Nyheter

Bronsmedalj och 11-rättersmiddag – Elias berättar om resan till Taiwan

Det började med att jag deltog i Utställningen Unga Forskare 2017 med mitt projekt om gravitationslinser. Först semifinal i Borlänge där jag kvalificerade mig till finalen i Stockholm. Sedan fick jag möjlighet att representera Sverige vid Intel ISEF, världens största vetenskapliga utställning för unga, som ägde rum i Los Angeles i maj 2017. Under den överväldigande upplevelsen på Intel ISEF blev jag en av två (bland 1800 deltagare) tilldelad K. T. Li Foundation Special Award, ett heltäckande resestipendium för att åka med min forskning till Taiwan International Science Fair i januari 2018 (se mer info om priset här: https://student.societyforscience.org/k-t-li-foundation-special-award-1).
Under den intensiva veckan i Taiwan deltog jag tillsammans med cirka 250 andra studenter, varav 70 internationella från 22 länder, i landets största vetenskapstävling vid det nybyggda vetenskapscentret i Taipei. Vi internationella fick bland annat måla labbrockar i våra länders färger och delta i en ”shout-out” under välkomstceremonin. Förutom utflykter till olika museum, gamla kinesiska tempel och Taipei 101 (en av världens högsta skyskrapor) fick vi delta i olika kulturella ”icebreakers” med de lokala deltagarna. En kväll fick vi dessutom äta 11-rättersmiddag med uppträdanden från några stammar på ön, omhändertagna av otroligt gästvänliga lokala värdar.
Själva höjdpunkten var förstås att presentera våra projekt för allmänheten, där det kom väldigt många nyfikna, och så småningom också domarna. Under prisceremonin, där både Taiwans president och rymdstyrelsedirektör höll tal, blev jag tilldelad bronsmedalj för tredjeplats i min kategori Fysik och Astronomi, vilket förstås kändes otroligt hedrande! Med mig hem i bagaget tar jag inte bara ny internationell vänskap men också imponerande intryck över hur mycket Taiwan satsar på ungas utbildning och möjligheter till forskning, något alla nationer borde göra!
Elias Waagaard 

Heja Elias Waagaard! Tävlar i TISF 2018

 

Just nu pågår Taiwan International Science Fair (TISF 2018) där Elias Waagaard deltar med sitt projekt om gravitationslinjer. Vi önskar Elias lycka till och ser fram emot att få läsa reseberättelsen här efter resan.

Elias var en av fyra stipendiater i Unga Forskares Intel ISEF-stipendieresa till Los Angeles i maj 2017. Där vann han, som en av två bland alla 1700 deltagare, K. T. Li Foundation Special Award – ett stipendium till Taiwan International Science Fair (TISF 2018).

Elias är i Taiwan 28 januari – 3 februari och deltar i den internationella kategorin, där han kommer att presentera projektet och delta i aktiviteter. Han kommer även att få uppleva firandet av det kinesiska nyåret.

För Elias började äventyret med att han ställde ut sitt gymnasiearbete i Utställningen Unga Forskare. Vill du också nå längre med ditt gymnasiearbete och tävla om priser till ett värde av 500 000 kr? Skicka in ditt projekt senast den 8 februari. 

Viktor Köhlin Lövfors RSI-upplevelse

Hej!

I sommar har jag varit på den prestigefyllda sommarforskarskolan RSI på MIT i Boston. Jag fick höra från tidigare års deltagare att RSI skulle bli den bästa sommaren i mitt liv. Det visade sig vara en underdrift.

Jag är en 16-årig naturvetarelev på gymnasiet Europaskolan i Strängnäs. Jag har alltid varit intresserad av fysik och astronomi och har alltid läst mycket på egen hand om de här ämnena.

Då mitt intresse ligger inom astronomi fick jag möjligheten att jobba med en mentor på Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Mitt projekt handlar om föregångare till supernovor av typ Ia. Supernovor är en slags kosmisk explosion, och supernovor av typ Ia är väldigt viktiga för att bestämma stora avstånd i rymden. Jag undersökte dubbelstjärnesystem med vita dvärgar i närheten av vårt solsystem för att se vilka av dessa som möjligtvis skulle kunna bli supernovor av typ Ia. Det här är viktigt som grundforskning om typ Ia-supernovors struktur och i förlängningen för att bättre kunna mäta stora avstånd och förstå universums expansion.

Vi bjöds även på en massa intressanta föreläsningar. Första veckan hade vi ämnesspecifika föreläsningar från professorer vid toppuniversiteten i USA, lektioner i hur man använder formateringsspråket latex samt ett miniprojekt för att öva vetenskapligt skrivande och presentationsteknik. Under resten av sommaren fick vi lyssna till gästföreläsare på kvällarna, allt från nobelpristagare till företrädare för olika branschledande företag.

Vad som verkligen särskilde RSI från allt annat jag har varit med om, var människorna jag träffade. Alla, från de andra deltagarna till personalen och de gästande föreläsarna, delade en passion för vetenskap och forskning, samt djupa ämneskunskaper, till en grad som jag inte stött på någon annanstans. Det var verkligen extremt inspirerande och lärorikt att vistas i en sådan miljö.

Upplevelsen var mycket mer än endast ett forskningsarbete, och den har förstärkt min ambition att gå vidare och forska inom fysik. Att vara på RSI har både klargjort saker jag undrat om den akademiska världen och givit mig många väldigt goda vänner för livet.

Jag rekommenderar verkligen alla med ett starkt intresse för naturvetenskaplig forskning att söka till RSI. Det är en upplevelse olik någon annan.

 

Viktor Köhlin Lövfors

Johanna Lidholms RSI-upplevelse

Johanna Lidholms RSI-upplevelse

Hej!

Den här sommaren har utan tvekan varit den kortaste i mitt liv. Sommaren har inte bara varit otroligt lärorik, jag har också fått träffa fantastiska människor från alla världens hörn.

Jag heter Johanna Lidholm och jag kommer från en ort vid namn Bjärred som ligger strax utanför Lund. I Lund går jag på gymnasiet, spetsutbildning i fysik på Polhemskolan och ska nu börja mitt tredje år. Jag visste att jag ville hålla på med naturvetenskap och ingenjörskap redan när jag var 13 år och vi byggde raketer bestående av PET flaskor i skolan. Av alla områden i naturvetenskap har fysik har alltid fascinerat mig mest och jag har ständigt haft uppmuntrande lärare och familj vilket motiverat mig att fortsätta denna bana.

Under sommaren blev jag placerad i en grupp på MIT som arbetar med kvantfotonik. Deras mål är i grund och botten att utveckla en s.k. kvantdator som är en helt ny typ av dator med potential att revolutionera många områden inom naturvetenskap. En kvantdator skiljer sig från en vanlig dator då den består av kvantbitar istället för vanliga bitar. I gruppen jag arbetade i används diamanter som kvantbitar och informationen från kvantbitarna förmedlas i form av fotoner. Problemet är att utläsningen ur kvantbitarna är låg eftersom mycket av ljuset genomgår totalreflektion inuti diamanten p.g.a. ett mycket högt brytningsindex i diamant. Min uppgift var att ändra diamantstrukturen för att öka utläsningen och därmed tillåta att koppla samman flera kvantbitar, vilket är väsentligt för att konstruera en kvantdator. Jag konstruerade och simulerade olika strukturer och optimerade dem för att maximera utläsningen av fotoner.  Resultaten var mycket lovande, både jag och in mentor var nöjda och jag blev informerad att gruppen ska bygga dessa strukturer i framtiden.

Den här resan har helt klart varit den bästa i mitt liv. Jag har lärt mig massor inom forskning, inte bara processen i sig utan även vikten av att kunna redovisa sina resultat för en bred publik. Jag tyckte verkligen om alla timmar i labbet och att få vara omgiven av så hjälpsamma och trevliga människor som fanns på avdelningen. Men så mycket mer hände än bara forskningen. På RSI har jag träffat många fantastiska människor och knutit vänskapsband över hela världen. De har gett mig nya perspektiv på saker som jag tidigare tagit för givet. Även föreläsningar från nobelpristagare har inspirerat och gjort mig ännu mer nyfiken. I denna omgivning har mitt intresse för vetenskap bara ökat. Jag har fått se att forskningen kan göra skillnad för människor och att den är otroligt viktig för samhället i stort. Jag vill inget annat än att studera vidare och fortsätta denna bana, som jag i nuläget bara fått ett smakprov på.

Unga Forskare har min eviga tacksamhet att jag blivit utvald till den här resan. Den har förändrat min syn på så mycket och jag har fått lärdomar och vänner för livet. Tack för jag har fått vara med om mitt livs bästa sommar!

Johanna Lidholm

Co-founder of Gapminder Holds Guest Lecture at SIYSS 2017

It is a true pleasure to reveal that this year’s SIYSS Guest Lecture is held by none other than Gapminder Co-founder Anna Rosling Rönnlund! The guest lecture will take place on 6th of December at the wonderful venue Cirkus in Stockholm. There are still free tickets up for grabs, sign up at the bottom of the article!

Anna Rosling Rönnlund

Anna Rosling Rönnlund

Born and raised in Sweden, Anna Rosling Rönnlund is a co-founder and board member of the Gapminder Foundation. She holds a Degree in Sociology and Photography. Anna designed the user-interface of the famous animating bubble-chart tool called Trendalyzer, used by millions of students across the world, to understand multidimensional time series. After working at Google for a number of years Anna went back to Gapminder in 2011 to develop new free teaching material.

Gapminder’s mission is to “fight devastating ignorance with a fact-based worldview everyone can understand”.

As Product Manager, Art Director & Usability Lead of the Gapminder Foundation she is running the Dollar Street project which makes everyone’s living condition understandable to everyone, by using photos as big data. Her focus is as always the big picture – knowing that: what you see is what you understand. Anna Rosling Rönnlund from Gapminder is a great example of a female role model in Tech and Data Analytics. Her work is a great way to introduce a female perspective into the new digital world.

Text: Gapminder Foundation/Marina Peltonen/Sinan Akdag

Kongressen: Axel Tandberg om dataskyddsförordningen

Kongressen: Axel Tandberg om dataskyddsförordningen

I maj 2018 börjar EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR) att gälla. Det innebär att ansvaret för organisationer och föreningar som lagrar personuppgifter kraftigt utökas. Unga Forskare har till kongressen bjudit in alumnen Axel Tandberg, en av Sveriges ledande personuppgiftsexperter, för att förklara hur just din förening påverkas av den nya förordningen. 

När GDPR träder i kraft om lite mer än ett halvår är det viktigt för samtliga organisationer och föreningar i Sverige att ha koll på det nya regelverket. Vad kommer räknas som en personuppgift? Hur länge får personuppgifter lagras? Vad händer om vi bryter mot förordningen?

Vi är glada över att kunna ge våra föreningar denna exklusiva möjlighet att ta reda på mer och ställa frågor om den nya dataskyddsförordningen. Inte minst med tanke på att personer med Axel Tandbergs kompetens idag är väldigt efterfrågade. Tandberg har en gedigen bakgrund inom personuppgiftsfrågor och är dessutom känd för att på ett enkelt och underhållande sätt kunna förklara komplicerade juridiska frågor.

Kongressen går av stapeln 21 oktober på Ekonomikum i Uppsala och är en del av Unga Forskares jubileumshelg 20-22 oktober. Utöver Axel Tandberg har vi redan presenterat fyra inspirationsföreläsare som du kan läsa mer om här.

Har er förening glömt att skicka ombud?

Skicka ett mail till sinan.akdag@ungaforskare.se och anmäl er här.

Fyra inspirationsföreläsare klara för kongressen

Fyra inspirationsföreläsare klara för kongressen

Kongressen, en del av Unga Forskares jubileumshelg, närmar sig med stormsteg och vi kan idag med glädje presentera fyra inspirationsföreläsare som alla är Unga Forskare-alumner. Fler gäster presenteras under nästa vecka!

Unga Forskare har i sin nuvarande tappning funnits sedan 1977 och genom åren har många talangfulla personer varit medlemmar och engagerat sig i våra olika verksamheter. Därför är vi stolta över att kunna bjuda in fyra av våra fantastiska alumner att föreläsa på vår kongress den 21 oktober på Ekonomikum i Uppsala. Det blir en hel del inspiration och roliga berättelser samt en större paneldiskussion.

 

Anders Lindgren, entreprenör och företagsledare som varit med och grundat en rad välkända företag, bl.a. träningskedjan Itrim.

Sven Lidström, polarforskare stationerad på Sydpolen och har bl.a. bjudits in till tankesmedjan Singularity University i Silicon Valley, USA. Tankesmedjans syfte är att ”utbilda, inspirera, och stötta ledare att applicera exponentiella teknologier för att adressera mänsklighetens stora utmaningar”.

Jenny Lindgren, projektledare och miljökonsult på Structor. Har tidigare jobbat på Svenska miljöinstitutet och grundade 2004 Springcykel AB, företaget som tog den populära springcykeln till Sverige.

Joakim Byström, VD på Absolicon Solar Collector AB, ett innovativt företag som producerar solceller och nu expanderar på den kinesiska marknaden.

 

Har er förening glömt bort att skicka ombud?

Skicka ett mail till sinan.akdag@ungaforskare.se och anmäl er här.

 

Nobelspecial: vad är en gravitationsvåg?

Nobelspecial: vad är en gravitationsvåg?

Tidigare idag annonserades att årets Nobelpris i fysik tilldelas tre forskare för deras ”avgörande bidrag till LIGO-detektorn och observationen av gravitationsvågor”. Jättespännande tycker vi på Unga Forskare! Men LIGO-detektorn…? Gravitationsvågor…? För att bena ut begreppen har vi tagit hjälp av den f.d. RSI-stipendiaten och tillika medlemmen i Unga Forskare, Elias Waagaard! 

Idag kom det besked vi alla mer eller mindre hade förväntat oss: Nobelpriset i fysik tilldelades upptäckten av gravitationsvågor som gjordes av LIGO-laboratorierna i Washington State och Louisiana, och som utannonserades i februari 2016. De tre pristagarna Rainer Weiss (Massachusetts Institute of Technology), Kip S. Thorne och Barry C. Barish (båda vid California Institute of Technology) var alla med i LIGO-projektets utformning och förutsägelser av hur tolkningen av datan skulle genomföras.

Vad är då gravitationsvågor? När Einstein lade fram sin allmänna relativitetsteori 1915 innebar det en revolution inom hur vi skulle komma att uppfatta universum, där rummet och tiden enligt Einstein tillsammans utgjorde den fyrdimensionella rumtiden i den kosmiska väven. Ju mer massa en himlakropp har, desto mer kröker den rumtiden, vilket då utgör gravitationen. När gravitationen blir extremt stark kan svarta hål bildas, alltså massiva krökningar i rumtiden som inte en ljus kan undfly. Enligt Einstein skulle dessa vibrationer (ripples) i rumtiden skapas varje gång massa accelereras, exempelvis när en avlägsen stjärna exploderar eller när två svarta hål roterar runt varandra. Vid en gravitationsvåg trycks alltså rumtiden ihop och dras ut.

Emellertid har det visat sig vara väldigt utmanande att upptäcka dessa gravitationsvågor som färdas med ljushastighet då rumtiden är väldigt fast och inte låter sig formas så lätt. Inte ens de mest våldsamma kosmiska kollisioner garanterar gravitationsvågor som är möjliga för oss på Jorden att mäta, och de med kraft nog att göra det inträffar ytterst sällan. LIGO visade sig dock kapabel till detta.

Vad är det som gör LIGO så speciell? I själva verket är LIGO inte annat en gigantisk laserbaserad så kallad interferometer. I två massiva armar på flera kilometer (som tillsammans bildar ett L) hängs speglar med extrem precision, där laser sedan möts i mitten och synkroniseras. Om däremot en gravitationsvåg träffar jorden så kommer den ena armen dras ut medan den andra trycks ihop, om än extremt lite, och laserns intensitet kommer att förändras. Extremt lite. Att mäta skillnaden är som att mäta avståndet till en stjärna tio ljusår bort med en noggrannhet motsvarande en hårslinga. Dessutom finns det två av dem, åtskilda av det amerikanska fastlandet, för att försäkra att det inte är åska eller jordbävningar som ger falska utslag. En gravitationsvåg kan alltså matchas in perfekt av de båda anläggningarna.

Efter 40 år av utveckling, byggande och internationellt samarbete med fler än 1000 medarbetare förkunnades det i februari 2016 att en gravitationsvåg hade upptäckts. Orsaken? Två medelstora svarta hål, 29 och 36 solmassor, kolliderade till ett enda hål 1,3 miljarder ljusår bort där strålningen som skickades ut var för en kort tid många gånger starkare än allt ljus från alla stjärnor i hela det observerbara universum.

 

Spela upp klippet ovan för att lyssna till en gravitationsvåg!

Sommaren 2016 gjorde jag ett projektarbete på MIT om gravitationslinser, en metod där man istället tittar på hur ljuset böjs runt massiva himlakroppar och skapar ljusringar, något som faktiskt också tätt hör ihop med Einsteins allmänna relativitetsteori och utgör en av dess bevis. 1915 hade nog Einstein svårt att föreställa sig alla de konsekvenser som teorin skulle ha på vårt sätt att uppfatta världen.

Tack vare gravitationsvågorna går vi nu in i en ny era inom astronomin, där vi inte bara behöver titta på ljus från universums alla himlakroppar, men faktiskt också kan lyssna på dem.

Text: Elias Waagaard

EUCYS: prisceremoni, hörlurar och nyckeln till Estland

Prisceremoni

Så sanningens dag har kommit, när alla priser delas ut till de bästa projekten. Dagen började med att fixa sig till sitt finaste själv, efter detta blev det en kort promenad till Tallinns Konserthall. Prisceremonin började med Estlands nationalsång och underhållning av högsta kvalitet. Sedan började priserna delas ut. Ett av priserna delades ut av Estlands President.

Tyvärr blev det  inget pris för Sverige i år. Men lika glada är vi för det, men gladast är nog vinnarna. I vilket fall är vi stolta över vår prestation och ser fram emot att kunna utveckla den i framtiden. Ceremonin överträffade våra förväntningar och vi blev alla rörda till tårar. Tänk att allt redan är över. Vi vill inte att det ska vara över än. Men sådant är livet, fantastiska stunder inträffar och fina minnen bildas.

Efter denna underbara ceremoni fick vi chansen att gå på en guidad tur i Tallinns gamlestad. Under promenaden föll vi för stadens mysiga stämning och vackra arkitektur. Det var mycket vackert och staden med sin fascinerande historia, fina gator, butiker och utsiktsplatser är en stad vi sent kommer att glömma.

Efter rundturen fick vi vila och byta om inför avskedsfesten som hölls på Tallinn Song Festival Grounds. Vilken fest! Vi hade en konferencier som underhöll oss, höll i små tävlingar och delade ut sugrörstornspriset. Här kom stunden vi väntat på, att få höra om vårt fantastiska torn som vi byggt tillsammans med två pojkar från Tyskland. Klart att vi hade det bästa, dock var det ett annat torn som var högre än vårt (även om de inte följde alla regler). Så vi fick andrapriset men överklagade inte då andrapriset var coola hörlurar. Vi visste ju innerst inne att vi var vinnarna.

Det blev sedan ett litet quiz som Josefin lyckades vinna. Hon fick då “nyckeln till Estland”. Kvällen fortsatte och till slut efter en god middag, bra musik och underhållning i världsklass avslutades kvällen med en spännande eldshow.

Sista dagen i Estland

Dags att åka hem. Sista dagen i Estland och vi har halva dagen på oss att packa och göra vad vi vill. Sista frukosten avnjöt vi länge efter en snabb packning av alla grejer vi haft med oss. Vi bestämde oss efter frukosten för att gå till alla de underbara affärer som vi tidigare passerat i gamlestaden. Som vanligt var vi ute för tidigt och fick vänta i en halvtimme innan affärerna öppnade. Vi hittade dock en liten marknad med hemgjorda ullmössor, vantar, ponchos och strumpor. Alla köpte vi oss lite olika souvenirer som vi blev riktigt nöjda med.

När affärerna öppnat gick vi in i en affär som fastnat i medeltiden. Personalen var som medeltida försäljare och vi lärde oss mycket om dåtidens prylar och köpte även lite småsaker som exempelvis kort med det ”hemliga språket av blommor” skrivet på sig. Efter denna shoppingtur checkade vi ut från hotellet och vilade i lobbyn innan hemresan påbörjades. Vi fick då säga hejdå till alla underbara människor vi träffat och speciellt våra tyska vänner. Flyget hem gick smidigt och på grund av tidsskillnaden landade vi tidigare än vi åkte. Det blev en riktig resa tillbaka i tiden. Väl i Stockholm åt vi en sista middag tillsammans med Karl den bästa “Adult in charge” vi kunnat tänka oss! Nu sitter vi och skriver det sista inlägget och väntar på att flyget hem ska komma. Sista stunden tillsammans för denna gång. Vilken resa!

Tack Estland! Tack Tallinn! Tack EUCYS! Tack Unga Forskare! Tack Hvitfeldtska!

Och Tack Emma Lundgren för att du stöttat oss under hela resan från första idén till sista presentationen!

Utan er hade vi aldrig fått en sådan underbar tid som vi nu har haft!

Med vänliga hälsningar,

Emma, Josefin och Virág

EUCYS: dagen innan prisceremonin

Hej!

Nu är sista dagen med domarbesök och presentationer klart. Vi har plockat ihop montern, vilket tog sin tid då vi klistrat upp den mycket noggrant. Sedan fick vi åka till ett konstmuseum och det hade varit mycket mer intressant om inte hjärnan varit mos efter alla dessa dagar av ansträngning, sömnlöshet och matkoma. Men vi lärde oss nya saker och fick god mat som vanligt. Det blev en tidig hemfärd och vi hoppas på god sömn inför morgondagens ceremoni. Utöver prisceremonin ska vi på rundtur i Tallinn och gå på avskedsfest. Men nu är det dags för vår skönhetssömn. Godnatt och håll tummarna för oss imorgon!

Arkiv