Medlemsförmåner
Vi hjälper våra medlemsföreningar att nå längre
I Unga Forskare tror vi på principen unga för unga – unga inspireras bäst av andra unga, och deras intresse för naturvetenskap, teknik och matematik utvecklas på ett positivt sätt genom att de får leda och inspirera andra. Inom våra medlemsföreningar står detta i centrum och att stötta våra medlemsföreningar är därför något som står högt på vår agenda. Som ansluten medlemsförening blir man både en del av våra nätverk och får ta del av ekonomiskt och administrativt stöd.
Undrar du något kring våra medlemsförmåner? Kontakta oss på medlemsstod@ungaforskare.se så hjälper vi dig!
Samtliga medlemsförmåner
Förenings- och medlemsbidrag
Alla medlemsföreningar i Unga Forskare får 1500 kr i fast föreningsbidrag och 45 kr per medlem i medlemsbidrag varje år. Bidraget betalas ut i juni varje år och grundar sig på de siffror som föreningen rapporterat in för föregående år.
Smidigt medlems- och administrationssystem
Som medlemsförening i Unga Forskare får man tillgång till medlemssystemet eBas. Systemet utvecklas av ungdomsorganisationen Sverok och är därmed anpassat för ungdomsföreningar. I eBas kan er förening hantera medlemsansökningar digitalt och dubbletter i medlemsregistret. Ni kan också göra mailutskick till alla eller vissa medlemmar och skicka ut återinbjudningar om att vara medlem ett år till via mail och sms. Allt helt GDPR-säkert. Några andra funktioner som ni också kan utnyttja är ett eventsystem och en automatisk genererad hemsida för er förening.
Gratis deltagande på Unga Forskares event
Alla enskilda medlemmar har i regel möjlighet att gratis delta vid Unga Forskares event. Det gäller i dagsläget främst Riksstämman, vår årsmöteshelg som hålls i november varje år, men även andra fysiska och digitala event som kan variera från år till år. Till Riksstämman får varje förening dessutom möjlighet att skicka 1-5 ombud där vi står för alla rese-, boende- och matkostnader.
Nätverk med andra organisationer
Bland Unga Forskares medlemsföreningar finns en blandning av föreningar kopplade till gymnasieskolor och universitet, hela universitetsektioner och mer fristående föreningar utan koppling till en särskild skola eller lärosäte. Som medlemsförening blir alla dessa en del av ert nätverk. Unga Forskare samarbetar också med en rad andra civilsamhällesorganisationer, företag, skolor och lärosäten. Uppstår det bra möjligheter samarbetar vi gärna med både dem och våra medlemsföreningar tillsammans.
Projektbidrag
Alla medlemsföreningar i Unga Forskare får 1500 kr i fast föreningsbidrag och 45 kr per medlem i medlemsbidrag varje år. Bidraget betalas ut i juni varje år och grundar sig på de siffror som föreningen rapporterat in för föregående år.
Övernattningslägenhet i Stockholm
I anslutning till Unga Forskares kansli på Lilla Frescativägen 4c i Stockholm ligger en övernattningslägenhet som våra medlemsföreningar kan låna kostnadsfritt på helger för aktiviteter med föreningen. Lägenheten ligger ett par minuters promenad från tunnelbanestationen Universitetet och har ett fullt utrustat kök, ett konferensrum, två sovrum med totalt 8 sovplatser och en toalett med dusch.
Medskapande av verksamhet
Unga Forskare bedriver en rad verksamheter på lokal, regional och nationell nivå. Vi är alltid öppna för att diskutera hur våra medlemsföreningar kan vara med och bidra till dessa eller att se över möjligheter att arrangera något tillsammans. Har er förening några idéer? Hör av er till medlemsstod@ungaforskare.se!
Rabatt på resor med SJ
Alla medlemsföreningar kan boka resor för föreningen med SJ genom oss och få 5% rabatt. Denna rabatt gäller utöver övriga ungdoms- och studentrabatter.
Möjlighet att vara med och påverka
Unga Forskares syfte är att främja ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik samt deras roll i samhället. Vi bedriver påverkansarbete på lokal och nationell nivå i en rad olika frågor som relaterar till detta. Vill er förening vara med och påverka eller driva frågor tillsammans? Hör av er till oss!
Gratis utbildningar
I dagsläget erbjuder vi kortare digitala utbildningar för aktiva i våra medlemsföreningar. Utbildningarna är i grundläggande styrelsearbete, men vi ser över möjligheterna att utöka med utbildningar inom mer specifika delar av styrelsearbete, projektledning, bidragssökande, med mera. Har er förening önskemål på vad för typ av utbildningar och områden som skulle vara givande för er? Hör av er till medlemsstod@ungaforskare.se!
Discord-server med andra medlemsföreningar
Som medlemsförening får ni tillgång till vår discord-server där ni kan komma i direkt kontakt med de andra föreningarna och diskutera allt mellan himmel och jord. Vill ni ha mer direkt kontakt med en specifik förening kopplar vi såklart gärna ihop er också.
Rabatt på Forskning & Framsteg
Forskning & Framsteg är en populärvetenskaplig tidskrift som publicerar forskningsnyheter, debatt och fördjupande reportage dagligen. Som papperstidning och pdf kommer Forskning & Framsteg ut med 10 nummer per år. Medlemsföreningar i Unga Forskare kan erbjuda alla sina medlemmar vårat rabatterade prenumerationspris på 250 kr/år (ordinarie pris 859 kr).
Mallar och material
Som medlemsförening kan ni utnyttja våra mallar och material. Vi har mallar för olika typer av styrelse- och årsmöten, stadgar och andra styrdokument, samt material med exempelaktiviteter och förslag på laborationer.
Stipendier för era medlemmar
Unga Forskare delar ut eller nominerar till flera olika stipendier för både gymnasiet och universitetet varje år. Vissa av dessa är exklusiva för våra medlemmar att söka.
Boken medlemsmodellen
Boken är skriven av Hill & Sjöström Hederberg och skickas ut till alla nyanslutna föreningar. Boken handlar om hur man som förening kan jobba strategiskt och praktiskt med att rekrytera, aktivera och behålla medlemmar.
Stöd i demokrati- och föreningstekniska frågor
Unga Forskare har flera anställda med en total erfarenhet av demokrati- och föreningstekniska frågor på över 50 år. Vi finns alltid tillgängliga på mail (medlemsstod@ungaforskare.se) eller för ett digitalt möte för att reda ut alla frågor er förening kan tänkas ha!