Lyckas med ditt gymnasiearbete!

 

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Det är en möjlighet för dig att lyckas bättre med ditt gymnasiearbete, och en chans för dig som vill att ta ditt projekt ett steg längre. Alla projekt är välkomna – vi hjälper dig att lyckas bättre, ha roligare och bli klar tidigare. Anmälan till Utställningen Unga Forskare 2020 är öppen 4 januari – 4 februari.

Om du vill få påminnelse på mail när anmälan till Utställningen 2020 öppnar kan du anmäla ditt intresse här.

 

Du som deltar i Utställningen Unga Forskare får: 

  • Feedback och tips från forskare inom ditt ämne
  • Nya vänner och roliga upplevelser
  • Förberedelse inför högskola/universitet
  • Ett intyg, bra när du söker sommarjobb!
  • Chans att vinna priser och stipendier för 500 000 kr

 

 

Så går det till

Första nivån i Utställningen sker digitalt. Anmälan är öppen 4 januari – 4 februari 2020. Du anmäler dig genom att ladda upp ditt projekt på hemsidan (det behöver inte vara färdigt). Alla som anmäler sig får ett intyg. Vår jury tittar på ditt projekt och en hög andel går vidare till semifinal. Då får du visa ditt projekt i en monter under en dag på ett universitet eller science center, diskutera ditt projekt med forskare, träffa deltagare från andra skolor och ta del av roliga aktiviteter. På semin delar vi också ut priser och finalplatser.

Drygt 50 av projekten går vidare till finalen i Stockholm. Där tävlar du om fina stipendier och får upplevelser, erfarenheter och kontakter för livet. Finalen består av utställning för allmänheten och skolklasser, jurymöte, studiebesök, föreläsningar, sittning och prisceremoni. Till finalen kommer Sveriges vassaste gymnasieprojekt och här får du möjligheten att inspireras av andra samt själv inspirera andra med ditt gymnasieprojekt! Efter finalen väntar resor, prispengar och en rejäl skjuts i din karriär som forskare eller specialist för dig som gjort ett riktigt framstående projekt.

Alla kan delta!

Vi har inga inträdeskrav och du behöver inte ha kommit fram till ett speciellt resultat eller ny upptäckt. Det enda som krävs är att du är intresserad, nyfiken och vill lyckas med ditt projekt! Du ska också:

  • Ha gjort ett projekt som berör naturvetenskap, teknik eller matematik (det får handla om andra ämnen också), t.ex. experimentella eller teoretiska projekt, programmeringsprojekt, fältstudier,  konstruktionsprojekt, litteraturstudier eller något annat. Projektet kan du göra i skolan, på en sommarforskarskola, på fritiden eller på något annat sätt.
  • Gå på gymnasiet och projektet ska vara utfört under gymnasietiden.
  • Ni kan vara 1-4 elever i projektgruppen (är ni fler utser ni representanter). Kan inte resten av din projektgrupp vara med? Inga problem, du kan delta själv med ert projekt!

Hjälp till ditt projekt

Vi vill hjälpa dig att lyckas så bra som möjligt och nå så långt som möjligt med ditt projekt. Vi uppdaterar hela tiden med nya stödverktyg du kan använda dig av.

Projektidéer

 

Tips för rapporten
Det tar tid att skriva en väl disponerad rapport och därför är det viktigt att planera så tidigt som möjligt. Det finns ingen färdig mall på disposition som går att använda på alla projekt, men här hittar du vår sammanställning av rapportens olika delar och vad som är viktigt att tänka på i varje del.

Skolverket har publicerat några exempel på gymnasiearbeten och här du kan se verkliga exempel på elevers olika syften, frågeställningar, teorier och metoder:

Nationella evenemangspartners

 

                                       

 

                                                           Stiftelsen Bertil Wollerts stipendiefond

 

Partners

 

                                        

 

                                                                                                

 

                           

   

    Stiftelsen Gundel Cornelia Babs stipendiefond för unga forskare                                      Mats Klebergs Stiftelse

 

Semifinalsarrangörer

 

                                                                                                       

 

                                              

 

Nationella partnersTack till