Starta förening

 

Det är roligt att göra saker tillsammans!

I en egen förening kan du och dina vänner hitta på vad ni själva vill inom naturvetenskap och teknik. Varför inte ordna en gästföreläsning eller temadag på skolan, besöka ett observatorium eller labb, tävla i vetenskap eller genomföra egna labbar och experiment? Eller kanske vill ni bara ses och fika och diskutera ert favoritämne eller lösa kluriga problem ihop? Det är enkelt att starta en förening och ansluta den till Unga Forskare. Är det något ni funderar över så hjälper vi gärna till.

 
Som ansluten förening i Unga Forskare får ni ta del av våra medlems- och föreningsförmåner:
 • Ekonomiskt föreningsbidrag (för närvarande 45 kr per medlem samt 1500 kr per förening).
 • Möjlighet att söka projektbidrag. Läs mer här: ungaforskare.se/projektbidrag
 • Komplett nätbaserat medlems- och administrationssystem för er förening (eBas). Läs mer här vilka funktioner din förening får tillgång till.
 • Boken Medlemsmodellen – rekrytera, aktivera och behålla medlemmar (av Hill & Sjöström Hederberg)
 • Stöd och hjälp av kansliet i frågor att driva en förening.
 • Låna Unga Forskares lägenhet i Stockholm kostnadsfritt för föreningsaktiviteter. Kontakta medlemsstod@ungaforskare.se för rutiner och bokningsförfrågningar.
 • Delta på vårt årsmöte Riksstämman.
 • Alla era medlemmar kan prenumerera på 11 nummer av tidningen Forskning och Framsteg för endast 249 kr/år (ordinarie pris 779 kr).
 • Rabatt på resor med SJ för föreningen.
 • Möjlighet för era medlemmar att söka Unga Forskares olika stipendier (se aktuella stipendier för gymnasiet och för universitetsstuderande).
 • Möjlighet för era medlemmar att delta i våra nationella verksamheter Utställningen och Sommarforskarskolor.

 

Kom igång redan nu

Det är enkelt att starta en förening, så här gör du!

 1. Håll ett uppstartsmöte med de som vill vara med och bilda föreningen. På mötet antar ni stadgarna för föreningen, så förbered er innan mötet genom att skriva stadgar som ni vill ha i föreningen och som ska godkännas/antas på mötet. En mall för stadgar hittar ni här.
 2. Under uppstartsmötet för ni protokoll över vad ni beslutar på mötet. Här finns en mall för protokoll för uppstartsmöte.
 3. Genomför ett första styrelsemöte, ett så kallat konstituerande styrelsemöte. Här finns en mall för ett protokoll för ett konstituerande styrelsemöte.
 4. Gå igenom Checklista för att ansluta förening till Unga Forskare för att ansluta förening till Unga Forskare som firmatecknarna i er förening behöver godkänna och skriva under innan den skannas och mailas till oss. Era stadgar får inte bryta mot punkterna i checklistan men tänk även på att era stadgar även behöver förtydliga att punkterna uppfylls.
 5. Maila oss era stadgar och protokoll från uppstartsmöte och konstituerande styrelsemöte. Glöm inte att protokollen ska vara underskrivna och justerade när ni skickar in dem. Glöm inte bifoga den underskrivna checklistan i punkt 4! Om ni känner er osäkra på hur ni skriver stadgar eller har frågor kring mallarna nedan så hör av er så guidar vi er. Maila till medlemsstod@ungaforskare.se.