Nyheter

Pressmeddelande: Succé på Intel ISEF för Sveriges unga forskningslandslag

Nikita Zozoulenko och Erik Hartman. Foto: Marika Mourujärvi

 

PRESSMEDDELANDE 2018-05-19

Erik Hartman och Nikita Zozoulenko från Sveriges unga forskningslandslag har vunnit priser på Intel ISEF, världens största vetenskapsmässa för unga, som arrangerades i Pittsburgh (USA) 13-18 maj.

Bland 1800 deltagare från 80 länder har Erik Hartman och Nikita Zozoulenko tilldelats varsin Grand Award. 

 • Erik Hartman, 3:e plats, i kategorin Translational Medical Science,1000 USD för projektet ”Endogenous Peptide as an Alternative to Antibiotics: Investigating the Antibacterial Properties of Vicryl Sutures Coated with TCP-25”
 • Nikita Zozoulenko, 3:e plats, i kategorin Robotics and Ingelligent Machines, 1000 USD för projektet ”Dence Face Detection with Convolucional Neural Networks”.

Tidigare under tävlingen vann Nikita Zozoulenko även två Special Awards:

 • 1:a plats, Association for the Advancement of Artificial Intelligence,1500 USD
 • 3:e plats, Association for Computing Machinery, 500 USD

Till vardags går Erik och Nikita på gymnasiet. Erik pluggar i på Katedralskolan i Lund och Nikita pluggar på Katedralskolan i Linköping. I vintras deltog de i Utställningen Unga Forskare där de tog sig vidare till finalen i Stockholm. Där utsågs de till Sveriges representanter i Intel ISEF, i världens största vetenskapstävling för unga, och blev en del av Sveriges unga forskningslandslag.

Erik säger att han är jätteglad över att ha vunnit och på så sätt känna att hans forskning är värd att lyfta fram: ”Att vinna ett pris på Intel ISEF är att få ett pålitligt erkännande för ens arbete”. Men det tog ett tag för vinnarna innan det verkligen sjönk in. Ett par timmar efter prisutdelningen säger Nikita: ”Jag förstår först nu hur otroligt många människor som medverkade i Intel ISEF, det känns jättehäftigt att ha vunnit”.

– Vi är väldigt stolta över Erik och Nikita. Det är imponerande med två vinster på internationell nivå och en seger för Sverige med priser inom de naturvetenskapliga ämnena. Vi hoppas att erfarenheterna från Intel ISEF kommer att motivera Erik och Nikita till fortsatt nyfikenhet och att de fortsätter dela med sig av frågor och upptäckter, säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare.

– Det finns många unga talanger med intresse för de naturvetenskapliga ämnena i Sverige. De behöver få möjlighet att växa och möta andra som kan inspirera till framtida studier och yrkesval. Vetenskapstävlingar som Utställningen Unga Forskare och Intel ISEF fyller en viktig funktion som mötesplats och är en brygga mellan unga, akademin och näringslivet, säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare

Erik Hartman. Foto: Marika Mourujärvi

Nikita Zozoulenko. Foto: Marika Mourujärvi

Erik Hartman tar emot priset. Foto: Marika Mourujärvi

Nikita Zozoulenko tar emot priset. Foto: Marika Mourujärvi

 

Om Eriks projekt och Nikitas projekt

Se filmen där Erik Hartman berättar om projektet som han har tävlat med i Utställningen Unga Forskare och som tog honom vidare till Intel ISEF: Se filmen här! 

Se filmen där Nikita Zozoulenko berättar om projektet som han har tävlat med i Utställningen Unga Forskare och som tog honom vidare till Intel ISEF: Se filmen här!

 

Om Sveriges unga forskningslandslag

Erik Hartman och Nikita Zozoulenko vann stipendiet till Intel ISEF, världens största vetenskapstävling för unga, på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag och 13-18 maj är de på plats i Pittsburgh (USA) för tävla med deras projekt. Även Johanna Huhtasaari från Midgårdsskolan i Umeå ingår i Sveriges unga Forskaningslandslag och tävlade i Intel ISEF 2018 med projektet ”En studie av azofärgämnde – Syntes, UV-vis-spektroskopi och DFT-studie av Mordant Yellow 10”.

 

Om Intel ISEF

Intel ISEF pågår 13-18 maj 2018 och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de ca 1800 tävlingsdeltagarna från ca 80 länder. Mer info om Intel ISEF finns på officiella sidan: www.societyforscience.org/intel-international-science-and-engineering-fair

 

Om Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare startade 1963 och arrangeras av unga för unga. Det är både en rikstäckande tävling och en mötesplats där unga kan utbyta erfarenheter, kunskap och kontakter. Deltagarna tävlar med gymnasiearbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik och priser till ett värde av 500 000 kr delas ut, bland annat resestipendier till världens största vetenskapliga utställningar och tävlingar för unga. Mer info om Utställningen Unga Forskare finns på: www.ungaforskare.se/utstallningen

 

Om Unga Forskare

Unga Forskare grundades 1977 och består idag av ett fyrtiotal föreningar med ca 5000 medlemmar. Vi vill att nyfikenheten och intresset för naturvetenskap, teknik och matematik ska ha en självklar plats i ungas liv. Unga Forskare erbjuder en mängd plattformar som utvecklar, inspirerar och förenar ungdomar kring vetenskap och forskning. Våra verksamheter drivs av unga, för unga.

 

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47

 

 

Forskning och framgång – Intel ISEF 2018

.
Johanna Huhtasaari, Erik Hartman och Nikita Zozoulenko vann stipendiet till Intel ISEF, världens största vetenskapstävling för unga, på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag. Nu är de på plats i Pittsburgh (USA) för tävla med deras tre projekt. Följ äventyret här på bloggen och i våra sociala kanaler! 
.

Text: Anna Wallgren (verksamhetsutvecklare)

Foto: Marika Mourujärvi (Unga Forskares reseledare)

.
.
I förrgår var det Judging Day och våra svenska tävlingsdeltagare träffade juryn. Igår var det Public Day och hela mässan fylldes av nyfikna besökare. Det var en inspirerande dag fylld av många spännande möten med universitet, skolklasser och andra unga forskare.
.
Bland besökarna fanns en Utställningen Unga Forskare-alumn som bor i Kentucky (USA) med sin familj. Han heter Richard Ehrenborg och ställde ut i Utställningen 1980 och 1982. Richards son deltar i Intel ISEF och då passade han på att prata med alla de svenska finalisterna. Himla trevligt, tycker vi på Unga Forskare!
.
Den svenska delegationen har även hunnit med en kväll på Heinz Field och Carnegie Science Center, där de har ett stort Robo World och en enorm teslaspole som blixtrade för Intel ISEF-deltagarna.
.
Intel ISEF är som sagt en tävling och priserna delas ut i två omgångar, först Special Awards och sedan Grand Awards. Prisceremonin för Special Awards var igår och Nikita Zozolulenko vann hela två priser för hans projekt ”Dence Face Detection with Convolucional Neural Networks”:
.
 • 1:a plats, Association for the Advancement of Artificial Intelligence, 1500 USD

.

 • 3:e plats, Association for Computing Machinery, 500 USD
.

Pressmeddelande om prisvinsterna kan du läsa här.

.

Grand Awards pågår i skrivande stund och vad som händer där får vi se i nästa blogginlägg!
.
.
.
.
.

Om Intel ISEF

Intel ISEF pågår 13-18 maj 2018 och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de ca 1800 tävlingsdeltagarna från ca 80 länder. Mer info om Intel ISEF finns på officiella sidan: www.societyforscience.org/intel-international-science-and-engineering-fair 

.

Om Unga Forskare
Unga Forskare grundades 1977 och består idag av ett fyrtiotal föreningar med ca 5000 medlemmar. Vi vill att nyfikenheten och intresset för naturvetenskap, teknik och matematik ska ha en självklar plats i ungas liv. Unga Forskare erbjuder en mängd plattformar som utvecklar, inspirerar och förenar ungdomar kring vetenskap och forskning. Våra verksamheter drivs av unga, för unga.
 .
 .

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47

Pressmeddelande: Två vinster till Nikita Zozoulenko i världens största vetenskapstävling för unga

Foto: Marika Mourujärvi

 

PRESSMEDDELANDE 2018-05-18

Gymnasieeleven Nikita Zozoulenko har vunnit två priser på Intel ISEF, världens största vetenskapsmässa för unga. Nikita ingår i Sveriges unga forskningslandslag och tävlar med projektet ”Dence Face Detection with Convolucional Neural Networks”. 

Intel ISEF arrangeras i Pittsburgh (USA) 13-18 maj 2018 och bland 1800 deltagare från 80 länder har Nikita tilldelates två Special Awards.

 • 1:a plats, Association for the Advancement of Artificial Intelligence,1500 USD
 • 3:e plats, Association for Computing Machinery, 500 USD

 

– Vi är väldigt stolta över Nikita och det är imponerande med två vinster på internationell nivå. Vi hoppas att erfarenheterna från Intel ISEF kommer att motivera Nikita till fortsatt nyfikenhet och att han fortsätter dela med sig av hans frågor och upptäckter, säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare.

– Det finns många unga talanger med intresse för de naturvetenskapliga ämnena i Sverige. De behöver få möjlighet att växa och möta andra som kan inspirera till framtida studier och yrkesval. Vetenskapstävlingar som Utställningen Unga Forskare och Intel ISEF fyller en viktig funktion som mötesplats och är en brygga mellan unga, akademin och näringslivet, säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare.

 

 

Foto: Marika Mourujärvi

Foto: Marika Mourujärvi

 

Om Nikitas projekt ”Dence Face Detection with Convolucional Neural Networks”

Se filmen där Nikita Zozoulenko berättar om projektet som han har tävlat med i Utställningen Unga Forskare och som tog honom vidare till Intel ISEF: Se filmen här!

 

Om Sveriges unga forskningslandslag 

Nikita Zozoulenko, Johanna Huhtasaari och Erik Hartman vann stipendiet till Intel ISEF, världens största vetenskapstävling för unga, på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag och 13-18 maj är de på plats i Pittsburgh (USA) för tävla med deras tre projekt.

 

Om Intel ISEF

Intel ISEF pågår 13-18 maj 2018 och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de ca 1800 tävlingsdeltagarna från ca 80 länder. Mer info om Intel ISEF finns på officiella sidan: www.societyforscience.org/intel-international-science-and-engineering-fair 

 

Om Unga Forskare
Unga Forskare grundades 1977 och består idag av ett fyrtiotal föreningar med ca 5000 medlemmar. Vi vill att nyfikenheten och intresset för naturvetenskap, teknik och matematik ska ha en självklar plats i ungas liv. Unga Forskare erbjuder en mängd plattformar som utvecklar, inspirerar och förenar ungdomar kring vetenskap och forskning. Våra verksamheter drivs av unga, för unga.
 .
 .

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47

 

Think Beyond – Intel ISEF 2018

Johanna Huhtasaari, Erik Hartman och Nikita Zozoulenko vann stipendiet till Intel ISEF, världens största vetenskapstävling för unga, på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag. Nu är de på plats i Pittsburgh (USA) för tävla med deras tre projekt. Följ äventyret här på bloggen och i våra sociala kanaler! 

Text och foto: Marika Mourujärvi (Unga Forskares reseledare)

 

Idag har deltagarna tagit del av panelsamtal med ISEF-alumner i ”Innovation and Entrepreneurship Panel” där en av deltagarna var Sujay Tyle som är VD och en av grundarna av Frontier Car Group.
.
De tog även del av panelsamtalet ”Excellence in Science and Technology Panel” där flera Nobelpristagare deltog:
 • Martin Chalfie, Nobelpristagare i kemi 2008
 • H. Robert Horvitz, Nobelpristagare i fysiologi eller medicin 2002
 • W.E Moerner, Nobelpristagare i kemi 2014

.

Temat för året är think beyond. Det är tänkt att inspirera till att tänka utanför sig själv och sitt sammanhang. Att prata med människor från olika bakgrunder. Att utvecklas. Att vara nyfiken, utforska och tänka längre.

.

.
.
Stipendiaterna fick också ha en trevlig middag ihop och slappna av lite innan de laddar om inför juryn! Jurydagen är uppdelad efter Special Awards och Grand Awards och det finns stora priser att vinna i båda delarna.
.
De är alla spända inför detta såklart. Imorgon kväll kommer ett nytt event där de äter middag och dansar i arenan Heinz Field och ett besök på Carnegie Science Center som ligger tvärsöver gatan från arenan.
.
.

Om Intel ISEF

Intel ISEF pågår 13-18 maj 2018 och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de ca 1800 tävlingsdeltagarna från ca 80 länder. Mer info om Intel ISEF finns på officiella sidan: www.societyforscience.org/intel-international-science-and-engineering-fair 

 

Följ tävlingen!

 • #intelisef
 • Arrangören Society for Science & the Public finns på Twitter, Instagram och Facebook: @Society4Science
 • Unga Forskare finns på Twitter, Instagram och Facebook: @UngaForskare

 

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47

Äventyret fortsätter – Intel ISEF 2018

Johanna Huhtasaari, Erik Hartman och Nikita Zozoulenko vann stipendiet till Intel ISEF, världens största vetenskapstävling för unga, på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag. Nu är de på plats i Pittsburgh (USA) för tävla med deras tre projekt. Följ äventyret här på bloggen och i våra sociala kanaler! 

Text: Anna Wallgren (verksamhetsutvecklare)

Foto: Marika Mourujärvi (Unga Forskares reseledare)

 

Äventyret fortsätter och nu är tävlingsveckan i full gång med aktiviteter och förberedelser inför mötet med juryn! Igår fick Johanna, Erik och Nikita chans att träffa några av de andra 1800 tävlingsdeltagarna under ett trevligt mingel som kallas Pin Exchange. Dagens aktiviteter har också varit sociala och fyllda av nya upptäckter – besök på Intel Quad och Intel Commons.
.
Intel Quad är en del av mässområdet som finns till för att deltagarna ska kunna varva ned mellan eventet och bara umgås. Det finns massor att göra och den svenska delegationen har blandat testat att bygga spolar som snurrar på ett batteri, testat VR och spelat instrument.
.
På Intel Commons finns representanter från framstående universitet och där kan deltagarna få inspiration och knyta kontakt med universiteten. På plats finns till exempel Imperial College, NYU Tandon School of Engineering och Columbia University.
.
.
.
.
Efter alla upplevelser och nya bekantskaper fanns det tid för några sista förberedelser inför mässans start imorgon. Dagen avslutades med ett storslaget välkomnande av alla deltagarna på Welcome Ceremony, där Johanna, Erik och Nikita fick komma upp på stora scenen och göra en shout-out till Sverige och lyssna på inspirerande talare. Key speaker var Genevieve Bell som är doktor i antropologi och en Senior Fellow på Intel.
.
.

Om Intel ISEF

Intel ISEF pågår 13-18 maj 2018 och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de ca 1800 tävlingsdeltagarna från ca 80 länder. Mer info om Intel ISEF finns på officiella sidan: www.societyforscience.org/intel-international-science-and-engineering-fair 

 

Följ tävlingen!

 • #intelisef
 • Arrangören Society for Science & the Public finns på Twitter, Instagram och Facebook: @Society4Science
 • Unga Forskare finns på Twitter, Instagram och Facebook: @UngaForskare

 

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47

Äventyret börjar – Intel ISEF 2018

Johanna Huhtasaari, Erik Hartman och Nikita Zozoulenko vann stipendiet till Intel ISEF, världens största vetenskapstävling för unga, på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag. Nu är de på plats i Pittsburgh (USA) för tävla med deras tre projekt. Följ äventyret här på bloggen och i våra sociala kanaler! 

Text: Anna Wallgren (verksamhetsutvecklare)

Foto: Marika Mourujärvi (Unga Forskares reseledare)

 

Äventyret började med tågresor genom Sverige och en övernattning i Stockholm. Sedan bar det vidare med flyg från Arlanda, mellanlandning i Reykjavik (Island) och slutligen Pittsburgh (USA). Första dagen fanns det tid för lite sightseeing i staden, men därefter har det varit fullt fokus på tävlingsförberedelser.

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) arrangeras i år på David Lawrence Conference Center, där det svenska laget nu förbereder sina posters till utställningen. Alla som deltar i tävlingen presenterar sitt projekt i en monter och det gäller att vara redo i mötet den nyfikna allmänheten och granskande juryledamöter. Sveriges tre bidrag är:

 • ”En studie av azofärgämnde – Syntes, UV-vis-spektroskopi och DFT-studie av Mordant Yellow 10” av Johanna Huhtasaari från Midsgårdsskolan i Umeå
 • ”Dence Face Detection with Convolucional Neural Networks” av Nikita Zozoulenko från Katedralskolan i Linköping
 • ”Kroppsegen peptid alternativ till antibiotika” av Erik Hartman från Katedralskolan i Lund

Nikita Zozoulenko, Johanna Huhtasaari och Erik Hartman.

Hej!

Vi är tre tävlande, Erik, Nikita och Johanna, som tävlar i världens största forskartävling för ungdomar, Intel ISEF. I tävlingen har 1 800 000 personer deltagit från hela världen för att 1 800 personer ska samlas den här veckan för finalen i Pittsburgh.

Vi anlände till Pittsburgh i fredags (11 maj). I flygplatsens högtalarsystem fick vi vårt första välkomnande: “We wish all ISEF competitors the best of luck in the competition”. Därefter blev vi bemötta av glada leenden och imponerade tullvakter som hälsade oss välkomna på ett sätt som bara amerikaner kan. Första dagen utforskade vi Pittsburgh, då tävlingen inte började förrän dagen efter. Däremot kunde vi redan då registrera oss, göra en “shoutout” till Sverige och göra ett Sverige-plakat. Vi passade även på att köpa massvis med ISEF-kläder.

Pittsburgh är en jättefin stad där allting är lite för stort, höghus, bilar och läsk inte minst. På kvällen åt vi på en ur-amerikansk hamburgerrestaurang, som serverade “The Impossible Burger”, en vetenskapligt köttig vegan-burgare. Dagen därpå började ISEF-mässan och vi satte upp våra projekt. En stressig, varm och mödosam timme, men tillslut stod våra projekt i de stora utställningssalarna. Det var väldigt roligt att se alla fantastiska projekt.

Strax väntar “Student Pin Exchange” – ett ice-breaker-event där vi ska byta pins och souvenirer med andra tävlandes. Det kommer bli jättekul!

Erik, Nikita och Johanna

 

 

Om Intel ISEF

Intel ISEF pågår 13-18 maj 2018 och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de ca 1800 tävlingsdeltagarna från ca 80 länder. Mer info om Intel ISEF finns på officiella sidan: www.societyforscience.org/intel-international-science-and-engineering-fair 

 

Följ tävlingen!

 • #intelisef
 • Arrangören Society for Science & the Public finns på Twitter, Instagram och Facebook: @Society4Science
 • Unga Forskare finns på Twitter, Instagram och Facebook: @UngaForskare

 

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47

 

 

 

 

 

 

Unga Forskares nyhetsbrev maj 2018

 

Vill du ha nyhetsbrevet direkt i din inkorg? Börja prenumerera! 

 

Unga Forskare i Almedalen

Foto: Region Gotland 

 

Självklart finns Unga Forskare på plats i Almedalen under valåret 2018! Vi kommer att möta makthavare och representanter från akademi, näringsliv och intresseorganisationer för att stärka opinionen kring frågor som rör bland annat:

 • Ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik
 • Ungas val av utbildning och yrken: kompetensförsörjning och framtidens arbetsmarknad inom naturvetenskap, teknik och matematik
 • Stöd och förutsättningar för ungdomsorganisationer: finansiering och samverkan

Boka oss till paneler, mingel och möten eller tipsa om spännande aktiviteter! Kontakta Anna Hedlund, generalsekreterare: anna.hedlund@ungaforskare.se eller 0761 09 11 23.

 

Extrajobba som mentor i höst!

Foto: Vattenfall/Jennie Pettersson

 

Just nu söker Gnistan mentorer som vill inspirera högstadieungdomar inom naturvetenskap och teknik i höst. Som mentor stöttar du ungdomar i åk 8 när de jobbar i skolan med en framtidsutmaning från idéstadie till färdig vision. Uppdraget är arvoderat och utgår från Trollhättan. Om du behöver resa för att ta dig till Trollhättan betalar vi dina resekostnader. Ansök löpande men gärna så fort som möjligt.

PDF med info om mentorsuppdraget finns här i annonsen.
.
.
.

Sommarforskarskolor 2018

 

För dig som slutar åttan, nian eller förta året på gymnasiet! Du kan fortfarande anmäla dig som reserv till Unga Forskares sommarforskarskolor, som vi arrangerar i samarbete med AstraZeneca och Borealis. Deltagandet är helt gratis och du kan välja mellan tre olika sommarforskarskolor:

 

Tack alla som bidrog under Utställningen Unga Forskare 2018!

 

Utställningen Unga Forskare slog deltagarrekord 2018 med över 500 anmälda i den digitala uttagningen, varav nästan 400 deltagare gick vidare till någon av de nio semifinalerna som vi arrangerade runtom i landet. På finalen på Tekniska museet i Stockholm deltog ca 90 deltagare, fördelade på 55 projekt.

Vi vill tacka alla modiga deltagare, alla ideellt engagerade i Utställningsgruppen, alla funktionärer och alla juryledamöter. Stort tack till vår huvudfinansiär Kjell och Märta Beijers stiftelse och alla våra andra samarbetspartners som möjliggör Utställningen Unga Forskare.

Nu blickar vi framåt och börjar förbereda inför 2019 års tävling. Vi ska fortsätta växa och ge fler unga chansen att utforska naturvetenskap, teknik och matematik tillsammans med representanter för akademi och näringsliv.

 

Sveriges unga forskningslandslag 2018

  Foto: Ola Jacobsen
 .
 .

På finalen av Utställningen Unga Forskare utsågs Sveriges unga forskningslandslag 2018. De kommer att representera Sverige i internationella vetenskapstävlingar och vi önskar er stort lycka till! Du kan följa landslaget via Unga Forskares sociala medier och blogg.Gymnasieeleverna som kommer representera Sverige i olika internationella tävlingar är:

 • Johanna Huhtasaari, Midgårdsskolan, Umeå
 • Nikita Zozoulenko, Katedralskolan, Linköping
 • Sofia Larsson, Katedralskolan, Lund
 • Erik Hartman, Katedralskolan, Lund
 • Zuzanna Bednarska, Katedralskolan, Linköping
 • David Hambraeus, Lugnetgymnasiet, Falun
 • Noa Vikman, Kungsholmens gymnasium, Stockholm
 • Pontus Johansson, Fredrika Bremergymnasiet, Haninge
 • Alex Hamb​​en, Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm
 • Gustaf Sidén, Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm
 • Marve Grönblad Veteranen, Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm

 

Välkommen Jonathan Jilg! 

.
.

Vi är stolta över att presentera projektledaren för Utställningen Unga Forskare 2019: Jonathan Jilg. Till vardags läser Jonathan teknisk fysik på KTH och på fritiden har han varit engagerad hos Unga Forskare och Utställningsgruppen. Jonathan hälsar:Målsättningen är att fortsätta våra framgångar 2018 och göra 2019 års utställning till den största och bästa utställning någonsin. Och med arrangörsgruppens enorma drivkraft och förmåga har jag ingen tvekan om att vi kommer förverkliga det.

Snart börjar rekryteringen av nästa års Utställningsgrupp (UG) och om du också vill anta utmaningen: sök! Jag lovar dig, du kommer inte att ångra dig.

 

Var med och arrangera Utställningen Unga Forskare 2019!

Nu rekryterar vi årets arrangörsgrupp och vi hoppas att just du vill engagera dig tillsammans med oss. Du får värdefulla meriter och erfarenheter inom projektledning, finansiering, event eller kommunikation – samtidigt som du breddar ditt personliga nätverk och har ett riktigt roligt år tillsammans med oss!

Sista ansökningsdag är tisdag 22 maj och all info om uppdragen finns här i annonsen.

 

Gnistans Visionsdagar

 

Nu har Gnistans Visionsdagar avslutats på tre orter runt om i Sverige, där elever visat upp sina sina framtidsvisioner inom energi och hållbarhet. Exempel på lösningar är en digital tjänst som gör det enklare att leva miljövänligt där man kan växla poäng för spel eller en app där man kan se tillgången på el, elpriset och hur vädret är.

Gnistan har sedan starten 2014 nått ut till 2044 elever i 94 klasser fördelat på 40 orter runtom i Sverige. Elevernas intresse för naturvetenskap och teknik har stigit efter att de medverkat i Gnistan och särskilt mycket hos tjejer där dubbelt så många är intresserade av dessa ämnen efter att de varit med i Gnistan jämfört med före. Läs mer på Gnistans Facebooksida!

 

Rekrytera mera!

 

I eBas finns en supersmidig lösning för att påminna föregående års medlemmar om att förnya sina medlemskap. Varje medlemsförening hos Unga Forskare får en omgång gratis SMS-utskick!

Navigera till medlemslistan och klicka på knappen ”Skicka inbjudningar till förra årets medlemmar”. (För att se knappen behöver ni ha aktiverat Onlineregistrering av medlemmar). Utskicket kan göras via antingen e-post eller SMS, och ni kan enkelt lägga till ytterligare information i era utskick. Om ni vill nyttja tjänsten i fler omgångar fakturerar vi er för SMS-taxan, men en omgång med SMS-utskick är alltså gratis för Unga Forskares medlemsföreningar.

 

Unga Forskare samarbetar med:

 

Vill du ha nyhetsbrevet direkt i din inkorg? Börja prenumerera! 

 

Julia och Simon forskar på MIT i sommar – möt årets RSI-stipendiater

Vi är mycket stolta över att presentera Sveriges två RSI-stipendiater 2018: Julia Berndtsson och Simon Thor.

Unga Forskare utser årligen Sveriges två stipendiater som får delta i det internationella forskningsprogrammet RSI på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Cambridge, USA. Programmet omfattar sex veckors forskning och teoretiska studier inom valfritt ämne. Stipendiet delas ut till gymnasieelever som utmärkt sig genom framstående prestationer i och utanför skolan inom de naturvetenskapliga, tekniska och matematiska ämnena, visat prov på utomordentliga ledaregenskaper samt stor potential att kunna genomföra forskning och bli en framtida ledare inom STEM.

 

Julia Berndtsson. Bild: Combat Academy

Juryns motivering: Julia Berndtsson

Ansökande 7 har tidigare deltagit i Rymdforskarskolan, sommarforskarskolan Rays, och blivit tilldelad Lawrencevillestipendiet för ett års studier i USA. Utöver det så uppvisar Ansökande både bredd och djup i sin kunskap. Hen har i princip genomgående toppbetyg i samtliga ämnen samtidigt som hen har forskat om exoplaneter och framgångsrikt kommunicerat sina resultat. Hen har också engagerat sig i flera olika föreningar och har tränat och vunnit flera medaljer i karate på nationell nivå.

 

Snabba frågor till Julia Berndtsson  

Hur känns det? Är otroligt tacksam för att ha fått den här möjligheten. Hade inte kunnat föreställa mig att få göra något sådant här för ett par år sedan och räknar ned dagarna tills avfärd.

Vad ser du fram emot? Ser fram emot allt ifrån att få jobba med och lära mig av personer som är extremt kompetenta i sina respektive områden till att få spendera sommaren i Bostons Cambridge. Ska även bli väldigt kul att få göra en djupdykning i det område jag blir tilldelad och öka min förståelse för fysik.

Beskriv din forskning på ett populärvetenskapligt sätt i några meningar! Tidigare har jag forskat på hur ljus beter sig när det passerar genom atmosfärer på planeter i andra solsystem. Genom att förutsäga hur ljuset beter sig kan man i framtiden eventuellt bestämma vad atmosfärerna består av (t.ex. om de innehåller syre) eller om man tror att atmosfären innehåller moln. Jag hoppas att få antingen jobba vidare med detta eller arbeta med kvantmekanik på RSI.

 

Simon Thor. Foto: Ola Jacobsen

Juryns motivering: Simon Thor

Ansökande 9 besitter specifik kunskap inom teoretisk fysik på en hög nivå och har under en längre tid forskat som en del av en grupp vid KTH. Hen har genomgående imponerande resultat i skolans ordinarie kurser och även tagit extrakurser i syfte att komplettera gymnasieprogrammet. Ansökande har uppvisat goda ledaregenskaper genom sitt deltagande i diverse föreningsverksamheter och har engagerat sig i andras lärande genom att undervisa yngre elever.

 

Hälsningar från Simon Thor 

”Hej! Jag heter Simon Thor och hade den stora äran att ta emot stipendiet till årets upplaga av Research Science Institute. Jag har hört många fascinerande berättelser från tidigare deltagare och jag ser verkligen fram emot att åka på denna oförglömliga resa.

Jag har tidigare varit med på liknande läger och forskarskolor som bland annat Rymdforskarskolan 2017 i Stockholm, ESO Astronomy Camp 2017 i Italien, samt Utställningen Unga Forskares final 2018 i Stockholm. Dessa tillfällen har varit mycket lärorika inom naturvetenskap och forskning, och har dessutom gett mig många nya vänner. Detta är något jag upplever som en av de viktigaste delarna av forskarskolor: att kunna träffa nya vänner som har samma intresse. Många jag träffat under dessa läger har jag fortfarande kontakt med och det är alltid lika roligt att kunna diskutera med dem om fysik, astronomi och naturvetenskap, särskilt då jag inte har möjlighet att göra det i skolan i lika stor utsträckning.

Jag ser verkligen fram emot att få kunna träffa så många nya vänner och RSI kommer troligtvis vara något helt utan dess like. Jag hoppas att vi kommer ha långa diskussioner om ämnen som AI, universum, partikelfysik eller något helt annat. Då alla redan har en djup förståelse för naturvetenskap så tror jag att det kommer vara mycket givande och lärorikt att prata med de andra deltagarna där. Vem vet, jag kanske till och med träffar en framtida forskarkollega?

Självklart är forskningen en mycket stor del av RSI, och något som jag ser fram emot. Att som gymnasieelev få genomföra forskning inom mitt favoritområde vid ett av de mest prestigefulla universiteten i världen är ett privilegium som jag är oerhört tacksam för. Jag har även tidigare forskat vid KTHs institution för rymd- och plasmafysik, där jag tillsammans med en lektor har studerat en reaktion mellan solens och jordens magnetfält. Under RSI skulle jag vilja fortsätta forska inom fysik och denna gång inom partikelfysik eller astronomi. Inom partikelfysik skulle jag särskilt vilja arbeta med supersymmetri. Supersymmetri är ett koncept som förutspår att det finns minst dubbelt så många sorters fundamentala partiklar än vad mänskligheten har hittat hittills. Att det fortfarande finns så många fundamentala partiklar som vi inte har hittat än är fascinerande nog, men supersymmetri kan dessutom lösa många av partikelfysikens största gåtor. Det skulle vara en ära att kunna bidra till denna fascinerande teori både under RSI samt på lång sikt som professionell forskare.

Slutligen skulle jag vilja rekommendera alla i första året i gymnasiet att söka nästa år. Om man är intresserad av forskning och naturvetenskap så är detta verkligen en chans som man inte får missa!”

 

Vill du veta mer om RSI-stipendiet och andra stipendier för gymnasieelever som vi delar ut inom Unga Forskare? Läs här: www.ungaforskare.se/stipendier-gymnasiet/

 

Välkommen Jonthan Jilg – projektledare för Utställningen Unga Forskare 2019

Idag är vi stolta över att presentera projektledaren för Utställningen Unga Forskare 2019. Varmt välkommen Jonathan Jilg!

Hej! Jag heter Jonathan Jilg, är 21 år gammal och läser Teknisk Fysik på KTH. Mitt första möte med Unga Forskare var för lite mer än två år sedan då jag tog mig till final i Utställningen Unga Forskare. Den veckan vann jag inga priser men liksom många andra hittade jag en fantastisk gemenskap och valde att fortsätta engagera mig. Det ena ledde till det andra, jag valde att engagera mig i UG som arrangerar utställningen och nu idag står jag här som projektledare. Det är fantastiskt spännande och en oerhörd utmaning. En utmaning jag med stor glädje antar.

Målsättningen är att fortsätta våra framgångar 2018 och göra 2019 års utställning till den största och bästa utställning någonsin. Och med arrangörsgruppens enorma drivkraft och förmåga har jag ingen tvekan om att vi kommer förverkliga det.

Snart börjar rekryteringen av nästa års Utställningsgrupp (UG) och om du också vill anta utmaningen: sök! Jag lovar dig, du kommer inte att ångra dig.

Pressmeddelande – Projekt om arsenik i grundvatten prisas med Svenska Juniorvattenpriset

Noa Vikman, vinnare av Svenska Juniorvattenpriset 2018. Foto: Ola Jacobsen

 

Stockholm 2018-03-26

Vinnaren av Svenska Juniorvattenpriset 2018 har utsetts. Priset på 30 000 kr tilldelas Noa Vikman från Kungsholmens gymnasium i Stockholm för projektet “Gold Nanoparticles: A Potential Colorimetric Sensor of Arsenic in Groundwater”.

Noa Vikman kommer att representera Sverige i den internationella finalen Stockholm Junior Water Prize i Stockholm i augusti. Han har i sitt projekt undersökt guldnanopartiklar som ett potentiellt verktyg för att upptäcka och mäta halterna av arsenik i grundvatten.

Noa Vikman har i sitt projekt tagit avstamp i ett relevant vattenproblem med stora hälso-konsekvenser världen över. Juryn anser att detta innovativa projekt har potential att utvecklas till en kostnadseffektiv och tillgänglig metod. Noa Vikman har systematiskt och strukturerat arbetat sig fram, i sann vetenskaplig anda, och kärnfullt presenterat sitt arbete i både skrift och tal.

Projektet kan ses som ett första steg för att på sikt utveckla ett testkit som kan synliggöra farligt höga halter av arsenik. Det finns ett stort behov av nya produkter som är både portabla, snabba, billiga, tillförlitliga och säkra att använda utanför laboratoriemiljöer och Noa Vikmans resultat visar att guldnanopartiklar har potential för utvecklingen av en ny typ av testkit.

Svenska Juniorvattenpriset delas ut årligen på finalen av Utställningen Unga Forskare, Sveriges största tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik.

– Ungas engagemang och intresse för miljö, klimat och hållbarhet kommer vara en nyckel för att lösa framtidens stora globala utmaningar. Vi är glada att vi med hjälp av Svenska Juniorvattenpriset kan uppmuntra unga talanger som vill bidra till en mer hållbar värld, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

Noa Vikman kommer att representera Sverige i Stockholm Junior Water Prize som arrangeras av Stockholm International Water Institute, SIWI, i Stockholm 26-31 augusti 2018. Ungdomar från 33 länder deltar i den internationella finalen.

– Grattis till den svenska vinnaren av Stockholm Junior Water Prize, som nu har utsetts! Vi har åter igen fått ta del av fantastiska projekt och mött flera unga talanger. Välkommen till Stockholm i augusti Noa Vikman! säger Ania Andersch, ansvarig för Stockholm Junior Water Prize på SIWI.

 

Kontakt

För frågor om årets vinnare och om Utställningen Unga Forskare: Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare, Unga Forskare: 0738 53 47 47, anna.wallgren@ungaforskare.se

För frågor om Stockholm Junior Water Prize: Ania Andersch, ansvarig för Stockholm Junior Water Prize på SIWI: 0720 50 60 59, ania.andersch@siwi.org

 

Om Svenska Juniorvattenpriset

Svenska Juniorvattenpriset instiftades 1995 av Stockholm International Water Institute, SIWI, i syfte att lyfta fram vatten som världens viktigaste resurs och för att skapa engagemang bland unga kring vattenrelaterade frågor. Tävlingen är öppen för unga mellan 15 och 20 år som gjort projektarbeten med anknytning till vatten. Prissumman på 30 000 kr delas ut med Xylem som sponsor. SIWI arrangerar den internationella finalen, Stockholm Junior Water Prize, SJWP, i samband med World Water Week 26-31 augusti 2018 i Stockholm. www.siwi.org/prizes/stockholmjuniorwaterprize

 

Om Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare startade 1963 och arrangeras av unga för unga. Det är både en rikstäckande tävling och en mötesplats där unga kan utbyta erfarenheter, kunskap och kontakter. Deltagarna tävlar med gymnasiearbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik och priser till ett värde av 500 000 kr delas ut, bland annat resestipendier till världens största vetenskapliga utställningar och tävlingar för unga.

I år har Utställningen slagit rekord med över 500 anmälda deltagare i den digitala uttagningen. Bland dem gick nästan 400 vidare och fick chans att ställa ut på någon av våra nio semifinaler. Projektarbetena bedöms av en erfaren forskarjury som rekryterats lokalt till varje semifinal. De valde ut sammanlagt 55 projekt som tävlat i finalen på Tekniska museet i Stockholm 21-22 mars, med prisutdelning 23 mars.

Utöver deltagarna besöker ett stort antal skolklasser Utställningen varje år för att inspireras, få nya kunskaper och projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

 

Pressmeddelande i utskriftsvänligt format: Pressmeddelande Svenska Juniorvattenpriset 2018

 

Arkiv