Gymnasiet

Hur kan jag som lärare använda Utställningen?

 

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Alla projekt med koppling till naturvetenskap, teknik eller matematik är välkomna. För dig som lärare är Utställningen Unga Forskare ett perfekt verktyg som hjälper dina elever att nå målen i gymnasiearbetet!

  • Deltagandet bidrar med naturliga deadlines som hjälper eleverna att bli klara tidigt – redan i mitten av mars.
  • Forskarna i juryn tittar på elevernas arbeten och ger tips och förbättringsidéer, antingen mindre detaljer inför slutinlämningen, eller inför fortsatt forskning.
  • Många av de moment som ingår i gymnasiearbetet ingår även i Utställningen, t ex presentation, inkl framtagande av poster och målgruppsanpassning, vilket gör att klassen automatiskt ”bockar av” dessa på ett sätt som är ”på riktigt”. Eleverna får träning på ett sätt som efterliknar högskolan.
  • Utställningen bidrar med inspiration, möten med högskolan, aktiviteter, priser, stipendier och mycket mer som hjälper eleverna att känna motivation och engagemang för gymnasiearbetet.
  • Genom att ta del av Utställningens exempel och besöka en utställning kan du förbereda dina elever redan i åk 1 och 2 – en framgångsfaktor för de skolor som lyckas bra med sina gymnasiearbeten enligt Skolinspektionen. Låt dina elever intervjua utställarna och samla in tips och råd inför gymnasiearbetet. Ladda ner vår lista på bra frågor dina elever kan ställa när de besöker Utställningen.

Besök en semifinal

På en semifinal nära dig kan du låta dina tvåor inspireras av projekt som elever i åk 3 från er egen eller andra skolor ställer ut. Gå runt och titta på montrarna och prata med de elever som gjort projekten. Låt dina elever fråga utställarna om hur de gått tillväga, hur de fått sina idéer och vad som gått bra och mindre bra under processen. Semifinalerna presenterar en bredd, både enkla projekt och avancerade. Inträde till semifinalerna är kostnadsfritt. På vissa orter anordnas ytterligare aktiviteter för besökare, t ex öppet hus. För mer info om datum, plats och schema, klicka dig vidare till orten du vill besöka på kartan.