter Sverige i flera av världens största internationella tävlingar under året samt deltar i olika aktiviteter inom Sverige för att bidra till att inspirera fler unga till en framtid inom forskning och vetenskap.

Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 50 medlemsföreningar som organiserar 7 500 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik.