Sachi Premaratne, 18, från Göteborg vann ett stipendium från Spanish National Center For Cardiovascular Research, CNIC, i lördagens prisutdelning av forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists. Sachi Premaratne är medlem i Sveriges Unga Forskningslandslag och tävlade med sitt arbete om förutsättningar för bättre läkemedel mot långvarig smärta.

12-17 september deltog en delegation ur Sveriges Unga Forskningslandslag i Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists i Bryssel, Belgien.

Sachi Premaratne tävlade med sitt forskningsprojekt ”Antikroppar riktade mot transient receptor potential vanilloid 1 som potentiella läkemedelskandidater för behandling av långvarig smärta”. I projektet har hon undersökt hur två olika antikroppar binder mot en smärtreceptor i kroppen och deras potential som nya läkemedelskandidater.

I prisutdelningen i lördags vann hon stipendiet som innebär en studieresa till Spanish National Center For Cardiovascular Research, CNIC, ett ledande internationellt forskningscenter i Madrid. Forskningen vid centret är inriktat på kardiovaskulär hälsa och sjukdom, och hur det kan leda till bättre patientvård.

– EUCYS-veckan har varit en spännande upplevelse. Under veckan har jag lärt mig väldigt mycket nytt och fått chansen att lära känna många nya människor från olika delar av världen. Jag är väldigt glad över att jag har fått möjligheten att åka till CNIC. Jag ser fram emot att få se forskningen där och skapa nya kontakter, säger Sachi Premaratne.

– Stort grattis till Sachi, och till hela landslaget! Framgångarna i EM visar att svenska ungdomar har en självklar plats inom forskning, och att man med målmedvetenhet, intresse och motivation kan ta sig hur långt som helst. Vi är mycket stolta över deras insats, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists arrangeras varje år i olika EU-länder för att lyfta fram Europas och världens mest excellenta forskningsprojekt utförda av ungdomar i åldern 14-20 år. Programmet innehåller utställning med finalisternas forskningsprojekt, möten med juryn, prisutdelning och dessutom sightseeing och andra aktiviteter. Ungdomar från 36 länder deltar.

Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson och AstraZeneca. Beijerstiftelsen är bidragsgivare.

– Stort grattis Sveriges Unga Forskningslandslag till priset i Forsknings-EM! Vi som sponsorer är glada och stolta över er framgång och det inspirerar andra svenska ungdomar till att uppnå fantastiska resultat för framtidens forskning, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.

– Stort grattis till Sachi som vunnit pris i EM! Det är lovande inför framtiden att se vilken fantastisk potential och målmedvetenhet som finns bland svenska ungdomar. Vi hoppas att Sachis prestation ska inspirera många andra fler att vilja upptäcka forskningens möjligheter, säger Freja Annamatz, Kommunikationsdirektör AstraZeneca.

Övriga tävlande i EM var Arian Chimenson, 18, från Åkersberga; Freja Wallblom, 19, från Ingarö, samt Elisa Carnö, 19, från Täby. Tillsammans med åtta andra ungdomar från hela Sverige utgör de Sveriges Unga Forskningslandslag 2023. De vann sina platser i landslaget i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning.

Foto: Linnéa Suomenniemi (vänster), Gustav Gräll (höger)

Kontakt

Om tävlingen och landslaget: Tove Ladberg, Unga Forskare: 072-220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se

Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Mer information om EM: https://eucys2023.eu/

Om Sveriges Unga Forskningslandslag och SM i forskning, Utställningen Unga Forskare

Sveriges Unga Forskningslandslag utses på SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, en tävling som har belönat unga talanger sedan 1963. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, semifinaler runt om i Sverige samt i finalveckan i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls i hybridformat, med en digital och en fysisk finalutställning. Deltagarna tävlar om landslagsplatser och priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Tusentals elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Huvudfinansiär för Utställningen Unga Forskare är Beijerstiftelsen. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

I finalen av SM utses Sveriges Unga Forskningslandslag som består av Sveriges främsta unga talanger inom vetenskap. Landslaget representerar Sverige under hela året i flera av världens största internationella tävlingar, bl a Forsknings-VM Regeneron ISEF i USA och Forsknings-EM, EU Contest For Young Scientists i Belgien. Landslaget deltar också i en rad aktiviteter tillsammans med landslagets officiella sponsorer, Ericsson och AstraZeneca. www.ungaforskare.se/forskningslandslaget