ISEF (International Science and Engineering Fair) är VM i forskning för ungdomar i gymnasieålder. Varje år deltar tiotals miljoner ungdomar från över 75 länder och regioner i deltävlingar till ISEF. Av dessa är det endast runt 1800 tar sig hela vägen till finalen i USA för att tävla om en prissumma på närmare 5 miljoner dollar. Utöver själva tävlingen anordnas dessutom olika sociala och vetenskapliga aktiviteter där finalisterna får chansen att inspireras och knyta nya kontakter.

Finalen 2019 hölls den 12-17 maj i Phoenix, Arizona.

ISEF hemsida

Presskit från Intel ISEF 2019

Forskningslandslagets reseblogg från ISEF

EUCYS (European Union Contest for Young Scientists) är EM i forskning för ungdomar och finalen hålls i olika EU-länder varje år. Under fem dagar samlas över 150 ungdomar från 39 länder för att tävla om kontantpriser värda €62,000 och över 20 andra priser inkluderat platser på världskända forskningsforum och konferenser.

2019 års final hölls 13-18 september 2019 i Sofia, Bulgarien.

EUCYS 2019 hemsida

Om EUCYS på EU-kommissionens hemsida

Forskningslandslagets reseblogg från EUCYS

CASTIC (China Adolescents and Technology Innovation Contest) är Asiens största tävling för ungdomar inom naturvetenskap och teknik. Ungefär 600 ungdomar, varav ungefär 100 internationella, från mer än 50 länder och regioner tävlar varje år i finalen i Kina. Under tävlingen delas det ut medaljer i en nationell respektive internationell kategori, men även finalplatser till andra vetenskapliga tävlingar runt om i världen, samt priser från olika företag och organisationer.

Finalen 2019 hölls 20-26 juli i Macao, Kina.

CASTIC hemsida

Forskningslandslagets reseblogg från CASTIC

SJWP (Stockholm Junior Water Prize) är VM i forskning om vattenfrågor för ungdomar mellan 15 och 20 år. Varje år tävlar tusentals ungdomar från hela världen och det bästa projektet från varje land får tävla på finalen i Stockholm. Ungdomar från runt 40 olika länder kommer varje år till Stockholm under World Water Week i augusti som arrangeras av SIWI för att vara med och tävla om priset på 15,000 USD som delas ut av H.K.H. Kronprinsessan Victoria.

SJWP på SIWI:s hemsida

Forskningslandslagets reseblogg från SJWP