Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Matematikturné

20 mars - 24 april

Föreningen Ung Vetenskapssport bjuder in till det årliga matematiklägret, som i år kommer i form
av en digital matematikturné med ett antal föreläsningar under några helger i mars och april, med start
den 20 mars.

Bakgrund och syfte
För speciellt intresserade elever inom matematik finns idag alltför få utmaningar. Matematiktävlingar såsom Skolornas matematiktävling, Högstadiets matematiktävling och Kängurutävlingen är exempel på bra stimulans, men därutöver finns alldeles för få aktiviteter för att hålla intresset vid liv. Syftet med denna matteturné är att försöka vända denna trend och motivera duktiga elever genom att utveckla deras problemlösningsförmåga. Fokus kommer ligga på tävlingsmatematik, men man behöver inte tycka om tävlingar för att uppskatta själva matematiken. Ett antal lektioner i varierande format kommer ges av före detta deltagare i bland annat Internationella matematikolympiaden. Även en avslutande lagtävling kommer att hållas, då deltagarna får chans att lösa problem tillsammans, testa vad de lärt sig och visa lösningar för varandra.

Innehåll
Deltagarna kommer att delas in i flera nivåanpassade grupper, så att alla elever – allt från de som tidigare inte alls har tävlat i matematik till erfarna olympiaddeltagare, i alla årskurser – ska kunna bli utmanade på den nivå de befinner sig på. Lektionerna kommer att vara indelade efter tävlingsmatematikens fyra huvudområden: algebra, geometri, talteori och kombinatorik. Det kommer att gå bra att byta nivågrupp efter ämne, samt om man upptäcker efter någon av föreläsningarna att man vill byta grupp.

Målgrupp
Föreläsningarna är avsedda för elever med speciellt intresse för matematik, med vilja till att utmanas och utvecklas. En riktlinje kan vara att målgruppen främst är elever som redan har eller har potential att i framtiden kvalificera sig till final i Skolornas matematiktävling, men alla som är intresserade är givetvis välkomna, och det är på intet sätt ett krav att man vill tävla.

Preliminärt Schema
Föreläsningar kommer ges klockan 14-16 via Zoom varje lördag under fem veckor, med start 20 mars (bortsett från påskafton 3 april). Sociala aktiviteter, såsom brädspel och en på spåret-tävling, kommer också ar-rangeras via discord under kvällarna några av lördagarna, samt en avslutande lagtävling. Deltagare förväntas vara med vid majoriteten av föreläsningarna, men de sociala aktiviteterna är frivilliga. Om man missar någon föreläsning är det givetvis okej!

20/3 13-14 Välkomstföreläsning
14-16 Föreläsning/lektionspass 1
Kvällen Sociala aktiviteter på discord
27/3 14-16 Föreläsning/lektionspass 2
Kvällen Sociala aktiviteter på discord
10/4 14-16 Föreläsning/lektionspass 3
Kvällen Sociala aktiviteter på discord
17/4 14-16 Föreläsning/lektionspass 4
Kvällen Sociala aktiviteter på discord
24/4 12-16 Tävling
16-17 Avslutning

Vad behöver du?
För att delta kommer man behöva en dator, surfplatta eller telefon med internetuppkoppling, eftersom allt sker digitalt. Vi rekommenderar att man använder en dator om man har tillgång till det. Du kommer också behöva ha papper och penna under föreläsningarna.

Lägret är kostnadsfritt.

Anmälan
Anmälan sker sedan senast den onsdagen 17 mars 2021 i följande två steg:
1. Fyll i anmälningsformuläret här, en gång för varje elev: ANMÄLAN 
2. Meddela via e-post till mattelager@ungvetenskapssport.se att formuläret har fyllts i.

Ung Vetenskapssport
Ung Vetenskapssport är en organisation vars syfte är att skapa mötesplatser och träningsmöjligheter för problemlösningsintresserade ungdomar och främja vetenskapssporten hos unga i Sverige. Föreningen grundades 2015. Detta evenemang är en serie i våra ämnesläger, som vi håller i samarbete med olika organisationer och högskolor runt om i landet. Ung Vetenskapssport är en ideell organisation, vilket innebär att alla evenemang arrangeras utan vinstintresse.

Detaljer

Börjar:
20 mars
Slutar:
24 april