Nyheter

Älskade katastrofer som liten

Göteborgs universitet är en av våra samarbetspartners i Utställningen Unga Forskare 2018. Möt en av deras studenter!

När Izabella Remmert skulle bestämma vad hon skulle studera gick hon tillbaka till sin barndom för att fundera på vad hon verkligen tyckte om då. ”Jag älskade jordbävningar, vulkanutbrott och allmänna katastrofer, så det fick bli geovetenskap.”

Fredag eftermiddag innan terminsstart är lugnet före stormen på Geovetarcentrum vid Wavrinskys plats i Göteborg. Om ett par dagar kommer ljusgården att fyllas med nya och gamla studenter som pluggar, äter medhavda lunchlådor eller bara hänger, men just nu är det tomt vid borden. För Izabella Remmert och hennes klasskamrater kommer det att bli en rivstart på terminen.

– Vi ska på exkursion till Hemsedal i Norge i en vecka för att titta på glaciärer, säger hon.

Hon studerar tredje året på kandidatprogrammet i geovetenskap, med inriktning mot geologi. Geovetenskap handlar om samspelet mellan mark, luft och vatten, och de ständiga förändringar som Jorden utsätts för, till exempel klimatförändringar och dess effekter på naturen och samhället. Inom programmet finns två inriktningar och studenterna väljer vilken de vill ta inför andra läsåret. Programmets andra inriktning är klimatologi.

– Det är egentligen den inriktningen som har flest exkursioner. De har fått åka till Abisko, Spanien och Kina, medan vi fick åka till Bornholm i Danmark, säger hon med ett leende.

Izabella Remmert är uppvuxen i Stockholm. Hon har alltid varit intresserad av naturvetenskap så att hon skulle läsa naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet var självklart för henne, men när det blev dags för universitetsstudier kände hon sig less på Stockholm och ville inte studera där. Eftersom hon hade släktingar i Göteborg och tyckte om staden så valde hon att studera teknisk matematik på Chalmers.
Efter ett år kände hon dock att hon nog ville göra något annat istället – hon ville inte ”sitta inne och räkna hela dagarna”. Hon försökte att gå tillbaka till sig själv som barn och se vad hon verkligen tyckte om då, och landade i att jordbävningar, vulkanutbrott och allmänna katastrofer var hennes grej.

– Jag tänkte att det kanske fanns något jag skulle kunna göra av det och då blev det geovetenskap här på Göteborgs universitet. Om du är osäker på vad du ska plugga så tror jag att du ska tänka så, vad tyckte du om när du var liten och vad är du intresserad av idag, och inte vad det ger för lön. Det är mycket enklare att ta sig igenom en utbildning om du är genuint intresserad av det du studerar.

I en nyligen publicerad undersökning i Yrkesguiden blev geolog det femte mest eftertraktade yrket bland ungdomar i dag, och Izabella Remmert känner att hon har hittat rätt. Hon tycker om att det inte är ett abstrakt ämne, och att hon som student får arbeta med något som hon kan se.

– Det roligaste är när vi får komma ut och leka med hink och spade, och omsätta teorin i praktiken. Att undersöka en klipphäll och se att något har hänt för två miljarder år sedan. Det är fascinerande att kunna se så långt tillbaka i tiden.

Framtidsplanerna efter kandidatutbildningen är att söka jobb, men skulle hon inte få det direkt så tänker hon läsa vidare mot en masterexamen. Och hon vill hålla kontakten med sitt ämne och inte sitta framför ett skrivbord.

– Jag vill komma ut, jobba med händerna och inte tappa kontakten med naturen.

Text: Robert Karlsson

Izabella Remmert 

Ålder: 21 år
Gör: Studerar tredje året på kandidatprogrammet i geovetenskap
Familj: Mamma, pappa och två yngre bröder
Fritid: Astronomi och läsning.
Kuriosa: Kallas för ”Wikipedia” av sina vänner, ”för att jag kan väldigt mycket om väldigt mycket – jag brukar fråga ”visste du att..?” och få svaret ”nä – det vet ingen, förutom du”.

Bronsmedalj och 11-rättersmiddag – Elias berättar om resan till Taiwan

Det började med att jag deltog i Utställningen Unga Forskare 2017 med mitt projekt om gravitationslinser. Först semifinal i Borlänge där jag kvalificerade mig till finalen i Stockholm. Sedan fick jag möjlighet att representera Sverige vid Intel ISEF, världens största vetenskapliga utställning för unga, som ägde rum i Los Angeles i maj 2017. Under den överväldigande upplevelsen på Intel ISEF blev jag en av två (bland 1800 deltagare) tilldelad K. T. Li Foundation Special Award, ett heltäckande resestipendium för att åka med min forskning till Taiwan International Science Fair i januari 2018 (se mer info om priset här: https://student.societyforscience.org/k-t-li-foundation-special-award-1).
Under den intensiva veckan i Taiwan deltog jag tillsammans med cirka 250 andra studenter, varav 70 internationella från 22 länder, i landets största vetenskapstävling vid det nybyggda vetenskapscentret i Taipei. Vi internationella fick bland annat måla labbrockar i våra länders färger och delta i en ”shout-out” under välkomstceremonin. Förutom utflykter till olika museum, gamla kinesiska tempel och Taipei 101 (en av världens högsta skyskrapor) fick vi delta i olika kulturella ”icebreakers” med de lokala deltagarna. En kväll fick vi dessutom äta 11-rättersmiddag med uppträdanden från några stammar på ön, omhändertagna av otroligt gästvänliga lokala värdar.
Själva höjdpunkten var förstås att presentera våra projekt för allmänheten, där det kom väldigt många nyfikna, och så småningom också domarna. Under prisceremonin, där både Taiwans president och rymdstyrelsedirektör höll tal, blev jag tilldelad bronsmedalj för tredjeplats i min kategori Fysik och Astronomi, vilket förstås kändes otroligt hedrande! Med mig hem i bagaget tar jag inte bara ny internationell vänskap men också imponerande intryck över hur mycket Taiwan satsar på ungas utbildning och möjligheter till forskning, något alla nationer borde göra!
Elias Waagaard 

Heja Elias Waagaard! Tävlar i TISF 2018

 

Just nu pågår Taiwan International Science Fair (TISF 2018) där Elias Waagaard deltar med sitt projekt om gravitationslinjer. Vi önskar Elias lycka till och ser fram emot att få läsa reseberättelsen här efter resan.

Elias var en av fyra stipendiater i Unga Forskares Intel ISEF-stipendieresa till Los Angeles i maj 2017. Där vann han, som en av två bland alla 1700 deltagare, K. T. Li Foundation Special Award – ett stipendium till Taiwan International Science Fair (TISF 2018).

Elias är i Taiwan 28 januari – 3 februari och deltar i den internationella kategorin, där han kommer att presentera projektet och delta i aktiviteter. Han kommer även att få uppleva firandet av det kinesiska nyåret.

För Elias började äventyret med att han ställde ut sitt gymnasiearbete i Utställningen Unga Forskare. Vill du också nå längre med ditt gymnasiearbete och tävla om priser till ett värde av 500 000 kr? Skicka in ditt projekt senast den 8 februari. 

Viktor Köhlin Lövfors RSI-upplevelse

Hej!

I sommar har jag varit på den prestigefyllda sommarforskarskolan RSI på MIT i Boston. Jag fick höra från tidigare års deltagare att RSI skulle bli den bästa sommaren i mitt liv. Det visade sig vara en underdrift.

Jag är en 16-årig naturvetarelev på gymnasiet Europaskolan i Strängnäs. Jag har alltid varit intresserad av fysik och astronomi och har alltid läst mycket på egen hand om de här ämnena.

Då mitt intresse ligger inom astronomi fick jag möjligheten att jobba med en mentor på Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Mitt projekt handlar om föregångare till supernovor av typ Ia. Supernovor är en slags kosmisk explosion, och supernovor av typ Ia är väldigt viktiga för att bestämma stora avstånd i rymden. Jag undersökte dubbelstjärnesystem med vita dvärgar i närheten av vårt solsystem för att se vilka av dessa som möjligtvis skulle kunna bli supernovor av typ Ia. Det här är viktigt som grundforskning om typ Ia-supernovors struktur och i förlängningen för att bättre kunna mäta stora avstånd och förstå universums expansion.

Vi bjöds även på en massa intressanta föreläsningar. Första veckan hade vi ämnesspecifika föreläsningar från professorer vid toppuniversiteten i USA, lektioner i hur man använder formateringsspråket latex samt ett miniprojekt för att öva vetenskapligt skrivande och presentationsteknik. Under resten av sommaren fick vi lyssna till gästföreläsare på kvällarna, allt från nobelpristagare till företrädare för olika branschledande företag.

Vad som verkligen särskilde RSI från allt annat jag har varit med om, var människorna jag träffade. Alla, från de andra deltagarna till personalen och de gästande föreläsarna, delade en passion för vetenskap och forskning, samt djupa ämneskunskaper, till en grad som jag inte stött på någon annanstans. Det var verkligen extremt inspirerande och lärorikt att vistas i en sådan miljö.

Upplevelsen var mycket mer än endast ett forskningsarbete, och den har förstärkt min ambition att gå vidare och forska inom fysik. Att vara på RSI har både klargjort saker jag undrat om den akademiska världen och givit mig många väldigt goda vänner för livet.

Jag rekommenderar verkligen alla med ett starkt intresse för naturvetenskaplig forskning att söka till RSI. Det är en upplevelse olik någon annan.

 

Viktor Köhlin Lövfors

Johanna Lidholms RSI-upplevelse

Johanna Lidholms RSI-upplevelse

Hej!

Den här sommaren har utan tvekan varit den kortaste i mitt liv. Sommaren har inte bara varit otroligt lärorik, jag har också fått träffa fantastiska människor från alla världens hörn.

Jag heter Johanna Lidholm och jag kommer från en ort vid namn Bjärred som ligger strax utanför Lund. I Lund går jag på gymnasiet, spetsutbildning i fysik på Polhemskolan och ska nu börja mitt tredje år. Jag visste att jag ville hålla på med naturvetenskap och ingenjörskap redan när jag var 13 år och vi byggde raketer bestående av PET flaskor i skolan. Av alla områden i naturvetenskap har fysik har alltid fascinerat mig mest och jag har ständigt haft uppmuntrande lärare och familj vilket motiverat mig att fortsätta denna bana.

Under sommaren blev jag placerad i en grupp på MIT som arbetar med kvantfotonik. Deras mål är i grund och botten att utveckla en s.k. kvantdator som är en helt ny typ av dator med potential att revolutionera många områden inom naturvetenskap. En kvantdator skiljer sig från en vanlig dator då den består av kvantbitar istället för vanliga bitar. I gruppen jag arbetade i används diamanter som kvantbitar och informationen från kvantbitarna förmedlas i form av fotoner. Problemet är att utläsningen ur kvantbitarna är låg eftersom mycket av ljuset genomgår totalreflektion inuti diamanten p.g.a. ett mycket högt brytningsindex i diamant. Min uppgift var att ändra diamantstrukturen för att öka utläsningen och därmed tillåta att koppla samman flera kvantbitar, vilket är väsentligt för att konstruera en kvantdator. Jag konstruerade och simulerade olika strukturer och optimerade dem för att maximera utläsningen av fotoner.  Resultaten var mycket lovande, både jag och in mentor var nöjda och jag blev informerad att gruppen ska bygga dessa strukturer i framtiden.

Den här resan har helt klart varit den bästa i mitt liv. Jag har lärt mig massor inom forskning, inte bara processen i sig utan även vikten av att kunna redovisa sina resultat för en bred publik. Jag tyckte verkligen om alla timmar i labbet och att få vara omgiven av så hjälpsamma och trevliga människor som fanns på avdelningen. Men så mycket mer hände än bara forskningen. På RSI har jag träffat många fantastiska människor och knutit vänskapsband över hela världen. De har gett mig nya perspektiv på saker som jag tidigare tagit för givet. Även föreläsningar från nobelpristagare har inspirerat och gjort mig ännu mer nyfiken. I denna omgivning har mitt intresse för vetenskap bara ökat. Jag har fått se att forskningen kan göra skillnad för människor och att den är otroligt viktig för samhället i stort. Jag vill inget annat än att studera vidare och fortsätta denna bana, som jag i nuläget bara fått ett smakprov på.

Unga Forskare har min eviga tacksamhet att jag blivit utvald till den här resan. Den har förändrat min syn på så mycket och jag har fått lärdomar och vänner för livet. Tack för jag har fått vara med om mitt livs bästa sommar!

Johanna Lidholm

Co-founder of Gapminder Holds Guest Lecture at SIYSS 2017

It is a true pleasure to reveal that this year’s SIYSS Guest Lecture is held by none other than Gapminder Co-founder Anna Rosling Rönnlund! The guest lecture will take place on 6th of December at the wonderful venue Cirkus in Stockholm. There are still free tickets up for grabs, sign up at the bottom of the article!

Anna Rosling Rönnlund

Anna Rosling Rönnlund

Born and raised in Sweden, Anna Rosling Rönnlund is a co-founder and board member of the Gapminder Foundation. She holds a Degree in Sociology and Photography. Anna designed the user-interface of the famous animating bubble-chart tool called Trendalyzer, used by millions of students across the world, to understand multidimensional time series. After working at Google for a number of years Anna went back to Gapminder in 2011 to develop new free teaching material.

Gapminder’s mission is to “fight devastating ignorance with a fact-based worldview everyone can understand”.

As Product Manager, Art Director & Usability Lead of the Gapminder Foundation she is running the Dollar Street project which makes everyone’s living condition understandable to everyone, by using photos as big data. Her focus is as always the big picture – knowing that: what you see is what you understand. Anna Rosling Rönnlund from Gapminder is a great example of a female role model in Tech and Data Analytics. Her work is a great way to introduce a female perspective into the new digital world.

Text: Gapminder Foundation/Marina Peltonen/Sinan Akdag

Kongressen: Axel Tandberg om dataskyddsförordningen

Kongressen: Axel Tandberg om dataskyddsförordningen

I maj 2018 börjar EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR) att gälla. Det innebär att ansvaret för organisationer och föreningar som lagrar personuppgifter kraftigt utökas. Unga Forskare har till kongressen bjudit in alumnen Axel Tandberg, en av Sveriges ledande personuppgiftsexperter, för att förklara hur just din förening påverkas av den nya förordningen. 

När GDPR träder i kraft om lite mer än ett halvår är det viktigt för samtliga organisationer och föreningar i Sverige att ha koll på det nya regelverket. Vad kommer räknas som en personuppgift? Hur länge får personuppgifter lagras? Vad händer om vi bryter mot förordningen?

Vi är glada över att kunna ge våra föreningar denna exklusiva möjlighet att ta reda på mer och ställa frågor om den nya dataskyddsförordningen. Inte minst med tanke på att personer med Axel Tandbergs kompetens idag är väldigt efterfrågade. Tandberg har en gedigen bakgrund inom personuppgiftsfrågor och är dessutom känd för att på ett enkelt och underhållande sätt kunna förklara komplicerade juridiska frågor.

Kongressen går av stapeln 21 oktober på Ekonomikum i Uppsala och är en del av Unga Forskares jubileumshelg 20-22 oktober. Utöver Axel Tandberg har vi redan presenterat fyra inspirationsföreläsare som du kan läsa mer om här.

Har er förening glömt att skicka ombud?

Skicka ett mail till sinan.akdag@ungaforskare.se och anmäl er här.

Fyra inspirationsföreläsare klara för kongressen

Fyra inspirationsföreläsare klara för kongressen

Kongressen, en del av Unga Forskares jubileumshelg, närmar sig med stormsteg och vi kan idag med glädje presentera fyra inspirationsföreläsare som alla är Unga Forskare-alumner. Fler gäster presenteras under nästa vecka!

Unga Forskare har i sin nuvarande tappning funnits sedan 1977 och genom åren har många talangfulla personer varit medlemmar och engagerat sig i våra olika verksamheter. Därför är vi stolta över att kunna bjuda in fyra av våra fantastiska alumner att föreläsa på vår kongress den 21 oktober på Ekonomikum i Uppsala. Det blir en hel del inspiration och roliga berättelser samt en större paneldiskussion.

 

Anders Lindgren, entreprenör och företagsledare som varit med och grundat en rad välkända företag, bl.a. träningskedjan Itrim.

Sven Lidström, polarforskare stationerad på Sydpolen och har bl.a. bjudits in till tankesmedjan Singularity University i Silicon Valley, USA. Tankesmedjans syfte är att ”utbilda, inspirera, och stötta ledare att applicera exponentiella teknologier för att adressera mänsklighetens stora utmaningar”.

Jenny Lindgren, projektledare och miljökonsult på Structor. Har tidigare jobbat på Svenska miljöinstitutet och grundade 2004 Springcykel AB, företaget som tog den populära springcykeln till Sverige.

Joakim Byström, VD på Absolicon Solar Collector AB, ett innovativt företag som producerar solceller och nu expanderar på den kinesiska marknaden.

 

Har er förening glömt bort att skicka ombud?

Skicka ett mail till sinan.akdag@ungaforskare.se och anmäl er här.

 

Nobelspecial: vad är en gravitationsvåg?

Nobelspecial: vad är en gravitationsvåg?

Tidigare idag annonserades att årets Nobelpris i fysik tilldelas tre forskare för deras ”avgörande bidrag till LIGO-detektorn och observationen av gravitationsvågor”. Jättespännande tycker vi på Unga Forskare! Men LIGO-detektorn…? Gravitationsvågor…? För att bena ut begreppen har vi tagit hjälp av den f.d. RSI-stipendiaten och tillika medlemmen i Unga Forskare, Elias Waagaard! 

Idag kom det besked vi alla mer eller mindre hade förväntat oss: Nobelpriset i fysik tilldelades upptäckten av gravitationsvågor som gjordes av LIGO-laboratorierna i Washington State och Louisiana, och som utannonserades i februari 2016. De tre pristagarna Rainer Weiss (Massachusetts Institute of Technology), Kip S. Thorne och Barry C. Barish (båda vid California Institute of Technology) var alla med i LIGO-projektets utformning och förutsägelser av hur tolkningen av datan skulle genomföras.

Vad är då gravitationsvågor? När Einstein lade fram sin allmänna relativitetsteori 1915 innebar det en revolution inom hur vi skulle komma att uppfatta universum, där rummet och tiden enligt Einstein tillsammans utgjorde den fyrdimensionella rumtiden i den kosmiska väven. Ju mer massa en himlakropp har, desto mer kröker den rumtiden, vilket då utgör gravitationen. När gravitationen blir extremt stark kan svarta hål bildas, alltså massiva krökningar i rumtiden som inte en ljus kan undfly. Enligt Einstein skulle dessa vibrationer (ripples) i rumtiden skapas varje gång massa accelereras, exempelvis när en avlägsen stjärna exploderar eller när två svarta hål roterar runt varandra. Vid en gravitationsvåg trycks alltså rumtiden ihop och dras ut.

Emellertid har det visat sig vara väldigt utmanande att upptäcka dessa gravitationsvågor som färdas med ljushastighet då rumtiden är väldigt fast och inte låter sig formas så lätt. Inte ens de mest våldsamma kosmiska kollisioner garanterar gravitationsvågor som är möjliga för oss på Jorden att mäta, och de med kraft nog att göra det inträffar ytterst sällan. LIGO visade sig dock kapabel till detta.

Vad är det som gör LIGO så speciell? I själva verket är LIGO inte annat en gigantisk laserbaserad så kallad interferometer. I två massiva armar på flera kilometer (som tillsammans bildar ett L) hängs speglar med extrem precision, där laser sedan möts i mitten och synkroniseras. Om däremot en gravitationsvåg träffar jorden så kommer den ena armen dras ut medan den andra trycks ihop, om än extremt lite, och laserns intensitet kommer att förändras. Extremt lite. Att mäta skillnaden är som att mäta avståndet till en stjärna tio ljusår bort med en noggrannhet motsvarande en hårslinga. Dessutom finns det två av dem, åtskilda av det amerikanska fastlandet, för att försäkra att det inte är åska eller jordbävningar som ger falska utslag. En gravitationsvåg kan alltså matchas in perfekt av de båda anläggningarna.

Efter 40 år av utveckling, byggande och internationellt samarbete med fler än 1000 medarbetare förkunnades det i februari 2016 att en gravitationsvåg hade upptäckts. Orsaken? Två medelstora svarta hål, 29 och 36 solmassor, kolliderade till ett enda hål 1,3 miljarder ljusår bort där strålningen som skickades ut var för en kort tid många gånger starkare än allt ljus från alla stjärnor i hela det observerbara universum.

 

Spela upp klippet ovan för att lyssna till en gravitationsvåg!

Sommaren 2016 gjorde jag ett projektarbete på MIT om gravitationslinser, en metod där man istället tittar på hur ljuset böjs runt massiva himlakroppar och skapar ljusringar, något som faktiskt också tätt hör ihop med Einsteins allmänna relativitetsteori och utgör en av dess bevis. 1915 hade nog Einstein svårt att föreställa sig alla de konsekvenser som teorin skulle ha på vårt sätt att uppfatta världen.

Tack vare gravitationsvågorna går vi nu in i en ny era inom astronomin, där vi inte bara behöver titta på ljus från universums alla himlakroppar, men faktiskt också kan lyssna på dem.

Text: Elias Waagaard

Arkiv