Nyheter

Tillbaka i Sverige

Intel ISEF 2019 är nu slut för i år och stipendiaterna har landat i Sverige. Det har varit en intensiv och händelserik resa. Dagarna efter tävlingen fanns det lite tid för upptäcktsresande i Los Angeles. Ni kommer nu få ta del av vad som hände under de sista dagarna i USA samt några tankar från stipendiaterna efter en minnesvärd upplevelse.

Det har nu gått en vecka sedan finalen av Intel ISEF gick av stapeln. Efter en spektakulär prisutdelning, med priser av ett totalt värde på 4 miljoner dollar, stod Rebecka som vinnare av tredjepris i sin kategori, Astronomi och fysik. Detta är en fantastisk prestation då närmare 1800 finalister deltog i tävlingen och representerade över 80 olika länder och regioner.

 

 

 

Efter tävlingens slut fortsatte resan i rymdens tecken mot stjärnornas stad, Los Angeles. Under helgen besöktes Griffith observatorium, som namnet skvallrar om är det ett observatorium med olika utställningar och föreställningar på temat rymden. Observatoriet är beläget på en hög höjd med utsikt över Hollywoodskylten. På eftermiddagen bar det istället av mot kusten för att beskåda Santa Monica piren.

Dagen därpå stod Caltech på schemat, det prestigefulla universitetet California Institute of Technology. Det var ett inspirerande besök och ett fantastiskt fint campus. På eftermiddagen blev det det obligatoriska besöket i Hollywood för att gå på Walk of Fame följt av ett trevligt restaurangbesök.

Innan hemfärd fanns det även tid för ett besök på California Science Center. Där fanns flertalet spännande utställningar men höjdpunkten var att besöka Endeavour, NASAs senaste rymdfärja. Nedan ser ni en bild med stipendiaterna framför rymdfärjan.

På kvällen gick flyget hem mot Arlanda. Det blev inte många timmar vila i Sverige innan det bar av mot Tv4 nyhetsmorgon för Rebecka där hon fick berätta om sin forskning och inspirera andra att göra samma resa som hon själv. Men nu har de i alla fall hunnit landa lite efter en intensiv tävling och en stor upplevelse. Här kommer några ord från dem alla om hur de upplevde tävlingen och resan:

Fabian Lundell

Ålder: 19 år

Skola: Bäckängsgymnasiet, Borås

Intel ISEF 2019 var en otrolig upplevelse med en skala på evenemang jag aldrig tidigare varit med om. Genom fantastiska föreläsningar av världsklassiga forskare, intensiva mingelevenemang och den nervösitetsfyllda “judging day” fick jag lära känna fantastiska entusiastiska forskare och ungdomar från hela världen. Den speciella ISEF-andan med dess roliga traditioner bör också nämnas, allt från pinsen som vi bytte med varandra till flerårsdeltagarna med deras vördnadsväckande “alumni”-lapp. En annan personlig höjdpunkt var vår sista aktivitet där vi fick se en äkta rymdfärja på California Science Center, sannerligen en barndomsdröm som blivit sann.

 

Ellen Hammarstedt

Ålder: 19 år

Skola: Kitas gymnasium, Göteborg

Nu är vi tillbaka i Sverige och jag har fortfarande inte riktigt smält upplevelsen. Dagen vi åkte satt vi runt Mirandas bord och åt frukost, och när vi satt hemma i Sverige igen och åt middag tillsammans kändes det dels som att det hade gått flera veckor sedan vi satt på samma ställe och åt frukost, samtidigt som det kändes som att vi bara suttit där några timmar och att hela ISEF var en dröm! Även om jag personligen inte vann något så var ISEF fantastiskt rolig upplevelse, och att få prata om Cherenkovstrålning med forskare som stöter på det dagligen var hur coolt som helst. Framförallt är jag så glad för Rebeckas skull! Jag tar med mig en enorm mängd inspiration hem till resten av gymnasiet och sommarens äventyr.

 

Miranda Jäderling

Ålder: 19 år

Skola: Balckebergs gymnasium, Stockholm

Det bästa med Intel ISEF skulle jag säga var att få träffa så många ungdomar som precis som jag själv är intresserade av forskning och att få lära sig om alla imponerande projekt som ställdes ut. Domarprocessen under utställningen var också otroligt lärorik, det var både utmanande och roligt att få diskutera sitt arbete med några av världens mest framstående forskare inom ens område. ISEF är en upplevelse jag sent kommer glömma, och den har gjort att jag nu är säker på att forskning är något jag vill fortsätta med i framtiden.

 

Rebecka Mähring

Ålder: 19 år

Skola: Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm

Jag brukar alltid tycka att det låter extremt fånigt när andra säger att något var en ”upplevelse för livet”. När det kommer till Intel ISEF är jag dock tvungen att säga det själv. Intel ISEF har, från start till slut, varit otroligt utmanande, kul, och inspirerande. Jag har särskilt uppskattat möjligheten att få träffa och inspireras av folk från hela världen som har ett brinnande intresse för forskning, och som har åstadkommit otroligt mycket väldigt tidigt i sina liv. Det var även mycket givande att få diskutera min forskning med juryn, och, inte minst, att få lära känna resten av det svenska landslaget. Utan deras mentala stöd är det tveksamt om jag haft förståendet i behåll efter alla skumma amerikanska frukostar. Sammantaget är jag extremt tacksam för att ha fått möjligheten att delta i Intel ISEF, och jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att vara med i Utställningen nästa år!

Vi säger ännu en gång stort grattis och tack till våra stipendiater. Nu ser vi fram emot att följa resten av Sveriges Unga Forskningslandslag 2019 framöver!

Varför söka till styrelsen?

Nu är det dags att söka till poster i Unga Forskares förbundsstyrelse! Valberedningen öppnar nu för ansökningar och nomineringar till förbundsstyrelsen mandatperioden 2020-2021.

Om du vill vara med och med och driva en av Sveriges största ungdomsorganisationer är det självklart att du ska söka! Men du kanske undrar hur det är att arbeta i styrelsen? Vad gör man och vad kan man lära sig? Max Vinger, ledamot 2018 och vice ordförande 2019, berättar:

Hej!

Jag heter Max Vinger och har suttit i förbundsstyrelsen för Unga Forskare 2018-2019.  Att sitta i styrelsen är ett förtroendeuppdrag på två år som väljs av Unga Forskares medlemmar under vårt årsmöte, Riksstämman. Vi tror på principen ”av unga för unga” och därför består styrelsen av ungdomar.

Styrelsen består av 1 ordförande, 1 vice ordförande och 5 till 9 övriga ledamöter som träffas 5-6 gånger om året för arbetshelger och styrelsemöten. Annars arbetar vi individuellt och i mindre grupper, stämmer av och diskuterar tillsammans online. Vi arbetar främst med långsiktiga strategiska frågor, till exempel policys, stadgar och strategier övergripande över Unga Forskare, men också med personalfrågor för våra anställda och med påverkansarbete.

Som en del av förbundsstyrelsen får du möjlighet att utvecklas inom allt från styrelsearbete till påverkansarbete. Du får erfarenhet av att arbeta i en grupp men också av att ta eget ansvar för att driva de frågor du brinner för. Du får jobba med och utvecklas inom ekonomi, kommunikation, ledarskapsfrågor,  administration, föreningsfrågor och mycket mer inom Sveriges största ungdomsförbund för naturvetenskap, teknik och matematik. Du får se Unga Forskare ur ett fågelperspektiv, vara med och peka ut vägen framåt, och såklart även vara en del av den fina gemenskap som finns i styrelsen och Unga Forskare som helhet.

Att vara en del av förbundsstyrelsen är en fantastisk möjlighet till både personlig utveckling och att påverka de tusentals ungdomar vi når genom våra medlemsföreningar, verksamheter och påverkansarbete. Det är en stor ära som du inte kommer ångra att du var en del av. Tillsammans främjar vi ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik, samt deras roll i samhället.

Här kan du läsa annonsen:
https://ungaforskare.se/wp-content/uploads/2019/05/sok-till-styrelsen2019.pdf

Intresseanmälan görs via länken nedan:
https://forms.gle/DWwjqPNwHknuf2tA6

Du kan även göra en nominering:
https://forms.gle/fwLvi98kTaFd9a9N8

Sverige vinner tredjepris i forsknings-VM för unga

I konkurrens med 1,7 miljoner deltagare i uttagningstävlingarna världen över, och 1700 finalister i USA, plockade Sverige i fredags tredjepris på världens största tävling för vetenskap – Intel ISEF i Phoenix, USA. Rebecka Mähring, 19, har med sitt matematikprojekt om kaos vunnit tredjepris i kategorin Fysik/Astronomi.

-Att tävla på Intel ISEF har varit otroligt inspirerande och det har vidgat mina vyer att få träffa så många andra forskningsintresserade från hela världen. Jag tar därför särskilt med mig ISEF:s motto: ”Think beyond”, säger Rebecka Mähring.

Rebecka Mähring är en del av Sveriges Unga Forskningslandslag som representerar Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga under året.

Sveriges Unga Forskningslandslag utses genom den svenska uttagningstävlingen Utställningen Unga Forskare, Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Landslaget består av Sveriges skarpaste unga talanger inom vetenskap.

-Stort grattis till Rebecka Mähring! Det är väldigt roligt att se att Sverige även detta år är med och konkurrerar om priser på den största arenan inom vetenskap för unga. Jag hoppas denna framgång kan inspirera fler unga att intressera sig för vetenskap och forskning samt vara en del i att lösa våra globala utmaningar vi står inför, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

Rebecka Mähring, som går på Viktor Rydberg gymnasium Odenplan i Stockholm, tävlade med sitt projekt ”Searching for Hidden Black Holes: An Investigation of Chaotic Regimes in Non-Linearly Coupled Harmonic Oscillators”.

Matematiskt sätt definieras kaos som ”extrem känslighet för initiala förhållanden”, vilket innebär att en liten förändring har enorma konsekvenser över tid. Jag har studerat sådant beteende i en matematisk modell, och upptäckt att överföring av energi mellan oscillatorer är en till synes fundamental del av kaotiskt beteende i denna typ av system. I nuläget undersöker jag huruvida tillväxten av kaos i systemet kan användas för att identifiera svarta hål i en teoretisk modell av systemet med en ytterligare rumsdimension, säger Rebecka Mähring.

Rebecka Mähring

Kontakt

Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Om Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största rikstäckande tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år tävlade 667 elever i en digital uttagning samt åtta semifinaler runt om i Sverige. Finalen hölls på Tekniska museet i Stockholm den 27-29 mars. Ett stort antal skolklasser besöker Utställningen varje år för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Bland annat utses Sveriges Unga Forskningslandslag; Sveriges representanter i världens största vetenskapstävlingar för unga. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Om Intel ISEF 2019

Intel ISEF är världens största vetenskapliga utställning och tävling för ungdomar i gymnasieålder (high school). Varje år deltar ca 1700 elever från över 75 länder, distrikt och regioner i finalen. Platserna roterar runt i USA, i år hölls finalen i Phoenix, Arizona. Finalisterna är med och tävlar om en prissumma på närmare 5 miljoner dollar. Utöver själva utställningsdagarna anordnas dessutom olika sociala och vetenskapliga aktiviteter. Tävlingen gick av stapeln 12-17 maj, därefter begav sig de svenska finalisterna vidare till Los Angeles för att besöka universitet, observatorium och science centers. Läs mer om Intel ISEF här:

https://www.intel.com/content/www/us/en/education/competitions/international-science-and-engineering-fair.html

De får forska på MIT i sommar

Varje år så delar Unga Forskare ut två platser till det prestigefyllda Research Science Institute (RSI) på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Cambridge, USA. Programmet omfattar sex veckors forskning och teoretiska studier inom valfritt ämne under sommaren. Årets stipendiater är Erik Göransson och Hugo Hamilton.

RSI-stipendiet delas ut till elever som utmärkt sig genom framstående prestationer i och utanför skolan inom de naturvetenskapliga, tekniska och matematiska ämnena, visat prov på utomordentliga ledaregenskaper samt stor potential att kunna genomföra forskning och bli en framtida ledare inom STEM (science, technology, engineering, and mathematics). Stipendiaterna utses av en jury av forskare och näringslivsrepresentanter.

Vill du veta mer om RSI kan du läsa på vår hemsida här och på RSI:s hemsida här. Nedan följer en intervju med Erik och Hugo.

Erik Göransson

Vem är du?
Jag är en snart artonårig ung man—min självkänsla klarar inte längre av att kallas pojke—från nordvästra Skåne som pluggar natur på ProCivitas i Helsingborg. Att kalla sig mångintresserad är onekligen klyschigt, men det passar faktiskt rätt bra in på mig; varför begränsa sig till naturvetenskap när så mycket mer finns: filosofi, konst och litteratur? Det är däremot hos just naturvetenskapen jag funnit mitt kall, det jag studerar och det jag vill ägna mitt vuxna liv åt.

Hur känns det att vara utvald och att få åka till MIT?
Jag är otroligt tacksam över att ha fått denna möjligheten. Det är en stor ära att inte bara få delta i, utan också representera Sverige och Unga Forskare vid en av världens främsta forskarskolor. RSI kommer onekligen bli en fantastisk upplevelse och brännvirke för den brinnande kärlek till vetenskap jag redan avnjuter.

Vad ser du fram emot med RSI?
Vi lever inte längre på 1700-talet, där en person själv kan göra banbrytande upptäckter genom bara sin egna intelligens, ihärdighet och nyfikenhet. I och med vår allt djupare förståelse av det universum vi bebor har också ribban för nya upptäckter. Det är det som gör forskarskolor som RSI speciella: jag—som har lite drygt ett årtionde kvar innan min första forskartjänst—ikläs labbrocken och får möjligheten ta del i mänsklighetens jakt efter kunskap. Forskning är inte endast result utan också en process—en process jag längtat efter att delta i.

Vad kommer du att forska på? Varför valde du det?

Redan innan jag skapade dokumentet som kom att bli min ansökan till RSI visst jag ämnet för min forskning: fysik. För många år sedan väcktes en brinnande passion—en passion för fysiken—som sedan dess vägrat slockna. Någonting i kombinationen av matematikens språk och undersökning av det mest fundamentala i universum tilltalar mig som inget annat. Når då möjligheten gavs att delta—att bidra och utvecklas—tillsammans med min generations skarpaste klingade de orden som sirensång.

Hugo Hamilton

Vem är du?
Jag är en sjuttonårig kille från Stockholm som har ett stort intresse för naturvetenskap. Jag är så kallad privatelev vilket betyder att jag ansvarar för min egen utbildning. I praktiken betyder det att jag pluggar hemifrån och egentligen bara har lärarkontakt under mina kursprov. Min tid delar jag i princip jämt mellan akademiska åtaganden och fotbollen, mitt andra stora intresse.

Hur känns det att vara utvald och att få åka till MIT?
Det känns otroligt spännande. Jag är väldigt förväntansfull över att få träffa de andra RSI- studenterna och ser fram emot de många möjligheter som RSI har att erbjuda. Jag är mycket tacksam över att få representera Sverige vid en av världens främsta forskarskolor.

Vad ser du fram emot med RSI?
Jag ser fram emot möjligheten att lära mig av några av världens främsta forskare. Forskningsprocessen är lika mycket en konstform som en vetenskap och det artisteri som krävs för att bli en duktig forskare är omöjligt att utveckla enbart vid skolbänken. Därför hoppas jag få en djupare insikt i de tankemönster och kvaliteter som möjliggör för forskarna vid MIT att fortsätta vidga gränserna för vår kollektiva förståelse av världen runtomkring oss.

Vad kommer du att forska på? Varför valde du det?
Jag har tidigare arbetat med projekt inom genetiken. Jag har alltid haft ett intresse för genetiken, dels på grund av den vetenskapliga gåtan som strukturerna bakom liv utgör, men också på grund av de intressanta filosofiska frågor som följer när vi måste hantera svaren på vårt sökande. Jag hoppas få arbeta med ett liknande projekt på MIT i sommar.

Unga Forskare bygger internationella broar

 

Idag avgörs Intel ISEF, världens största vetenskapsmässa och tävling för unga. Från miljontals tävlande ungdomar över hela världen har 1800 av dem från 75 olika länder tagit sig till finalen i Phoenix, USA. Bland dem finns Sveriges Unga Forskningslandslag som är med och tävlar om de priser till ett samlat värde av över 4 miljoner dollar som delas ut.

Intel ISEF förenar dessa unga forskare och ger dem en chans att visa upp sin forskning internationellt. Under en vecka får de visa upp vad dem gjort för forskare, personer från industrin och allmänheten. De får delta i en mängd olika seminarium, workshops och studiebesök och de bedöms av en kvalificerad jury som består av framstående forskare.

Veckan avslutas med två prisceremonier. Först en ”special awards ceremony” där olika organisationer, universitet och företag delar ut pengapriser, stipendium och internships. I år är det priser från 48 olika organisationer som delas ut. Bland annat Arizona State University, Intel och NASA delar ut priser.

På den andra prisceremonin, ”grand awards ceremony” delas de största priserna ut. Det delas ut första till fjärdeplats inom varje tävlingskategori, de två största priserna ”The Gordon E. Moore Award” på 75 000 dollar och ”Intel Foundation Young Scientist Awards” på 50 000 dollar vardera till två projekt. Sen delas det även ut två resepriser, ett till European Union Contest for Young Scientists, och ett till vår verksamhet Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS).

SIYSS 2018, foto: Isabelle Wemar

Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) är ett årligt evenemang i Unga Forskares regi som anordnas med syfte att främja kulturellt och intellektuellt utbyte, att lyfta Sverige i internationella sammanhang samt att inspirera ungdomar att intressera sig för naturvetenskap och teknik.

SIYSS har funnits sedan 1976 och anses internationellt som ett av världens mest prestigefyllda arrangemang för unga forskare. Evenemanget tar emot 25 deltagare från hela världen som alla har blivit utvalda för sin framstående forskning på internationella vetenskapstävlingar eller av topprankade universitet, bland andra Intel ISEF, Kungliga Tekniska Högskolan och University of Cambridge. Det veckolånga evenemanget äger rum under Nobelveckan och innefattar bland annat Nobelföreläsningar, Svenska Akademiens litteraturföreläsning och studiebesök kopplade till svenskt näringsliv och kultur.

Under SIYSS presenterar deltagarna sina prisbelönta forskningsprojekt för över 1600 svenska gymnasieelever på SIYSS-seminariet i Stockholm.

 

Nu när Intel ISEF 2019 avgörs är vi särskilt stolta över att vara en del av ett större internationellt sammanhang och bidra till ett ökat intresse för naturvetenskap, teknik och matematik, både här i Sverige och internationellt. Tillsammans så bygger vi framtiden.

Intel ISEF har officiellt startat!

Världens största tävling för naturvetenskap och teknik, Intel ISEF, har officiellt börjat. Det har nu gått några dagar in på tävlingsveckan och stipendiaterna har hunnit landa i staden och i tävlingen. Det har snart blivit dags för stipendiaterna att presentera sin forskning för juryn och stämningen blir allt mer nervös.

Framme i Phoenix

11-05-2019

Efter en lång flygresa med mellanlandning i Frankfurt, Tyskland, var de äntligen framme i Phoenix, USA kl.18.25 lokal tid. Här var tempreturen närmare 30˚C och en tidsskillnad på 9 timmar jämfört med Sverige. I och med detta så var det ett gäng trötta stipendiater som anlände till hotellet och det var läggdags direkt för att sedan ta nya tag dagen där på.

Första dagen

12-05-2019

Dagen startade med en god och välbehövlig hotellfrukost. Därpå bar det av mot Phoenix Convention Center för registrering till tävling. Därefter var det dags att göra förberedelser inför en ”shout out” som är en del av invigningsceremonin. Detta innebär att några representanter från varje land får spela in en film och göra en egen poster som representerar deras land. Filmen gjordes av ett professionellt filmteam. Efter detta var det dags att sätta upp poster och presentationsmaterial för att få det godkänt av en inspektör så att alla regler efterföljs innan juryn kommer på besök.

På kvällen var det ett ”lära känna” event för alla finalister för att bryta isen. Under ”pin exchange” fick alla byta pins med varandra och mingla runt till musik och mat.

Första dagen bjöd på många nya intryck. Efter första dagen kände stipendiaternas som följande:

Rebecka: ”Jag blir otroligt inspirerad av att se vilken hög nivå andra projekt håller, och hur många olika och kreativa saker andra utställare har undersökt!”

Miranda: ”Nu när vi har fått landa ordentligt i staden och utställningshallen längtar jag tills vi får komma igång med tävlingen!”

Fabian: ” Trots lite nervositet inför tävlingen har allting än så länge varit häpnadsväckande lärorikt och fascinerande. Jag ser fram emot att lära känna fler finalister”

Ellen: ” Det superkul att äntligen vara här, än så länge har allt: projekten och evenemanget, överträffat mina förväntningar”

 

Andra dagen

13-05-2019

Under förmiddagen fick stipendiaterna tid till att upptäcka lite olika aktiviteter som Intel ISEF erbjuder på schemat, två av dessa var ”Intel Quad” och ”Intel ISEF Commons”. ”Intel Quad” är lite som ett lekrum där deltagarna får chans att skapa och vara kreativa. Förutom det fanns det möjlighet att utmana varandra i danstävlingar eller att flyga drönare. Temat i år var glow sticks, allt var mörkt och självlysande. ”Intel ISEF Commons” är en utställning där deltagarna får chansen att träffa och prata med flera olika universitet i USA. Många av de som deltar i tävlingen ska påbörja sina universitetsstudier till hösten.

På eftermiddagen ägde öppningscereminin rum, vilket är det officiella startskottet på tävlingsveckan. öppningsceremonin bjöd på dans och musik. Höjdpunkten på ceremonin var ”shout out” då representanter från varje land fick springa upp på scen.

Tredje dagen

14-05-2019

Under denna dagen fick stipendiaterna träna på att presentera sitt projekt, dels inför varandra men också under en workshop tillsammans med andra deltagare. Under eftermiddagen var det flera panelsamtal där bland annat tidigare deltagare i Intel ISEF, som nu några är senare är framgångsrika entreprenörer och CEOs, fick inspirera alla med sina tankar och erfarenheter. Innan panelen fanns det möjlighet att skicka in frågor och några lyckliga utvalda fick presentera sin fråga till panelen. En av dem var Miranda. I en av panelerna satt bland annat en tidigare nobelpristagare i kemi från 2008.

På kvällen gick alla på basebollmatch där det lokala laget från Phoenix spelade mot Pittsburg. Detta var en rolig uppladdning inför morgondagen då jurybedömning väntar. Det kommer att bli en lång dag med mycket nervositet. På kvällen när bedömningen är över är det dags för alla deltagare att släppa loss och med dans och musik.

Senare i veckan kommer uppdatering på hur det gått för våra stipendiater i tävlingen samt vem det blir som kammar hem vinsterna. Missa inte det!

 

Mer om tävlingen kan ni läsa här: https://www.societyforscience.org/intel-international-science-and-engineering-fair

Intel ISEF 2019- Nu bär det av!

Ellen Hammarstedt, Rebecka Mähring, Miranda Jäderling och Fabian Lundell deltog på finalen av Utställningen Unga Forskare 2019 och vann varsitt stipendium som tar dem hela vägen till Intel ISEF. De utgör nu en del av Sveriges forskningslandslag och imorgon bär det av till Phoenix, USA för att representera Sverige i forsknings VM på världens största utställning och tävling för naturvetenskap och teknik. Följ deras äventyr här och i våra sociala kanaler!

 

Om Intel ISEF 2019

Intel ISEF är världens största vetenskapliga utställning och tävling för ungdomar i gymnasieåldrar (high school). Varje år deltar ca 1700 elever från över 75 länder, distrikt och regioner. Platserna roterar runt i Nord Amerika, i år är Phoenix Arizona på tur.

Våra stipendiater har alla gjort projekt inom kategorin Fysik & Astronomi och de är med och tävlar om en total prissumma på närmare 5 miljoner dollar. Utöver själva utställningsdagarna anordnas dessutom olika sociala och vetenskapliga aktiviteter. Tävlingen pågår 12-17 maj, därefter beger sig deltagarna vidare till Los Angeles för att besöka universitet, observatorium och science centers.

Läs mer om tävlingen här: https://www.intel.com/content/www/us/en/education/competitions/international-science-and-engineering-fair.html

 

Stipendiaterna

Under Utställningen Unga Forskare prisas varje år våra svenska gymnasieungdomar för sina fantastiska prestationer och projekt inom naturvetenskap och teknik. Första pris, ett stipendium till Intel ISEF, gick till Miranda Jäderling, Rebecka Mähring, Fabian Lundell och Ellen Hammarstedt. Här följer en personlig presentation av deras projekt samt vad de ser fram emot inför resan.

Miranda Jäderling

Ålder: 19 år

Skola: Blackebergs gymnasium, Stockholm

 

”Mitt namn är Miranda Jäderling och jag är 19 år gammal. Jag studerar tredje året av det naturvetenskapliga programmet på Blackebergs gymnasium i Stockholm. I mitt projekt har jag studerat supernovor, vilket är massiva stjärnor som exploderar i slutet av sin livscykel. I samband med supernovaexplosioner bildas grundämnen, neutronstjärnor och svarta hål, dessutom formas stjärnor och planeter ur materialet som kastas ut. Genom att ta reda på mer om supernovor kan vi alltså få information om hur många andra fenomen i universum fungerar. Jag har genom att använda mig av numeriska simuleringar och programmering undersökt de asymmetriska egenskaperna i supernovaexplosioner, vilka man tror spelar en viktig roll i själva explosionsmekanismen. Jag har i mina studier kommit fram till flera olika resultat, bland annat att de tyngsta och innersta grundämnena som bildas i stjärnan är mest asymmetriska och har masscentrum med högst hastigheter. Dessutom tyder mina resultat på att det uppkommer en rotation i det utkastade materialet under explosionen, något som också kan kopplas till asymmetrierna.

Det jag ser mest fram emot med denna resa är självklart att få ställa ut mitt projekt än en gång, men också att få prata med andra ungdomar som delar forskningsintresset med mig. Jag längtar efter att få komma till Phoenix och lära mig mer om de projekt som de andra finalisterna har gjort. Jag hoppas också att jag kommer få en bättre insikt i hur forskning går till på hög nivå

 

Rebecka Mähring

Ålder: 19 år

Skola: Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm

 

”Jag undersöker kaos i lösningarna till ett system av två kopplade ickelinjära ordinära differentialekvationer med hjälp av både numeriska och analytiska metoder. Tidigare har jag fokuserat på vad som karaktäriserar och orsakar kaos i systemet. Jag kom fram till att kaotiskt beteende — förutom oregelbunden rörelse och känslighet för initiala förhållanden — utmärkts av större area i fasrummet, och därmed fler möjliga energitillstånd, samt påvisade att kaos ökar med kopplingsstyrka, potentiell energi, och total energi, medan stabilitet inte påverkas av kinetisk energi. Slutligen bevisade jag att kaos inte kan finnas i systemet när oscillatorerna är okopplade eller identiska. Det tros att dessa ekvationer kan tolkas som en klassisk version av AdS2/CFT1 med D=1 rumstidsdimensioner, och jag håller i nuläget på att tests denna hypotes. Mer konkret ska jag härleda en formel för hur tillväxten av kaos skulle bero på närvaron av ett svart hål i en version av systemet med D+1 rumstidsdimensioner, och jämföra med om detta överensstämmer med numeriska resultat.

 

Projektets relevans. För det första kan det alltså ge oss en större förståelse för kaos i system av kopplade oscillatorer. Dessa ekvationer används ofta för att beskriva situationer med motverkande krafter i naturen, och grundforskning kring sådana system kan därmed hjälpa i studiet av allt från planetsystem, till gas i stjärnors atmosfärer. För det andra undersöker mitt arbete räckvidden och tilllämpligheten av AdS/CFT-teorin, och då i synnerhet om det kan gälla för ett klassiskt system med mycket få dimensioner och oscillatorer. Eftersom AdS/CFT tros vara en pusselbit till kvantgravitation kan min forskning på så sätt göra ett litet bidrag till jakten på en teori som förenar kvantmekanik och allmän relativitetsteori.

 

Med resan ser jag mest fram emot att få träffa personer från hela världen som tycker om naturvetenskap (och kanske i synnerhet matematik) lika mycket som jag, och att få inspireras av deras arbeten!”

 

Fabian Lundell

Ålder: 19 år

Skola: Bäckängsgymnasiet, Borås

”Trots att NASA har upptäckt nästan 800 000 asteroider har endast ett hundratal av dem faktiskt blivit kartlagda. Jag heter Fabian Lundell, går på Bäckängsgymnasiet i Borås och i mitt projekt har jag hjälpt till att kartlägga asteroiden 479 Caprera genom att göra ett observationsförsök av dess passage framför stjärnan HIP33753 den 10 december 2018. Då dessa händelser, som kallas för ockultationer, är mycket lokala och korta tidsmässigt (ca 10s) på grund av asteroidens smala skugga på jorden var jag tvungen att åka ut en vardag mitt i natten och sätta upp all utrustning 1h bilfärd u t i skogen. Även om jag faktiskt misslyckades att se ockultationen i sig så kunde jag använda min data om vart asteroiden inte är för att skapa, med hjälp av data från amatörastronomer som observerade samma händelse från Japan, en tvådimensionell bild av den innan icke-kartlagda asteroiden. Utifrån den insamlade datan gick det även att komma fram till slutsatsen att HIP33753 kan vara en dubbelstjärna, alltså två närliggande stjärnor. Nu på Intel ISEF hoppas jag att jag får möjligheten att lära känna människor som har nördat in sig i olika roliga ämnen och ta del av deras perspektiv.”

 

Ellen Hammarstedt

Ålder: 19 år

Skola: Kitas gymnasium, Göteborg

 

”Jag heter Ellen, är 19 år och kommer från kitas gymnasium i Göteborg där jag läst natur de senaste åren. I mitt projekt har jag undersökt om det går att detektera cherenkovstrålning med en mobiltelefon. Cherenkovstrålning är ljusfenomen som uppstår då en laddad partikel rör sig snabbare än ljuset i mediet den befinner sig i, och det används bland annat för att leta efter kosmiska partiklar och utveckla smidigare medicinska skanningsmetoder. Mitt projekt går ut på att utveckla en laboration som man i framtiden ska kunna integrera i gymnasieutbildningen för att skapa kunskap och intresse för cherenkovstrålning och för partikelfysik i allmänhet. Det jag ser fram emot mest med resan till Intel ISEF är att få lära känna nya människor och att få diskutera fysik med de coola forskarna i juryn!”

 

Vi önskar våra stipendiater stort lycka till! Glöm inte att följa deras spännande äventyr här och i våra social kanaler.

 

Klart: De tar plats i Sveriges Unga Forskningslandslag 2019

Idag utsågs Sveriges Unga Forskningslandslag 2019 vid den nationella prisutdelningen av Utställningen Unga Forskare. Landslaget består av Sveriges skarpaste unga talanger inom vetenskap och kommer att representera Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga. Dessutom utsågs vinnare i ytterligare tio stipendiekategorier.

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. På prisutdelningen av den nationella finalen utsågs Sveriges Unga Forskningslandslag, som nu kommer att få tävla vidare internationellt. Landslaget består av Sveriges skarpaste unga talanger inom vetenskap. Prisutdelare var Therése Treutiger, vice VD, marknads- och operativ chef för Microsoft i Sverige.

En av landslagets forskare är Ellen Hammarstedt, 19 år från Göteborg. Hon vann till och med två priser och ska nu tävla i USA och Kina. Ellen undersökte möjligheten att detektera Cherenkov-strålning, som är en viktig komponent i letandet efter nya kosmiska partiklar och i flera medicinska applikationer, medels en mobiltelefon. Hennes nya metod möjliggör nu praktisk undervisning inom partikelfysik för gymnasieelever. Hon hoppas på större intresse och ökad förståelse som kan leda till en snabbare utveckling i sökandet efter nya partiklar och behandlingar mot svårbotade sjukdomar.

– Att jag vann de här priserna betyder så otroligt mycket för mig. Jag har jobbat stenhårt och det är jättekul att mitt arbete uppmärksammas och kul att få en belöning för det. Nu ser jag fram emot resorna och hoppas ha lika roligt som jag hade under Utställningen och att jag kommer träffa andra inspirerande unga forskare, berättar Ellen efter prisutdelningen.

Rebecka Mähring, som nu ska tävla i USA, har forskat om kaosteori med målet att undersöka hur kaos kan användas för att hitta svarta hål i högre dimensioner. Hon är elev på Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan i Stockholm och kunde knappt tro att hon vann priset.

– Jag har inga andra ord än: ofattbart!, sa glada Rebecka.

Elsa Axby och Matthias Akke från Lund utvecklade en metod för att framställa proteinet som orsaka Alzheimers. Syftet var att underlätta forskningar för andra grupper och i förlängningen kunna bota Alzheimers. Nu ska de ställa ut internationellt på EU-contesten i Sofia, Bulgarien.

– Vi ser fram emot att träffa massa roliga människor och knyta nya kontakter på EU contesten, sa de efter prisutdelningen.

– Vinnarna idag tillhör de som kommer att gå i bräschen för att lösa framtidens stora samhällsutmaningar. Vi vill ge dem förutsättningar att lyfta sitt vetenskapliga intresse till nästa nivå, nu när de står på tröskeln till sitt framtida karriärval. Vi önskar dem stort lycka till på vägen, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Utställningen Unga Forskares huvudfinansiär är Kjell och Märta Beijers stiftelse.

– Stödet till Unga Forskare är en av stiftelsens viktigaste insatser. Att ungdomar intresserar sig för naturvetenskap och väljer att satsa på en karriär inom forskning är avgörande för Sveriges framtid som tekniknation, säger styrelsens ordförande Anders Wall.

Sveriges Unga Forskningslandslag representerar Sverige i följande tävlingar under 2019:

Intel ISEF, världens största vetenskapstävling för unga med 1,7 miljoner deltagare i uttagningstävlingarna världen över och 1 700 i finalen. Phoenix, USA, 12-17 maj

CASTIC, Asiens största vetenskapstävling för unga med deltagare från hela världen. Macao, Kina, 20-26 juli

Stockholm Junior Water Prize, tävling inom vatten och hållbarhet. Stockholm 24-29 augusti

EU Contest for Young Scientists, tävling för EU-länderna. Sofia, Bulgarien (datum är inte släppt än).

Pressmeddelandet och lista på samtliga stipendiater finns här.

Matematik för matematikens egen skull

Få utbildningar kan öppna så många karriärmöjligheter som kandidatprogrammet i matematik. Men det var inget Kajsa Wahl funderade på när hon klev in genom portarna på Göteborgs universitet första dagen. Det som drog henne hit var istället en livslång kärlek till matematiken. Som aldrig riktigt ville försvinna.

Kajsa Wahl läser tredje året på matematikprogrammet. Siktet är inställt på en masterutbildning som heter Matematik och lärande. Med den i bagaget får hon både en masterexamen i matematik och möjlighet att undervisa på gymnasiet. Men så såg inte planen ut när hon började för snart tre år sedan. Om det ens fanns en plan.

– Efter gymnasiet tog jag ledigt från pluggandet och gjorde massor av spännande saker. Jag åkte skidor i Norge, tågluffade i Europa och vikarierade som lärare. Men en dag insåg jag att jag saknade matematiken. Jag saknade sättet du pluggar matte på. Det är så otroligt väldefinierat och tydligt. Vad som är rätt och fel. Det fascinerade mig då och fascinerar mig än idag.

Fascinationen för matematiken går långt tillbaka och är något hon delar med sin mamma och sina bröder. Det var också matten som var roligast på gymnasiet. Ändå blev det en stor omställning att börja plugga på universitetet. Tempot var högt, uppgifterna svåra och Kajsa och hennes kurskamrater fick redan första veckan lära sig att tänka matematik på ett nytt sätt.

– Den matematik du studerar här jämfört med gymnasiet är som två skilda världar. Du får lära dig att matematik inte bara handlar om siffror utan är en helt egen vetenskap, grundad på axiom, på vilka man sedan bygger vidare med definitioner och satser. Och allt bevisas och motiveras in i minsta detalj.

Utbildning i samarbete

I Göteborg finns ett nära samarbete mellan Göteborgs universitet och Chalmers, särskilt inom ämnet matematik. Det innebär att lärosätena delar lokaler och att studenterna även läser en del av kurserna tillsammans. Dessutom får de utbildning av lärare både från Göteborgs universitet och från Chalmers.

– Vi är en liten matteenklav här på Chalmersområdet som kanske inte passar in direkt eftersom vi har olika betygssystem och inte umgås med Chalmersstudenterna hela tiden. Fast jag tycker det fungerar perfekt och att vi får ta del av det bästa från två lärosäten.

Den rena matematiken

Till skillnad från många av sina kurskamrater, vilka satsat på statistik eller tillämpad matematik, har Kajsa inriktat sig på ren matematik. En matematik som utvecklas och studeras för sin egen skull. Inte för något uttalat användningsområde. I det perspektivet är matematiken ett språk byggt på logik som kräver ett nytt, mer abstrakt tänkande för att förstås fullt ut.

– Just den rena matematiken känner jag mest för. Den har utvecklat mitt sätt att tänka i en mer abstrakt riktning och den påverkar mig också på ett djupare plan. Både i mina studier och privat. Antagligen är det därför jag lockas av att bli lärare. Då kan jag fortsätta utforska den rena matematiken och samtidigt dela med mig av min passion.

Många möjligheter efter studierna

Studenterna som läser ren matematik siktar vanligtvis mot att forska eller som Kajsa mot en lärarroll. Eller både och. Men eftersom matematik är en grundläggande vetenskap, för såväl naturvetare som ekonomer och programmerare, är valmöjligheterna stora efter utbildningen. Inför tredje året väljer eleverna inriktning för att förbereda sig för yrkeslivet. Det kan vara att de vill syssla med finansiell matematik för att jobba som analytiker inom bank- och finansvärlden eller statistisk analys om de siktar på en karriär som marknads- och opinionsanalytiker. Många som läst matematik jobbar också med utveckling av nya läkemedel eller för kommunala och statliga organisationer inom miljö, trafik och ekonomi.

– Jag började läsa matematik utan någon direkt plan. Men ganska snart såg jag läraryrket som en spännande väg att gå, och då i första hand gymnasielärare. Skulle jag sedan vilja föreläsa på en högre nivå får jag återvända hit till Göteborgs universitet och doktorera. Och det är kanske inte hel fel det heller, säger Kajsa med ett leende.

MDH-studenter utvecklar självkörande cykel

Syftet med projektet Autobike är att utveckla en självkörande cykel som ska användas i testmiljöer för autonoma bilar. Innan autonoma bilar lanseras på marknaden testas de i testmiljöer för att säkerställa att de fungerar som de ska och till exempel kan väja för en cyklist som dyker upp helt oväntat. 

– I dagens testmiljöer används cyklar som dras med hjälp av linor. Men i detta projekt ska vi utveckla en cykel som är självkörande och beter sig som en cyklist, säger Mikael Ekström, docent i robotik och ansvarig för kursen. 

Projektet sker i samverkan mellan MDH, Chalmers, AstaZero, Cycleurope och Volvo Cars. Under hösten har studenterna arbetat med alltifrån val av cykel och utvecklingen av elektroniken, mjukvaran, programmeringen och mekaniken, till implementering av kontrollsystemet och testning av cykeln. 

– Vi ansvarar för själva byggandet av cykeln och designen av ett kontrollsystem som ska göra att cykeln kan vara helt självkörande och självbalanserande, säger Therèse Eriksson, som arbetat med projektet Autobike. 

Under projektets gång har studenterna haft en hel del fokus på att få cykeln att balansera. För att lyckas har de använt sig av en simulering i datorn. 

– Vi använder oss av simuleringen för att testa balanseringen i datorn innan vi testar på den verkliga cykeln. Simuleringen fungerar som en indikator, så när balanseringen fungerar i simuleringen, testar vi balanseringen på den  verkliga cykeln, säger Therèse Eriksson. 

Bildtext: Studenter som jobbat med utvecklingen av Autobike. Från vänster; Tom Andersson, Mohamed Mahmoud, Niklas Persson, Therése Eriksson och Gustav Karlstedt. 

Arkiv