Unga är Sveriges framtid

Var med oss och bidra till en hållbar framtid

År 2030 beräknas det saknas 50 000 ingenjörer i Sverige. Samtidigt väljer färre unga idag naturvetenskaplig inriktning på gymnasiet. Det är dagens unga som kommer lösa framtidens stora utmaningar inom miljö och klimat, hälsa och sjukvård och en effektivare användning av våra gemensamma resurser. Var med oss och bidra till en hållbar framtid genom att fler unga får möjlighet att upptäcka det roliga och intressanta med naturvetenskap och teknik tidigt.

En röd tråd från högstadiet till universitetet

Genom vår organisation ger vi årligen 7 000 unga möjlighet att fördjupa sina intressen och kunskaper i praktiken. Genom att bidra till vår verksamhet bidrar du till ungas utbildning, utveckling och fritid. Våra verksamheter bildar en röd tråd som inspirerar, tränar och förbereder unga för nästa nivå, från högstadiet till universitetet. All vår verksamhet är kostnadsfri att delta i och är ofta första nyckel till fortsatt bana inom naturvetenskapens fantastiska värld.

Pay it forward

Stöd nästa generation naturvetare och tekniker

Många har vi minnen från personer som betytt lite extra och som med sin handling och engagemang la en pusselbit till där vi är idag.  Personer som skapar möjligheter för andra är betydelsefulla, inte minst för unga med intresse för naturvetenskap och teknik. Vi kan se att trösklarna för barn och unga att utöva sitt intresse för naturvetenskap och teknik på fritiden är högre än för barn och unga med andra fritidsintressen, ofta saknas nödvändiga resurser utanför skolan. Det vill vi ändra på.

Unga Forskare finns till för alla barn och unga i Sverige och vi arbetar ständigt med att fler unga ska få olika möjligheter och resurser att utöva sitt intresse på fritiden. Vi stöttar, uppmuntrar och inspirerar unga inom naturvetenskap och teknik. Vi ger unga möjlighet att träffa andra unga, få mer kunskap, utmanas och utvecklas. Vi arrangerar varje år nationella mötesplatser, tävlingar, delar ut nationella och internationella stipendier, finns närvarande i klassrum som mentorer, handleder unga i sommarskolor, ordnar experimentuppvisningar, inspirerar skolklasser på vetenskapsdagar, stöttar lokala föreningar och mycket mer. Vi arbetar även skolintegrerat där vi utvecklar och stödjer lärare och elever med metodmaterial och verktyg för att fler unga ska upptäcka det roliga och intressanta med naturvetenskap och teknik.

Gratis för unga att delta

För oss är det viktigt att hushållsekonomin inte är ett hinder för unga att kunna delta i vår verksamhet. Därför är medlemskapet gratis i Unga Forskare för våra anslutna föreningar samt deltagare och ideella i våra aktiviteter. Vår verksamhet är helt beroende av stöd av staten, samarbeten med näringslivet, anslag från stiftelser samt gåvor från privatpersoner för att göra detta möjligt.  Engagemang för barn och ungas utveckling vet vi är en investering för framtiden. Här kan du se vilka företag och organisationer vi samarbetar med idag. Vill ditt företag också vara med oss och arbeta för ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matte?

 

 

Du kan enkelt swischa en gåva till oss på 123 379 70 32. Alla insatser är viktiga och gör skillnad. Vill du samarbeta med oss och skapa möjligheter för unga? Kontakta Anna Hedlund: anna.hedlund[at]ungaforskare.se eller 08-34 45 00.

 

 

Här är några olika sätt du kan stödja oss

 

Varje år tävlar flera hundra gymnasister med sina gymnasiearbeten i Utställningen Unga Forskare, som är Sveriges största tävling för unga och deras vetenskapliga projektarbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik. Genom Utställningen hittar ni framtidens talanger. Se till att ditt företag är top of mind när de letar sina framtida arbetskollegor. Genom utställningen kan ert företag synas på många olika sätt. Här finns bland annat möjlighet att dela ut stipendier, föreläsa och inspirera, vara värd för ett studiebesök eller möta unga i er monter. Utställningen arrangeras med semifinaler på 10 orter i Sverige med en stor final på Tekniska museet i Stockholm som är öppen för allmänheten.

Här kan du läsa om Carl och Simon som utmanade NASA i sitt projektarbete och vann vårt stipendium till Intel ISEF i USA.

Kontakta Ann Wallgren om ni är intresserade av att synas genom Utställningen Unga Forskare: anna.wallgren[at]ungaforskare.se

Vi vill att alla unga i Sverige ska få tillgång till stimulerande och utvecklande aktiviteter på sin fritid. Vi vill att det ska vara lika enkelt för unga att utforska och laborera som att gå med i en fotbollsförening eller musikskola. På många orter i Sverige saknas kostnadsfria aktiviteter för unga som väcker nyfikenhet och fördjupar kunskaper inom naturvetenskap och teknik. Det vill vi ändra på. Tillsammans med Unga Forskare kan ert företag ge tillbaka till er community och stödja en positiv utveckling där ni verkar. Med hjälp av Unga Forskare kan ni exempelvis stödja en lokal sommarforskarskola på er ort och ge unga en kvalitativ och stimulerande fritid.

Varje år i samband med Nobelveckan bjuder vi in 25 av världens mest framgångsrika unga forskare undre 25 år till Sverige att delta i Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS). Här ger vi svenska gymnasieelever möjlighet att möta och inspireras av internationellt prisbelönta unga forskare som har vunnit sitt deltagande i SIYSS genom några av världens största naturvetenskapliga tävlingar för unga som Intel ISEF eller nominerats av topprankade universitet som Cambridge. Var med oss och bygg internationella vetenskapsbroar mellan unga från hela världen.

 

Foto: 1600 gymnasister tar del av forskarnas projekt

Som Ung Forskarfadder är du med och bidrar till vår långsiktiga utveckling och kontinuerliga stöd till unga. Som Ung Forskarfadder möjliggör du att vi kan göra långsiktiga satsningar, skapa engagemang och aktiviteter där det behövs som mest och finnas med verksamhet för dem som saknar en plattform för gemenskap.

 

Jag är fascinerad av ämnesöverskridande forskning och undersöker hur ingenjörslösningar kan användas inom stamcellsforskning. Just nu gör jag det genom att kontrollera cellernas miljö och därmed styra dem att bilda specialiserade celltyper engagemang i Unga Forskare har jag träffat och lärt känna många forskare och likasinnade. Det har inspirerat mig att välja en forskarkarriär. 

 

Forskare blev jag när jag som nittonåring fick ett stipendium på Utställningen Unga Forskare, och fick representera Sverige vid den internationella vetenskapstävlingen CASTIC i Kina. Det var magiskt. Både i Kina och genom mitt engagemang i Unga Forskare har jag träffat och lärt känna många forskare och likasinnade. Det har inspirerat mig att välja en forskarkarriär.

 

Eftersom jag fick testa livet som forskare tidigt, vill jag ge barn och unga samma chans. Nu kan ditt företag också göra det genom att bli Ung Forskarfadder. Idag doktorerar jag i London vid en av världens mest erkända forskningsinstitutioner, Imperial College. Min vision är att bidra till att öka förståelsen kring hur organ och vävnader kan odlas fram i laboratorium.

Lyckas vi med det, räddar vi liv.

 

Josefin Jansson Edqvist, 23 år
Doktorand och projektledare
Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) 2016

Kontakta Anna Hedlund om ditt företag är intresserad av att bli Ung Forskarfadder.

Tack för att du vill bidra till Unga Forskare!

Alla bidrag är viktiga i vårt arbete med att inspirera unga i naturvetenskap, teknik och matematik. Ditt stöd möjliggör att vi kan skapa stimulerande, roliga och inkluderande aktiviteter för unga i Sverige. Din gåva stärker kunskapen bland unga och är en investering för framtiden.

Nu kan du swisha ditt bidrag till oss.

  1. Ladda ner appen Swisch i din mobil
  2. Skriv in det belopp du vill ge i gåva.
  3. Ange nummer 123 379 70 32.
  4. Kontrollera att mottagaren är Förbundet Unga Forskare.