Hållbart engagemang

Att vara ideellt aktiv inom en förening eller ett projekt är väldigt roligt och utvecklande, men kan också bli tufft ibland. Det är en balansgång som ibland kan vara svår att klara av. Därför har vi här samlat några olika förebyggande tips för hållbart engagemang och god psykisk hälsa. Klicka på dem för att läsa mer. Längst ner finns tips på vart du kan läsa mer och få hjälp om du behöver det.

Tips för hållbart engagemang och god psykisk hälsa

Jag brukar schemalägga min tid noggrant eftersom jag då tydligt vet när jag är helt ledig och behöver inte tänka på det förrän då. Det gäller allt från skola och träning till mitt ideella engagemang.

Kom ihåg att du är det viktigaste du har. Se till att du har tid till dig själv och återhämtning. Ibland är detta lättare att få till om du bokar in fritid när du är ledig. Annars kan det lätt bli att skola, träning, kompisar, engagemang, etc. tar upp all tid.

Jag älskar att fråga. Inom naturvetenskap och teknik lär vi oss att man ska alltid fråga. Nyfikenhet och okunskap driver oss framåt om vi vågar fråga. Kan du inte eller känner dig osäker, fråga någon som du tror kan hjälpa dig.

Om du trots allt råkat ta på dig lite mycket är det okej att prioritera bort saker. Prioritera det som kommer att göra dig glad i längden istället!

Sömn är tiden vi använder för att återhämtar oss. Jag mår alltid mycket bättre när jag sover ordentligt; inget kan vara så viktigt att det får störa din sömn.

Att engagera sig och vara med vänner som delar ens intresse är inte bara jätteroligt, utan stärker också ens mående.

Kroppen är så himla bra. Forskning visar att fysisk aktivitet bidrar till psykisk välmående.

Prata med dem du engagerar dig med, dina vänner och familj. Man kan förvånas över att det finns fler som upplevt, känt eller känner liknande vad du känner. Att dela med sig kan verkligen göra att allting känns lättare.

Jag älskar att skriva listor; då vet jag vad jag ska göra och kan bocka av det i tur och ordning. Då glömmer jag inget och det känns lite extra bra att få bocka av något.

Ibland kan det vara svårt att tacka nej – särskilt om det är något man tycker verkar roligt, eller om man blir personligt tillfrågad. Dock är det viktigt att säga nej om det blir för mycket (och att känna efter för att veta när det blir för mycket). Det behöver inte vara för att tiden på dygnet inte räcker till, utan också för att din energi inte gör det.  Ingen blir besviken och det är mycket lättare att göra det i förväg.

Du är helt fantastisk precis som du är. Var snäll mot dig själv, vi alla gör vårt bästa. Kom ihåg att påminna dig om hur bra du verkligen är precis som du är. En kram till dig!

Vem vet, kanske finns det någon annan som varit precis där du är just nu och har ett alldeles förträffligt bra råd att ge dig.

Ibland kan jag ha svårt att sova för att tankarna snurrar för mycket. Då tycker jag det hjälper att ha ett anteckningsblock på nattduksbordet som jag skriver ner mina tankar i. Då behöver jag inte längre hålla det i huvudet.

Saker och ting händer i livet. Var öppen och berätta om du just nu behöver en paus, eller lite extra stöd. Vi kommer alla att känna så vid något tillfälle och i ett ideellt sammanhang  behöver man hjälpas åt.

När man studerar och engagerar sig kan det ibland hända att man bokar in lite för mycket på schemat. Ett tips är att fråga sitt framtida jag om det är okej att klämma in ytterligare en sak på schemat, tex: kommer onsdags-jag ha tid för en  aktivitet efter jobbet/plugget? Ofta sätter det ett lite bättre och rimligare perspektiv på schemaläggningen. 

Ibland är det inte man själv som behöver hjälp. Ta för vana att försöka fråga de du bryr dig om hur de mår och hjälp dem. 

Kommer någon till dig och behöver prata så lyssna. Men att vara en god vän är också att be om hjälp om så skulle behövas. Kom ihåg att du alltid kan vända dig till någon som är äldre eller vuxen.

Mer info 

 

Sidor där du kan läsa mer

Det finns jättemånga duktiga människor som jobbar med psykisk hälsa och ohälsa som man alltid kan vända sig till. Nedan finner du en lista på några ställen man kan vända sig.

Sök vård! Det finns alltid hjälp att få. På Vårdcentralen  kan du antingen få behandling eller vägledning till vidare hjälp. Ring 112 eller sök den psykiatriska akutmottagningen om om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig.