Vi på Unga Forskare vill passa på att önska alla ett gott nytt år och en god fortsättning på det nya året. Som ett avslut på detta år följer nu en hälsning från Unga Forskares förbundsstyrelse framfört av tillträdande förbundsordförande Julia Qiu. Tack för ett fantastiskt år!
Hur många unga forskare behöver man för att byta en glödlampa?
”Bara en, men det kräver minst tre års forskning, två publikationer och en kaffemaskin som aldrig stänger av. Dessutom måste hen först skriva en avhandling om ”Optimizing Illumination Strategies in a Post-Incandescent Era.” –ChatGPT
Det lackar mot nyår, och så har ännu en glödlampa tänts för Unga Forskare. I år har över 200 000 ungdomar fått ta del av våra verksamheter och medlemsföreningar, vilket motsvarar nästan 10% av alla unga mellan 5–24 år i Sverige. Utställningen Unga Forskare, som i år slog rekord i deltagarantal, har varit Sveriges största vetenskapsmässa ända sedan starten 1963, bara några år efter konceptet blev populärt i USA. SIYSS, som började år 1976, är helt unikt och idag ett av vetenskapsvärldens mest prestigefyllda arrangemang för unga forskare världen över. Vi har även flera andra växande verksamheter på gång – Cybersecurity Academy, våra sommarforskarskolor, och mycket mer. Tack till våra medlemsföreningar, ideellt aktiva och personal som tillsammans gör Unga Forskare till vad det är idag!
Min förhoppning är att Unga Forskare fortsatt kommer att växa och bli tillgängligt för fler än någonsin.
När jag var projektledare för Utställningen Unga Forskare 2023 fick jag glädjande höra att flera deltagare berättat att de valt att gå samma utbildningar som deras faddrar eller oss i arrangörsgruppen – allt från teoretisk fysik, matematik, datateknik, till att jag (som läser nationalekonomi) fick en hel del frågor om min utbildning. Detta tycker jag visar på vikten av goda dialoger och mötesplatser. Jag vet inte hur många gånger jag hört någon säga: ”Jag hade en bra lärare”, när jag frågar varför hen är intresserad av naturvetenskap, teknik och matematik. Det är även här värdet hos Unga Forskare ligger – att kunna ge unga i hela Sverige en möjlighet att utveckla sitt intresse för dessa ämnen. Dessa upplevelser kan leda in unga in på helt nya banor i livet, allt från nya utbildningar, engagemang och vänner, och min förhoppning är att Unga Forskare fortsatt kommer att växa och bli tillgängligt för fler än någonsin.
En av mina höjdpunkter från året är Riksstämman – här reser föreningsombud in från hela i Sverige som alla åker hit för att de vill påverka Unga Forskares framtid. Det är denna viktiga vilja att påverka som gjort Unga Forskare till vad det är idag. Även om förbundet startade med några föreningar har det idag vuxit sig stort tack vare just unga – det är trots allt de som äger Unga Forskare. I år röstades det igenom viktiga motioner om allt från medlemsbidrag till kommunikationsvägar, och det ska bli riktigt kul att få jobba med dessa tillsammans med tillträdande förbundsstyrelse. Förutsättningar som ideellt aktiv är av stor vikt och därför är det även roligt att detta uppmärksammades som fokustema för 2024.
En annan höjdpunkt är påverkansarbetet, där vi i år medverkade i flera tidningar – NyTeknik, Altinget och Vi Lärare. I NyTeknik nämner vi budgetpropositionen som föreslår höjda satsningar för utbildningar inom naturvetenskap, teknik och matematik, något som är väldigt roligt för Unga Forskare. Man ska däremot inte glömma att satsningarna är otillräckliga på organisationer som främjar ungas intresse för vetenskap. Som ett exempel kan det vara svårt att driva lokalföreningar, vilket delvis beror på den höga kostnaden att öppna ett bankkonto. Vikten av att lyfta våra medlemmars röster och att driva våra kärnfrågor är något som måste förvaltas och utvecklas, och jag ser fram emot att arbeta med detta tillsammans med vår tillträdande förbundsstyrelse.
Vid årsskiftet tillträder jag som förbundsordförande för Unga Forskare. Den tanken har jag försökt landa i sedan jag mottog ordförandeklubban under Riksstämman i november. Förtroendet när man är aktiv inom Unga Forskare är ett väldigt otroligt och ansvarsfullt förtroende, men framför allt ett väldigt kul sådant, vilket är något jag upplevt sedan jag först engagerade mig i Unga Forskare 2021. Jag ser extra fram emot att starta arbetet med vår nya förbundsstyrelse som består av mig, Brendan R. Joseph, Adam Granquist, Aleksander Berger, Jonathan Jilg, Marina Peltonen och Simon Åstrand. Tillsammans ser vi fram emot att fortsätta främja våra medlemmars vilja och göra era röster hörda, samt ha ett riktigt kul år!
Gott nytt år!