Poster & monter

Regler för montern

^

Intyg/ tillstånd

Om ditt projekt kräver tillstånd eller intyg från t ex en myndighet ska du ha dem tillgängliga om juryn ber om dem, dock ej ifyllda informerat samtycke-formulär från mänskliga testpersoner. Tänk på att samla in skriftligt samtycke för foton och video på personer som du visar. Du får inte visa logotyper/varumärken, spela musik eller använda annat upphovsrättsskyddat material utan tillstånd.

^

Farligt material/ farliga ämnen

Du får inte ta med dig material som utgör potentiell fara för hälsa eller miljö. Det kan t ex innefatta: Material som kan vara kontaminerat med farliga ämnen. Vassa föremål, eller som kan utgöra risk för skada, t ex klämskada, elektrisk chock eller liknande (dessa måste vara skyddade,  föremål som kan utgöra brandfara. Ämnen som kan utlösa allergiska reaktioner, t ex päls, nötter, parfym. Ljus eller ljud som kan väcka obehag eller framkalla epileptiska anfall. Laser ska användas ansvarsfullt och får inte riskera personskada.

^

Övrigt

Undvik bilder/video som kan uppfattas som obehagliga, t ex foton på operationer, dissektioner. När du inte är i din monter ska all utrustning inkl elanslutning stängas av. Ytterligare regler från den lokala arrangören (universitetet, science centret) kan tillkomma, och instruktioner ska alltid följas. Vi förbehåller oss rätten att ta bort material som vi bedömer som potentiellt farligt, eller stötande.

Poster

Alla som tävlar på semifinals- och finalnivå ska göra en poster. Postern är en del av bedömningen och presentationen av ditt projekt. För att juryn ska kunna skapa sig en bra bild av ditt projekt är det viktigt att din poster är så tydlig som möjligt, och fokuserar på det som är viktigast i ditt projekt. Både layout och innehåll är viktigt. Därför har vi samlat några tips och ett exempel på en poster med bra bilder, tydlig blockindelning och lagom mängd text. Gör gärna postern stående i storlek A2 då de semifinalister som går vidare till final behöver projektposters i den storleken.

^

Bilder är bra

Foton från arbetsprocessen, figurer och grafer på postern ökar förståelsen. Tänk på att dessa ska vara stora, tydliga och ha bra upplösning. Grafer ska även vara lätta att läsa av med bra figurtexter och tydliga angivelser vad axlarna avser.

^

Stående poster i storlek A2

Vi rekommenderar att du gör en stående poster i storlek A2.

^

Ta hänsyn till monterns dimensioner

Du hittar måtten på respektive semifinals sida. För finalen hittar du dem på sidan Om finalen

^

Ha inte för mycket text (mindre än du tror!)

Du ska inte få med all information på din poster – bara huvudbudskapet! Se även till att ha en stor textstorlek, så att postern är läsbar på avstånd och highlighta gärna viktiga ord eller stycken grafiskt.

^

Var tydlig

Det är viktigt att man direkt förstår vad projektet handlar om. Ha tydliga textblock och rubriker på postern: Titel, Frågeställning, Metod, Resultat och Slutsatser är en lämplig uppdelning. Alltför många textblock ger ett rörigt intryck.

^

Ha gärna med ditt abstract på postern

Då blir det lätt att snabbt känna igen projektet och förstå det.

^

Skriv på svenska eller engelska

Din poster kan vara på svenska eller på engelska eller både och.