Starta förening

 

Det är roligt att göra saker tillsammans!

I en egen förening kan du och dina vänner hitta på vad ni själva vill inom naturvetenskap och teknik. Varför inte ordna en gästföreläsning eller temadag på skolan, besöka ett observatorium eller labb, tävla i vetenskap eller genomföra egna labbar och experiment? Eller kanske vill ni bara ses och fika och diskutera ert favoritämne eller lösa kluriga problem ihop? Det är enkelt att starta en förening och ansluta den till Unga Forskare. Är det något ni funderar över så hjälper vi gärna till.

Som ansluten förening i Unga Forskare får ni ta del av våra medlems- och föreningsförmåner:
 • Ekonomiskt föreningsbidrag (för närvarande 45 kr per medlem samt 1500 kr per förening).
 • Komplett nätbaserat medlems- och administrationssystem för er förening (eBas). Läs mer här vilka funktioner din förening får tillgång till.
 • Boken Medlemsmodellen – rekrytera, aktivera och behålla medlemmar (av Hill & Sjöström Hederberg)
 • Stöd och hjälp av kansliet i frågor att driva en förening.
 • Låna Unga Forskares lägenhet i Stockholm kostnadsfritt för föreningsaktiviteter. Kontakta kansli@ungaforskare.se för rutiner och bokningsförfrågningar.
 • Delta på våra nationella träffar Kongressen och Riksstämman.
 • Alla era medlemmar kan prenumerera på 11 nummer av tidningen Forskning och Framsteg för endast 249 kr/år (ordinarie pris 779 kr).
 • Möjlighet för era medlemmar att söka Unga Forskares olika stipendier (se aktuella stipendier för gymnasiet och för universitetsstuderande).
 • Möjlighet för era medlemmar att delta i våra nationella verksamheter Utställningen och Sommarforskarskolor.
 • Och alla kan så klart anmäla sig för vårt nyhetsbrev.

 

Kom igång redan nu

Det är enkelt att starta en förening, så här gör du!

 1. Håll ett uppstartsmöte med de som vill vara med och bilda föreningen. På mötet antar ni stadgarna för föreningen, så förbered er innan mötet genom att skriva stadgar som ni vill ha i föreningen och som ska godkännas/antas på mötet. En mall för stadgar hittar ni här.
 2. Under uppstartsmötet för ni protokoll över vad ni beslutar på mötet. Här finns en mall för protokoll för uppstartsmöte.
 3. Genomför ett första styrelsemöte sk. konstituerande styrelsemöte. Här finns en mall för ett protokoll för ett konstituerande styrelsemöte.

Maila oss era stadgar och protokoll från uppstartsmöte och konstituerande styrelsemöte. Glöm inte att protokollen ska vara underskrivna och justerade när ni skickar in dem. Om ni känner er osäkra på hur ni skriver stadgar eller har frågor kring mallarna nedan så hör av er så guidar vi er. Maila till medlemsstod@ungaforskare.se eller ring 08-34 45 00. Till sist behöver ni maila oss checklistan som firmatecknarna behöver godkänna och skriva under innan den skannas och mailas till oss.

Tips: MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) hat tagit fram en ny film om hur man bildar en förening. Filmen förklarar vad stadgar är för någonting, varför du ska ordna årsmöte, om vilka regler som gäller och hur du kan driva projekt.