Förbundsstyrelsen

Julia Qiu

Julia Qiu

Förbundsordförande

Julia är 22 år och pluggar just nu till en masterexamen i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Inom Unga Forskare är hon förbundsordförande, och därutöver verkar Julia som styrelseledamot i LSU:s förbundsstyrelse. Julias engagemang började efter att hon ställde ut i Utställningen Unga Forskare 2020. Genom Utställningen fick hon en plats i Sveriges Unga Forskningslandslag, och efter att deltagit i Utställningen har det ena lett till det andra – Julia har varit engagerad i Utställningsgruppen i flera år, där hon 2023 var projektledare. Det var även under 2023 Julia gick med i förbundsstyrelsen.

Bok: Harry potter
Film: Parasite
Snacks: Vinägerchips

julia.qiu@ungaforskare.se

Brendan R. Joseph

Brendan R. Joseph

Vice förbundsordförande

Brendan är 22 år och är läkarstudent och har engagerat sig i civilsamhället sedan högstadiet och varit aktiv i flera organisationer. Brendan började sitt engagemang i förbundet år 2018 som ambassadör för Utställningen, förbundets egna tävling för gymnasiearbeten. Därefter deltog han själv som semifinalist i tävlingen och allra senast satt han i förbundets nationella valberedning.

Film: Det blir ingen film, jag väljer TV-serien Suits istället!
Bok: Stjärnklart av Lars Wilderäng
Snacks: Chips

brendan.r.joseph@ungaforskare.se

Adam Granquist

Adam Granquist

Talesperson för demokratiprocesser

Adam är 21 år och är civilingenjörsstudent inom teknisk fysisk vid Chalmers Tekniska Högskola. Adam har med sin aktiva bakgrund inom ungdoms- och civilsamhället ett stort intresse för demokratiska processer. Han ville ta sitt engagemang vidare och Unga Forskare, med sin stabila och motiverande organisation, kändes som den rätta platsen. Med sin erfarenhet av att utveckla och driva Karlskogas ungdomsfullmäktige engagerar han sig i Förbundsstyrelsen, för att, som ingenjörsstudent, understryka vikten av att engagera fler inom STEM.

Bok: Böckerna om Södergårdens Hockey Club av Bengt-Åke Cras
Film: Interstellar
Snacks: Choklad

adam.granquist@ungaforskare.se

Aleksander Berger

Aleksander Berger

Talesperson för föreningsdialog och utbildningspolitik

Aleksander är 23 år och är vice kårordförande med näringslivsansvar vid Örebro studentkår. Aleksander valde att engagera sig för att främja ungas intresse inom STEM. Han tycker att det är otroligt viktigt att unga ska få förutsättningar att ta vara på sina intressen och styrkor. Aleksander tycker även att Unga Forskares ståndpunkter och tillvägagångssätt samklingar med hans egna. Under 2023 var Alek en del av SIYSS-gruppen som vice projektledare.

Bok: 1984
Film: Dune (Part 1 & 2)
Snacks: Choklad

aleksander.berger@ungaforskare.se

Jonathan Jilg

Jonathan Jilg

Talesperson för medlemsvärde, delaktighet och föreningsminne

Jonathan är 26 år och har en masterexamen i teoretisk fysik från KTH. Idag jobbar han som försäkringsansalytiker där han använder matematik för att bestämma vad en försäkring ska kosta. Fråga honom gärna om han skulle vilja försäkra ett rälsgående fordon! Jonathan deltog i Utställningen 2016 med ett projekt om läkemedelsdesign med hjälp av datorsimulationer. De gick vidare till final, vann inget där men intresset för Unga Forskare väcktes direkt. Jonathan har sedan dess engagerat sig flera år i Utställningsgruppen, där han 2019 var ideell projektledare. 2020 gick han med i förbundsstyrelsen och har tidigare varit vice förbundsordförande.

Bok: The Martian
Film: Shrek
Snacks: Linschips

jonathan.jilg@ungaforskare.se

Marina Peltonen

Marina Peltonen

Talesperson för digital kommunikation, omvärldsbevakning och forskningspolitik

Marina är 25 år och studerar civilingenjör i teknisk nanovetenskap vid LTH samt masterprogrammet i biomedicin på Lunds universitet. Hon jobbar deltid på Lunds universitetssjukhus. Dessutom har hon varit väldigt engagerad i studentlivet. Marina är engagerad i Unga Forskare och har varit aktiv sedan 2017. Marina har alltid varit intresserad av vetenskap och forskning och ställde ut i Utställningen 2017, efter det valde hon att engagera sig i Utställningsgruppen i 4 år och i Stockholm International Youth Science Seminar i 3 år. Sedan 2021 har Marina suttit i förbundsstyrelsen.

Bok: Brave New World av Aldous Huxley
Film: Disneys/Pixars film Själen
Snack: Snickers creamy

marina.peltonen@ungaforskare.se

 

Simon Åstrand

Simon Åstrand

Talesperson för ekonomi- och strategiutveckling, civilsamhällspolitik

Simon är 23 år och har en kandidatexamen i ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Just nu jobbar han som analytiker på HUI inom affärsutveckling och undersökningar. Simon deltog i Utställningen Unga Forskare 2019 med ett projekt om bakteriell cellulosa och vann flera priser i tävlingen tillsammans med sin projektpartner Jacob. Hans upplevelser var väldigt minnesvärda och ledde till att han ville ge tillbaka till andra och valde att engagera sig i Utställningsgruppen 2021 som finansieringsansvarig. Det var sedan ett naturligt steg till förbundsstyrelsen där Simon kunde ge ännu mer tillbaka, lära sig mer om strategiskt styrelsearbete och bidra till organisationens utveckling.

Bok: Dune
Film: Pulp Fiction
Snack: Ben&Jerry

simon.astrand@ungaforskare.se