Prisceremoni på EUCYS för Sveriges Unga Forskningslandslag

Prisceremoni på EUCYS för Sveriges Unga Forskningslandslag

Sveriges Unga Forskningslandslag närmar sig slutet på sin vistelse vid EU Contest for Young Scientists. Det har varit tre intensiva dagar i forskningens och nyfikenhetens tecken och många timmar i mässhallen.

Det blev också ett antal intensiva timmar för juryn som slutligen skulle utse vinnarna bland de 100 projekt som deltagit. På EUCYS delas det ut fyra utmärkelser per prisnivå där varje projekt får en pengavinst, samt ett antal Special Prizes som innefattar olika studiebesök och forskningsevenemang. Det delas även ut två Honorary awards för de som vunnit pallpris – där det ena kommer från Unga Forskare! Prisceremonin hölls på tisdagen i Bulgaria Hall, Sofias stora konserthus. Såhär skrev Mattias och Elsa kvällen innan:

“Två dagar har nu gått sedan förra inlägget. Från 10 till 16 har vi stått i utställningshallen och pratat forskning, framsteg och framtid. På kvällarna åkte vi in till Sofia City för sightseeing. Bulgarien har verkligen mycket identitet! Sofia är inte lik någon annan stad någon av oss har varit i. Vi har nu överlevt samtliga jurysessionerna och vi kan inte mer än vänta på prisceremonin imorgon. Önska oss lycka till!”

Så hur gick det…?

Det blev vinst för Sverige och Mattias och Elsas projekt Catching the bad guys: Capturing Oligomers of the Amyloid-beta Peptides (ingen dålig titel!). De har  på ett effektivt sätt framställt proteiner som orsakar Alzheimers, något som underlättar när man ska studera sjukdomen. För sitt arbete belönas de med en veckas vistelse vid European Molecular Biology Laboratory i Heidelberg i Tyskland. EMBL drivs genom ett samarbete mellan 25 medlemsländer och bedriver grundforskning inom molekylärbiologi och life science. Ett mycket välförtjänt och passande pris helt enkelt – grymt bra jobbat säger vi till Elsa och Mattias!

På plats för utdelning av priserna var Bulgariens minister för utbildning och forskning Krasimir Valchev och representanter för olika organisationer som bidrog med olika utmärkelser. Förstaplatserna på EUCYS gick till projekt från Irland, Danmark, Tyskland och USA. Det åtråvärda SIYSS-stipendiet från Unga Forskare gick till Alex Korocencev och Felix Christian Sewing från Tyskland. Vi välkomnar dem varmt till Stockholm i December för att presentera sitt projekt och delta på det fullspäckade programmet kring Nobelveckan.

EUCYS Invigning och första jurydagen!

EUCYS Invigning och första jurydagen!

Det allra första som hände efter resan och incheckningen på hotellet var att vi begav oss till mässhallen. EUCYS 2019 hålls på Inter Expo Center i Sofia. När vi anlände var mässhallen fylld av montrar som alla deltagare fick göra i ordning för att presentera sina projekt. Det följde några timmars intensivt tejpande och fixande och sakta fylldes montrarna med posters, skärmar, prototyper, modeller, plockgodis och flyers. 

Men det är inte bara rapporten och monterns utseende som spelar roll – alla projekt besöks av minst fem juryledamöter. Hela juryn består av 19 ledamöter som tillsammans ska utvärdera alla 100 projekt och till slut bestämma sig för vilka som får stå på prispallen. Man vet inte exakt när juryn kommer, men som tur är bär de knallröda t-shirtar – så det är lätt att vara på tårna när någon närmar sig! Så hur kändes det efter första vändan? Så här skriver Nathalie:

”Första dagen har varit spännande, jag var lite nervös innan första jury-träffen men sen släppte det efter ett tag. Det har varit kul att kolla runt i utställningshallen på alla andras arbeten som var jätteintressanta. Överlag väldigt spännande och rolig dag!”

Det blir lätt en del tid över till att lära känna andra deltagare:

”Första dagen är avslutad och likaså är den första jurysessionen. Det är helt fantastiskt att äntligen vara här och få strosa runt bland alla otroliga projekt som ungdomar över hela världen lagt sina senaste år på att förbereda. Jurysessionerna är mycket långa så man får gott om tid att networka och få höra om alla andras idéer. Projekten är verkligen spridda över alla ämnen och det är kul att gå runt och höra hur det har gått för alla. Vi ser fram emot en ny dag med intressanta föreläsningar och att lära känna mer likasinnat folk från hela världen!”, skriver Mattias och Elsa.

EU Contest for Young Scientists 2019 – Nu bär det av!

EU Contest for Young Scientists 2019 – Nu bär det av!

Sveriges Unga Forskningslandslag är på väg till Bulgarien för att tävla vid EU Contest for Young Scientists (EUCYS). De kommande fem dagarna samlas över 150 ungdomar från 39 länder i huvudstaden Sofia. EUCYS drivs på initiativ av EU-kommissionen med syfte att uppmuntra ungdomar att satsa på vetenskap och teknik. Tävlingen är en viktig mötesplats för unga som får träffa sin likasinnade och framstående forskare och får möjlighet att tävla om fina priser, men det skapar också kontakter mellan många länder, universitet och företag.

I den 31a upplagan av tävlingen är det hundra projekt som är med och tävlar. Det svenska landslaget ställer upp med tre projekt – här kommer en presentation!

Vi heter Elsa Axby och Mattias Akke. Vi är båda 19 år och tog studenten från Katedralskolan i Lund nu i somras. Alzheimers sjukdom drabbar miljontals människor varje år och en växande problem i vårt samhälle. Sjukdomen dokumenterades så tidigt som år 1906, trots detta dröjde det till år 2016 innan en sannolik teori på dess orsak lades fram. Mycket tyder nu på att det är en så kallad oligomer som orsakar celldöden i hjärnan, men forskningen på dess egenskaper är eftersatt på grund av problem med  framställningen. Vi har därför utvecklat en metod för att på ett snabbt och enkelt sätt rena upp oligomerer. Förhoppningsvis kan metoden effektivisera grundforskningen på Alzheimers och liknande sjukdomar, vilket i sin tur kan underlätta vardagen för alla drabbade och dess anhöriga.

Vi ser mycket fram emot att få ställa ut vårt arbete på EUCYS. Vår studie kommer att testas till det yttersta och vi hoppas på intressanta diskussioner. Att träffa nya, likasinnade ungdomar kommer också vara otroligt kul och värdefullt!

Jag heter Nathalie Winther, är 18 år gammal och kommer från Leksand. Jag gick på Leksands gymnasium där jag läste den naturvetenskapliga linjen.

I mitt projekt har jag undersökt vilken av bönorna, mungbönor eller adzukibönor, bönbaggen föredrar att lägga sina ägg på och om det kommer ske någon förändring för äggläggningen på de olika bönorna i samband med att nya generationer föds. Metoden har gått ut på att föda upp 4 generationer som är uppfödda ur mungbönor samt fyra generationer som är uppfödda ur adzukibönor. Vid varje generation har äggen räknas för att sedan  kunna ta fram ett resultat. Resultaten visar att både bönbaggar uppfödda ur mung- och azukibönor föredrar att lägga sina ägg på mungbönor, slutsatsen visar att bönbaggens ovopositionering också kan bero på, näringsvärdet på bönorna, inavel, genetiska urvalet samt val av metod.

Det jag ser mest fram emot med resan till EUCYS är att få lära känna nya människor och presentera mitt arbete vidare.

Mitt namn är Jonatan Persson, 19 år och kommer från Halmstad där jag pluggade natur på Kattegattgymnasiet. Jag har utvecklat en ny avsaltningsmetod som använder sig av restvärme från tunga industrier för att rena havsvatten. Eftersom man använder sig av restvärme som energikälla kostar det ynka 60 öre att rena 1000 liter vatten med min teknik. Industrier använder ca 50% av allt vatten i EU och hela 66% i Sverige så ifall fabriker hade blivit mer självförsörjande hade vattnet räckt till oss människor. 

Idag driver jag vidare mitt projekt i mitt egna företag Helios Innovations och bygger en storskalig pilotanläggning tillsammans med Höganäs AB. Anläggningen ska rena 40.000 liter per dag och förväntas vara klar kring årsskiftet. 

Det jag ser fram emot mest med EUCYS är att träffa nya spännande människor från andra kulturer samt att knyta viktiga kontakter som jag kan använda mig av i framtiden

Stipendiaternas reflektioner efter CASTIC

Stipendiaternas reflektioner efter CASTIC

Nu har deltagarna kommit hem från CASTIC efter två intensiva veckor i Kina. Läs nedan för att se deras reflektioner över tiden som varit
 
”Efter ett dygns restid är vi nu hemma från CASTIC och Kina. Det har varit en intensiv vecka, men intensiv på bästa möjliga sätt med endast roligheter som fyllt dagarna. Oavsett hur det hade gått hade jag åkt hem nöjd, eftersom det var ett pris att bara få vara där och uppleva det välorganiserade eventet som är CASTIC. Jag är så obeskrivligt tacksam, dels för de dörrar som denna upplevelsen öppnat, men framförallt för alla nya fantastiska vänner från över hela världen som jag fått privilegiet att lära känna under denna tid. Det är, tillsammans med en betydligt boost av motivation, det viktigaste jag tar med mig härifrån och vidare in till höstens nya äventyr.”
-Ellen Hammarstedt
 
”Resan till Hong Kong och Macao har varit två intensiva veckor. Ifall ni följt Unga Forskares blogg vet ni att vi hoppat fram och tillbaka mellan att gå på museum, träffa och prata med olika deltagare, presentera våra projekt, gå på prisceremoni, osv. Jag upptäckte inte hur utmattad jag faktiskt var förän jag kom hem och jag bara kunde ligga i min säng utan att göra någonting. Men det höga tempot var inte jobbigt på något sätt, jag har faktiskt njutit av den varenda sekund då alla moment var spännande och givande. 
 
Faktumet att jag lyckades vinna priser i tävligen var också en av de största ögonblicken i mitt liv, men det jag verkligen tar med mig från CASTIC är vänskapen och banden jag skapat med människor från hela världen! Jag känner att man oftast tar fred och lugn för givet när man bor i ett land som Sverige, men efter att ha pratat med ungdomar från världen fick jag genast en reality check om de problem som existerar: Övervakning, krig, korruption, censur, naturkatastrofer, mm är saker vi inte stötter på ofta i Sverige men som är vardag för många andra. De är självklart saker jag känt till, men helt plötsligt kändes de riktigt när mina nya kompisar berättade om detta för mig. I början blev jag orolig, speciellt på kvällarna när aktiviteterna var slut och jag satt i mitt rum själv. Ju mer tid som gick dock, ju mer optimitiskt blev jag, framför allt vid avslutningcermonin där deltagnarna gratulerande och kramade varandra, log och skrattade oavsett kultur eller nationalitet.
 
Det var kanske en av de vakraste stunderna i mitt liv och mitt bland allas gläjde slogs jag av den hjärtvärmande tanken att dessa människor som kramades och tog bilder med varandra representerade deras lands unga generation. De jag såg framför mig var alla världens nationer tillsammans i harmoni. Jag insåg då att det finns hopp för världens människor och att allt som behövs är att vi hittar gemensam mark, vilket i vårt fall var forskning och vetenskap.
 
Så tack Unga Forskare för denna omvälvande möjlighet, jag kommer vara tacksam för den resten av mitt liv! Stort tack även till ni som läst denna blogg och tack till Macao som haft oss för den 34e CASTIC!”
-Charles Maddock
Stor succé för Sveriges Unga Forskningslandslag i Kina

Stor succé för Sveriges Unga Forskningslandslag i Kina

CASTIC är Asiens största vetenskapstävling för unga med över 500 finalister från över 50 länder och regioner. I torsdags avslutades årets final i Macao, Kina där Sveriges tävlande Charles Maddock, 19, och Ellen Hammarstedt, 19, tillsammans tog hem fyra priser. Guld respektive silver i den internationella kategorin, samt det mest prestigefyllda priset ”Cast President’s Award” och en finalplats i Afrikas största vetenskapstävling för unga, I-FEST2 i Tunisien.

 

-Detta är utan tvekan den mest stolta stunden i hela mitt liv. Att vinna dom här priserna är för mig en enorm ära och en bekräftelse på att hårt arbete alltid lönar sig! Det är ett bevis att man kan komma hur långt som helst bara man är passionerad och redo att sätta sig ner och börja jobba,

säger en överlycklig Charles Maddock.

-Att vinna dem här priserna är en konstig känsla då jag aldrig trodde jag ens skulle klara mig ur Utställningens semifinal i Göteborg, och nu sitter här med dessa fantastiska priser. Framförallt är jag så glad över att få chansen att i mars presentera den vidare forskning inom mitt projekt jag planerar att genomföra nu under hösten. Att ha den här tävlingen i Tunisien att se fram emot ger mig en extra boost med motivation till att fortsätta!

säger Ellen Hammarstedt

 

Charles och Ellen är en del av Sveriges Unga Forskningslandslag som representerar Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga under året. Sveriges Unga Forskningslandslag utses genom den svenska uttagningstävlingen Utställningen Unga Forskare, Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Landslaget består av Sveriges skarpaste unga talanger inom vetenskap.

Stort grattis till Charles och Ellen för deras internationella framgångar på CASTIC. Det är andra stora internationella tävlingen i år som Sveriges Unga Forskningslandslag skördar fina framgångar på och resultaten visar att Sverige står sig väl i den internationella konkurrensen bland de bästa unga i världen.

säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare

 

Charles som precis har tagit studenten vid Viktor Rydberg Odenplans Gymnasium vann med sitt projekt “The Development and Analysis of Cambrians” Guld i den internationella kategorin. Han var också en av de fyra tävlande, och den enda internationella tävlande, att vinna det mest prestigefyllda priset ”Cast President’s Award” på 5000 HKD.

-Mitt projekt undersöker ifall det är möjligt att skapa realistiska ekosystem inuti en dator med hjälp av artificiell intelligens. För att göra det försöker jag själv att programmera ett sådant program,

säger Charles Maddock

 

Ellen har också precis tagit studenten från Kitas gymnasium i Göteborg och deltog med sitt projekt ”Detecting Cherenkov radiation with a cellphone”. Hon vann silver i den internationella kategorin och en plats på finalen i Afrikas största vetenskapstävling för unga, I-FEST2 i Tunisien våren 2020.

-Mitt projekt handlar om att utveckla en enkel och tillgänglig detekteringsmetod för Cherenkovstrålning, vilket är en optisk motsvarighet till en ljudvall och kan användas till att lokalisera tumörer samt detektera kosmiska partiklar. Målet med arbetet är att skapa en labb för att skapa intresse för partikelfysik/Cherenkovstrålning, men även att undersöka om metoden kan vara kompatibel med metoden som använder Cherenkovstrålning för att identifiera cancer,

säger Ellen Hammarstedt

 

Kontakt

Max Vinger, Projektledare Unga Forskare

max.vinger@ungaforskare.se, 073 853 47 47

 

Om Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största rikstäckande tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år tävlade 667 elever i en digital uttagning samt åtta semifinaler runt om i Sverige. Finalen hölls på Tekniska museet i Stockholm den 26-29 mars. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Bland annat utses Sveriges Unga Forskningslandslag; Sveriges representanter i världens största vetenskapstävlingar för unga. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Anmälan till Utställningen Unga Forskare 2020 öppnar 4 januari men det går redan nu att läsa mer på hemsidan och anmäla intresse här.

www.ungaforskare.se/utstallningen

 

Om CASTIC 2019

CASTIC (China Adolecence Science and Technology Innovation Contest) är Asiens största tävling för ungdomar inom naturvetenskap och teknik. Över 500 unga forskare, varav ungefär 100 internationella, från mer än 50 länder och regioner tävlar varje år i finalen som i år hölls i Macao, Kina. I 34 år har CASTIC syftat till att engagera allmänheten i vetenskap och teknik, men även att inspirera till innovation inom vetenskap hos unga. Under tävlingen delas det ut medaljer i en nationell respektive internationell kategori, men även finalplatser till andra vetenskapliga tävlingar runt om i världen, priser från olika företag och organisationer.

http://www.cyscc.org.cn/WhatWeDo/whatWeDo_do.aspx?type=Castic

 

Om I-FEST2 2020

I-FEST2 (International Festival of Engineering Science and Technology) är en 9 dagar lång vetenskapsfestival och tävling i Tunisien som bjuder in över 1200 tävlande från 40 olika länder, vilket gör den till Afrikas största vetenskapstävling för unga.

https://ifest-tunisia.org/

JURYDAG PÅ CASTIC

JURYDAG PÅ CASTIC

Schemat på CASTIC rullar vidare och deltagarna har nu fått möta juryn. Läs medan vad de har att säga om bedömningen!

 

”Igår blev vi bedömda av juryn. Det var hemskt. Normalt sett så brukar folk jag pratar med om mitt projekt vara intresserade med många frågor. Även juryn i Sverige ställde lämpliga följdfrågor när det passade… Men juryn här var mycket svårare att imponera, ungefär såhär gick det till:
”Hello, tell me about your project please”. Man berättar i kanske 10 min… ”OK, and what is your conclusion?”. Så berättar man lite till… ”OK thank you” och så bara drar dem!
Saker gjordes inte heller bättre av faktumet att jag stod brevid kanske det bästa AI-arbetet i hela computer scienceavdelningen…
Juryn är dock inte så viktig tycker jag, det mest givande från CASTIC hittils har varit att lära känna massor av fantastiska människor:
Igår pratade jag i timmar med deltagarna från Turkiet om allt möjligt, med en kompis från Nepal diskuterade vi hur AI kan förbättras och med en deltagare från Hong Kong diskuterade vi världsfred och Kinas sesamy score-system. De flesta kineserna jag pratat med kan engelska, men för de som inte kan finns det bra
 översättningsappar och även ledare som kan översätta. En kinesisk grupp som sitter mittemot mig, Kado och 李兮, kan inte engelska alls men vi är bra vänner ändå och kommunicerar mest genom charader haha. De gjorde en app där man kan ha massor av recept där man kan bläddra mellan receptens steg med ens röst så att man inte kladdar ner sin telefon när man lagar mat.”
-Charles Maddock

”Igår var dagen då domarna gick runt i hallen för sina intervjuer. Det blev tidig start med första intervjuerna vid 8 så alla var lagom pigga mot eftermiddagen. Domarna var klara vid 14, så tills 18 (då vi fortfarande var inlåsta i utställningshallen…) fick vi fördriva tiden med att fortsätta lära känna och prata runt med de andra projekten! Nu är utställningsdagarna över för oss, och i väntan på domarbeslutet fylls våra dagar nu av sociala aktiviteter som gådagens mixer-middag och morgondagens ”cultural visit”! Tack å hej!”

-Ellen Hammarstedt

Första dagarna på CASTIC för Sveriges Unga Forskningslandslag

Första dagarna på CASTIC för Sveriges Unga Forskningslandslag

Idag är en av de första dagarna på vetenskapstävlingen CASTIC i staden Macao och stipendiaterna från Sverige har nu fått sätta upp sina montrar som under veckan ska visas för både jury och allmänheten. Nedan kan du läsa om deras första tankar om tävlingen och staden.

Nu är vi framme här Macao efter våra dagar i Hongkong, och första intrycket är bara hur fantastiskt fint det är! Vi är på det enorma “Macao university” vilket har massor med trevliga parker och utsikt över sjuka byggnader åt alla håll. Fram tills idag har nervositeten varit måttlig, men efter att ha gått in i exhibition-hallen började den kicka in på riktigt, speciellt då alla andra projekt är så galet bra! Runt mig har jag projektgrupper som gjort egna rymddräkter, forskat om planeten Pluto, byggt drönare och massa mer coola grejer. Men oavsett ska det bli hur spännande som helst att få diskutera projektet med juryn och andra som kan tänkas vara intresserade, och förhoppningsvis fortsätta lära känna fler folk från alla länder som är här!

  – Ellen Hammarstedt

Nu har vi, efter ungefär fem dagar i Hong Kong, hamnat i Macao, och
WOW vilket fantastiskt land! Jag gillade Hong Kong, aktiviteterna vi
gjorde där var mycket intressanta, men jag älskar Macao. Folk är
väldigt trevliga och hjälpsamma och allt är rent och strukturerat. För
att göra saker ännu bättre jag har hamnat i ett rum helt själv med
WIFI och ett bord att programmera vid. Dessutom ligger rummet mycket
nära matsalen vilket är skönt.

Idag gick vi upp, käkade frukost och åkte buss till
utställningsplatsen som kallas the Venetian: Riktigt maffig byggnad
som också är ett köpcentrum och kasino. Började bli nervös först då.
När vi kom in fick vi köa ett tag för att få våra brickor med vilka vi
kunde komma in till våra montrar. Väl framme vid min monter hängde jag
upp min poster och ställde fram min dator med Cambrians installerat.
När det var klart fick jag chansen att prata med andra i Computer
science-avdelningen vilket var skinkul! Alla är så trevliga och smarta
och jag hoppas verkligen att jag får tid att se och prata med fler!!

Hittills har jag fått chansen att prata med:
Norge,
Azerbaijan,
Israel,
Turkiet,
Nederländerna,
UK,
Kanada,
Ryssland,
Kina (Det finns dock många grupper från Kina så har bara hunnit snacka
med två av kanske 200),
Filippinerna.

– Charles Maddock

Följ stipendiaterna under veckan som kommer på våra sociala medier och här i bloggen!
Nu bär det av till Kina för Sveriges Unga Forskningslandslag

Nu bär det av till Kina för Sveriges Unga Forskningslandslag

Om mindre än en vecka är det dags för uppstarten av CASTIC 2019 i Kina. CASTIC är en av världens största tävlingar för ungdomar inom naturvetenskap samt teknik och anordnas årligen på olika orter runt om i Kina. Cirka 500 unga forskare brukar delta från Kina och internationellt sätt lockar tävlingen runt 100 deltagare från mer än 20 länder. I år tar tävlingen plats i Macao och är den 34e upplagan. Syftet bakom eventet grundar sig i att engagera allmänheten i vetenskap och teknik, men även att inspirera till innovation inom vetenskap hos unga. Under tävlingen delas det ut priser till andra vetenskapliga tävlingar runt om i världen, men även företag och tidningar har valt att dela ut priser.

Nedan kan du läsa en kort presentation av stipendiaterna som representerar Sverige och projekten de tävlar med.

Mitt namn är Charles Maddock. Jag är nitton år, har precis gått ut Viktor Rydberg Odenplans Gymnasium och är en av de två lyckligt lottade som vann en stipendieresa till Macao för att representera Sveriges unga forskarlandslag!

Men hur gick det till? Hur lyckades jag vinna? Jag har faktiskt ingen aning hehe… En sak jag dock vet säkert är att jag suttit uppe många sömnlösa nätter, fanatiskt inställd på att skapa ett perfekt gymnasiearbete och tillslut lönade det sig, då jag snart sitter på flyget till Macao! Men vad handlar mitt arbete om egentligen? Jo, det ska jag svara på nu:

Eftersom jag gick natur-bild kändes det lämpligt att blanda kreativitet och vetenskap i mitt gymnasiearbete, vilket slutligen resulterade i mitt gymnasiearbete “The Development and Analysis of Cambrians”. Arbetet fokuserar på att utreda huruvida det är möjligt att skapa realistiska digitala ekosystem med hjälp av artificiell intelligens. För att undersöka detta programmerade jag ett eget ekosystems-simuleringsprogram, med namn “Cambrians”, som basically skapar en massa digitala mikroorganismer som i sin tur, genom naturligt urval, utvecklas och bildar primitiva ekosystem. Sammanfattningsvis analyserar jag mitt program och jämför dessa data med data från riktiga ekosystem. Därpå konstaterade jag att Cambrians ‘ekosystem’ är för primitiva för att kunna kasseras som realistiska digitala ekosystem, men att det är möjligt att skapa realistiska ekosystem med liknande metoder som användes i Cambrians.

Det jag ser fram emot mest i Macao är att berätta om mitt projekt: Det finns inget bättre än att stå inför fascinerade åskådare och se deras ansikten lysa upp när jag förklarar olika förvånande observationer jag gjort från “Cambrians”, och diskutera sjuka sidospår om hur ett liknande program skulle kunna användas för att skapa medveten, superintelligent AI!!!

Jag heter Ellen Hammarstedt, är 19 år och kommer från Kitas gymnasium i Göteborg där jag läst natur de senaste åren. I mitt projekt har jag undersökt om det går att detektera cherenkovstrålning med en mobiltelefon. Cherenkovstrålning är ett ljus som uppstår då en partikel rör sig snabbare än ljuset i mediet den befinner sig, och det används bland annat för att leta efter kosmiska partiklar och utveckla smidigare medicinska skanningsmetoder. Mitt projekt går ut på att utveckla en laboration som man i framtiden förhoppningsvis ska kunna integrera i gymnasieutbildning för att skapa kunskap och intresse för cherenkovvstrålning och för partikelfysik i allmänhet.

Det jag ser mest fram emot med resan till CASTIC är att få lära känna fler människor och att få diskutera fysik med de coola forskarna i juryn!

Tillbaka i Sverige

Tillbaka i Sverige

Intel ISEF 2019 är nu slut för i år och stipendiaterna har landat i Sverige. Det har varit en intensiv och händelserik resa. Dagarna efter tävlingen fanns det lite tid för upptäcktsresande i Los Angeles. Ni kommer nu få ta del av vad som hände under de sista dagarna i USA samt några tankar från stipendiaterna efter en minnesvärd upplevelse.

Det har nu gått en vecka sedan finalen av Intel ISEF gick av stapeln. Efter en spektakulär prisutdelning, med priser av ett totalt värde på 4 miljoner dollar, stod Rebecka som vinnare av tredjepris i sin kategori, Astronomi och fysik. Detta är en fantastisk prestation då närmare 1800 finalister deltog i tävlingen och representerade över 80 olika länder och regioner.

 

 

 

Efter tävlingens slut fortsatte resan i rymdens tecken mot stjärnornas stad, Los Angeles. Under helgen besöktes Griffith observatorium, som namnet skvallrar om är det ett observatorium med olika utställningar och föreställningar på temat rymden. Observatoriet är beläget på en hög höjd med utsikt över Hollywoodskylten. På eftermiddagen bar det istället av mot kusten för att beskåda Santa Monica piren.

Dagen därpå stod Caltech på schemat, det prestigefulla universitetet California Institute of Technology. Det var ett inspirerande besök och ett fantastiskt fint campus. På eftermiddagen blev det det obligatoriska besöket i Hollywood för att gå på Walk of Fame följt av ett trevligt restaurangbesök.

Innan hemfärd fanns det även tid för ett besök på California Science Center. Där fanns flertalet spännande utställningar men höjdpunkten var att besöka Endeavour, NASAs senaste rymdfärja. Nedan ser ni en bild med stipendiaterna framför rymdfärjan.

På kvällen gick flyget hem mot Arlanda. Det blev inte många timmar vila i Sverige innan det bar av mot Tv4 nyhetsmorgon för Rebecka där hon fick berätta om sin forskning och inspirera andra att göra samma resa som hon själv. Men nu har de i alla fall hunnit landa lite efter en intensiv tävling och en stor upplevelse. Här kommer några ord från dem alla om hur de upplevde tävlingen och resan:

Fabian Lundell

Ålder: 19 år

Skola: Bäckängsgymnasiet, Borås

Intel ISEF 2019 var en otrolig upplevelse med en skala på evenemang jag aldrig tidigare varit med om. Genom fantastiska föreläsningar av världsklassiga forskare, intensiva mingelevenemang och den nervösitetsfyllda “judging day” fick jag lära känna fantastiska entusiastiska forskare och ungdomar från hela världen. Den speciella ISEF-andan med dess roliga traditioner bör också nämnas, allt från pinsen som vi bytte med varandra till flerårsdeltagarna med deras vördnadsväckande “alumni”-lapp. En annan personlig höjdpunkt var vår sista aktivitet där vi fick se en äkta rymdfärja på California Science Center, sannerligen en barndomsdröm som blivit sann.

 

Ellen Hammarstedt

Ålder: 19 år

Skola: Kitas gymnasium, Göteborg

Nu är vi tillbaka i Sverige och jag har fortfarande inte riktigt smält upplevelsen. Dagen vi åkte satt vi runt Mirandas bord och åt frukost, och när vi satt hemma i Sverige igen och åt middag tillsammans kändes det dels som att det hade gått flera veckor sedan vi satt på samma ställe och åt frukost, samtidigt som det kändes som att vi bara suttit där några timmar och att hela ISEF var en dröm! Även om jag personligen inte vann något så var ISEF fantastiskt rolig upplevelse, och att få prata om Cherenkovstrålning med forskare som stöter på det dagligen var hur coolt som helst. Framförallt är jag så glad för Rebeckas skull! Jag tar med mig en enorm mängd inspiration hem till resten av gymnasiet och sommarens äventyr.

 

Miranda Jäderling

Ålder: 19 år

Skola: Balckebergs gymnasium, Stockholm

Det bästa med Intel ISEF skulle jag säga var att få träffa så många ungdomar som precis som jag själv är intresserade av forskning och att få lära sig om alla imponerande projekt som ställdes ut. Domarprocessen under utställningen var också otroligt lärorik, det var både utmanande och roligt att få diskutera sitt arbete med några av världens mest framstående forskare inom ens område. ISEF är en upplevelse jag sent kommer glömma, och den har gjort att jag nu är säker på att forskning är något jag vill fortsätta med i framtiden.

 

Rebecka Mähring

Ålder: 19 år

Skola: Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm

Jag brukar alltid tycka att det låter extremt fånigt när andra säger att något var en ”upplevelse för livet”. När det kommer till Intel ISEF är jag dock tvungen att säga det själv. Intel ISEF har, från start till slut, varit otroligt utmanande, kul, och inspirerande. Jag har särskilt uppskattat möjligheten att få träffa och inspireras av folk från hela världen som har ett brinnande intresse för forskning, och som har åstadkommit otroligt mycket väldigt tidigt i sina liv. Det var även mycket givande att få diskutera min forskning med juryn, och, inte minst, att få lära känna resten av det svenska landslaget. Utan deras mentala stöd är det tveksamt om jag haft förståendet i behåll efter alla skumma amerikanska frukostar. Sammantaget är jag extremt tacksam för att ha fått möjligheten att delta i Intel ISEF, och jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att vara med i Utställningen nästa år!

Vi säger ännu en gång stort grattis och tack till våra stipendiater. Nu ser vi fram emot att följa resten av Sveriges Unga Forskningslandslag 2019 framöver!

Sverige vinner tredjepris i forsknings-VM för unga

I konkurrens med 1,7 miljoner deltagare i uttagningstävlingarna världen över, och 1700 finalister i USA, plockade Sverige i fredags tredjepris på världens största tävling för vetenskap – Intel ISEF i Phoenix, USA. Rebecka Mähring, 19, har med sitt matematikprojekt om kaos vunnit tredjepris i kategorin Fysik/Astronomi.

-Att tävla på Intel ISEF har varit otroligt inspirerande och det har vidgat mina vyer att få träffa så många andra forskningsintresserade från hela världen. Jag tar därför särskilt med mig ISEF:s motto: ”Think beyond”, säger Rebecka Mähring.

Rebecka Mähring är en del av Sveriges Unga Forskningslandslag som representerar Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga under året.

Sveriges Unga Forskningslandslag utses genom den svenska uttagningstävlingen Utställningen Unga Forskare, Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Landslaget består av Sveriges skarpaste unga talanger inom vetenskap.

-Stort grattis till Rebecka Mähring! Det är väldigt roligt att se att Sverige även detta år är med och konkurrerar om priser på den största arenan inom vetenskap för unga. Jag hoppas denna framgång kan inspirera fler unga att intressera sig för vetenskap och forskning samt vara en del i att lösa våra globala utmaningar vi står inför, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

Rebecka Mähring, som går på Viktor Rydberg gymnasium Odenplan i Stockholm, tävlade med sitt projekt ”Searching for Hidden Black Holes: An Investigation of Chaotic Regimes in Non-Linearly Coupled Harmonic Oscillators”.

Matematiskt sätt definieras kaos som ”extrem känslighet för initiala förhållanden”, vilket innebär att en liten förändring har enorma konsekvenser över tid. Jag har studerat sådant beteende i en matematisk modell, och upptäckt att överföring av energi mellan oscillatorer är en till synes fundamental del av kaotiskt beteende i denna typ av system. I nuläget undersöker jag huruvida tillväxten av kaos i systemet kan användas för att identifiera svarta hål i en teoretisk modell av systemet med en ytterligare rumsdimension, säger Rebecka Mähring.

Rebecka Mähring

Kontakt

Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Om Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största rikstäckande tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år tävlade 667 elever i en digital uttagning samt åtta semifinaler runt om i Sverige. Finalen hölls på Tekniska museet i Stockholm den 27-29 mars. Ett stort antal skolklasser besöker Utställningen varje år för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Bland annat utses Sveriges Unga Forskningslandslag; Sveriges representanter i världens största vetenskapstävlingar för unga. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Om Intel ISEF 2019

Intel ISEF är världens största vetenskapliga utställning och tävling för ungdomar i gymnasieålder (high school). Varje år deltar ca 1700 elever från över 75 länder, distrikt och regioner i finalen. Platserna roterar runt i USA, i år hölls finalen i Phoenix, Arizona. Finalisterna är med och tävlar om en prissumma på närmare 5 miljoner dollar. Utöver själva utställningsdagarna anordnas dessutom olika sociala och vetenskapliga aktiviteter. Tävlingen gick av stapeln 12-17 maj, därefter begav sig de svenska finalisterna vidare till Los Angeles för att besöka universitet, observatorium och science centers. Läs mer om Intel ISEF här:

https://www.intel.com/content/www/us/en/education/competitions/international-science-and-engineering-fair.html