Gymnasiet

Lyckas med gymnasiearbetet

Är du elev som ska göra ditt gymnasiearbete? Eller lärare som upplever att du har för lite resurser för att stötta dina elever fullt ut genom exempelvis alltför få handledningstimmar per elev? Unga Forskares verktygslåda är tänkt som stöd och komplement samt möjlighet för lärare att engagera, motivera och inspirera sina elever. På den här sidan hittar du projektidéer, mallar för den vetenskapliga rapporten och tidsplanen och en checklista som hjälper elever att tratta ner en projektidé och formulera en frågeställning.

I videon Lyckas med ditt gymnasiearbete går vi igenom 6 viktiga steg och massor av smarta tips för att du ska lyckas med ditt gymnasiearbete – och visar hur du har roligt på vägen!

 

Mallar och checklistor

Projektidéer och projektinspiration

Våra projektidéer tas fram av lärosäten och företag och kopplar till aktuella och intressanta forskningsområden och arbetsmarknad. Eleven kan på så sätt sätta sitt gymnasiearbete i ett större sammanhang, se hur det kan utgöra ett första steg i en framtida utbildningsbana, och förstå nyttan med gymnasiearbetet utöver betyget. Projektidéerna är inspirerande, realistiska, avgränsade, och kräver bara material som skolor normalt har eller som eleven själv lätt kan införskaffa. De är utformade för att ge eleven lagom mycket inspiration och uppstartshjälp för att snabbt och enkelt komma igång, men låter eleven själv formulera sin egen frågeställning och välja sin metod.

I finalkatalogerna från Utställningen Unga Forskare hittar du fler projektförslag i form av korta abstracts från tidigare års finalprojekt.

 

Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Alla projekt med koppling till naturvetenskap, teknik eller matematik är välkomna. För dig som lärare är Utställningen Unga Forskare ett perfekt verktyg som hjälper dina elever att nå målen i gymnasiearbetet!
Skulle definitivt rekommendera att andra deltar. Hela processen har varit otroligt lärorik. Det var värdefullt för mig att få professionell feedback på mitt arbete och jag fick en bra grund att basera mitt framtida forskningsintresse på.
- Deltagare i Utställningen 2019

Stockholm International Youth Science Seminar
Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) är ett årligt event där 25 av världens främsta unga forskare kommer till Stockholm för att ta del av ett vetenskapligt program under Nobelveckan. Under veckan hålls ett seminarium där deltagarna presenterar sin forskning och diskuterar forskningsrelaterade ämnen inför svenska gymnasieungdomar. Det är helt gratis för skolklasser att delta och är ett unikt tillfälle för elever att inspireras, lära sig något nytt och inte minst öva sina kunskaper i engelska.

Är ni inte i närheten av Stockholm går det även att delta på distans!