Finalist på Tekniska museet 2018.

 

Tips och information till dig som ska ställa ut

För dig som gått vidare till final väntar några spännande och fullmatade dagar! Du kommer att få ställa ut ditt projekt i den stora utställningshallen på Tekniska museet i Stockholm, ta del av spännande föreläsningar och studiebesök, delta i finmiddagen och prisceremonin.

 

Finalutställningen

Finalutställningen liknar semifinalen, men är mycket större och pågår under två dagar. Du möter en jury och besökare precis som på semin. Juryn består av forskare och näringslivsrepresentanter, och arbetar på samma sätt som semifinalernas jury, och du kommer precis som på semifinalen få presentera ditt projekt med en muntlig presentation.

 

Veckoschema och boende

Våra faddrar möter upp dig när du kommer till Stockholm. Finalisterna bor tillsammans med faddrar och arrangörsgrupp på vandrarhem i Stockholm, med gångavstånd från Tekniska museet där utställningen hålls. Vi har ett späckat schema under finalen, men viss egen tid till vila och skolarbete finns också. Ta chansen att få hjälp av våra faddrar som läser olika högskoleutbildningar inom naturvetenskap och teknik i vår pluggstuga! Våra faddrar följer med runt på alla aktiviteter under veckan, så du behöver aldrig ta dig runt i Stockholm på egen hand.

Detaljerat schema, packlista och annan praktisk information kommer att delas ut till alla finalister på semifinalerna samt finnas att ladda ner här på hemsidan.

 

Montern

Dimensionerna på montern som används under finalen kan du se på bilden här nedanför. Måtten på den bakre väggen (ovanför bordet) är höjd: 121 cm och bredd: 125 cm. Måtten på sidoväggarna (ovanför bordet) är höjd: 121 cm och bredd: 62 cm.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar det att delta i finalen? Vad ingår?

Finalen har en deltagaravgift (beloppet för 2019 uppdateras senare). I deltagaravgiften ingår måltider, boende samt alla aktiviteter under finalveckan. Resor till/från Stockholm ingår inte i deltagaravgiften. Skolan betalar vanligtvis deltagaravgiften och även resa till/från Stockholm. Obs! Du som finalist ansvarar själv för att prata med din skola och fråga om de kan betala deltagaravgift och resa åt dig! 

 

Vad är det man ska skicka in?

Inför finalen krävs en fullständig projektrapport. Du mejlar in den tillsammans med information om du har en avvikande ankomsttid samt din skolans fakturaadress. Med det mejlet bekräftar du och din grupp samtidigt er plats på finalen.

Vad får jag inte glömma ta med mig till finalen?

Postrar och material till din monter. Finkläder  till prisutdelningen (nivå kavaj).

Får man avvika från finalprogrammet?

Nej, om du inte har särskilda skäl. Om du är under 18 år krävs målsmans intyg.

Jag har allergier eller andra skäl att avstå från vissa maträtter/ingredienser. Kan jag äta den mat ni erbjuder?

Ja, vi tar hänsyn till allergier samt kostpreferenser av religiösa skäl. Vi utgår från den information du lämnade i anmälan till Utställningen.

Vad har ni för alkoholpolicy?

Vi har nolltolerans mot alkohol och droger under hela finalveckan. Överträdelse leder till diskvalificering.

Hur tar jag mig till finalen på Tekniska museet?

För att ta dig till Tekniska museet (Museivägen 7) från Stockholm Central så ska du ta buss 69 (mot Blockhusudden) eller 69K (mot Kaknästornet) utanför Stockholms Central (Klara Vattugränd). Kliv av vid Museiparken.

Vad händer om jag vinner en av stipendieresorna?

Ungefär en femtedel av finalisterna vinner en stipendieresa utomlands. Då får du representera Sverige med ditt projekt på någon av världens största utställningar och tävlingar eller delta i ett internationellt forskningsläger. De som vinner ett deltagande i en internationell tävling blir medlemmar i Sveriges Unga Forskningslandslag som även innebär ett ambassadörskap med representation i olika vetenskapliga och sponsorrelaterade sammanhang. Till de internationella tävlingarna har vi en medföljande reseledare från Unga Forskare som hjälper dig med alla praktiska förberedelser och är med dig på plats. För forskningslägren finns lokala arrangörer på plats som tar emot dig.