Missa inte föreläsningarna på Observatoriemuseet som nu är i full gång och på tisdag är det Mikael Ingemyr som ska prata om Exoplaneter – världar bortom vårt solsystem. År 1995 upptäckte astronomer den första planeten utanför vårt solsystem. Idag känner vi till över 700 så kallade Exoplaneter runt om i vår galax. En av dem som arbetar med att studera Exoplaneter är uppsalastudenten Mikael Ingemyr. Han berättar både om sina egna astronomiska upptäckter och hur det går till att upptäcka planeter som liknar Jorden, tusentals ljusår bort.

Nästa tisdag, 3 april kommer Johanna Rogvall föreläsa om Teoretisk kemi – förstoringsglaset till atomernas värld. I teoretisk kemi används modeller för att förstå den inre strukturen av material. Genom att skapa en modell kan man med hjälp av datorer se atomrörelser och förstå vad som ligger bakom olika makroskopiska egenskaper, till exempel hårdhet och elektrisk ledningsförmåga. Min modell är anpassad till ceriumoxid, ett ämne som kan användas i katalysatorer. Följ med mig på en resa från modeller, skapade av människan ner till atomernas värld.

De aktuella tiderna för båda föreläsningarna är kl 15:30 och 18:00 respektive tisdag. Platsen är OBSERVATORIEMUSEET, Drottninggatan 120, Stockholm och anmälan görs via mejl, observatoriet@kva.se eller telefon 08-545 48 390.

 

Läs hela programmet här!