12-17 maj representerar Daria Chamoun, Holger Molin, Johan Andersson, Jonah Friberg och Julius Lyreborn Sverige i Forsknings-VM. De är medlemmar i Sveriges Unga Forskningslandslag och tävlar med sina forskningsarbeten om djupinlärningsmodeller för analys av lungcancer, ett neuralt nätverk som beräknar avancerade ekvationer, och mätningar av kosmisk bakgrundsstrålning.

Den 11 april vann Daria Chamoun från Stockholm, Holger Molin från Helsingborg , Jonah Friberg från Tranås samt Johan Andersson och Julius Lyreborn från Linköping – tillsammans med sju andra ungdomar från hela Sverige – plats i Sveriges Unga Forskningslandslag i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning.

De är alla 18 år och har arbetat med sin forskning under sin gymnasietid. Nu är det dags för dem att tävla för Sverige i Forsknings-VM, Regeneron ISEF, i Los Angeles, USA.

En av de tävlande, Daria Chamoun, har utvecklat två olika djupinlärningsmodeller som analyserar 2D- respektive 3D-skanningar för att diagnosticera lungcancer. Darias resultat visar att 3D-skanning är mest effektivt, där hennes modell nådde 85% träffsäkerhet.

– Att bli en del av forskningslandslaget har gett mig möjligheten att omvandla nyfikenhet till konkret forskning, vilket jag är oerhört tacksam för. Det är inspirerande att se hur likasinnade ungdomar använder sin forskning för att förbättra världen. Att tävla i VM, en internationell arena där unga får visa sina innovationer, är något jag definitivt ser fram emot, säger Daria Chamoun.

Forsknings-VM, Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF) arrangeras varje år i USA av organisationen Society for Science. Programmet innehåller fysisk och digital projektutställning, möten med jury, prisutdelning, sightseeing och en mängd vetenskapliga och sociala aktiviteter. Totalt deltar 1,8 miljoner ungdomar i ISEFs uttagningstävlingar som hålls i 75 länder och regioner världen över. 1 800 ungdomar deltar i finalen i Los Angeles och priser för 9 miljoner USD delas ut.

– För att vi ska klara våra gemensamma utmaningar, och bygga ett hållbart och resilient samhälle, så behöver vi fler unga som vill välja en framtid inom naturvetenskap, teknik och matematik. Sveriges Unga Forskningslandslag spelar en viktig roll för att inspirera fler unga att upptäcka hur vetenskapen kan bidra till nya lösningar. Vi önskar landslaget stort lycka till på VM, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson, Scania och AstraZeneca. Beijerstiftelsen är bidragsgivare.

– Vi vill önska Daria, Holger, Johan, Jonah och Julius ett stort lycka till i Los Angeles! De deltar alla med avancerade forskningsbidrag och vi följer tävlingen med spänning. Landslaget spelar en viktig roll för att inspirera andra unga till en framtid inom naturvetenskap, teknik och matematik, och för att visa på vilka spännande möjligheter som finns inom forskning, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.

– Vi på Scania vill önska landslaget stort lycka till i VM! Sverige behöver fler unga som vill arbeta tillsammans för att lösa framtidens utmaningar. Att via forskningslandslaget lyfta fram engagerade unga förebilder inom forskning och vetenskap är en viktig del i att skapa förutsättningar för kommande generation av innovatörer, säger Anna Olshäll, Head of External Cooperation and Strategic Projects within Global Industrial Development på Scania.

– Vi önskar landslaget stort lycka till på VM! De är en fantastisk inspirationskälla, inte minst för andra unga som står på tröskeln att välja framtida utbildning och karriär. Vi behöver fler som vill bidra till nya lösningar och innovationer i framtiden, och där spelar unga förebilder som forskningslandslaget en viktig roll, säger Freja Annamatz, kommunikationsdirektör på AstraZeneca.

Kontakt
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Information om tävlingen: Tove Ladberg, 072-220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se

Mer information om VM: www.societyforscience.org/isef/

Foto: Alma Bengtsson

Internationella tävlingar för landslaget 2024:
Tävlingarna består av projektutställning, juryintervjuer, studiebesök och andra aktiviteter.

VM i forskning, Regeneron ISEF
11-17 maj, Los Angeles, USA
5 medlemmar i landslaget tävlar

VM i vattenfrågor, Stockholm Junior Water Prize
24-29 augusti, Stockholm
2 medlemmar i landslaget tävlar med ett projekt som berör vatten

EM i forskning, EU Contest for Young Scientists
9-14 september, Katowice, Polen
5 medlemmar i landslaget tävlar

Landslaget deltar också i olika PR-relaterade sammanhang och events i Sverige under året bl a tillsammans med landslagssponsorerna Ericsson, Scania och AstraZeneca samt Xylem (som är sponsor av Stockholm Junior Water Prize-resan).

Om SM i forskning, Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år deltog 726 elever i en digital uttagning, följt av åtta semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. 89 finalister med totalt 52 projekt deltog i final. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls i hybridformat, med en digital finalutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen. Deltagarna tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Forskningslandslaget representerar Sverige i flera av världens största internationella tävlingar. Många tusen elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare digitalt eller fysiskt för att inspireras, samla kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.