Sök till Unga Forskares förbundsstyrelse!

Valberedningen öppnar nu för ansökningar och nomineringar till förbundsstyrelsen mandatperioden 2020-2021.

Om du vill vara med och med och driva en av Sveriges största ungdomsorganisationer är det självklart att du ska söka! Men du kanske undrar hur det är att arbeta i styrelsen? Vad gör man och vad kan man lära sig? Jonathan Jilg, nuvarande vice ordförande, berättar:

Hej!

Mitt namn är Jonathan Jilg och jag tycker att just du ska söka till förbundsstyrelsen för Unga Forskare. Det är helt unik upplevelse att vara med och leda en rikstäckande organisation som gör så stor skillnad för så många. Jag sitter som vice förbundsordförande 2020-2021 och jag kan intyga om att det är en av de roligaste och mest givande uppdragen jag har tagit på mig.

Vilka är förbundsstyrelsen (FS) egentligen? Vi består av en ordförande, en vice ordförande och fem till nio övriga ledamöter (idag är vi åtta personer totalt) som väljs under tvååriga mandatperioder på vårt årsmöte, Riksstämman. Tillsammans med vårt kansli leder vi förbundets arbete framåt och arbetar med framför allt långsiktiga strategiska frågor – övergripande strategier, policys och stadgar men även personalfrågor och påverkansarbete. Arbetet är både individuellt och tillsammans – varannan vecka har vi avstämningsmöten och utöver det träffas vi 4-6 helger om året för styrelsemöten och gemensamt arbete. Det har varit digitalt det senaste året men har vanligen varit fysiska träffar. Vi i Unga Forskare tror på principen “unga för unga” och av den anledningen består styrelsen av unga som vill ge tillbaka.

Det var inte självklart för mig att söka till förbundsstyrelsen. Min resa började med att jag själv deltog i Utställningen Unga Forskare några år sedan och sedan var jag aktiv i Utställningsgruppen. Efter en kort paus från ideella uppdrag när jag var på utbyte, längtade jag redan tillbaka och såg att valberedningen hade öppnat ansökan till förbundsstyrelsen. Jag sökte till ledamot och tog även steget att våga söka till vice ordförande trots att jag inte tidigare hade suttit i förbundsstyrelsen. Det var därför nästan lite overkligt när jag sedan blev nominerad och vald till just vice ordförande. Mina styrelseerfarenheter var inte jättestora så i början var det mycket att sätta in sig i, men det var också väldigt givande att arbeta med stora viktiga frågor och träffa andra drivna personer i förbundet.

Kort efter vi satte igång kom Coronapandemin vilket vände uppdraget upp och ned – vi fick ställa om och omprioritera. Omställningen var inledningsvis svår men jag skulle säga att styrelsearbetet fungerar väldigt bra digitalt trots att jag inte har träffat alla i styrelsen fysiskt. Jag har fått arbeta med och verkligen utvecklas inom ekonomi, kommunikation, ledarskapsfrågor, administration och föreningsfrågor.

Det bästa med förbundsstyrelsen är att arbetet är flexibelt, att det är viktiga frågor vi arbetar med och att jag själv får stort inflytande i vilka projekt jag kan ta på mig. Det är väldigt utvecklande att kastas in, utreda och diskutera svåra frågor – det händer helt enkelt mycket i Unga Forskare och vi har högtflygande ambitioner för framtiden. En av de roligaste momenten är nog att träffa våra medlemmar och deltagarna i våra verksamheter som vi når ut till.

Jag vill varmt rekommendera du som vill göra skillnad, du som vill utmana dig själv och du som vill lära dig mer att söka. Det är lätt att tro att en behöver veta och kunna allt – men det behöver du inte. Precis som för mig så kommer du att lära sig längs vägen. Ta därför chansen. Sök till förbundsstyrelsen för Sveriges största ungdomsförbund för naturvetenskap, teknik och matematik. Du får se Unga Forskare ur ett fågelperspektiv, vara med och peka ut vägen framåt, och såklart även vara en del av den fina gemenskap som finns i styrelsen och Unga Forskare som helhet.

 

Mer information om uppdraget och ansökan hittar du genom att klicka på denna länk.

Skicka in en ansökan eller nominera en vän senast 1 september detta formulär. 

Vinst-skörd i VM: två brons och ett Special award

Vinst-skörd i VM: två brons och ett Special award

Idag avslutades Forsknings-VM, Regeneron ISEF. Alice Heiman och Nils Grimbeck i den svenska delegationen vann båda brons i sina kategorier. Alice vinner även ett Special award från NC State College of Engineering.

I konkurrens med 1,8 miljoner andra ungdomar världen över kvalificerade sig totalt sju svenska gymnasieungdomar till att under Sveriges Unga Forskningslandslags flagg tävla för Sverige i VM. Där har de under maj, tillsammans med 1 800 andra unga forskare, virtuellt presenterat sina forskningsprojekt, mött juryn, minglat, tagit del av paneler, föreläsningar, seminarier, möten och events.

I eftermiddags hölls den avslutande prisutdelningen där priser till ett värde av 5 miljoner USD delades ut.

Alice Heiman och Nils Grimbeck vann båda tredjepris i sina kategorier, System Software och Biomedical and Health Sciences. Priset består av 1 000  USD. Alice Heiman vann även ett Special award: en veckas forskningsläger på North Carolina State College of Engineering, ett av världens främsta college för ingenjörsutbildningar och datavetenskap.

Alice tävlade med sitt projekt ”Using Natural Language Processing To Analyze Gender Bias In Literature And Songs” där hon med hjälp av en egen AI och egna algoritmer analyserat hur maskulina och feminina ord kopplas till olika känslor.

Nils tävlade med projektet ”Adiponectin and BAT – Structure and Morphology of Brown Adipose Tissue in Adiponectin Transgenic Mice” där han undersökt hur kroppens egna mekanismer kan användas för att bota fetma.

Jag saknar ord – jag vill bara ut och dansa! VM har inspirerat mig att fortsätta lösa problem med vetenskap, och det som jag trodde var kulmen på denna resa visade sig vara bara början, säger Alice Heiman.

Det känns galet. Från att ha anmält mig till SM till att det har gått så här bra i VM! Arrangemanget kring VM har varit både supertrevligt och intressant. Jag är mållös helt enkelt, säger Nils Grimbeck.

Våra tävlande har gett sitt yttersta och presterat på topp i VM. Återigen visar vi att svenska ungdomar har en naturlig plats i världstoppen när det kommer till forskning. De är en fantastisk inspirationskälla för andra unga. Vi är enormt stolta, både över Alice, Nils och de övriga i vår svenska delegation, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Sveriges Unga Forskningslandslag utsågs vid finalen av Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, i mars. Landslaget är officiellt sponsrat av Ericsson och AstraZeneca och består av Sveriges mest lovande unga talanger inom forskning och vetenskap. De tävlar för Sverige i flera av världens största vetenskapstävlingar under året. Huvudfinansiär för deltagandet i de internationella tävlingarna är Kjell och Märta Beijers Stiftelse.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Foto Alice: Ola Jacobsen. Foto Nils: Anna Sigge. Foto Nils vid datorn: Nils Grimbeck

Kontakt

Alice Heiman: 072 560 32 80
Nils Grimbeck: 070 389 00 39
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076 109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Blogg: Resan i Forsknings-VM fortsätter!

Blogg: Resan i Forsknings-VM fortsätter!

Följ med bakom kulisserna på Virtual Regeneron ISEF, digitala Forsknings-VM i USA, med Alice Heiman och Nils Grimbeck från Sveriges Unga Forskningslandslag. 🇸🇪

I tre delar har du som följare möjlighet att läsa mer om Alice och Nils resa i världens största vetenskapstävling för unga. I del två kan du läsa om de omfattande juryintervjuerna, vad de har fått uppleva hittills i tävlingen och ta del av spänningen inför morgondagens prisceremoni.

Vi måste ändå säga att man hittar ett lugn av att sitta uppe ensam till klockan 04.30 på natten och se solen gå upp utanför fönstret. Det är som om omvärlden tonar ut när man försvinner in i sin skärm samtidigt som kväll övergår till natt, och hur sedan solen åter stiger och hur fåglarna åter tar upp sin morgonsång. Somliga kanske behöver kaffe för att orka stanna uppe, men intressanta diskussioner kring forskning och innovation är tillräckligt med koffein för oss två! För nu är ISEF på gång på riktigt, och det har redan varit en upplevelse som överträffat våra förväntningarDet var mest utmanande att skapa allt material och förbereda sig inför juryintervjuerna. För oss blev det verkligen en kamp mot klockan att hantera tsunamin av mail och sammanställa den digitala montern. Frågorna under intervjuerna upplevde vi båda som utmanande – de var sådana man kunde svara på men som samtidigt gav nya perspektiv på projekten. Speciellt roligt var det då juryn verkligen ville diskutera forskningsarbetet, gav tips på hur man kan fortsätta framåt, och då man såg att de lärt sig något nytt!

Efter intervjuerna var avklarade kunde vi äntligen dra en lättnadens suck. Det var som att ta av sig en tung ryggsäck som man behövt gå runt med i veckor – man var trött, men ändå otroligt nöjd med det arbete man utfört. Känslan av att “nu kan jag faktiskt inte göra mer” var också väldigt betryggande.

Vi är också väldigt glada över att man gör intervjuerna först, och att själva eventet kommer i efterhand. Det gör att vi nu under veckan verkligen kan fokusera på att ta del av paneler, föreläsningar, möten och andra events utan att behöva oroa oss för någon intervju. Måndag natt började med en Opening Ceremony, följt av den mytomspunna Pin Exchange. Under detta event gick alla finalister in i den sociala plattformen Event Farm: ett spel där man kan delta i teambuildingaktiviteter, mingla, och nätverka med andra finalister och alumner. Spelet överträffade verkligen alla våra förväntningar – då alla finalister hade varsin avatar och man kunde samtala fritt med de närmaste personerna, kändes det nästan som att träffa dem på riktigt! Det var även i Event Farm som det fanns möjlighet att träffa tidigare finalister i ISEF och höra hur deras resor fortsatt efter tävlingen. Dessa samtal öppnade verkligen upp våra ögon inför hur mycket det finns att utforska inom forskarvärlden, skillnader mellan akademia och industri, men också hur fri man är att ändra kurs. Exempelvis var det någon som tävlat med ett projekt i astrofysik blev sedan biolog, och en annan som studerat ren datavetenskap bytte linje för att applicera sina färdigheter inom programmering på genetik.

I Event Farm fick vi även möjligheten att mingla med de medtävlande i våra kategorier och träffa kategorins sponsor. Sponsorn för Nils kategori, Regeneron, hade personer från Human Resources på plats som berättade om vilka kompetenser de letar efter för att täcka framtidens kompetensbehov och hur matematiker inom life-science verkligen är ett bristyrke. Detta var skönt att höra för Nils som till hösten börjar på teknisk matematik vid Chalmers. Sponsorn för Alice’s kategori var Microsoft, där vi fick delta i en fascinerande diskussion med Dr. Eric Horvitz om Artificiell Intelligens, kvantdatorer, och om möjligheterna för människor och maskiner att samspela.

Panelerna under veckan har också varit väldigt givande. Det viktigaste vi tar med oss från Excellence in Science and Technology Panel gav nya insikter, är det viktigaste kanske inte är att man är superexpert på ett område. Istället bör man vara någon med en bred bas, nya perspektiv, och en vilja att lära sig nytt inom många områden.

“Diversity is the basis of being able to thrive in a rapidly changing world. Without diversity, you would go extinct.” – Frances Arnold, Excellence in Science and Technology Panel

Mot slutet av gymnasiet har det känts som en press att behöva bestämma sig för en specifik låda och stänga in sig i den. Det är lätt att tänka att fysiker enbart sysslar med fysik, och att biologer enbart sysslar med biologi. Däremot drar inte naturen någon skiljelinje mellan dessa områden och man bör därför snarare se dem som vågor i samma hav. Detta hav innefattar också mer än “ren naturvetenskap” och det är viktigt att omsluta sig med alla sorters vågor från alla olika områden – som ljudvågor inom musik eller vågor inom social rättvisa.

“What you need is a foundation. And that foundation should include sciences, math, and engineering; but also don’t neglect the arts, music, literature. As a graduate student, you have an opportunity you may never have again to just expose yourself broadly to the world.” – H. Robert Horvitz, Excellence in Science and Technology Panel

Vi kände att man fick ett nytt par glasögon att världen med efter Social Innovation Panel. Efter panelen ville man bara ut och observera sin omgivning för identifiera problem och hitta sätt att använda vetenskap för att lösa dem. Det var verkligen inspirerande hur tidigare ISEF-finalister lyckats kombinera deras passioner för vetenskap för att lösa ett problem de såg i sin närhet eller i samhället.

“I think that it is a great idea to have a list of problems. But in parallel with that list, you should have a list of things that you are passionate about. And then cross-compare those lists and figure out how to take those things you love to do, and apply them to those problems.” – Ryan Westcott, Social Innovation Panel

Att se dessa unga entreprenörer gav också oss en större självsäkerhet i våra kunskaper än tidigare – för trots att man är ung kan man göra en otrolig skillnad. Det stämmer att tonåringar är mindre erfarna och har mindre kunskap, men det som gör att de sticker ut är att de har ett unikt perspektiv. Denna situation fann Nathan Wang sig i när han ville utveckla ett lagförslag på att införa Artificiell Intelligens i amerikansk skola. Utmaningen blev att skapa sig tillit och få vuxna att lyssna tills hans åsikter, trots att han inte var expert inom området. Hans historia var en stor inspiration för unga som tidigare kanske inte vågat ta till orda – för våra åsikter är värdefulla och de kan verkligen tillföra något nytt till den globala diskussionen.

“How exactly does a high-schooler get a sitting US congressman to pay attention to him? […] What it boils down to is that you have to contribute some perspective that you are uniquely qualified to tell.” – Nathan Wang, Social Innovation Panel

Kort och gott har ISEF-veckan redan varit fylld med guldklimpar i allt från nya tankesätt till möten med andra finalister. Trots att tävlingen är digital har arrangörerna alltså lyckats otroligt väl att skapa en upplevelse värd att minnas. Men såklart är det nervöst inför prisutdelningarna som sker på fredagen, där man pendlar mellan hopp om vinst och total övertygelse om att man inte kommer att få sitt namn uppropat. Oavsett hur det går är det dock inte det som betyder mest; utan det är de erfarenheter, nya insikter, och kontakterna vi fått med oss in i vår fortsatta utveckling som forskare och individer.

 

                                

 

Blogg: Nu startar vår resa i Forsknings-VM!

Blogg: Nu startar vår resa i Forsknings-VM!

Alice Heiman och Nils Grimbeck är två av de sju medlemmar i Sveriges Unga Forskningslandslag som under de kommande veckorna representerar Sverige i Forsknings-VM, Virtual Regeneron ISEF. Följ deras upplevelse genom deras blogginlägg, här och i våra sociala kanaler!

Det är bara en sak som ringer i våra huvud: ”Det bara fortsätter och fortsätter!”

Om det är en sak vi lärt oss från Utställningen Unga Forskare, så är det att bara göra och sök! De senaste månaderna har våra liv blivit tagna med storm och vinden i våra segel har hittills låtit oss utforska mer än vi någonsin kunnat drömma om! Hur kommer det sig att två “för att det är kul”-projekt kunde leda till så mycket? Hur kommer det sig att två idéer nu resulterat i landslagsplatser och äran att representera Sverige i Forsknings-VM? Hur kommer det sig att två nyfikna själar hamnat i en så otroligt spännande värld?

Våra projekt är minst sagt olika – medan Alice har undersökt känslorna kopplade till feminina och maskulina ord med artificiell intelligens och algoritmer, har Nils studerat en vävnad, det bruna fettet, som har förmågan att förbränna fett och potentiellt bota fetma i framtiden. Det vi har gemensamt är dock entusiasmen för naturvetenskap och att vi aldrig förväntade oss att gå så här långt! Från det att vi blev uttagna till semifinalen i Utställningen Unga Forskare, har man ständigt pendlat mellan tävlingsförberedelser och presentationer. Inte ens finalen blev kronan på verket och nu är det dags för International Science and Engineering Fair, VM i forskning, vilket är otroligt roligt och spännande – men en hel del arbete!

Eftersom VM hålls digitalt i år bestod förberedelserna av att skapa en sammanfattande poster, en beskrivande film, och en detaljerad projektpresentation som ska visas upp i en digital monter, men det har även varit viktigt att repetera det egna arbetet för att vara riktigt påläst inför juryintervjuerna. Dessutom var det mycket pappersarbete där man behövde fylla i en lång radda med formulär för att ens få tävla! Efter att allt material hade skickats in fick man invänta ett godkännande från arrangörerna, och man drog verkligen en lättnadens suck när man äntligen såg den gröna “approved”-bocken på sin monter.

Redan idag börjar juryintervjuveckan – Nils har sin imorgon i kategorin Biomedical Health Sciences (BMED) medan Alice har sin på onsdag i kategorin Systems Software (SOFT). Det är totalt cirka 1800 projekt som tävlar i år och varje projekt kan få allt mellan två och åtta intervjuer under det 3-timmarsblock man ska vara tillgänglig. På hemsidan beskrivs hur varje jury kommer att ställa “riktigt utmanande frågor” vilket vi är smått nervösa för. Däremot går vi in med samma inställning som tidigare: låt entusiasmen för ämnet skina igenom så kommer resten ge med sig! Det har ju fungerat förut! 😉

Ungefär två veckor efter intervjuerna börjar själva event-programmet. Det kommer bli en intressant vecka där vi behöver leva ett dubbelliv mellan tidszoner – på dagen i Sverige, och på natten i USA. Bland annat kommer vi få ta del av paneldebatter, möten med andra från samma kategori och föreläsningar från nobelpristagare! Vi hoppas också få kunna träffa andra från hela världen och skapa nya vänskapsband, även om det såklart blir svårare när det är digitalt.

Kort och gott har vi kastats in på en resa som fortsatt mycket längre än vad någon av oss kunnat drömma om. Det främsta vi tar med oss hittills är vetskapen om att det finns otroligt många fler än vad man tror som också brinner för forskning och naturvetenskap. Ofta kan himlen kännas sprängfylld med skinande stjärnor som man vet existerar men som alltför ofta känns alltför långt bort – men dessa tävlingar har lärt oss att de faktiskt finns närmare än vad man först kan tro.

Prisceremoni på EUCYS för Sveriges Unga Forskningslandslag

Prisceremoni på EUCYS för Sveriges Unga Forskningslandslag

Sveriges Unga Forskningslandslag närmar sig slutet på sin vistelse vid EU Contest for Young Scientists. Det har varit tre intensiva dagar i forskningens och nyfikenhetens tecken och många timmar i mässhallen.

Det blev också ett antal intensiva timmar för juryn som slutligen skulle utse vinnarna bland de 100 projekt som deltagit. På EUCYS delas det ut fyra utmärkelser per prisnivå där varje projekt får en pengavinst, samt ett antal Special Prizes som innefattar olika studiebesök och forskningsevenemang. Det delas även ut två Honorary awards för de som vunnit pallpris – där det ena kommer från Unga Forskare! Prisceremonin hölls på tisdagen i Bulgaria Hall, Sofias stora konserthus. Såhär skrev Mattias och Elsa kvällen innan:

“Två dagar har nu gått sedan förra inlägget. Från 10 till 16 har vi stått i utställningshallen och pratat forskning, framsteg och framtid. På kvällarna åkte vi in till Sofia City för sightseeing. Bulgarien har verkligen mycket identitet! Sofia är inte lik någon annan stad någon av oss har varit i. Vi har nu överlevt samtliga jurysessionerna och vi kan inte mer än vänta på prisceremonin imorgon. Önska oss lycka till!”

Så hur gick det…?

Det blev vinst för Sverige och Mattias och Elsas projekt Catching the bad guys: Capturing Oligomers of the Amyloid-beta Peptides (ingen dålig titel!). De har  på ett effektivt sätt framställt proteiner som orsakar Alzheimers, något som underlättar när man ska studera sjukdomen. För sitt arbete belönas de med en veckas vistelse vid European Molecular Biology Laboratory i Heidelberg i Tyskland. EMBL drivs genom ett samarbete mellan 25 medlemsländer och bedriver grundforskning inom molekylärbiologi och life science. Ett mycket välförtjänt och passande pris helt enkelt – grymt bra jobbat säger vi till Elsa och Mattias!

På plats för utdelning av priserna var Bulgariens minister för utbildning och forskning Krasimir Valchev och representanter för olika organisationer som bidrog med olika utmärkelser. Förstaplatserna på EUCYS gick till projekt från Irland, Danmark, Tyskland och USA. Det åtråvärda SIYSS-stipendiet från Unga Forskare gick till Alex Korocencev och Felix Christian Sewing från Tyskland. Vi välkomnar dem varmt till Stockholm i December för att presentera sitt projekt och delta på det fullspäckade programmet kring Nobelveckan.

EUCYS Invigning och första jurydagen!

EUCYS Invigning och första jurydagen!

Det allra första som hände efter resan och incheckningen på hotellet var att vi begav oss till mässhallen. EUCYS 2019 hålls på Inter Expo Center i Sofia. När vi anlände var mässhallen fylld av montrar som alla deltagare fick göra i ordning för att presentera sina projekt. Det följde några timmars intensivt tejpande och fixande och sakta fylldes montrarna med posters, skärmar, prototyper, modeller, plockgodis och flyers. 

Men det är inte bara rapporten och monterns utseende som spelar roll – alla projekt besöks av minst fem juryledamöter. Hela juryn består av 19 ledamöter som tillsammans ska utvärdera alla 100 projekt och till slut bestämma sig för vilka som får stå på prispallen. Man vet inte exakt när juryn kommer, men som tur är bär de knallröda t-shirtar – så det är lätt att vara på tårna när någon närmar sig! Så hur kändes det efter första vändan? Så här skriver Nathalie:

”Första dagen har varit spännande, jag var lite nervös innan första jury-träffen men sen släppte det efter ett tag. Det har varit kul att kolla runt i utställningshallen på alla andras arbeten som var jätteintressanta. Överlag väldigt spännande och rolig dag!”

Det blir lätt en del tid över till att lära känna andra deltagare:

”Första dagen är avslutad och likaså är den första jurysessionen. Det är helt fantastiskt att äntligen vara här och få strosa runt bland alla otroliga projekt som ungdomar över hela världen lagt sina senaste år på att förbereda. Jurysessionerna är mycket långa så man får gott om tid att networka och få höra om alla andras idéer. Projekten är verkligen spridda över alla ämnen och det är kul att gå runt och höra hur det har gått för alla. Vi ser fram emot en ny dag med intressanta föreläsningar och att lära känna mer likasinnat folk från hela världen!”, skriver Mattias och Elsa.

EU Contest for Young Scientists 2019 – Nu bär det av!

EU Contest for Young Scientists 2019 – Nu bär det av!

Sveriges Unga Forskningslandslag är på väg till Bulgarien för att tävla vid EU Contest for Young Scientists (EUCYS). De kommande fem dagarna samlas över 150 ungdomar från 39 länder i huvudstaden Sofia. EUCYS drivs på initiativ av EU-kommissionen med syfte att uppmuntra ungdomar att satsa på vetenskap och teknik. Tävlingen är en viktig mötesplats för unga som får träffa sin likasinnade och framstående forskare och får möjlighet att tävla om fina priser, men det skapar också kontakter mellan många länder, universitet och företag.

I den 31a upplagan av tävlingen är det hundra projekt som är med och tävlar. Det svenska landslaget ställer upp med tre projekt – här kommer en presentation!

Vi heter Elsa Axby och Mattias Akke. Vi är båda 19 år och tog studenten från Katedralskolan i Lund nu i somras. Alzheimers sjukdom drabbar miljontals människor varje år och en växande problem i vårt samhälle. Sjukdomen dokumenterades så tidigt som år 1906, trots detta dröjde det till år 2016 innan en sannolik teori på dess orsak lades fram. Mycket tyder nu på att det är en så kallad oligomer som orsakar celldöden i hjärnan, men forskningen på dess egenskaper är eftersatt på grund av problem med  framställningen. Vi har därför utvecklat en metod för att på ett snabbt och enkelt sätt rena upp oligomerer. Förhoppningsvis kan metoden effektivisera grundforskningen på Alzheimers och liknande sjukdomar, vilket i sin tur kan underlätta vardagen för alla drabbade och dess anhöriga.

Vi ser mycket fram emot att få ställa ut vårt arbete på EUCYS. Vår studie kommer att testas till det yttersta och vi hoppas på intressanta diskussioner. Att träffa nya, likasinnade ungdomar kommer också vara otroligt kul och värdefullt!

Jag heter Nathalie Winther, är 18 år gammal och kommer från Leksand. Jag gick på Leksands gymnasium där jag läste den naturvetenskapliga linjen.

I mitt projekt har jag undersökt vilken av bönorna, mungbönor eller adzukibönor, bönbaggen föredrar att lägga sina ägg på och om det kommer ske någon förändring för äggläggningen på de olika bönorna i samband med att nya generationer föds. Metoden har gått ut på att föda upp 4 generationer som är uppfödda ur mungbönor samt fyra generationer som är uppfödda ur adzukibönor. Vid varje generation har äggen räknas för att sedan  kunna ta fram ett resultat. Resultaten visar att både bönbaggar uppfödda ur mung- och azukibönor föredrar att lägga sina ägg på mungbönor, slutsatsen visar att bönbaggens ovopositionering också kan bero på, näringsvärdet på bönorna, inavel, genetiska urvalet samt val av metod.

Det jag ser mest fram emot med resan till EUCYS är att få lära känna nya människor och presentera mitt arbete vidare.

Mitt namn är Jonatan Persson, 19 år och kommer från Halmstad där jag pluggade natur på Kattegattgymnasiet. Jag har utvecklat en ny avsaltningsmetod som använder sig av restvärme från tunga industrier för att rena havsvatten. Eftersom man använder sig av restvärme som energikälla kostar det ynka 60 öre att rena 1000 liter vatten med min teknik. Industrier använder ca 50% av allt vatten i EU och hela 66% i Sverige så ifall fabriker hade blivit mer självförsörjande hade vattnet räckt till oss människor. 

Idag driver jag vidare mitt projekt i mitt egna företag Helios Innovations och bygger en storskalig pilotanläggning tillsammans med Höganäs AB. Anläggningen ska rena 40.000 liter per dag och förväntas vara klar kring årsskiftet. 

Det jag ser fram emot mest med EUCYS är att träffa nya spännande människor från andra kulturer samt att knyta viktiga kontakter som jag kan använda mig av i framtiden

Stipendiaternas reflektioner efter CASTIC

Stipendiaternas reflektioner efter CASTIC

Nu har deltagarna kommit hem från CASTIC efter två intensiva veckor i Kina. Läs nedan för att se deras reflektioner över tiden som varit
 
”Efter ett dygns restid är vi nu hemma från CASTIC och Kina. Det har varit en intensiv vecka, men intensiv på bästa möjliga sätt med endast roligheter som fyllt dagarna. Oavsett hur det hade gått hade jag åkt hem nöjd, eftersom det var ett pris att bara få vara där och uppleva det välorganiserade eventet som är CASTIC. Jag är så obeskrivligt tacksam, dels för de dörrar som denna upplevelsen öppnat, men framförallt för alla nya fantastiska vänner från över hela världen som jag fått privilegiet att lära känna under denna tid. Det är, tillsammans med en betydligt boost av motivation, det viktigaste jag tar med mig härifrån och vidare in till höstens nya äventyr.”
-Ellen Hammarstedt
 
”Resan till Hong Kong och Macao har varit två intensiva veckor. Ifall ni följt Unga Forskares blogg vet ni att vi hoppat fram och tillbaka mellan att gå på museum, träffa och prata med olika deltagare, presentera våra projekt, gå på prisceremoni, osv. Jag upptäckte inte hur utmattad jag faktiskt var förän jag kom hem och jag bara kunde ligga i min säng utan att göra någonting. Men det höga tempot var inte jobbigt på något sätt, jag har faktiskt njutit av den varenda sekund då alla moment var spännande och givande. 
 
Faktumet att jag lyckades vinna priser i tävligen var också en av de största ögonblicken i mitt liv, men det jag verkligen tar med mig från CASTIC är vänskapen och banden jag skapat med människor från hela världen! Jag känner att man oftast tar fred och lugn för givet när man bor i ett land som Sverige, men efter att ha pratat med ungdomar från världen fick jag genast en reality check om de problem som existerar: Övervakning, krig, korruption, censur, naturkatastrofer, mm är saker vi inte stötter på ofta i Sverige men som är vardag för många andra. De är självklart saker jag känt till, men helt plötsligt kändes de riktigt när mina nya kompisar berättade om detta för mig. I början blev jag orolig, speciellt på kvällarna när aktiviteterna var slut och jag satt i mitt rum själv. Ju mer tid som gick dock, ju mer optimitiskt blev jag, framför allt vid avslutningcermonin där deltagnarna gratulerande och kramade varandra, log och skrattade oavsett kultur eller nationalitet.
 
Det var kanske en av de vakraste stunderna i mitt liv och mitt bland allas gläjde slogs jag av den hjärtvärmande tanken att dessa människor som kramades och tog bilder med varandra representerade deras lands unga generation. De jag såg framför mig var alla världens nationer tillsammans i harmoni. Jag insåg då att det finns hopp för världens människor och att allt som behövs är att vi hittar gemensam mark, vilket i vårt fall var forskning och vetenskap.
 
Så tack Unga Forskare för denna omvälvande möjlighet, jag kommer vara tacksam för den resten av mitt liv! Stort tack även till ni som läst denna blogg och tack till Macao som haft oss för den 34e CASTIC!”
-Charles Maddock
Stor succé för Sveriges Unga Forskningslandslag i Kina

Stor succé för Sveriges Unga Forskningslandslag i Kina

CASTIC är Asiens största vetenskapstävling för unga med över 500 finalister från över 50 länder och regioner. I torsdags avslutades årets final i Macao, Kina där Sveriges tävlande Charles Maddock, 19, och Ellen Hammarstedt, 19, tillsammans tog hem fyra priser. Guld respektive silver i den internationella kategorin, samt det mest prestigefyllda priset ”Cast President’s Award” och en finalplats i Afrikas största vetenskapstävling för unga, I-FEST2 i Tunisien.

 

-Detta är utan tvekan den mest stolta stunden i hela mitt liv. Att vinna dom här priserna är för mig en enorm ära och en bekräftelse på att hårt arbete alltid lönar sig! Det är ett bevis att man kan komma hur långt som helst bara man är passionerad och redo att sätta sig ner och börja jobba,

säger en överlycklig Charles Maddock.

-Att vinna dem här priserna är en konstig känsla då jag aldrig trodde jag ens skulle klara mig ur Utställningens semifinal i Göteborg, och nu sitter här med dessa fantastiska priser. Framförallt är jag så glad över att få chansen att i mars presentera den vidare forskning inom mitt projekt jag planerar att genomföra nu under hösten. Att ha den här tävlingen i Tunisien att se fram emot ger mig en extra boost med motivation till att fortsätta!

säger Ellen Hammarstedt

 

Charles och Ellen är en del av Sveriges Unga Forskningslandslag som representerar Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga under året. Sveriges Unga Forskningslandslag utses genom den svenska uttagningstävlingen Utställningen Unga Forskare, Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Landslaget består av Sveriges skarpaste unga talanger inom vetenskap.

Stort grattis till Charles och Ellen för deras internationella framgångar på CASTIC. Det är andra stora internationella tävlingen i år som Sveriges Unga Forskningslandslag skördar fina framgångar på och resultaten visar att Sverige står sig väl i den internationella konkurrensen bland de bästa unga i världen.

säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare

 

Charles som precis har tagit studenten vid Viktor Rydberg Odenplans Gymnasium vann med sitt projekt “The Development and Analysis of Cambrians” Guld i den internationella kategorin. Han var också en av de fyra tävlande, och den enda internationella tävlande, att vinna det mest prestigefyllda priset ”Cast President’s Award” på 5000 HKD.

-Mitt projekt undersöker ifall det är möjligt att skapa realistiska ekosystem inuti en dator med hjälp av artificiell intelligens. För att göra det försöker jag själv att programmera ett sådant program,

säger Charles Maddock

 

Ellen har också precis tagit studenten från Kitas gymnasium i Göteborg och deltog med sitt projekt ”Detecting Cherenkov radiation with a cellphone”. Hon vann silver i den internationella kategorin och en plats på finalen i Afrikas största vetenskapstävling för unga, I-FEST2 i Tunisien våren 2020.

-Mitt projekt handlar om att utveckla en enkel och tillgänglig detekteringsmetod för Cherenkovstrålning, vilket är en optisk motsvarighet till en ljudvall och kan användas till att lokalisera tumörer samt detektera kosmiska partiklar. Målet med arbetet är att skapa en labb för att skapa intresse för partikelfysik/Cherenkovstrålning, men även att undersöka om metoden kan vara kompatibel med metoden som använder Cherenkovstrålning för att identifiera cancer,

säger Ellen Hammarstedt

 

Kontakt

Max Vinger, Projektledare Unga Forskare

max.vinger@ungaforskare.se, 073 853 47 47

 

Om Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största rikstäckande tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år tävlade 667 elever i en digital uttagning samt åtta semifinaler runt om i Sverige. Finalen hölls på Tekniska museet i Stockholm den 26-29 mars. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Bland annat utses Sveriges Unga Forskningslandslag; Sveriges representanter i världens största vetenskapstävlingar för unga. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Anmälan till Utställningen Unga Forskare 2020 öppnar 4 januari men det går redan nu att läsa mer på hemsidan och anmäla intresse här.

www.ungaforskare.se/utstallningen

 

Om CASTIC 2019

CASTIC (China Adolecence Science and Technology Innovation Contest) är Asiens största tävling för ungdomar inom naturvetenskap och teknik. Över 500 unga forskare, varav ungefär 100 internationella, från mer än 50 länder och regioner tävlar varje år i finalen som i år hölls i Macao, Kina. I 34 år har CASTIC syftat till att engagera allmänheten i vetenskap och teknik, men även att inspirera till innovation inom vetenskap hos unga. Under tävlingen delas det ut medaljer i en nationell respektive internationell kategori, men även finalplatser till andra vetenskapliga tävlingar runt om i världen, priser från olika företag och organisationer.

http://www.cyscc.org.cn/WhatWeDo/whatWeDo_do.aspx?type=Castic

 

Om I-FEST2 2020

I-FEST2 (International Festival of Engineering Science and Technology) är en 9 dagar lång vetenskapsfestival och tävling i Tunisien som bjuder in över 1200 tävlande från 40 olika länder, vilket gör den till Afrikas största vetenskapstävling för unga.

https://ifest-tunisia.org/

JURYDAG PÅ CASTIC

JURYDAG PÅ CASTIC

Schemat på CASTIC rullar vidare och deltagarna har nu fått möta juryn. Läs medan vad de har att säga om bedömningen!

 

”Igår blev vi bedömda av juryn. Det var hemskt. Normalt sett så brukar folk jag pratar med om mitt projekt vara intresserade med många frågor. Även juryn i Sverige ställde lämpliga följdfrågor när det passade… Men juryn här var mycket svårare att imponera, ungefär såhär gick det till:
”Hello, tell me about your project please”. Man berättar i kanske 10 min… ”OK, and what is your conclusion?”. Så berättar man lite till… ”OK thank you” och så bara drar dem!
Saker gjordes inte heller bättre av faktumet att jag stod brevid kanske det bästa AI-arbetet i hela computer scienceavdelningen…
Juryn är dock inte så viktig tycker jag, det mest givande från CASTIC hittils har varit att lära känna massor av fantastiska människor:
Igår pratade jag i timmar med deltagarna från Turkiet om allt möjligt, med en kompis från Nepal diskuterade vi hur AI kan förbättras och med en deltagare från Hong Kong diskuterade vi världsfred och Kinas sesamy score-system. De flesta kineserna jag pratat med kan engelska, men för de som inte kan finns det bra
 översättningsappar och även ledare som kan översätta. En kinesisk grupp som sitter mittemot mig, Kado och 李兮, kan inte engelska alls men vi är bra vänner ändå och kommunicerar mest genom charader haha. De gjorde en app där man kan ha massor av recept där man kan bläddra mellan receptens steg med ens röst så att man inte kladdar ner sin telefon när man lagar mat.”
-Charles Maddock

”Igår var dagen då domarna gick runt i hallen för sina intervjuer. Det blev tidig start med första intervjuerna vid 8 så alla var lagom pigga mot eftermiddagen. Domarna var klara vid 14, så tills 18 (då vi fortfarande var inlåsta i utställningshallen…) fick vi fördriva tiden med att fortsätta lära känna och prata runt med de andra projekten! Nu är utställningsdagarna över för oss, och i väntan på domarbeslutet fylls våra dagar nu av sociala aktiviteter som gådagens mixer-middag och morgondagens ”cultural visit”! Tack å hej!”

-Ellen Hammarstedt