Sista EM-studion från Katowice!
EUCYS, EM i forskning för unga, är över för denna gång!
Det blev inga priser för Sverige i år – men vilken fantastisk resa det har varit! Våra tävlande har skaffat många nya kontakter, värdefulla erfarenheter och en väldig massa inspiration. I den sista EM-studion går Max igenom veckan tillsammans med Maja och Gabriel.
Du ser EM-studion i våra sociala medier eller längst ned i detta inlägg:
Du har även chansen att se de tävlandes projekt digitalt och läsa mer om tävlingen.
Tack till våra sponsorer Ericsson, Scania och AstraZeneca. Med stöd från Beijerstiftelsen.
EM-studio – Dag tre på EUCYS!
Vi är mitt uppe i EUCYS här i Katowice och vad passar då inte bättre än en färsk EM-studio från tidigare imorse?
Vår reseledare Max satte sig ner med Erik och Maja för att reflektera över dagarna som varit och vad som kommer härnäst!
Du ser EM-studion i våra sociala medier eller längst ned i detta inlägg:
Du har även chansen att se de tävlandes projekt digitalt och läsa mer om tävlingen.
Tack till våra sponsorer Ericsson, Scania och AstraZeneca. Med stöd från Beijerstiftelsen.
EM-studio från EUCYS i Katowice!
EUCYS, EM i forskning för unga, har startat!
Nu har startskottet gått för EU Contest for Young Scientists. Våra fem landslagsmedlemmar från Sveriges Unga Forskningslandslag år 2024 är på plats och ser fram emot en mycket spännande vecka. Ta del av deras upplevelser i EM-studion och hör dem berätta om sina förväntningar av veckan. Du hittar EM-studion på våra sociala medier samt längst ner i detta inlägg:
Du har även chansen att se de tävlandes projekt digitalt och läsa mer om tävlingen.
Tack till våra sponsorer Ericsson, Scania och AstraZeneca. Med stöd från Beijerstiftelsen.
Sverige tävlar i Forsknings-EM!
9-14 september representerar Maja Nilsson, 18, Mallak Hussein, 19, Louvisa Schmitz Svennesson, 19, Gabriel Castell, 19, och Erik Österberg, 19, Sverige i Forsknings-EM. De är alla medlemmar i Sveriges Unga Forskningslandslag och tävlar med sina forskningsarbeten om klimatsmarta förpackningsmaterial, sårförband som detekterar pH-förändringar, samt syntes av ZIF, en kemisk förening som har potential att binda koldioxid.
Den 11 april vann Maja Nilsson, Mallak Hussein och Louvisa Schmitz Svennesson från Stockholm, samt Gabriel Castell och Erik Österberg från Linköping – tillsammans med sju andra ungdomar från hela Sverige – plats i Sveriges Unga Forskningslandslag i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning. De har alla arbetat med sin forskning under sin gymnasietid. Nu är det dags för dem att tävla för Sverige i Forsknings-EM, EU Contest For Young Scientists, i Katowice, Polen.
Två av de tävlande, Gabriel Castell och Erik Österberg, har utvecklat ett sårförband som kan känna av förändringar i pH-värdet i sår, något som kan tyda på infektion. Deras förband är mer hudvänligt än tidigare alternativ.
”Det känns otroligt spännande att få delta i tävlingen, inte bara för att det är en fantastisk möjlighet att utvecklas och att se vad alla andra har jobbat med, utan också på grund av äran att få representera Sverige i en så viktig fråga som forskning”, säger Gabriel Castell och Erik Österberg i ett gemensamt uttalande.
Forsknings-EM (EU Contest For Young Scientists) arrangeras av EU-kommissionen varje år i olika EU-länder. Programmet innehåller projektutställning, möten med jury, prisutdelning, sightseeing och vetenskapliga och sociala aktiviteter.
”Sveriges Unga Forskningslandslag spelar en viktig roll för att inspirera fler unga att upptäcka hur vetenskapen kan bidra till en mer hållbar värld och lösa frågor som är viktiga för dem. Genom att tävla internationellt visar de också på vilka möjligheter som finns och hur långt det är möjligt att gå med nyfikenhet, engagemang och målmedvetenhet. Vi har ett starkt startfält i årets EM och hoppas såklart på medalj!”, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.
Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson, Scania och AstraZeneca. Beijerstiftelsen är bidragsgivare.
”Vi ser fram emot att följa landslaget i Polen och önskar dem stort lycka till! Deras forskningsbidrag har spännande tillämpningar på flera områden och vi hoppas att de ska inspirera många andra ungdomar att vilja upptäcka vetenskapens möjligheter. Sverige behöver fler unga som vill välja en framtid inom forskning”, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.
”Vi önskar landslaget stort lycka till i Polen! Sveriges deltagande i EM lyfter vikten av att uppmuntra och inspirera fler unga att vilja lösa samhällsutmaningar genom forskning och vetenskap. Det behöver vi på Scania, och det är också viktigt för hela Sverige”, säger Erik Dahlberg, forsknings- och innovationschef på Scania.
”Vi ser med spänning fram emot årets Forsknings-EM! Som sponsorer är vi stolta att vara med och lyfta fram nästa generations forskare och visa upp vilken intressant forskning som bedrivs av unga i Sverige. Årets tävlingsbidrag bidrar med flera intressanta lösningsförslag på viktiga samhällsutmaningar”, säger Regina Fritsche-Danielson, forskningschef på AstraZeneca.
Kontakt
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se
Information om tävlingen: Tove Ladberg, 072-220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se
Tävlande:
Agar-based Bioplastic Films as Food Packaging
Maja Nilsson och Mallak Hussein
ZIF-8 Synthesis through Ball Milling
Louvisa Schmitz Svennesson
pH-responsive Nanocellulose Wound Dressings for Early Detection of Infections
Gabriel Castell och Erik Österberg
Mer information om EM: https://eucyskatowice2024.eu/
Internationella tävlingar för landslaget 2024:
Tävlingarna består av projektutställning, juryintervjuer, studiebesök och andra aktiviteter.
VM i forskning, Regeneron ISEF
11-17 maj, Los Angeles, USA
5 medlemmar i landslaget tävlar
VM i vattenfrågor, Stockholm Junior Water Prize
24-29 augusti, Stockholm
2 medlemmar i landslaget tävlar med ett projekt som berör vatten
EM i forskning, EU Contest for Young Scientists
9-14 september, Katowice, Polen
5 medlemmar i landslaget tävlar
Landslaget deltar också i olika PR-relaterade sammanhang och events i Sverige under året bl a tillsammans med landslagssponsorerna Ericsson, Scania och AstraZeneca samt Xylem (som är sponsor av Stockholm Junior Water Prize-resan).
Om SM i forskning, Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år deltog 726 elever i en digital uttagning, följt av åtta semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. 89 finalister med totalt 52 projekt deltog i final. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls i hybridformat, med en digital finalutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen. Deltagarna tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Forskningslandslaget representerar Sverige i flera av världens största internationella tävlingar. Många tusen elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare digitalt eller fysiskt för att inspireras, samla kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen
Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, engagerar årligen 10 000 ungdomar i föreningar och aktiviteter. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se
Sverige tävlar i Forsknings-VM
12-17 maj representerar Daria Chamoun, Holger Molin, Johan Andersson, Jonah Friberg och Julius Lyreborn Sverige i Forsknings-VM. De är medlemmar i Sveriges Unga Forskningslandslag och tävlar med sina forskningsarbeten om djupinlärningsmodeller för analys av lungcancer, ett neuralt nätverk som beräknar avancerade ekvationer, och mätningar av kosmisk bakgrundsstrålning.
Den 11 april vann Daria Chamoun från Stockholm, Holger Molin från Helsingborg , Jonah Friberg från Tranås samt Johan Andersson och Julius Lyreborn från Linköping – tillsammans med sju andra ungdomar från hela Sverige – plats i Sveriges Unga Forskningslandslag i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning.
De är alla 18 år och har arbetat med sin forskning under sin gymnasietid. Nu är det dags för dem att tävla för Sverige i Forsknings-VM, Regeneron ISEF, i Los Angeles, USA.
En av de tävlande, Daria Chamoun, har utvecklat två olika djupinlärningsmodeller som analyserar 2D- respektive 3D-skanningar för att diagnosticera lungcancer. Darias resultat visar att 3D-skanning är mest effektivt, där hennes modell nådde 85% träffsäkerhet.
– Att bli en del av forskningslandslaget har gett mig möjligheten att omvandla nyfikenhet till konkret forskning, vilket jag är oerhört tacksam för. Det är inspirerande att se hur likasinnade ungdomar använder sin forskning för att förbättra världen. Att tävla i VM, en internationell arena där unga får visa sina innovationer, är något jag definitivt ser fram emot, säger Daria Chamoun.
Forsknings-VM, Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF) arrangeras varje år i USA av organisationen Society for Science. Programmet innehåller fysisk och digital projektutställning, möten med jury, prisutdelning, sightseeing och en mängd vetenskapliga och sociala aktiviteter. Totalt deltar 1,8 miljoner ungdomar i ISEFs uttagningstävlingar som hålls i 75 länder och regioner världen över. 1 800 ungdomar deltar i finalen i Los Angeles och priser för 9 miljoner USD delas ut.
– För att vi ska klara våra gemensamma utmaningar, och bygga ett hållbart och resilient samhälle, så behöver vi fler unga som vill välja en framtid inom naturvetenskap, teknik och matematik. Sveriges Unga Forskningslandslag spelar en viktig roll för att inspirera fler unga att upptäcka hur vetenskapen kan bidra till nya lösningar. Vi önskar landslaget stort lycka till på VM, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.
Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson, Scania och AstraZeneca. Beijerstiftelsen är bidragsgivare.
– Vi vill önska Daria, Holger, Johan, Jonah och Julius ett stort lycka till i Los Angeles! De deltar alla med avancerade forskningsbidrag och vi följer tävlingen med spänning. Landslaget spelar en viktig roll för att inspirera andra unga till en framtid inom naturvetenskap, teknik och matematik, och för att visa på vilka spännande möjligheter som finns inom forskning, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.
– Vi på Scania vill önska landslaget stort lycka till i VM! Sverige behöver fler unga som vill arbeta tillsammans för att lösa framtidens utmaningar. Att via forskningslandslaget lyfta fram engagerade unga förebilder inom forskning och vetenskap är en viktig del i att skapa förutsättningar för kommande generation av innovatörer, säger Anna Olshäll, Head of External Cooperation and Strategic Projects within Global Industrial Development på Scania.
– Vi önskar landslaget stort lycka till på VM! De är en fantastisk inspirationskälla, inte minst för andra unga som står på tröskeln att välja framtida utbildning och karriär. Vi behöver fler som vill bidra till nya lösningar och innovationer i framtiden, och där spelar unga förebilder som forskningslandslaget en viktig roll, säger Freja Annamatz, kommunikationsdirektör på AstraZeneca.
Kontakt
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se
Information om tävlingen: Tove Ladberg, 072-220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se
Mer information om VM: www.societyforscience.org/isef/
Foto: Alma Bengtsson
Internationella tävlingar för landslaget 2024:
Tävlingarna består av projektutställning, juryintervjuer, studiebesök och andra aktiviteter.
VM i forskning, Regeneron ISEF
11-17 maj, Los Angeles, USA
5 medlemmar i landslaget tävlar
VM i vattenfrågor, Stockholm Junior Water Prize
24-29 augusti, Stockholm
2 medlemmar i landslaget tävlar med ett projekt som berör vatten
EM i forskning, EU Contest for Young Scientists
9-14 september, Katowice, Polen
5 medlemmar i landslaget tävlar
Landslaget deltar också i olika PR-relaterade sammanhang och events i Sverige under året bl a tillsammans med landslagssponsorerna Ericsson, Scania och AstraZeneca samt Xylem (som är sponsor av Stockholm Junior Water Prize-resan).
Om SM i forskning, Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år deltog 726 elever i en digital uttagning, följt av åtta semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. 89 finalister med totalt 52 projekt deltog i final. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls i hybridformat, med en digital finalutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen. Deltagarna tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Forskningslandslaget representerar Sverige i flera av världens största internationella tävlingar. Många tusen elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare digitalt eller fysiskt för att inspireras, samla kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.
Efterord i EM-studion
Nu är årets forsknings-EM för unga över, och vår svenska delegation från Sveriges Unga Forskningslandslag är åter hemma efter sina upplevelser på EU Contest for Young Scientists 2023.
Hör deras reflektioner, tankar och känslor kring denna vecka och tips till dig som gör gymnasiearbete och själv vill tävla i EM i framtiden!
Du hittar EM-studion på Unga Forskares youtubekanal eller genom att klicka på videon nedan:
Tack till våra landslagssponsorer Ericsson och AstraZeneca. Tack också till Beijerstiftelsen.
Info om tävlingen:
Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists, startades av EU-kommissionen och arrangeras varje år i olika EU-länder för att lyfta fram Europas och världens främsta forskningsprojekt utförda av ungdomar i åldern 14-20 år. I år hålls tävlingen i Bryssel, Belgien. Programmet innehåller utställning med finalisternas forskningsprojekt, möten med juryn, prisutdelning och dessutom sightseeing, föreläsningar och andra aktiviteter. 136 ungdomar från 36 länder deltar.
Foto: Gustav Gräll.
Pris i forsknings-EM för Sveriges Unga Forskningslandslag
Sachi Premaratne, 18, från Göteborg vann ett stipendium från Spanish National Center For Cardiovascular Research, CNIC, i lördagens prisutdelning av forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists. Sachi Premaratne är medlem i Sveriges Unga Forskningslandslag och tävlade med sitt arbete om förutsättningar för bättre läkemedel mot långvarig smärta.
12-17 september deltog en delegation ur Sveriges Unga Forskningslandslag i Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists i Bryssel, Belgien.
Sachi Premaratne tävlade med sitt forskningsprojekt ”Antikroppar riktade mot transient receptor potential vanilloid 1 som potentiella läkemedelskandidater för behandling av långvarig smärta”. I projektet har hon undersökt hur två olika antikroppar binder mot en smärtreceptor i kroppen och deras potential som nya läkemedelskandidater.
I prisutdelningen i lördags vann hon stipendiet som innebär en studieresa till Spanish National Center For Cardiovascular Research, CNIC, ett ledande internationellt forskningscenter i Madrid. Forskningen vid centret är inriktat på kardiovaskulär hälsa och sjukdom, och hur det kan leda till bättre patientvård.
– EUCYS-veckan har varit en spännande upplevelse. Under veckan har jag lärt mig väldigt mycket nytt och fått chansen att lära känna många nya människor från olika delar av världen. Jag är väldigt glad över att jag har fått möjligheten att åka till CNIC. Jag ser fram emot att få se forskningen där och skapa nya kontakter, säger Sachi Premaratne.
– Stort grattis till Sachi, och till hela landslaget! Framgångarna i EM visar att svenska ungdomar har en självklar plats inom forskning, och att man med målmedvetenhet, intresse och motivation kan ta sig hur långt som helst. Vi är mycket stolta över deras insats, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.
Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists arrangeras varje år i olika EU-länder för att lyfta fram Europas och världens mest excellenta forskningsprojekt utförda av ungdomar i åldern 14-20 år. Programmet innehåller utställning med finalisternas forskningsprojekt, möten med juryn, prisutdelning och dessutom sightseeing och andra aktiviteter. Ungdomar från 36 länder deltar.
Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson och AstraZeneca. Beijerstiftelsen är bidragsgivare.
– Stort grattis Sveriges Unga Forskningslandslag till priset i Forsknings-EM! Vi som sponsorer är glada och stolta över er framgång och det inspirerar andra svenska ungdomar till att uppnå fantastiska resultat för framtidens forskning, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.
– Stort grattis till Sachi som vunnit pris i EM! Det är lovande inför framtiden att se vilken fantastisk potential och målmedvetenhet som finns bland svenska ungdomar. Vi hoppas att Sachis prestation ska inspirera många andra fler att vilja upptäcka forskningens möjligheter, säger Freja Annamatz, Kommunikationsdirektör AstraZeneca.
Övriga tävlande i EM var Arian Chimenson, 18, från Åkersberga; Freja Wallblom, 19, från Ingarö, samt Elisa Carnö, 19, från Täby. Tillsammans med åtta andra ungdomar från hela Sverige utgör de Sveriges Unga Forskningslandslag 2023. De vann sina platser i landslaget i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning.
Foto: Linnéa Suomenniemi (vänster), Gustav Gräll (höger)
Kontakt
Om tävlingen och landslaget: Tove Ladberg, Unga Forskare: 072-220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se
Mer information om EM: https://eucys2023.eu/
Om Sveriges Unga Forskningslandslag och SM i forskning, Utställningen Unga Forskare
Sveriges Unga Forskningslandslag utses på SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, en tävling som har belönat unga talanger sedan 1963. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, semifinaler runt om i Sverige samt i finalveckan i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls i hybridformat, med en digital och en fysisk finalutställning. Deltagarna tävlar om landslagsplatser och priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Tusentals elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Huvudfinansiär för Utställningen Unga Forskare är Beijerstiftelsen. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen
I finalen av SM utses Sveriges Unga Forskningslandslag som består av Sveriges främsta unga talanger inom vetenskap. Landslaget representerar Sverige under hela året i flera av världens största internationella tävlingar, bl a Forsknings-VM Regeneron ISEF i USA och Forsknings-EM, EU Contest For Young Scientists i Belgien. Landslaget deltar också i en rad aktiviteter tillsammans med landslagets officiella sponsorer, Ericsson och AstraZeneca. www.ungaforskare.se/forskningslandslaget
EM-studio: Möte med juryn!
Ta del av vad vår svenska delegation Sachi Premaratne, Arian Chimenson, Freja Wallblom och Elisa Carnö från Sveriges Unga Forskningslandslag år 2023 upplevt efter fullspäckade dagar av nervpirrande jurymöten och monterutställningar!
Du hittar EM-studion på Unga Forskares youtubekanal eller genom att klicka på videon nedan:
Vi håller tummarna för att juryn är lika imponerade av deras arbeten som vi är! Följ landslagsmedlemmarnas äventyr dag för dag främst på Forskningslandslagets Facebook– och Instagramsida!
Tack till våra landslagssponsorer Ericsson och AstraZeneca. Tack också till Beijerstiftelsen.
Info om tävlingen:
Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists, startades av EU-kommissionen och arrangeras varje år i olika EU-länder för att lyfta fram Europas och världens främsta forskningsprojekt utförda av ungdomar i åldern 14-20 år. I år hålls tävlingen i Bryssel, Belgien. Programmet innehåller utställning med finalisternas forskningsprojekt, möten med juryn, prisutdelning och dessutom sightseeing, föreläsningar och andra aktiviteter. 136 ungdomar från 36 länder deltar. Prisceremonin hålls den 16 september.
Välkommen till EM-studion!
Nu laddar vi inför European Union Contest for Young Scientists (EUCYS), forsknings-EM!
Våra fyra landslagsmedlemmar Sachi Premaratne, Arian Chimenson, Freja Wallblom och Elisa Carnö från Sveriges Unga Forskningslandslag år 2023 är strax på plats i Bryssel, och ser fram emot en mycket spännande vecka. De får chans att vinna olika priser och tillfälle att möta Europas främsta forskare och andra engagerade ungdomar.
Ta del av deras upplevelser i EM-studion och hör dem berätta om sina projekt. Du hittar EM-studion på Unga Forskares youtubekanal eller genom att gå in på denna länk eller genom att klicka på videon nedan:
Du kommer att få följa landslagsmedlemmarnas äventyr dag för dag främst på Forskningslandslagets Facebook– och Instagramsida.
Tack till våra landslagssponsorer Ericsson och AstraZeneca . Tack också till Beijerstiftelsen.
Info om tävlingen:
Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists, startades av EU-kommissionen och arrangeras varje år i olika EU-länder för att lyfta fram Europas och världens främsta forskningsprojekt utförda av ungdomar i åldern 14-20 år. I år hålls tävlingen i Bryssel, Belgien. Programmet innehåller utställning med finalisternas forskningsprojekt, möten med juryn, prisutdelning och dessutom sightseeing, föreläsningar och andra aktiviteter. 136 ungdomar från 36 länder deltar. Prisceremonin hålls den 16 september.
Sverige tävlar i forsknings-EM
12-16 september tävlar Sachi Premaratne, Arian Chimenson, Freja Wallblom och Elisa Carnö för Sverige i forsknings-EM i Bryssel. De är medlemmar i Sveriges Unga Forskningslandslag och tävlar med sina forskningsarbeten om laserfysik, läkemedel mot långvarig smärta och behandling mot övergödning av sjöar.
30 mars i år vann Sachi Premaratne, 18, från Göteborg; Arian Chimenson, 18, från Åkersberga; Freja Wallblom, 19, från Ingarö, samt Elisa Carnö, 19, från Täby – tillsammans med åtta andra ungdomar från hela Sverige – plats i Sveriges Unga Forskningslandslag i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning.
Nu är det dags för dem att tävla för Sverige i forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists i Bryssel.
– Forskning är en viktig nyckel för att lösa många av de kritiska utmaningar världen står inför. Sveriges Unga Forskningslandslag går i täten för att inspirera fler unga att bli forskare, tekniker och ingenjörer. Att säkra återväxten av kompetenta och engagerade forskare är viktigt för att vi ska kunna trygga en hållbar framtid för oss alla. Vi önskar Sachi, Arian, Freja och Elisa stort lycka till i EM, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.
Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists, startades av EU-kommissionen och arrangeras varje år i olika EU-länder för att lyfta fram Europas och världens främsta forskningsprojekt utförda av ungdomar i åldern 14-20 år. I år hålls tävlingen i Bryssel, Belgien. Programmet innehåller utställning med finalisternas forskningsprojekt, möten med juryn, prisutdelning och dessutom sightseeing, föreläsningar och andra aktiviteter. 140 ungdomar från över 30 länder deltar. Prisceremonin hålls 16 september.
Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson och AstraZeneca.
– Vi är mycket stolta över Sachi, Arian, Freja och Elisa och hela det svenska unga forskningslandslaget. De är redan vinnare i våra ögon. Deras kunnande och forskning är en inspiration för andra svenska ungdomar att utveckla sina naturvetenskapliga förmågor och förändra världen med sin forskning. Vi hoppas också att de vinner pris i forsknings-EM!, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.
– Vi önskar Sveriges Unga Forskningslandslag stort lycka till i EM! Genom att tävla för Sverige och visa upp sin egen forskning internationellt utgör de fantastiska förebilder för andra unga, och bidrar till att fler ska välja en bana inom forskning och vetenskap i framtiden. Som sponsorer är vi glada och stolta att vara med och investera i återväxten av svenska forskare, säger Freja Annamatz, Kommunikationsdirektör på AstraZeneca.
Beijerstiftelsen är bidragsgivare till Sveriges Unga Forskningslandslags deltagande i EM.
Länkar nedan till projektens digitala montrar
Elisa Carnö och Freja Wallblom har undersökt hur försurning påverkar aluminiumbehandling, som är en metod som används för att behandla övergödning av sjöar.
Sachi Premaratne har undersökt hur två olika antikroppar binder mot en smärtreceptor, hennes projekt handlar om hur man kan utveckla bättre läkemedel mot långvarig smärta.
Arian Chimenson har varit med och tagit fram en ny typ av effektiv laser, en optisk fiber med avsevärt högre procenthalt av kristall i kärnan än vad man brukar kunna få fram, vilket ger en laser som kan verka på längre avstånd med högre flexibilitet och precision.
Kontakt
Information om landslaget och tävlingen: Tove Ladberg, Unga Forskare, 072- 220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se
Mer information om EM: https://eucys2023.eu/
Om Sveriges Unga Forskningslandslag och SM i forskning, Utställningen Unga Forskare
Sveriges Unga Forskningslandslag utses på SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, en tävling som har belönat unga talanger sedan 1963. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, semifinaler runt om i Sverige samt i finalveckan i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls i hybridformat, med en digital och en fysisk finalutställning. Deltagarna tävlar om landslagsplatser och priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Tusentals elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Huvudfinansiär för Utställningen Unga Forskare är Beijerstiftelsen. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen
I finalen av SM utses Sveriges Unga Forskningslandslag som består av Sveriges främsta unga talanger inom vetenskap. Landslaget representerar Sverige under hela året i flera av världens största internationella tävlingar, bl a Forsknings-VM Regeneron ISEF i USA och Forsknings-EM, EU Contest For Young Scientists i Belgien. Landslaget deltar också i en rad aktiviteter tillsammans med landslagets officiella sponsorer, Ericsson och AstraZeneca. www.ungaforskare.se/forskningslandslaget