Starta förening

Det är roligt att göra saker tillsammans!

I en egen förening kan du och dina vänner hitta på vad ni själva vill inom naturvetenskap och teknik. Varför inte ordna en gästföreläsning eller temadag på skolan, besöka ett observatorium eller labb, tävla i vetenskap eller genomföra ett egna labbar och experiment? Eller kanske vill ni bara ses och fika och diskutera ert favoritämne eller lösa kluriga problem ihop? Det är enkelt att starta en förening och ansluta den till Unga Forskare. Är det något ni funderar över så hjälper vi gärna till.

 

Som ansluten förening i Unga Forskare får ni ta del av våra medlems- och föreningsförmåner:
 • Ekonomiskt föreningsbidrag (för närvarande 45 kr per medlem samt 1500 kr per förening).
 • Komplett nätbaserat medlems- och administrationssystem för er förening (eBas). Läs mer här vilka funktioner din förening får tillgång till.
 • Boken Medlemsmodellen – rekrytera, aktivera och behålla medlemmar (av Hill & Sjöström Hederberg)
 • Stöd och hjälp av kansliet i frågor att driva en förening.
 • Låna Unga Forskares lägenhet i Stockholm kostnadsfritt för föreningsaktiviteter. Kontakta kansli@ungaforskare.se för rutiner och bokningsförfrågningar.
 • Delta på våra nationella träffar Kongressen och Riksstämman.
 • Nyhetsbrev fullt med inspiration, nyheter och exklusiva erbjudanden.
 • Alla era medlemmar kan prenumerera på 11 nummer av tidningen Forskning och Framsteg för endast 249 kr/år (ordinarie pris 779 kr).
 • Möjlighet för era medlemmar att söka Unga Forskares olika stipendier (se aktuella stipendier för gymnasiet här och för universitetsstuderande här).
 • Möjlighet för era medlemmar att delta i våra nationella verksamheter Utställningen och Sommarforskarskolor.

 

Kom igång redan nu

Det är enkelt att starta en förening, så här gör du!

 1. Håll ett uppstartsmöte med de som vill vara med och bilda föreningen. På mötet antar ni stadgarna för föreningen, så förbered er innan mötet genom att skriva stadgar som ni vill ha i föreningen och som ska godkännas/antas på mötet. En mall för stadgar hittar ni här.
 2. Under uppstartsmötet för ni protokoll över vad ni beslutar på mötet. Här finns en mall för protokoll för uppstartsmöte .
 3. Genomför ett första styrelsemöte sk. konstituerande styrelsemöte. Här finns en mall för ett protokoll för ett konstituerande styrelsemöte

Maila oss era stadgar och protokoll från uppstartsmöte och konstituerande styrelsemöte. Glöm inte att protokollen ska vara underskrivna och justerade när ni skickar in dom. Om ni känner er osäkra på hur ni skriver stadgar eller har frågor kring mallarna nedan så hör av er så guidar vi er. Mejla till medlemsstod@ungaforskare.se eller ring 08-34 45 00.