Unga är Sveriges framtid

Var med oss och bidra till en hållbar framtid

År 2030 beräknas det saknas 50 000 ingenjörer i Sverige. Samtidigt väljer färre unga idag naturvetenskaplig inriktning på gymnasiet. Det är dagens unga som kommer lösa framtidens stora utmaningar inom miljö och klimat, hälsa och sjukvård och en effektivare användning av våra gemensamma resurser. Var med oss och bidra till en hållbar framtid genom att fler unga får möjlighet att upptäcka det roliga och intressanta med naturvetenskap och teknik tidigt.

 

Vi skapar en meningsfull fritid

Trösklarna för barn och unga att utöva sitt intresse inom naturvetenskap och teknik på fritiden är högre än för barn och unga med andra fritidsintressen, ofta saknas nödvändiga resurser utanför skolan. Det vill vi ändra på.

Unga Forskare finns till för alla barn och unga i Sverige och vi arbetar ständigt med att fler unga ska få olika möjligheter och resurser att utöva sitt intresse på fritiden. Vi stöttar, uppmuntrar och inspirerar unga inom naturvetenskap och teknik. Vi ger unga möjlighet att träffa andra unga, tillgång till kunskap, möjligheter att utmanas och utvecklas.

Vi arrangerar varje år nationella mötesplatser, tävlingar, delar ut nationella och internationella stipendier, finns närvarande i klassrum som mentorer, handleder i sommarskolor, experimentuppvisningar, inspirerar på vetenskapsdagar, stöttar lokala föreningar och mycket mer.

Var med oss och sänk trösklarna för barn och unga i Sverige.

 

Verktyg till skolan

Vi arbetar nära och integrerat i skolan där vi utvecklar och stödjer lärare och elever med metodmaterial och verktyg för att fler unga ska upptäcka det roliga och intressanta med naturvetenskap och teknik. Detta är ett område vi fokuserat på de senaste åren och kommer fortsätta göra. Att digitalisera vår verksamhet är också ett fokusområde och något vi gärna samarbetar med andra kring.

 

Alla unga ska få en möjlighet

För oss är det viktigt att hushållsekonomin inte är ett hinder för unga att kunna delta i vår verksamhet. Därför är medlemskapet gratis i Unga Forskare för våra anslutna föreningar samt deltagande i våra verksamheter. Vi är helt beroende av stöd via samarbeten med näringslivet, anslag från stiftelser samt gåvor från privatpersoner för att göra verksamheten möjlig. Engagemang för barn och ungas utveckling vet vi är en investering för framtiden och en demokratisk fråga på lång sikt. När vårt samhälle blir mer och mer digitalt behöver så många som möjligt vara med och utveckla tekniken så den passar alla i vårt samhälle.

 

Det är enkelt att bidra

Här kan du se vilka företag och organisationer vi samarbetar med idag och som redan tagit steget. Vill ditt företag också vara med oss och arbeta för ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matte? Du kan enkelt swisha en gåva till oss på 123 379 70 32. Alla insatser är viktiga och gör skillnad. Vill du samarbeta med oss och skapa ett större innehåll? Kontakta Anna Hedlund: anna.hedlund[at]ungaforskare.se eller 08-34 45 00.

 

 

Här är några olika sätt du kan vara med oss och stödja vårt arbete

En röd tråd från högstadiet till universitetet

Genom vår organisation ger vi årligen 7 000 unga möjlighet att fördjupa sina intressen och kunskaper i praktiken. Genom att bidra till vår verksamhet bidrar du till ungas utbildning, utveckling och fritid. Våra verksamheter bildar en röd tråd som inspirerar, tränar och förbereder unga för nästa nivå, från högstadiet till universitetet. All vår verksamhet är kostnadsfri att delta i och är ofta första nyckel till fortsatt bana inom naturvetenskapens fantastiska värld.

 

Våra verksamheter ger resultat

Att investera i vår verksamhet gör skillnad! Tillsammans med oss kan du hjälpa oss att nå fler unga i Sverige.

 • 30,8 procent av deltagarna i Gnistan valde efter deltagande i projektet naturvetenskapligt eller tekniskt program på gymnasiet, att jämföra med rikssnittet på 23,2 procent.
 • Efter deltagandet säger 59 procent av deltagarna i Gnistan att de känner att de kan göra skillnad i samhället.
 • 85 procent av deltagarna i våra sommarforskarskolor säger att deltagandet har bidragit till intresset för vidare studier inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Under 2019 tog vi flera internationella priser och medaljer inom vetenskapssport genom Sveriges Unga Forskningslandslag.

Resultat från Intel ISEF, Forsknings-VM. Världens största vetenskapstävling för unga med 1,8 miljoner unga i uttagningstävlingarna.

 • 3:e plats i kategorin Fysik/Astronomi

Resultat från CASTIC (China Adolescents Science & Technology Innovation Contest), Asiens största vetenskapliga tävling för unga:

 • En guldmedalj
 • En silvermedalj
 • CAST president award
 • I-Fest stipendiet

Resultat från EUCYS (EU Contest for Young Scientists), Forsknings-EM:

 • Special award

 

Varje år tävlar många hundra gymnasister i Forsknings-SM: Utställningen Unga Forskare, Sveriges största tävling för unga inom naturvetenskap, teknik och matematik. I Utställningen hittar ni framtidens talanger – se till att ditt företag är ”top of mind” när de letar efter sina framtida arbetskollegor. Genom Utställningen kan ert företag synas på många olika sätt. Här finns bland annat möjlighet att dela ut stipendier, föreläsa och inspirera, bli officiell sponsor av Sveriges Unga Forskningslandslag, vara värd för ett studiebesök eller möta unga i er monter. Utställningen arrangeras med semifinaler på 8-10 orter i Sverige med en stor final på Tekniska museet i Stockholm som är öppen för allmänheten.

Här kan du läsa om Carl och Simon som utmanade NASA i sitt projektarbete och vann vårt stipendium till Forsknings-VM, Intel ISEF i USA.

Kontakta Tove Ladberg om ni är intresserade av att synas genom Utställningen Unga Forskare: tove.ladberg[at]ungaforskare.se

Vi vill att alla unga i Sverige ska få tillgång till stimulerande och utvecklande aktiviteter på sin fritid. Vi vill att det ska vara lika enkelt för unga att utforska och laborera som att gå med i en fotbollsförening eller musikskola. På många orter i Sverige saknas kostnadsfria aktiviteter för unga som väcker nyfikenhet och fördjupar kunskaper inom naturvetenskap och teknik. Det vill vi ändra på. Tillsammans med Unga Forskare kan ert företag ge tillbaka till er community och stödja en positiv utveckling där ni verkar. Med hjälp av Unga Forskare kan ni exempelvis stödja en lokal sommarforskarskola på er ort och ge unga en kvalitativ och stimulerande fritid.

Varje år i samband med Nobelveckan bjuder vi in 25 av världens mest framgångsrika unga forskare undre 25 år till Sverige att delta i Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS). Här ger vi svenska gymnasieelever möjlighet att möta och inspireras av internationellt prisbelönta unga forskare som har vunnit sitt deltagande i SIYSS genom några av världens största naturvetenskapliga tävlingar för unga som Intel ISEF eller nominerats av topprankade universitet som Cambridge. Var med oss och bygg internationella vetenskapsbroar mellan unga från hela världen.

 

Foto: 1600 gymnasister tar del av forskarnas projekt

Som Ung Forskarfadder är du med och bidrar till vår långsiktiga utveckling och kontinuerliga stöd till unga. Som Ung Forskarfadder möjliggör du att vi kan göra långsiktiga satsningar, skapa engagemang och aktiviteter där det behövs som mest och finnas med verksamhet för dem som saknar en plattform för gemenskap.

 

Jag är fascinerad av ämnesöverskridande forskning och undersöker hur ingenjörslösningar kan användas inom stamcellsforskning. Just nu gör jag det genom att kontrollera cellernas miljö och därmed styra dem att bilda specialiserade celltyper engagemang i Unga Forskare har jag träffat och lärt känna många forskare och likasinnade. Det har inspirerat mig att välja en forskarkarriär. 

 

Forskare blev jag när jag som nittonåring fick ett stipendium på Utställningen Unga Forskare, och fick representera Sverige vid den internationella vetenskapstävlingen CASTIC i Kina. Det var magiskt. Både i Kina och genom mitt engagemang i Unga Forskare har jag träffat och lärt känna många forskare och likasinnade. Det har inspirerat mig att välja en forskarkarriär.

 

Eftersom jag fick testa livet som forskare tidigt, vill jag ge barn och unga samma chans. Nu kan ditt företag också göra det genom att bli Ung Forskarfadder. Idag doktorerar jag i London vid en av världens mest erkända forskningsinstitutioner, Imperial College. Min vision är att bidra till att öka förståelsen kring hur organ och vävnader kan odlas fram i laboratorium.

Lyckas vi med det, räddar vi liv.

 

Josefin Jansson Edqvist, 23 år
Doktorand och projektledare
Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) 2016

Kontakta Anna Hedlund om ditt företag är intresserad av att bli Ung Forskarfadder.

Tack för att du vill bidra till Unga Forskare!

Alla bidrag är viktiga i vårt arbete med att inspirera unga i naturvetenskap, teknik och matematik. Ditt stöd möjliggör att vi kan skapa stimulerande, roliga och inkluderande aktiviteter för unga i Sverige. Din gåva stärker kunskapen bland unga och är en investering för framtiden.

Nu kan du swisha ditt bidrag till oss.

 1. Ladda ner appen Swisch i din mobil
 2. Skriv in det belopp du vill ge i gåva.
 3. Ange nummer 123 379 70 32.
 4. Kontrollera att mottagaren är Förbundet Unga Forskare.