Vi skapar en meningsfull framtid

Trösklarna för barn och unga att utöva sitt intresse inom naturvetenskap och teknik på fritiden är högre än för barn och unga med andra fritidsintressen, ofta saknas nödvändiga resurser utanför skolan. Det vill vi ändra på.

Unga Forskare finns till för alla barn och unga i Sverige och vi arbetar ständigt med att fler unga ska få olika möjligheter och resurser att utöva sitt intresse på fritiden. Vi stöttar, uppmuntrar och inspirerar unga inom naturvetenskap och teknik. Vi ger unga möjlighet att träffa andra unga, tillgång till kunskap, möjligheter att utmanas och utvecklas.

Vi arrangerar varje år nationella mötesplatser, tävlingar, delar ut nationella och internationella stipendier, finns närvarande i klassrum som mentorer, handleder i sommarskolor, experimentuppvisningar, inspirerar på vetenskapsdagar, stöttar lokala föreningar och mycket mer.

Var med oss och sänk trösklarna för barn och unga i Sverige.

Våra verksamheter ger resultat

Att investera i vår verksamhet gör skillnad! Tillsammans med oss kan du hjälpa oss att nå fler unga i Sverige.

Under 2022 har vi tagit hem flera internationella priser och medaljer genom Sveriges Unga Forskningslandslag.

Regeneron ISEF, Forsknings-VM

  • Silver i kategorin Physics and Astronomy
  • Fjärde pris i kategorin Systems Software

Global Youth Science and Technology Bowl

  • Grand Prize brons, samt andra pris i kategorin Physics and Engineering
  • Sustainable Development Award
  • Honourable mention

EU Contest For Young Scientists, Forsknings-EM

  • Joint Research Centre Prize

 

 

%

Valde efter deltagande i Gnistan naturvetenskapligt eller tekniskt program på gymnasiet, jämfört med rikssnittet på 23%

%

Känner att de kan göra skillnad i samhället efter att ha deltagit i Gnistan

%

Har ett högre intresse för vidare studier inom naturvetenskap efter att ha deltagit i våra sommarforskarskolor

Var med oss och bidra till en hållbar framtid

År 2030 beräknas det saknas 50 000 ingenjörer i Sverige. Samtidigt väljer färre unga idag naturvetenskaplig inriktning på gymnasiet. Det är dagens unga som kommer lösa framtidens stora utmaningar inom miljö och klimat, hälsa och sjukvård och en effektivare användning av våra gemensamma resurser. Var med oss och bidra till en hållbar framtid genom att fler unga får möjlighet att upptäcka det roliga och intressanta med naturvetenskap och teknik tidigt.

Genom vår organisation ger vi årligen 7 000 unga möjlighet att fördjupa sina intressen och kunskaper i praktiken. Vi arbetar nära och integrerat i skolan där vi utvecklar och stödjer lärare och elever med metodmaterial och verktyg för att fler unga ska upptäcka det roliga och intressanta med naturvetenskap och teknik.

Genom att bidra till vår verksamhet bidrar du till ungas utbildning, utveckling och fritid. Våra verksamheter bildar en röd tråd som inspirerar, tränar och förbereder unga för nästa nivå, från grundskolan till framtida arbete. All vår verksamhet är kostnadsfri att delta i och är ofta första nyckel till fortsatt bana inom

Många sätt för dig att bidra på

Varje år tävlar många hundra gymnasister i Forsknings-SM: Utställningen Unga Forskare, Sveriges största tävling för unga inom naturvetenskap, teknik och matematik. I Utställningen hittar ni framtidens talanger – se till att ditt företag är “top of mind” när de letar efter sina framtida arbetskollegor. Genom Utställningen kan ert företag synas på många olika sätt. Här finns bland annat möjlighet att dela ut stipendier, föreläsa och inspirera, bli officiell sponsor av Sveriges Unga Forskningslandslag, vara värd för ett studiebesök eller möta unga i er monter. Utställningen arrangeras med semifinaler på 8-10 orter i Sverige med en stor final på Tekniska museet i Stockholm som är öppen för allmänheten.

Här kan du läsa om Carl och Simon som utmanade NASA i sitt projektarbete och vann vårt stipendium till Forsknings-VM, ISEF i USA.

Kontakta Tove Ladberg om ni är intresserade av att synas genom Utställningen Unga Forskare: tove.ladberg@ungaforskare.se

Vi vill att alla unga i Sverige ska få tillgång till stimulerande och utvecklande aktiviteter på sin fritid. Vi vill att det ska vara lika enkelt för unga att utforska och laborera som att gå med i en fotbollsförening eller musikskola. På många orter i Sverige saknas kostnadsfria aktiviteter för unga som väcker nyfikenhet och fördjupar kunskaper inom naturvetenskap och teknik. Det vill vi ändra på. Tillsammans med Unga Forskare kan ert företag ge tillbaka till er community och stödja en positiv utveckling där ni verkar. Med hjälp av Unga Forskare kan ni exempelvis stödja en lokal sommarforskarskola på er ort och ge unga en kvalitativ och stimulerande fritid.
Varje år i samband med Nobelveckan bjuder vi in 25 av världens mest framgångsrika unga forskare undre 25 år till Sverige att delta i Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS). Här ger vi svenska gymnasieelever möjlighet att möta och inspireras av internationellt prisbelönta unga forskare som har vunnit sitt deltagande i SIYSS genom några av världens största naturvetenskapliga tävlingar för unga som Intel ISEF eller nominerats av topprankade universitet som Cambridge. Var med oss och bygg internationella vetenskapsbroar mellan unga från hela världen.

 

Foto: 1600 gymnasister tar del av forskarnas projekt

Tack för att du vill bidra till Unga Forskare!

Alla bidrag är viktiga i vårt arbete med att inspirera unga i naturvetenskap, teknik och matematik. Ditt stöd möjliggör att vi kan skapa stimulerande, roliga och inkluderande aktiviteter för unga i Sverige. Din gåva stärker kunskapen bland unga och är en investering för framtiden.

Nu kan du swisha ditt bidrag till oss.

  1. Ladda ner appen Swish i din mobil
  2. Skriv in det belopp du vill ge i gåva.
  3. Ange nummer 123 379 70 32.
  4. Kontrollera att mottagaren är Förbundet Unga Forskare.

Planerar din organisation ett event där ni behöver en gåva till ex. en talare eller paneldeltagare? Köp ett gåvobevis hos oss och visa att du stödjer ungas möjligheter att fördjupa sitt intresse för vetenskap. Kontakta oss för mer information! anna.hedlund@ungaforskare.se