
Efterord i EM-studion
Nu är årets forsknings-EM för unga över, och vår svenska delegation från Sveriges Unga Forskningslandslag är åter hemma efter sina upplevelser på EU Contest for Young Scientists 2023.
Hör deras reflektioner, tankar och känslor kring denna vecka och tips till dig som gör gymnasiearbete och själv vill tävla i EM i framtiden!
Du hittar EM-studion på Unga Forskares youtubekanal eller genom att klicka på videon nedan:
Tack till våra landslagssponsorer Ericsson och AstraZeneca. Tack också till Beijerstiftelsen.
Info om tävlingen:
Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists, startades av EU-kommissionen och arrangeras varje år i olika EU-länder för att lyfta fram Europas och världens främsta forskningsprojekt utförda av ungdomar i åldern 14-20 år. I år hålls tävlingen i Bryssel, Belgien. Programmet innehåller utställning med finalisternas forskningsprojekt, möten med juryn, prisutdelning och dessutom sightseeing, föreläsningar och andra aktiviteter. 136 ungdomar från 36 länder deltar.
Foto: Gustav Gräll.



Pris i forsknings-EM för Sveriges Unga Forskningslandslag
Sachi Premaratne, 18, från Göteborg vann ett stipendium från Spanish National Center For Cardiovascular Research, CNIC, i lördagens prisutdelning av forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists. Sachi Premaratne är medlem i Sveriges Unga Forskningslandslag och tävlade med sitt arbete om förutsättningar för bättre läkemedel mot långvarig smärta.
12-17 september deltog en delegation ur Sveriges Unga Forskningslandslag i Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists i Bryssel, Belgien.
Sachi Premaratne tävlade med sitt forskningsprojekt ”Antikroppar riktade mot transient receptor potential vanilloid 1 som potentiella läkemedelskandidater för behandling av långvarig smärta”. I projektet har hon undersökt hur två olika antikroppar binder mot en smärtreceptor i kroppen och deras potential som nya läkemedelskandidater.
I prisutdelningen i lördags vann hon stipendiet som innebär en studieresa till Spanish National Center For Cardiovascular Research, CNIC, ett ledande internationellt forskningscenter i Madrid. Forskningen vid centret är inriktat på kardiovaskulär hälsa och sjukdom, och hur det kan leda till bättre patientvård.
– EUCYS-veckan har varit en spännande upplevelse. Under veckan har jag lärt mig väldigt mycket nytt och fått chansen att lära känna många nya människor från olika delar av världen. Jag är väldigt glad över att jag har fått möjligheten att åka till CNIC. Jag ser fram emot att få se forskningen där och skapa nya kontakter, säger Sachi Premaratne.
– Stort grattis till Sachi, och till hela landslaget! Framgångarna i EM visar att svenska ungdomar har en självklar plats inom forskning, och att man med målmedvetenhet, intresse och motivation kan ta sig hur långt som helst. Vi är mycket stolta över deras insats, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.
Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists arrangeras varje år i olika EU-länder för att lyfta fram Europas och världens mest excellenta forskningsprojekt utförda av ungdomar i åldern 14-20 år. Programmet innehåller utställning med finalisternas forskningsprojekt, möten med juryn, prisutdelning och dessutom sightseeing och andra aktiviteter. Ungdomar från 36 länder deltar.
Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson och AstraZeneca. Beijerstiftelsen är bidragsgivare.
– Stort grattis Sveriges Unga Forskningslandslag till priset i Forsknings-EM! Vi som sponsorer är glada och stolta över er framgång och det inspirerar andra svenska ungdomar till att uppnå fantastiska resultat för framtidens forskning, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.
– Stort grattis till Sachi som vunnit pris i EM! Det är lovande inför framtiden att se vilken fantastisk potential och målmedvetenhet som finns bland svenska ungdomar. Vi hoppas att Sachis prestation ska inspirera många andra fler att vilja upptäcka forskningens möjligheter, säger Freja Annamatz, Kommunikationsdirektör AstraZeneca.
Övriga tävlande i EM var Arian Chimenson, 18, från Åkersberga; Freja Wallblom, 19, från Ingarö, samt Elisa Carnö, 19, från Täby. Tillsammans med åtta andra ungdomar från hela Sverige utgör de Sveriges Unga Forskningslandslag 2023. De vann sina platser i landslaget i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning.
Foto: Linnéa Suomenniemi (vänster), Gustav Gräll (höger)
Kontakt
Om tävlingen och landslaget: Tove Ladberg, Unga Forskare: 072-220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se
Mer information om EM: https://eucys2023.eu/
Om Sveriges Unga Forskningslandslag och SM i forskning, Utställningen Unga Forskare
Sveriges Unga Forskningslandslag utses på SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, en tävling som har belönat unga talanger sedan 1963. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, semifinaler runt om i Sverige samt i finalveckan i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls i hybridformat, med en digital och en fysisk finalutställning. Deltagarna tävlar om landslagsplatser och priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Tusentals elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Huvudfinansiär för Utställningen Unga Forskare är Beijerstiftelsen. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen
I finalen av SM utses Sveriges Unga Forskningslandslag som består av Sveriges främsta unga talanger inom vetenskap. Landslaget representerar Sverige under hela året i flera av världens största internationella tävlingar, bl a Forsknings-VM Regeneron ISEF i USA och Forsknings-EM, EU Contest For Young Scientists i Belgien. Landslaget deltar också i en rad aktiviteter tillsammans med landslagets officiella sponsorer, Ericsson och AstraZeneca. www.ungaforskare.se/forskningslandslaget



EM-studio: Möte med juryn!
Ta del av vad vår svenska delegation Sachi Premaratne, Arian Chimenson, Freja Wallblom och Elisa Carnö från Sveriges Unga Forskningslandslag år 2023 upplevt efter fullspäckade dagar av nervpirrande jurymöten och monterutställningar!
Du hittar EM-studion på Unga Forskares youtubekanal eller genom att klicka på videon nedan:
Vi håller tummarna för att juryn är lika imponerade av deras arbeten som vi är! Följ landslagsmedlemmarnas äventyr dag för dag främst på Forskningslandslagets Facebook– och Instagramsida!
Tack till våra landslagssponsorer Ericsson och AstraZeneca. Tack också till Beijerstiftelsen.
Info om tävlingen:
Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists, startades av EU-kommissionen och arrangeras varje år i olika EU-länder för att lyfta fram Europas och världens främsta forskningsprojekt utförda av ungdomar i åldern 14-20 år. I år hålls tävlingen i Bryssel, Belgien. Programmet innehåller utställning med finalisternas forskningsprojekt, möten med juryn, prisutdelning och dessutom sightseeing, föreläsningar och andra aktiviteter. 136 ungdomar från 36 länder deltar. Prisceremonin hålls den 16 september.


Välkommen till EM-studion!
Nu laddar vi inför European Union Contest for Young Scientists (EUCYS), forsknings-EM!
Våra fyra landslagsmedlemmar Sachi Premaratne, Arian Chimenson, Freja Wallblom och Elisa Carnö från Sveriges Unga Forskningslandslag år 2023 är strax på plats i Bryssel, och ser fram emot en mycket spännande vecka. De får chans att vinna olika priser och tillfälle att möta Europas främsta forskare och andra engagerade ungdomar.
Ta del av deras upplevelser i EM-studion och hör dem berätta om sina projekt. Du hittar EM-studion på Unga Forskares youtubekanal eller genom att gå in på denna länk eller genom att klicka på videon nedan:
Du kommer att få följa landslagsmedlemmarnas äventyr dag för dag främst på Forskningslandslagets Facebook– och Instagramsida.
Tack till våra landslagssponsorer Ericsson och AstraZeneca . Tack också till Beijerstiftelsen.
Info om tävlingen:
Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists, startades av EU-kommissionen och arrangeras varje år i olika EU-länder för att lyfta fram Europas och världens främsta forskningsprojekt utförda av ungdomar i åldern 14-20 år. I år hålls tävlingen i Bryssel, Belgien. Programmet innehåller utställning med finalisternas forskningsprojekt, möten med juryn, prisutdelning och dessutom sightseeing, föreläsningar och andra aktiviteter. 136 ungdomar från 36 länder deltar. Prisceremonin hålls den 16 september.

Sverige tävlar i forsknings-EM
12-16 september tävlar Sachi Premaratne, Arian Chimenson, Freja Wallblom och Elisa Carnö för Sverige i forsknings-EM i Bryssel. De är medlemmar i Sveriges Unga Forskningslandslag och tävlar med sina forskningsarbeten om laserfysik, läkemedel mot långvarig smärta och behandling mot övergödning av sjöar.
30 mars i år vann Sachi Premaratne, 18, från Göteborg; Arian Chimenson, 18, från Åkersberga; Freja Wallblom, 19, från Ingarö, samt Elisa Carnö, 19, från Täby – tillsammans med åtta andra ungdomar från hela Sverige – plats i Sveriges Unga Forskningslandslag i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning.
Nu är det dags för dem att tävla för Sverige i forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists i Bryssel.
– Forskning är en viktig nyckel för att lösa många av de kritiska utmaningar världen står inför. Sveriges Unga Forskningslandslag går i täten för att inspirera fler unga att bli forskare, tekniker och ingenjörer. Att säkra återväxten av kompetenta och engagerade forskare är viktigt för att vi ska kunna trygga en hållbar framtid för oss alla. Vi önskar Sachi, Arian, Freja och Elisa stort lycka till i EM, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.
Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists, startades av EU-kommissionen och arrangeras varje år i olika EU-länder för att lyfta fram Europas och världens främsta forskningsprojekt utförda av ungdomar i åldern 14-20 år. I år hålls tävlingen i Bryssel, Belgien. Programmet innehåller utställning med finalisternas forskningsprojekt, möten med juryn, prisutdelning och dessutom sightseeing, föreläsningar och andra aktiviteter. 140 ungdomar från över 30 länder deltar. Prisceremonin hålls 16 september.
Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson och AstraZeneca.
– Vi är mycket stolta över Sachi, Arian, Freja och Elisa och hela det svenska unga forskningslandslaget. De är redan vinnare i våra ögon. Deras kunnande och forskning är en inspiration för andra svenska ungdomar att utveckla sina naturvetenskapliga förmågor och förändra världen med sin forskning. Vi hoppas också att de vinner pris i forsknings-EM!, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.
– Vi önskar Sveriges Unga Forskningslandslag stort lycka till i EM! Genom att tävla för Sverige och visa upp sin egen forskning internationellt utgör de fantastiska förebilder för andra unga, och bidrar till att fler ska välja en bana inom forskning och vetenskap i framtiden. Som sponsorer är vi glada och stolta att vara med och investera i återväxten av svenska forskare, säger Freja Annamatz, Kommunikationsdirektör på AstraZeneca.
Beijerstiftelsen är bidragsgivare till Sveriges Unga Forskningslandslags deltagande i EM.
Länkar nedan till projektens digitala montrar
Elisa Carnö och Freja Wallblom har undersökt hur försurning påverkar aluminiumbehandling, som är en metod som används för att behandla övergödning av sjöar.
Sachi Premaratne har undersökt hur två olika antikroppar binder mot en smärtreceptor, hennes projekt handlar om hur man kan utveckla bättre läkemedel mot långvarig smärta.
Arian Chimenson har varit med och tagit fram en ny typ av effektiv laser, en optisk fiber med avsevärt högre procenthalt av kristall i kärnan än vad man brukar kunna få fram, vilket ger en laser som kan verka på längre avstånd med högre flexibilitet och precision.
Kontakt
Information om landslaget och tävlingen: Tove Ladberg, Unga Forskare, 072- 220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se
Mer information om EM: https://eucys2023.eu/
Om Sveriges Unga Forskningslandslag och SM i forskning, Utställningen Unga Forskare
Sveriges Unga Forskningslandslag utses på SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, en tävling som har belönat unga talanger sedan 1963. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, semifinaler runt om i Sverige samt i finalveckan i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls i hybridformat, med en digital och en fysisk finalutställning. Deltagarna tävlar om landslagsplatser och priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Tusentals elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Huvudfinansiär för Utställningen Unga Forskare är Beijerstiftelsen. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen
I finalen av SM utses Sveriges Unga Forskningslandslag som består av Sveriges främsta unga talanger inom vetenskap. Landslaget representerar Sverige under hela året i flera av världens största internationella tävlingar, bl a Forsknings-VM Regeneron ISEF i USA och Forsknings-EM, EU Contest For Young Scientists i Belgien. Landslaget deltar också i en rad aktiviteter tillsammans med landslagets officiella sponsorer, Ericsson och AstraZeneca. www.ungaforskare.se/forskningslandslaget

Efterord i VM-studion
Nu är årets VM i forskning för unga slut och vår svenska delegation är åter hemma efter sina upplevelser på Regeneron ISEF 2023. Hur känns det att ha deltagit i VM i forskning för unga? Hör våra tre landslagsmedlemmars reflektioner i VM-studion! De berättar även om sina bästa tips till dig som gör ditt gymnasiearbete!
Forsknings-VM är en internationell smältdegel för ung forskning. Här deltar inte minst ett stort antal amerikanska ungdomar från tidig ålder, något som visar på hur närvarande och levande STEM är i det amerikanska skolsystemet. Elever utför vetenskapliga projekt, deltar i utställningar och är med i science clubs på fritiden. Där finns en “science-kultur” som vi på Unga Forskare arbetar för att stärka också i svenska skolor.
Tack till Ericsson och AstraZeneca. Med stöd från Beijerstiftelsen och USA:s ambassad i Stockholm.
Info om tävlingen:
Varje år deltar 1,8 ungdomar från över 75 länder och regioner i deltävlingar världen över. Av dessa tar sig runt 1800 hela vägen till finalen i USA för att tävla om priser värda närmare 6 miljoner dollar. Utöver själva tävlingen anordnas dessutom olika sociala och vetenskapliga aktiviteter där finalisterna får chansen att inspireras och knyta nya kontakter. För mer info se Regeneron ISEF hemsida.
Läs mer om Sveriges unga forskningslandslag på vår hemsida.
Fortsätt följ Forskningslandslagets äventyr på sociala medier: Facebook, se länk här och Instagram (@forskningslandslaget).

Andrapris i Forsknings-VM för Sveriges Unga Forskningslandslag
Yasma Esteitieh, 17, från Malmö vann ett andrapris i kategorin Computational Biology and Bioinformatics i finalen av Forsknings-VM, Regeneron ISEF i fredags.
Yasma Esteitieh tävlade med sin matematiska helcellsmodell av hur proteinet interleukin-6 samverkar med bröstcancer. Modellen bidrar till att bättre förstå bröstcancer, förutspå tumörtillväxt och att kartlägga effektiviteten hos läkemedel.
En delegation med totalt tre medlemmar från Sveriges Unga Forskningslandslag deltog i VM: vid sidan av Yasma Esteitieh deltog Tuva Källberg, 19, från Borås, som tävlade med ett projekt om förekomst av mörk materia i Vintergatan, samt Axel Sethsson, 18, från Stockholm som mätt ljusföroreningar i atmosfären.
Tillsammans med nio andra ungdomar från hela Sverige utgör Yasma, Tuva och Axel Sveriges Unga Forskningslandslag 2023. Eleverna vann sina platser i landslaget i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning, den 30 mars.
Forsknings-VM hölls 13-19 maj i Dallas, Texas, USA. VM hålls varje år i USA och arrangeras av organisationen Society for science. Varje år deltar 1,8 miljoner ungdomar från över 75 länder och regioner i deltävlingar världen över. Av dessa tar sig 1 800 hela vägen till finalen för att tävla om priser värda närmare 6 miljoner dollar. Utöver tävlingen anordnas olika sociala och vetenskapliga aktiviteter där finalisterna får chansen att inspireras och knyta nya kontakter.
– Jag är otroligt glad och exalterad över andraplatsen i Computational Biology and Bioinformatics-kategorin. Att få gå upp på scen och representera Sverige och göra mitt land stolt kändes otroligt meningsfullt, men det bästa med den här upplevelsen var ändå att få möta alla likasinnade människor, och alla meningsfulla samtal jag haft, säger Yasma Esteitieh.
Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson och AstraZeneca. Med stöd från Beijerstiftelsen och USA:s ambassad i Stockholm.
– Vi är oerhört stolta över Sveriges Unga Forskningslandslag. Vi tror att deras forskningsarbete kommer att inspirera fler unga att satsa på teknik och vetenskap och se möjligheterna att bidra till att lösa gemensamma utmaningar och skapa en mer hållbar värld, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.
– Stort grattis till Yasma och hela Sveriges Unga Forskningslandslag för silvermedaljen! Vi är så glada och stolta över hur ni inspirerar andra unga genom era insatser, och på så sätt är med och bidrar till att skapa förutsättningar för framtidens forskning, säger Freja Annamatz, kommunikationsdirektör på AstraZeneca.
– Stort grattis till Yasma och hela den svenska delegationen i VM! De har kämpat hårt och länge med sina projekt, och det har gett resultat. Landslagets framgångar visar hur viktigt det är att vi ger unga förutsättningar att få ägna sig åt forskning och stärka sitt intresse för vetenskap, kontinuerligt under hela skoltiden, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.
Kontakt
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se
Information om VM: Tove Ladberg, 072-220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se
Foto: Jonathan Jilg
Mer information om VM: www.societyforscience.org/isef/
Internationella tävlingar för landslaget 2023:
Tävlingarna består av projektutställning, juryintervjuer, studiebesök och andra aktiviteter.
VM i forskning, Regeneron ISEF
13-19 maj, Dallas, USA
3 medlemmar i landslaget tävlar
VM i vattenfrågor, Stockholm Junior Water Prize
19-24 aug, Stockholm
2 medlemmar i landslaget tävlar
EM i forskning, EU Contest for Young Scientists
12-17 september, Bryssel, Belgien
5 medlemmar i landslaget tävlar
Mostratec, Sydamerikas största tävling
23-27 oktober, Novo Hamburgo, Brasilien
2 medlemmar i landslaget tävlar
Om Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, och Sveriges Unga Forskningslandslag
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, följt av nio semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. Tusentals elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen
Deltagarna i SM tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Landslaget representerar därefter Sverige i flera av världens största internationella tävlingar under året samt deltar i olika aktiviteter inom Sverige för att bidra till att inspirera fler unga till en framtid inom forskning och vetenskap.
Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 47 medlemsföreningar som organiserar över 7 000 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se



Äventyret på Regeneron ISEF fortsätter – senaste nytt från VM-studion!
Det blir ingen tävling utan jurymöten och nu har deltagarna upplevt de något fruktade, men samtidigt väldigt spännande, jurymötena. Juryn gör en bedömning av deltagarnas projekt och ställer utmanande frågor.
Hör mer om landslagsmedlemmarnas reflektioner och vilka frågor de fick av juryn, i VM-studion. Hör också om den särskilda reaktion som en av landslagsmedlemmarnas projekt väckte hos en av juryledamöterna! Tuva, Axel och Yasma har också lyssnat på panelsamtal och inspirationsföreläsningar med amerikanska representanter från forskarvärlden. Ett spännande exempel är föreläsningen från National Geographic om återvinning av gråvatten – en innovation från en tidigare ISEF-deltagare!
Vi önskar medlemmarna ett fortsatt lycka till och en trevlig vistelse!
Info om tävlingen: Varje år deltar tiotals miljoner ungdomar från över 75 länder och regioner i deltävlingar världen över. Av dessa tar sig runt 1800 hela vägen till finalen i USA för att tävla om priser värda närmare 5 miljoner dollar. Utöver själva tävlingen anordnas dessutom olika sociala och vetenskapliga aktiviteter där finalisterna får chansen att inspireras och knyta nya kontakter. Följ forskningslandslagets äventyr på sociala medier: Facebook och Instagram @forskningslandslaget. För mer info se Regeneron ISEFs hemsida.
Tack till Ericsson och AstraZeneca. Med stöd från Beijerstiftelsen och USA:s ambassad i Stockholm.

Regeneron ISEF har startat, välkommen till VM-studion!
Regeneron ISEF, VM i forskning för unga, har startat!
Nu har startskottet gått för världens största utställning och tävling för tekniskt och naturvetenskapligt intresserade ungdomar, Regeneron International Science and Engineering Fair, Regeneron ISEF. Våra tre landslagsmedlemmar från Sveriges Unga Forskningslandslag år 2023 är på plats i Dallas, Texas, och ser fram emot en mycket spännande vecka. Ta del av deras upplevelser i VM-studion och hör dem berätta om sina projekt. Du hittar VM-studion på Unga Forskares youtubekanal eller genom att gå in på denna länk eller genom att klicka på videon nedan:
Du har även chansen att se de tävlandes bidra digitalt! Länk till digital finalutställning “Virtual Showcase” ser du här.
För att se projektet Kvantifiering av himlaglim med en konsumentkamera (eng Quantifying Skyglow With a Consumer Camera) av Axel Sethsson, Norra real, Stockholm, se PHYS061 under Physics and Astronomy, direktlänk här.
För att se projektet Undersökning av Vintergatans struktur och kinematik med SALSA teleskopen (eng- The Rotation Curve of the Milky Way Galaxy) Tuva Källberg, Sven Erikssonsgymnasiet, Borås se PHYS048 under Physics and Astronomy, direktlänk här.
För att se projektet A Mathematical Model of IL-6 in Breast Cancer av Yasma Esteitieh, Malmö Borgarskola, Malmö se CBIO060 under Computational Biology and Bioinformatics, direktlänk här.
För att välkomna alla deltagare på invigningsceremonin fanns bland annat Maya Ajmera som är VD och koncernchef för Society for Science och utgivare av Science News och Michael Brown, Ph.D., Nobelpristagare. För att se invigningsceremonin gå in på denna länk.
Info om tävlingen: Varje år deltar tiotals miljoner ungdomar från över 75 länder och regioner i deltävlingar världen över. Av dessa tar sig runt 1800 hela vägen till finalen i USA för att tävla om priser värda närmare 5 miljoner dollar. Utöver själva tävlingen anordnas dessutom olika sociala och vetenskapliga aktiviteter där finalisterna får chansen att inspireras och knyta nya kontakter. Följ forskningslandslagets äventyr på sociala medier: Facebook, se länk här och Instagram (@forskningslandslaget).
Tack till Ericsson och AstraZeneca. Med stöd från Beijerstiftelsen och USA:s ambassad i Stockholm.

Sverige tävlar i Forsknings-VM
13-19 maj tävlar Tuva Källberg, Axel Sethsson och Yasma Esteitieh för Sverige i Forsknings-VM. De är medlemmar i Sveriges Unga Forskningslandslag, och tävlar med forskningsarbeten om ljusföroreningar i atmosfären, förekomst av mörk materia i Vintergatan och en matematisk modell för behandling av bröstcancer.
I mars i år vann Tuva Källberg, 19, från Borås, Axel Sethsson, 18, från Stockholm, och Yasma Esteitieh, 17, från Malmö – tillsammans med nio andra ungdomar från hela Sverige – plats i Sveriges Unga Forskningslandslag i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning.
Nu är det dags för dem att tävla för Sverige i Forsknings-VM, Regeneron ISEF, i Dallas, USA.
Forsknings-VM, Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF) arrangeras varje år i USA av organisationen Society for Science. Programmet innehåller projektutställning, möten med juryn, prisutdelning, sightseeing och en mängd vetenskapliga och sociala aktiviteter. Totalt deltar 1,8 miljoner ungdomar i ISEFs uttagningstävlingar som hålls i 75 länder och regioner världen över. 1 800 ungdomar deltar i finalen i Dallas och priser för 6 miljoner USD delas ut.
– Vi behöver fler unga som vill bli forskare, naturvetare, ingenjörer och tekniker för att vi ska klara av att lösa våra gemensamma utmaningar i framtiden. Sveriges Unga Forskningslandslag spelar en viktig roll för att inspirera fler unga att upptäcka hur vetenskapen kan bidra till en mer hållbar värld. Vi önskar landslaget stort lycka till på VM, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.
Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson och AstraZeneca. Resan genomförs med stöd från USA:s ambassad i Stockholm. Tack till Beijerstiftelsen.
– Vi är oerhört stolta över Sveriges Unga Forskningslandslag. Vi tror att deras forskningsarbete kommer att inspirera fler unga att satsa på teknik och vetenskap och se möjligheterna att bidra till att lösa gemensamma utmaningar och skapa en mer hållbar värld, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.
– Landslaget betyder mycket för att inspirera och locka ungdomar till att vara med och bidra till framtidens forskning. Vi på AstraZeneca, life science-sektorn och hela samhället behöver fler forskare i framtiden, och tillsammans kan vi få unga att få upp ögonen för forskningens möjligheter, säger Freja Annamatz, kommunikationsdirektör på AstraZeneca.
Kontakt
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se
Information om tävlingen: Tove Ladberg, 072-220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se
Mer information om VM: www.societyforscience.org/isef
Foto: Gustav Gräll
Internationella tävlingar för landslaget 2023:
Tävlingarna består av projektutställning, juryintervjuer, studiebesök och andra aktiviteter.
VM i forskning, Regeneron ISEF
13-19 maj, Dallas, USA
3 medlemmar i landslaget tävlar
VM i vattenfrågor, Stockholm Junior Water Prize
19-24 aug, Stockholm
2 medlemmar i landslaget tävlar
EM i forskning, EU Contest for Young Scientists
12-17 september, Bryssel, Belgien
5 medlemmar i landslaget tävlar
Mostratec, Sydamerikas största tävling
23-27 oktober, Novo Hamburgo, Brasilien
2 medlemmar i landslaget tävlar
Om Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, och Sveriges Unga Forskningslandslag
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, följt av nio semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. Tusentals elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen
Deltagarna i SM tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Landslaget representerar därefter Sverige i flera av världens största internationella tävlingar under året samt deltar i olika aktiviteter inom Sverige för att bidra till att inspirera fler unga till en framtid inom forskning och vetenskap.
Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 47 medlemsföreningar som organiserar över 7 000 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik.
