Semifinalerna hålls över hela landet

 

I slutet av februari och början av mars hålls semifinalerna runt om i landet. Semifinalen hålls vanligtvis under en dag på ett universitet eller science center. Om du inte skulle gå vidare på den ort du valt när du anmält dig, har du ytterligare en chans att få en plats på en annan ort i närheten.

Som utställare får du ställa ut ditt projekt i en monter och presentera det för allmänheten och yngre klasser som kommer och besöker. Du får också presentera och diskutera ditt projekt med juryn. Juryn består av en grupp forskare och näringslivsrepresentanter inom ditt område. Det är de som avgör vilka projekt som ska vinna priser och finalplatser. Juryn har läst igenom alla projektbidrag i förväg, och på semifinalen tittar de på din monter, diskuterar och ställer frågor till dig om ditt projekt. De kan dessutom ge dig tips på hur du kan finslipa och förbättra ditt projekt inför finalen eller slutinlämningen till skolan. Läs mer om juryn och projektbedömningen här.

På semifinalen får du också träffa och lära känna många andra elever från andra skolor och titta på deras projekt. Alla utställare bjuds på lunch och en spännande föreläsning, rundvandring eller andra aktiviteter.

Varje semifinal avslutas med en prisutdelning, där vi delar ut 2 000 kr till det bästa vattenprojektet, 1 000 kr till det bästa konstruktionsprojektet, Publikens pris, och såklart ett antal platser till vår nationella final. På vissa semifinaler delas dessutom ytterligare priser ut.

Läs om semifinalen närmast dig: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Norrköping, Lund, Luleå, Borlänge, Karlshamn

 

Besök en semifinal!

Semifinalerna är öppna för besökande klasser och allmänhet. Du som besökare kan rösta på Publikens pris, delta i en quiz med chans att vinna biobiljetter samt bli medlem i Unga Forskare! Här kan du läsa med om vad du får som medlem.

Är du lärare och vill besöka med din klass? Läs mer under fliken För lärare.