Lyckas med ditt gymnasiearbete!

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största utställning, och tävling, för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Det är en möjlighet för dig att lyckas bättre med ditt gymnasiearbete, och en chans för dig som vill att ta ditt projekt ett steg längre. Alla projekt är välkomna – vi hjälper dig att lyckas bättre, ha roligare och bli klar tidigare. Anmälan till Utställningen Unga Forskare 2019 öppnar i januari 2019.

Du som deltar i Utställningen Unga Forskare får:

 • Feedback och tips från forskare inom ditt ämne
 • Nya vänner och roliga upplevelser
 • Förberedelse inför högskola/universitet
 • Ett intyg, bra när du söker sommarjobb!
 • Chans att vinna priser och stipendier för 500 000 kr

Boka skolbesök!

Vi kommer gärna och berättar om Utställningen Unga Forskare 2019 och hur både lärare och elever får verktyg, stöd och motivation för att nå målen i gymnasiearbetet. Fyll i intresseanmälan så hör vi av oss! Frågor om skolbesök besvaras av kommunikationsansvarig Marina Peltonen: marina.peltonen@ungaforskare.se

 

Så går det till

Första nivån i Utställningen sker digitalt. Du anmäler dig genom att ladda upp ditt projekt på hemsidan (det behöver inte vara färdigt). Alla som anmäler sig får ett intyg. Vår jury tittar på ditt projekt och en hög andel går vidare till semifinal. Då får du visa ditt projekt i en monter under en dag på ett universitet eller science center, diskutera ditt projekt med forskare, träffa elever från andra skolor och ta del av roliga aktiviteter. På semin delar vi också ut priser och finalplatser.

En fjärdedel av projekten går vidare till finalen i Stockholm. Där tävlar du om fina stipendier och får upplevelser, erfarenheter och kontakter för livet. Finalen består av två utställningsdagar, jurymöte, studiebesök, föreläsningar, sittning och prisceremoni. Till finalen kommer Sveriges vassaste gymnasieprojekt så här får du med högt satta ambitioner mäta dig med de allra bästa! Efter finalen väntar resor, prispengar och en rejäl skjuts i din karriär som forskare eller specialist för dig som gjort ett riktigt framstående projekt!

Alla kan delta!

Vi har inga inträdeskrav, och du behöver inte ha kommit fram till ett speciellt resultat eller ny upptäckt. Det enda som krävs är att du är intresserad, nyfiken och vill lyckas med ditt projekt! Du ska också:

 • Ha gjort ett projekt som berör naturvetenskap, teknik eller matematik (det får handla om andra ämnen också). Projektet kan du göra i skolan, på en sommarforskarskola, på fritiden eller på något annat sätt.
 • Gå på gymnasiet, och projektet ska vara utfört under gymnasietiden.
 • Ni kan vara mellan en och fyra elever i projektgruppen (är ni fler utser ni representanter). Kan inte resten av din projektgrupp vara med? Inga problem, du kan delta själv med ert projekt!

Hjälp till ditt projekt

Vi vill hjälpa dig att lyckas så bra som möjligt och nå så långt som möjligt med ditt projekt. Vi uppdaterar hela tiden med nya stödverktyg du kan använda dig av.

Projektidéer

 • Läs om finalprojekten 2018 och inspireras av finalkatalogen
 • Här kan du läsa om vilka projekt som ställde ut i finalen 2017
 • På semifinalssidorna kan du se exempel på projekt som varit med tidigare år. Klicka på städerna i listan i menyraden här ovan.
 • Ta del av projekten som tävlade i EU Contest for Young Scientists 2018! Du kan söka efter projekt inom följande kategorier: biology, chemestry, computing, engineering, enviorment, materials, mathmatics, medicine, physics och social sciencies. På finalen av Utställningen kan du vinna en tävlingsplats till EU Contest for Young Scientists 2019!
 • Se filmerna från Stockholm Youth Science Seminar 2017, som arrangeras av oss på Unga Forskare. Inspiration från hela världen med unga forskare som berättar om deras spännande idéer och projekt. Inspelat på Cirkus i Stockholm 6 december 2017.

 

Tips för rapporten
Det tar tid att skriva en väl disponerad rapport och därför är det viktigt att planera så tidigt som möjligt. Det finns ingen färdig mall på disposition som går att använda på alla projekt, men här hittar du vår sammanställning av rapportens olika delar och vad som är viktigt att tänka på i varje del.

Skolverket har publicerat några exempel på gymnasiearbeten och här du kan se verkliga exempel på elevers olika syften, frågeställningar, teorier och metoder:

Nationella evenemangspartners

                                       

                                                           Stiftelsen Bertil Wollerts stipendiefond

Partners

                                                         

                                                                   

                                    Stiftelsen Gundel Cornelia Babs stipendiefond för unga forskare

     Mats Klebergs Stiftelse

Semifinalsarrangörer

                                                                          

                                                  

Nationella partnersTack till