Boka skolbesök!

Vi kommer gärna och berättar om Utställningen Unga Forskare 2019 och hur både lärare och elever får verktyg, stöd och motivation för att nå målen i gymnasiearbetet. Fyll i intresseanmälan så hör vi av oss! Frågor om skolbesök besvaras av kommunikationsansvarig Marina Peltonen: marina.peltonen@ungaforskare.se

 

Hur kan jag som lärare använda Utställningen?

För dig som lärare är Utställningen Unga Forskare ett verktyg som hjälper dig och dina elever att nå målen i gymnasiearbetet.

  • Deltagandet bidrar med naturliga deadlines som hjälper eleverna att bli klara tidigt – redan i mitten av mars.
  • Forskarna i juryn tittar på elevernas arbeten och ger tips och förbättringsidéer, antingen mindre detaljer inför slutinlämningen, eller inför fortsatt forskning.
  • Många av de moment som ingår i gymnasiearbetet ingår även i Utställningen, t ex presentation, inkl framtagande av poster och målgruppsanpassning, vilket gör att klassen automatiskt ”bockar av” dessa på ett sätt som är ”på riktigt”. Eleverna får träning på ett sätt som efterliknar högskolan.
  • Utställningen bidrar med inspiration, möten med högskolan, aktiviteter, priser, stipendier och mycket mer som hjälper eleverna att känna motivation och engagemang för gymnasiearbetet.
  • Genom att ta del av Utställningens exempel och besöka en utställning kan du förbereda dina elever redan i åk 1 och 2 – en framgångsfaktor för de skolor som lyckas bra med sina gymnasiearbeten enligt Skolinspektionen. Låt dina elever intervjua utställarna och samla in tips och råd inför gymnasiearbetet. Ladda ner vår lista på bra frågor dina elever kan ställa när de besöker Utställningen.
  • På Utställningens förstasida hittar ni projektidéer från tidigare projekt i Utställningen, och en sammanställning med förklaringar och exempel till de olika delarna i rapporten. Under året kommer vi att fylla på med fler mallar och verktyg för dig och dina elever och hur ni kan strukturera upp och planera gymnasiearbetet för att bli klara tidigt och åstadkomma bra arbeten.

Vill du veta mer om hur du kan använda Utställningen? Kontakta Paula Langöe, paula.langoe@ungaforskare.se

 

Underlätta ett deltagande

Utställningen välkomnar alla typer av projekt, både enkla och avancerade. Fokus ligger på den roliga och utvecklande upplevelsen, inte på att jämföra projekt eller på tävlingsmomentet. Men bra projekt har förstås också chansen att vinna finalplatser och andra priser!

  • Det underlättar om skolan kan undvika att lägga prov på semifinalsdagen och finaldagarna. Om det inte är möjligt, erbjud eleverna att göra provet en annan tid.
  • Avsätt gärna lektionstid då eleverna kan ladda upp sin anmälan. Det måste inte ske på schematid för gymnasiearbetet – deltagandet i Utställningen och arbetet med gymnasiearbetet gynnar eleverna även i andra ämnen, inkl. språkämnena. Det är lättare för elever att delta om de vet att det inte går ut över skolarbetet, utan tvärtom är en hjälp. Se fliken Semifinaler i menyn för att se datum för er närmaste semifinal. Följ gärna med dina elever till semifinalen.
  • Planera in att samtidigt låta era tvåor besöka semifinalen och titta på treornas projekt. Du som lärare får stoltheten och glädjen i att se dina elever växa när de presenterar och diskuterar sina projekt!

Besök en utställning

På en semifinal nära dig kan du låta dina tvåor inspireras av projekt som elever i åk 3 från er egen eller andra skolor ställer ut. Gå runt och titta på montrarna och prata med de elever som gjort projekten. Låt dina elever fråga utställarna om hur de gått tillväga, hur de fått sina idéer och vad som gått bra och mindre bra under processen. Förklara att om ett år kommer även de ha producerat lika spännande och bra projekt som de de ser på semifinalen – semifinalerna presenterar en bredd, både enkla projekt och avancerade. Inträde till semifinalerna är kostnadsfritt. För mer info om plats och tider, gå till fliken Semifinalerna och klicka dig vidare till din närmsta ort.

Finalen hålls på Tekniska museet i Stockholm i mars 2019. Här får ni chans att se Sveriges bästa gymnasiearbeten och höra om hur finalisterna arbetat fram sina projekt. Här är det hög nivå! Vi erbjuder dessutom öppna inspirations- och forskarföreläsningar att gå på. Inträde till finalen är kostnadsfritt för föranmälda grupper. Se fliken Besök finalen.