Jag var och hälsa på kansliet häromdagen och då var det full fart där utanför. TV-bilar, journalister och kameror i salig röra precis som alltid den tiden på året. Det är ju nämligen nu som vår granne, Kungliga Vetenskapsakademin, tillkännager nobelpriset i kemi och fysik, det största vetenskapliga priset man kan få! Tidigare i veckan har även Karolinska Institutet tillkännagivit nobelpristagarna i medicin. Det var totalt sju personer som fick ta emot nobelprisen inom kemi, fysik och medicin. Det är sju personer som kommer att få stå i rampljuset och hela världen tittar på från och med nu fram till den 10:de december, då de får ta emot sina pris. Från och med denna vecka kommer hundratusentals ungdomar världen över att titta på dessa sju personer och tänka: ”En dag ska jag också vinna det priset”. Långt ifrån alla kommer att göra det, men jag är övertygad om att de här människorna kommer att inspirera andra att i framtiden göra motsvarande upptäckter.

Då dyker frågan upp: Hur kommer vår generations nobelpristagare att se ut? Vad har de gjort? Det är en fråga som jag inte kan besvara så här på rak arm. Förhoppningsvis kommer fler kvinnor att få nobelpriset (34 av 777 hittills enligt wikipedia) i framtiden eftersom allt fler kvinnor forskar idag. Men viktigast är att alla i Unga Forskare på något sätt med och besvarar den frågan redan idag. Det som vi gör i Unga Forskare idag formar framtidens forskning, forskare och även kanske nobelpristagare.
I veckan tillkännagavs sju nobelpristagarna som har varit en viktig del av att forma den värld vi lever i dag. Men de som kommer att vara med och forma framtiden, det är vi!