Muntlig presentation

I den mutliga presentationen ska du presentera ditt arbete, förmodligen för dina klasskamrater. Detta är för många en väldigt stressande, men genom att förbereda sig noga går det bra. Börja med att skriva punkter om vad presentationen ska innehålla. Tänk på att anpassa presentationen så att publiken förstår vad du pratar om. Skriv sedan ihop ett utkast så du lite mer detaljerat vet vad du ska säga. Det är viktigt att tänka på hur mycket tid du har till presentationen, det skiljer sig mycket från skola till skola.

 

Jobbar du i en grupp är det viktigt att ni delar upp presentationen på ett bra sätt. Se till att byten mellan talare blir jämnt och byt inte för talare för ofta. Tar ni varannan punkt upplevs presentationen som hackig och kan ibland irritera publiken.

 

De flesta som misslyckas med sina presentationer gör det för att de inte övat tillräckligt. Öva ofta, gärna varje dag så kommer du kunna förmedla ett lugn till publiken när du ska presentera.

 

Det finns många presentationstekniker, men om du vill studera hur proffs använder kroppsspråk, Powerpoint och andra hjälpmedel för att göra presentationen bättre så är ett tips att gå in på TED där många intressanta personer föreläser om allt från vetenskap till upplevelser och motivation.